Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 21, 2019, 07:40:51

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Engels

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 14
1
Цитат
„Ние сме в регрес и е много голям въпросът защо сме в регрес. Защо не запазихме онази позиция и онези оценки", каза още бившият премиер в интервю по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода".

„Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от този, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност”, каза още Костов.

Той признава и друга грешка: „Урокът, голямата грешка – ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература – по друг начин да се обучават младите българи – да стават убедени привърженици на демокрацията”, обясни бившият премиер.
По думите му неспечелената битка е тази за децата и учениците, които днес са напълно безпомощни да осмислят нещата около себе си. "Големият ни дълг е към тях, те не могат така да бъдат пуснати в живота, те няма да бъдат конкурентни европейски граждани."
Иван Костов коментира и масовата приватизация. Според него тя е идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. „Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование”, посочи Костов. Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната „Техноимпекс”.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivan-kostov-ne-se-gordeia-s-vyvejdaneto-na-valutniia-bord-280443

2
По света … / Re: Революцията???
« -: Април 12, 2019, 00:24:47 »
Китай и особено Индия плющят генерици като бесни.
Патентите изтичат за около 15 години, през това време индийците се докопват до технологията и после започва бясно производство. Дори и в България е пълно вече с фирми които са внесли техника за пресоване на таблетки и опаковането им. Скоро една пак си търсеше бачкери. А в насипно състояние можеш да си поръчаш лекарства отвсякъде. Фармацията е сериозна далавера. Само да имаш фантазия да им измисляш имена и най вече пари за да ги наложиш с реклама. Особено ако имаш пари за пране.

3
В бъдеще все повече ще се увеличават възможностите за предоставянето на финансов ресурс на "правилните" хора.
А пари за раздаване дори само от бюджетни излишъци и външни постъпления винаги ще има.
Затова властта ще привлича като магнит точно тези, които би трябвало да държим на километри от властта.
Тоест, намираме се в класическо диалектическо противоречие.
 :m1731:

4
Цитат
Както виждаме на практика в корупция обвиняват само крайно некадърните представители на ГЕРБ, тези които са с толкова бедно въображение, че си купуват апартаменти вместо да завъртят поне някоя офшорна далавера.

Не е точно така. Цуци веднъж го изпраха и си повЕрваха, че всичко е приключило. Всъщност, ако си виждал на живо гербав елемент изобщо нямаше да търсиш логика, мисъл и някаква конспирация. Всичките те, во главе с капо ди тути капо са си натурално прости...във всички значения на думата
Така или иначе от "управлението" на герберите се възползват доста "симпатяги" от "национално-отговорния капитал".

5
А в една недемократична д-ва (far far away) хвърчат и милиардерски глави. И то не като "дълги отпуски", ами в буквалния смисъл.
Дори италианската мафия изпищя при едно такова управление.

6
Тоест, ГЕРБ са по добре организирани, като група политически играчи.

Така е, но те са "организирани", защото разполагат с огромен финансов ресурс. Когато го имаш е много лесно да организираш клиентилистките си структури. Докато един областен председател на БСП разполага с 500-600 лв. на месец за всичко, герберите си имат организатори с високи заплати, коли, бюджет и т.н. БСП рзчита на идеология, но щом им купуват представителите в изборните секции, значи голата идеология не е достатъчна.
Точно това беше тънкият ми намек, но по добре да го кажем в прав текст, точно този огромен държавен финансов ресурс който контролира ГЕРБ е в основата на тяхното сътрудничество.
Това ги обединява и организира, въпреки вътрешните им борби свързани с поделянето на този ресурс. Както виждаме на практика в корупция обвиняват само крайно некадърните представители на ГЕРБ, тези които са с толкова бедно въображение, че си купуват апартаменти вместо да завъртят поне някоя офшорна далавера.
Но във всяка партия има такива финансови некадърници които опират пешкира.
И да не забравяме, че най изявените гербери са извън партията, те са там където са големите пари. Никога няма да се напъхат като Гергов под светлината на прожекторите.
Дори ако съответните организации за борба с корупцията работеха перфектно, пак много трудно могат да заловят кадърен крадец, който разполага с власт да управлява огромен държавен финансов ресурс и има тесни връзки с "национално-отговорния капитал".
А ако има такива и с международния, става направо джингиби.
Такъв трудно може да бъде заловен.
Не и при "демократично" управление.

7
Нинова не е цвете за мирисане, но без нея в БСП ще стане "ела с мен в пещерата".
Причината БСП да не може да се справи с ГЕРБ е много добре формулирана в "HOMO DEUS"
Цитат
Историята ни дава множество доказателства за решаващото значение на сътрудничеството в голям мащаб. Победата винаги е отивала при онези, които си сътрудничели по-добре — не само в борбите между Homo sapiens и други животни, но и в конфликтите между различните човешки групи. Мащабното човешко сътрудничество в крайна сметка винаги се основава на вярата ни в някакъв въобразен ред. Руската революция избухва не когато 180 милиона селяни въстават срещу царя, а когато шепа комунисти се появяват на правилното място в правилния момент. В началото на 1917 г., по време, когато руските висша и средна класа наброяват поне 3 милиона души, болшевишката фракция на Ленин (която по-късно ще се превърне в Комунистическата партия) има 23 000 членове.
Въпреки това комунистите установяват контрол над огромната руска империя, защото са добре организирани.
Комунистите държат здраво юздите на властта чак до края на 80-те години. Благодарение на добрата си организация те остават на власт повече от седем десетилетия, а накрая я загубват поради лоша организация.
Тълпата е многобройна и ентусиазирана, но не знае как да се организира. Затова в Русия през 1917 г., властта преминава в ръцете на малка група политически играчи, чието единствено предимство е добрата организация.
Тоест, ГЕРБ са по добре организирани, като група политически играчи.
Когато група политически играчи преследват общи интереси, си сътрудничат изключително добре. В БСП интересите са доста разнородни което блокира сътрудничеството. И въпреки че мнозинството от българите са бедни, все още гласуват за ГЕРБ, тоест срещу собствения си интерес.
Поне докато ГЕРБ са по добре организирани от БСП.

8
Цитат
Средната заплата у нас се е увеличила с почти 90% през последните 10 години. Това показва изследване на Европейския синдикален институт. В същото време обаче резултатите показват, че се задълбочава пропастта между хората, които живеят на ръба на бедността и тези, които получават високи възнаграждения.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Както винаги обаче добрата новина е половин новина. Средната работна заплата, тая същата, която е пораснала много - всъщност е 40% от средноевропейската. Две трети от българските работници получават по-малко от нея. Две трети! Тоест говорейки за нея и тя не е истината. Задълбочават се неравенствата. Те са най-тежките в целия Европейски съюз.
http://news.bnt.bg/bg/a/zadlbochava-se-razlikata-mezhdu-zhiveeshchite-na-rba-na-bednostta-i-bogatite

9
Цитат
ЕП гласува документ, свързан с Истанбулската конвенция. Той поиска от съда на ЕС мнение дали Съюзът като цяло може да я приеме, а не държавите по отделно. Декларацията беше внесена от представители на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.
http://news.bnt.bg/bg/a/ep-poiska-mnenie-ot-evropeyskiya-sd-za-obshcho-priemane-na-istanbulskata-konventsiya

10
При батака с адресната регистрация и при липсата на яснота къде колко хора живеят как точно да се изготви здравна карта, така че да е адекватна а) на населението и б) на демографската му характеристика?

Ми, как аз да ти отговоря на този въпрос, след като знаеш от колко години я "готвят" здравната карта и не само не са я "доготвили", ами даже още не са сложили тиганя на огъня с всичко това, за което говориш ти.
В изследването на "Афис" постнато от Онзи:
https://societe-chez-kerpeden.eu/index.php?topic=303.msg29127#msg29127
се вижда че нещата са така забъркани, че трудно може да се установи кой български гражданин къде се намира.
Има и статия и в "Инвестор" за това изследване:
Една трета от българите са „мобилни европейци
Цитат
От горните числа следва, че 33% спрямо 6 милиона пълнолетно население, т.е. 2 млн., всъщност живеят в ЕС. Реално, нашето общество не знае колко негови членове има в страната през дадена година или месец. Националната статистика има възможност да набира данни само за регистрирани на постоянен адрес, а хората, работещи в чужбина, рядко имат мотив да заявяват дерегистрация пред местните власти, а често не се регистрират и на чуждестранните си адреси.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/edna-treta-ot-bylgarite-sa-mobilni-evropeici-279940/?page=1

11
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 04, 2019, 19:52:51 »
енгелсе, в таз графика са много срамежливи, къде са гърция, италия, португалия, белгия, франция, испания? всичките са със сто и нагоре процента към края на 2017.
Точно това е проблемът, да не стане така, че парите от Международните валутни резерви на България, като отидат в Европейската централна банка с тях да спасяват посочените от теб държави.
Това ще е голямо извращение, ние да ги спасяваме.
 :t2412:
Особено ако ни вземат в еврозоната чак когато започне нова икономическа криза и държавите с голям дълг закъсат.

12
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 04, 2019, 19:22:43 »

https://www.investor.bg/analizi/85/a/evrozonata--neobhodimoto-zlo-280030
Цитат
Когато се говори за присъединяване на България към еврозоната, неминуемо се повдига въпросът за бъдещето на валутните резерви. Международните валутни резерви на България достигат 23,5 млрд. евро през юни, като ръстът спрямо предходния месец се ускорява до 3% при 1,4% през май, показват данни на Министерство на финансите.  Някои наблюдатели твърдят, че след приемане на единната валута тези средства ще се „освободят” и ще бъде възможно поне част от тях да се инвестират в българската икономика. С присъединяването на страната към еврозоната Българската народна банка, като част от Евросистемата, е задължена да прехвърли част от валутните си резерви към Европейската централна банка. За съществен минус от влизането ни в еврозоната обаче се счита фактът, че голяма част от държавите членки на съюза са в доста тежко положение. Ако се наложи някоя закъсала страна да бъде спасявана, това неминуемо ще се отрази и на България.
:m1731:

13
Заплете ли се лекарят с търговски практики и капитал, започва да се държи по правилото на Маркс.
Цитат
„Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост. Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото” (К. Маркс, т.23, с.770)

14
Цитат
В България реалният ръст на средната работна заплата за десет години (от 2009 до 2018 г.) е 87%, но българинът остава най-беден в ЕС. Този показва проучване на Европейския синдикален институт, представено от лидера на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.
Димитров припомни искането на КНСБ за ежегоден ръст на доходите между 12% и 15%, което означава минимална заплата от 650 лева от 1 януари догодина. Синдикатът иска и стартова минимална заплата за висшистите, която да едно и половина спрямо минималната за страната, или 1000 лева от 1 януари.
Пламен Димитров припомни, че минималната заплата на България е най-ниската в ЕС, две трети от българските работници получават по-малко от средната заплата в страната, която е 1135 лева. Неравенствата се задълбочават. Получаващите минимални доходи устойчиво са 400-500 хиляди души, около 600-800 хиляди са работещите бедни.

Попитан кога минималната работна заплата в България ще стане 650 лева социалният министър Бисер Петков каза, че съгласно програмата на правителството това ще стане от 2021 г. По повод искането на КНСБ заплатите ежегодно да се увеличават с 15% министърът каза, че те вече се увеличават с двуцифрено число, това е политиката, която правителството води чрез програмата си за увеличаване на минималната работна заплата, а високият й ръст е в основата на бързото нарастване на средната заплата.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pri-87-ryst-na-zaplatite-za-10-godini-bylgarinyt-ostava-nai-beden-v-es-280068/
Е, значи още доста народ ще се изнесе да търси работа в ЕС.

15
Цитат
Крищоф, амбициозен млад унгарец, си извоюва мястото с една лична битка, която може да доведе до резултати на глобално ниво. Младият мъж стои зад стартъпа Turbine.AI, чиято основна цел е да открива персонализирани комбинации от терапии спрямо конкретния тумор, открит в организма на пациента.
Когато се срещнах за първи път в Крищоф в Берлин преди три години, стартъпът тепърва прохождаше.
„Туморът действа като отделно същество, което се бори за живота си“, коментира тогава Крищоф, който е основател и главен технически директор на организацията.  “Ние искаме да ускорим борбата с този проблем. 12 години, хиляди експерименти и средно 1,5 млрд. долара струва разработката на едно лекарство. Нашата цел е да избегнем всички тези задънени улици. Turbine помага създаването на медикаменти да се случва 1000 пъти по-бързо“.
Всичко това се случва на базата на изкуствен интелект и анализа на огромни обеми от медицинска информация.
Докато хората по света се стряскат от множеството проучвания, които твърдят, че изкуственият интелект и роботите ще отнемат милиони работни места, в сферата на медицината изразът „изкуствен интелект“ се ползва по-скоро с оптимизъм и вяра, че ще станем свидетели на революция, която ще помага не само на лекарите, но и на пациентите.
Една от възможностите за това се крие в гласовите асистенти. Британската компания за пазарни анализи Juniper Research прогнозира, че използването на гласови асистенти ще се утрои през следващите няколко години. Така през 2023 г. ще 8 млрд. дигитални гласови асистенти в употреба, спрямо 2,5 млрд. към края на 2018 г. За пациентите това може да значи много.
Подобен тип интелигентни системи могат да предоставят 24-часова грижа за широк спектър от хора, които може да се нуждаят помощ. Хората с хронични заболявания, които получават пристъпи, хората с увреждания и онези, които живеят далеч от медицински грижи, са само част от тези, които биха спечелили най-много от виртуалните асистенти.

https://www.investor.bg/tehnologii/260/a/izkustveniiat-intelekt-vajna-krachka-kym-promianata-v-medicinata-279826/
Малко по малко започва да се прояснява накъде отиват нещата.
 :m1731:

16

https://www.investor.bg/analizi/85/a/evrozonata--neobhodimoto-zlo-280030
Какъв кеф е да си банкстер в България!
 :bigok:

17
Хм, да фоткат Sig A ми се струва малко странно заради праха с който е нафрашкана Галактиката...
Като че ли по-лесно е да се снеме Андромеда, но пък може би точно изкривяванията на прахоляка ще докарат до нещо като снимка.
Не мога да преценя, учените си знаят. :)
Говорят за снимка, но реално използват радиотелескопи, така че понятията малко се объркват.
Най вероятно от информацията постъпила от радиотелескопите ще сглобят някакво изображение чрез компютърна графика.
 :m1731:

18
Бъдещето на роботите - шанс или опасност за човечеството?
Хората възприемат роботите като хумноидни машини, които могат да мислят като хора. Реалността обаче е различна. Повечето роботи, които се ползват днес, са индустриални и не притежават тези хуманоидни качества, от които се опасяваме. До този извод стигнаха участниците в дискусия на тема „Настъпващата роботизация и как бизнесът се подготвя за нея” по време на конференцията "Tech of Tomorrow 2019" на Клуб Investor.
https://www.investor.bg/novini/261/a/bydeshteto-na-robotite-shans-ili-opasnost-za-chovechestvoto-280072/

19
Неотдавнашно проучване на Австралийския национален университет показва, че новоразработените алгоритми за географски информационни системи могат да идентифицират потенциални места за ПАВЕЦ системи по целия свят. Изследователите са идентифицирали около 530 000 потенциални места за такива съоръжения. Те твърдят, че помпените ВЕЦ могат да позволят широкомащабно съхраняване на енергията, добита от ВЕИ, както и редица спомагателни услуги като честотно регулиране.
Учените от Австралийския национален университет (АНУ) са идентифицирали 530 000 места по целия свят, които биха могли да бъдат подходящи места за 22 милиона GWh хидропомпени капацитет за съхранение. “Всеобщото разбиране е, че има малко места за ПАВЕЦ по света, но ние намерихме стотици хиляди”, заявиха от изследователския екип.
„Само малка част от всичките 530 000 потенциални места, които сме идентифицирали, биха били достатъчни за поддържане на 100% възобновяема глобална електроенергийна система. Идентифицирахме толкова много потенциални места, че само най-добрите 1% ще бъдат напълно достатъчни,” казаха изследователите.
https://greentech.bg/archives/78052

20
Астрономи подготвят презентация на първа по рода си снимка на черна дупка. Историческият момент е планиран за следващата седмица, на пресконференция по проекта Event Horizon Telescope (EHT), за която съобщава сайтът на Европейската южна обсерватория (ESO).
Досега никой не е виждал как изглежда черна дупка, но след броени дни – на 10 април в Брюксел – учените ще повдигнат завесата пред този необичаен космически обект. Макар че в официалното съобщение това не е указано категорично, повечето информирани източници вярват, че астрономите ще покажат именно първата в света снимка на черна дупка.
Самият проект Event Horizon Telescope е замислен и реализиран с идеята за снимане на черна дупка. По-конкретно, заснемане на супермасивна черна дупка, разположена в центъра на нашата галактика и известна като Sagittarius A*.
https://technews.bg/article-115678.html

21
As I’ve often said, I don’t actually care what causes aging, and I certainly don’t think telomeres cause aging. What I’d like to find is not what causes aging but what the single most effective point of intervention is, clinically and financially. From my perspective, that answer is telomeres and resetting both telomere length and gene expression.

If I want to deal with your heart disease, I can do a heart transplant. It’s expensive; it has side effects and risks. I can put in stents, I can do a coronary bypass graft, I can put you on statins. All of those things have an impact on your mortality from age-related vascular disease. I would argue that none of them are remarkable for being efficient clinically or financially.

What I’m looking for is the most effective intervention, clinically and financially. To me, the answer is telomeres. Not because they cause aging, but because it’s a handy place to reprogram what we just talked about as programmed aging.
Michael Fossel

22
За експеримента от 2015 година.
https://bioviva-science.com
Нещо много рано се случват нещата, направо си е съмнително.
Но вече изминаха повече от 3 години и все още никой не е уличил BioViva в измама.
Логично беше нещата да започнат след около 20 години, според твърденията на специалистите. Жените обаче са нетърпеливи създания.
 :m1731:

Стареенето е болест
„Стареенето е болест. Нещо повече, това е основната болест, която проправя пътя на останалите дегенеративни заболявания“, разказа ни Елизабет Париш, основател на BioViva и първият човек, който публично оповести, че се е подложил на генна терапия за подмладяване.
За бъдещето на медицината вижте какво сподели първият човек, подложил се на генна терапия за подмладяване, пред Economy.bg
https://www.economy.bg/science/view/32767/Elizabet-Parish-Stareeneto-e-bolest

Элизабет Пэрриш – Новые результаты 2018 года генной терапии по увеличению длины теломер
Как известно, в сентябре 2015 года Элизабет Пэрриш испытала на себе две генные терапии.
Первая была предназначена для ингибирования возрастной потери мышечной массы (саркопения), вызванной белком миостатином. Для этого вводили ген фоллистатина FS в мышцы ног.
Вторая была разработана для предотвращения клеточного старения, а именно уменьшения длины теломер. Ген теломеразы человека (hTERT) регулирует активность фермента теломеразы, которая увеличивает длину теломер. Он был введен Элизабет в нескольких местах на теле, чтобы облегчить распространение по всему организму.
Обе терапии применялись с использованием специфического типа вирусного вектора, называемого аденоассоциированным вирусом (AAV), который используется для доставки генов в ткани-мишени организма.
https://agefactor.com.ua/elizabet-perrish-novye-rezultaty-2018-goda-gennoj-terapii-po-uvelicheniyu-dliny-telomer/

23
Едно е да го прочетеш, друго е да го видиш.
https://www.youtube.com/watch?v=1nPcpmCLwbk

24

Хейли Окинс – момичето, благодарение на което много хора разбраха за съществуването на болестта прогерия.
Генетичното заболяване, от което страдаше Хейли, е известно още като синдром на Хътчинсън-Гилфорд (HGPS). Организмът на хората, страдащи от това заболяване, старее осем пъти по-бързо, отколкото при здравите хора. Затова осемгодишно дете с тази диагноза изглежда като 80-годишен старец и има съответните здравословни проблеми, като артрит и сърдечни смущения. При това съзнанието на пациента е като на 10-годишно дете.
Загадке стареющих младенцев нашли неожиданное решение
Исследователи из больницы Хьюстон Методист в США нашли новый способ остановить тяжелое генетическое заболевание — прогерию, при которой происходит быстрое преждевременное старение организма. Оказалось, что состояние больных гипотетически можно улучшить с помощью веществ, нацеленных не на сам дефектный ген, а на теломеры — укорачивающиеся с возрастом концевые участки хромосом. Статья ученых опубликована в Journal of the American College of Cardiology.
Поэтому длина теломер, скорее всего, все же связана со старением организма, но не напрямую. На это также указывают результаты исследования американских ученых. Оказалось, что улучшить состояние клеток с мутацией LMNA можно с помощью теломеразы. К такому выводу специалисты пришли после того, как поместили генетический материал, отвечающий за синтез теломеразы, в клетки, выделенные у больных детей. Эффективность такой терапии была выше ранее существующей. Различные маркеры клеточного старения стали менее явными, в том числе уменьшилось количество воспалительных белков, а некоторые маркеры полностью исчезли.
По мнению исследователей, испытания с участием человека могут быть проведены в ближайшие годы. Существующие сегодня методы терапии могут продлить жизнь больных прогерией всего на несколько лет.
https://lenta.ru/articles/2017/08/01/progeria/

25
Tesla преобърна автомобилния пазар в Норвегия
Компанията достави в Норвегия рекорден брой електромобили през март – над 5300. Това прави Model 3 най-продаваният автомобил в страната с широк марж, но по-важното е, че тази кола изтласка общите продажби на електромобили на ново ниво.
Електрическите коли вече формират 58% от всички продажби на пътнически автомобили в страната през март, а с добавяне на хибридите с вградени електрически двигатели, делът на електромобилите достига 69% от пазара.
https://technews.bg/article-115662.html

26
The Telomerase Revolution
https://www.amazon.com/Telomerase-Revolution-Enzyme-Longer-Healthier/dp/194464833X

Теломераза
Наука стоит на пороге революции: исследования теломер (концевые участки хромосом) и теломеразы
(Нобелевская премия по физиологии и медицине 2009 года) дали свои плоды.
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5652593

28
Малко повече за по издържливите на четене.
1) В 1971 година съветският учен Алексей Матвеевич Оловников първи изказва хипотезата, че скъсяването на теломерите  – това е механизмът,  обуславящ съществуването на лимита Хейфлик. https://en.wikipedia.org/wiki/Hayflick_limit
2)В 1990 Майкъл Д. Уест основава Geron Corporation, първоначалната цел
 на която е контрол върху процеса на старението с помощта на изследването на теломерите.
3)В 1992 Келвин Харли и колегите му откриват, че пациентите с прогерия  (HUTCHINSON-GILFORD PROGERIA SYNDROME, това са деца които умират от старост още преди да са навършили 13 годишна възраст: https://www.youtube.com/watch?v=htHFt_GDd8M
 https://www.youtube.com/watch?v=lsHoTvA0ZIc) се раждат с къси теломери.
4)В 1993 Michael Fossel,  на базата на изследванията направени от Geron,
започва работа над първата книга за това как и защо стартира процесът на старението. Книгата Reversing Human Aging излиза в 1996 година.
5)В 2000 Geron получава патент за използването на астрагалозида в
качеството си на активатор на теломеразата.
6)В 2002 Geron спира фармацевтичното изследване на активаторите на теломеразата, за да се съсредоточи върху лечението на рака и продава патентите си на TA Sciences.
7)В 2006 TA  Sciences пуска на пазара първия активатор на теломеразата TA-65,  получен от растението Astragalus membranaceus.
8 В 2009 За  изследване на теломеразата  Нобелова награда получават Елизабет Блекбърн, Карол Грейдър и Джак Шостак за откритието на начина на защита на теломерите в хромозомите чрез ензимната теломераза.
9)В 2011 Рон Де Пиньо, работещ по това време в Харвард, демонстрира, че старението при някои генетически модифицирани животных може да бъде спряно.
10)В 2012 Мария Бласко Spanish National Centre for Cancer Research (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas) в Мадрид спира и обръща обратно старението, като подмладява няколко вида животни.
11)В 2015 е основана Telocyte  –  първата биотехнологична компания поставила си за цел лекуването на Алцхаймер с помощта на гените на теломеразата.
Michael Fossel, MD, PhD Founder, President
Peter Rayson Founder, Chief Executive Officer
Telocyte and CNIO
Telocyte and CNIO will be collaborating to take Telomerase Therapy to FDA human trials.
Under the direction of Dr. Maria Blasco, C.N.I.O. – The Spanish National Research Centre, has recently made advances in both animal research and delivery systems that has facilitated an opportunity to pursue unsurpassed clinical advances in the field of telomerase therapy.  Dr. Blasco is an internationally recognized expert in the field of telomerase.
Her major research achievements include:
1. Isolation of the core components of mouse telomerase and generation of the first knockout mouse for telomerase;
2. Generation of the first mouse with increased telomerase expression in adult tissues;
3. The finding that mammalian telomeres and subtelomeres have epigenetic marks characteristic of constitutive heterochromatin;
4. Discovery of telomeric RNAs, which are potent telomerase-inhibitors whose expression is altered in cancer;
5. Demonstration that telomerase activity and telomere length determine the regenerative capacity of adult stem cells;
6. Identification of the longest telomeres as a universal feature of adult stem cell niches;
7. The finding that telomerase overexpression in the context of cancer resistant-mice improves organismal fitness, produces a systemic delay in ageing and an extension in median life-span;
8. Discovery that telomeres rejuvenate after nuclear reprogramming;
9. Identification of the molecular mechanisms by which short telomeres/DNA damage limit nuclear reprogramming of defective cells;
10. Discovery that telomeric protein TRF1 can act as both a tumour suppressor and as a factor in ageing prevention;

29
Понеже повечето нямат готовност да прочетат нещо по дълго от една страница текст, ще предам информацията в телеграфен стил.
1) Кои болести ще могат да се излекуват?
Болест на Алцхаймер, атеросклероза, диабет 2 тип, остеопороза, остеоартрит, старението на кожата, старението на имунната система и останалите болести свързани със остаряването на организма.
2) Колко често ще трябва да се прилага Теломеразната терапия?
Веднъж на 10 години.
3) Колко ще може да ви подмлади терапията?
В зависимост от възраста ви, най често няколко десетилетия. Но няма да ви направи тийнейджър.
4) Скъпо ли ще струва терапията?
По обща оценка колкото струват ваксините, тоест не повече от 100 долара за доза.
5) Ще ни направи ли терапията безсмъртни?
Не, защото не може да ни предпази от нещастни случаи, а също от болести които убиват и млади хора. Но напълно е възможно да удължи средната продължителност на живота до няколко столетия. Накратко казано това ще бъде най дългият експеримент в науката, ще са необходими именно тези няколко столетия, за да се оцени колко е ефективна терапията.

30
Цитат
Всяка държава трябва незабавно да реформира образователните си системи отвъд тясното специализиране и профилиране, които да създават нагласи за интердисциплинарно сътрудничество и редовна преквалификация. Моделът на социалните и здравни системи също по принуда ще трябва да бъде преосмислен. Въпрос на глобален консенсус е новият тип производства да бъдат облагани с данъци, защото те на практика почти няма да струват, а ще изместят все повече човешки труд. Те ще имат капацитета да работят денонощно, за тях няма да са необходими възнаграждения, социални и здравни осигуровки, а само първоначална инвестиция за закупуване на оборудването. Ако обаче липсва наднационално споразумение по тези въпроси, то ще се преповтаря феноменът на търсене на данъчни убежища, които ще генерират неравенства от нов тип.
Това докато не им опре до задниците, няма да си мръднат пръста.
Което определено обещава голям икономически цирк.
 :bigok:

32
Цитат
В книгата “Hommo Deus” израелският изследовател Ювал Харири говори, че човечеството преминава към „икономика на дехуманизацията“. Ако досега тя е на знанието, то в бъдеще ще бъде на машините и на изкуствения интелект и ще трябва да се търсят алтернативни източници за доходи.
:m1731:

33
В очакване сме на няколко мегатренда, на големи еволюционни стъпки, които ще променят изцяло концепцията за реалността такава, каквато я познаваме.
Кои са тези трендове?
Роботизация, автоматизация и изкуствен интелект. Бъдеще на професиите
Според прогнози на „Макинзи“ през 2022 г. около 47% от професиите ще преминат към частична или цялостна автоматизация или роботизация. За 2025 г. процентът нараства до 52 %, за да стигне очаквано ниво от 70% през 2035 г. Съществуват противоположни дори взаимоизключващи се прогнози. От една страна, технологичните оптимисти заявяват, че много работни места и професии ще изчезнат, но това ще даде шанс да се появят нови, които са по - творчески и по-иновативни, способни да разгърнат нов, неразкрит досега човешки потенциал.
В този аспект обаче се пропуска, че машинното обучение (един от подходите за създаване на изкуствен интелект) напредва доста бързо и ще се усъвършенства за извършването на все по – сложни дейности. Прогнозите сочат, че не само професии с монотонни и повтарящи се функции, но и такива, които обработват данни, като счетоводители, журналисти, телевизионни говорители, правни съветници, лекари за диагностициране на елементарни заболявания постепенно ще бъдат изместени от машините.
https://www.investor.bg/analizi/85/a/gotova-li-e-bylgariia-za-predizvikatelstvata-na-nastoiashteto-i-bydeshteto-279377/

35
Цитат
В бъдеще ще се засилва потребността от работници със средно професионално образование, като в същото време на пазара на труда ще има излишък от кадри с висше образование.
През 2022 г. се очаква броят на хората с висше образование, които ще бъдат ангажирани на позиции, изискващи по-ниско образование да е 41 600 души, а през 2032 г. – на 41 100.
През 2022 г. населението с основно и по-ниско образование на възраст 15-64 г. ще обхваща 1 188 600 души, а през 2032 г. – 960 600 души.
Структурата на заетостта по степен на завършено образование показва значително намаление на броя на заетите лица на възраст 15-64 г. с основно и по-ниско образование – от 337 900 през 2018 г. до 312 500 души през 2022 г. и до 226 000 души през 2032 г.

https://www.mediapool.bg/ochertava-se-izlishak-na-visshisti-news291327.html

Цитат
"Очаква се голям недостиг на специалисти със средно професионално образование. Поради това трябва да се популяризира средното професионално образование сред младите хора".
"Факт е, че много от завършващите висше образование се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Броят на местата за първи курс се изравнява с броя на завършващите средно образование".
"Наблюдава се разочарование сред младите хора, които са на позиции, изискващи по-ниско образование. В същото време те са изгубили 4 или 5 години от живота си, през които са можели да напреднат в кариерата, ако бяха започнали по-рано работа."

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/03/25/v-bydeshte-nedostig-na-kadri-sys-sredno-profesionalno-obrazovanie.405602
https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-03-25/shte-ima-seriozen-nedostig-na-kadri-sas-sredno-profesionalno-obrazovanie-zayavi-ekspert
36
211 гигавата от сегашния въглищен капацитет в САЩ, тоест около 74% от въглищните електроцентрали, осигуряват електроенергия, която е по-скъпа от вятърната или слънчевата енергия.
До 2025 г. този контраст ще стане дори още по-драстичен, прогнозират анализаторите.
Инсталациите за въглищна електроенергия стават все по-скъпи поради нарастващите разходи за поддръжка. Това включва и инсталирането на системи за контрол на замърсяването. Същевременно цената на слънчевата и вятърната енергия спада постоянно, а технологиите се подобряват. „Въглищата са на път да излязат от играта“, казва Къртис Морган, главен изпълнителен директор на Vistra Energy, основен собственик на голям брой въглищни електроцентрали в Тексас. „Все повече централи се пенсионират“.
https://greentech.bg/archives/78018

37
Патроните които използвахме за наряд бяха едни и същи и от многократното им зареждане в пълнителите и разреждане бяха побелели, покритието им беше изтъркано.
Изглежда е било защитно покритие като на днешните жълти стотинки.
 :m1731:

38
Вие с флоберки, ние с берданки капитана Мосина.
Сбърках годината - 1970 беше, изрових снимки от онуй време.
Е, при нас е било почти десет години по късно.


39
Да запитам: Освен мене , кой друг е стрелял с манлихера образец 1895г ,( ако не се лъжа) ?
Аз.
И с пушката берданка, на кап. Мосин, през 1972, с. Обзор.
Дъртея.
Това не беше ли лагер за военно обучение на ученици?
Спомням си че стреляхме с флоберки по гларуси, ама те не се впечатляваха много.

40
п.с. А, да, има и още един вариант. Но за него - които имат време да чакат към 15-20 г.
Толкова давам на краварите.
Поне е сигурен вариант.
След 20 години промените наистина ще са драстични.

41
Както ни и подгряха куп аналтаквозяци - Цъфтан излиза от "активна политика" и прави опят какво? Избориии!
На печелившите начело с Асол - честито!
Цъфтан и без това нямаше време да се занимава с парламента.
Традиционно преди избори започва дълго предизборно турне из мамковината.
Герб ще трябва да си намерят друг парламентарен Цъфтан.
Тоест ще имаме вече два Цъфтана.
Вместо да му избодат очите, му изписаха вежди.
 :m1731: 

42
Цитат
Оказва се, че няма нужда да правиш кожени чанти или копринени шалове, за да се наредиш сред най-богатите хора във Франция.
Фамилия Бение го е направила по най-френския начин. Те са семейството, което стои зад Groupe Lactalis – най-големия производител на сирена в света, разказва Bloomberg. Състоянието на Еманюел, Жан-Мишел и Мари, които заедно държат компанията, сега достига 18,7 млрд. долара, сочи индексът на Bloomberg за милиардерите.
Компанията е силно обвързана с производителите на млечни продукти, които носят суровините ѝ. Lactalis плащаше средно по-ниски цени на френските си доставчици на мляко през последните 2 години в сравнение с конкурентите си Danone, Savencia и Sodiaal, сочи сравнение на цените на млякото, изготвено от LTO. Компанията приключи конфликт от 2016 г. с фермери, съгласявайки се с минимална месечна цена от 30 евро цента на литър мляко.

https://www.investor.bg/novini/346/a/sireneto-moje-i-da-mirishe-parite-ne-279557/
Не съм питал скоро, по колко им изкупуват млякото в нашето село.
Иначе в селото го дават за 1 лев.
 :m1731:

43
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 18:08:01 »
безсмъртието чука на вратата - през 2016 г. успешно замразиха и размразиха мозък на заек. :bigok:
Значи тъпанарите пак ще намажат първи  >:(
Имаме шанса да сме първата д-ва с безсмъртно правителство.
В една от сериите на „Теория за Големия взрив“ сценаристите се бъзикаха точно с темата за безсмъртието.
Шелдън Купър (Джим Парсънс) беше решил твърдо да доживее до 2045 г. когато се очаква технологичната сингулярност. Дори в негов стил си беше направил графика на дъската си как да доживее до тази година.
За тази цел реши да води здравословен начин на живот.
Последствията както винаги бяха комични.

44
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 17:41:23 »
За 46 годишен изглежда много добре, в БГ на тая възраст дори пИдалите са сбръчкани.
Искаш да кажеш, че на 46 г. всички българи са сбръчкани, сгърбени, с очила, (мъжете-плешиви) и въобще вече сдухани ?
Само прецаканите от системата и разбира се тези с лош генетичен късмет.
Но както споменах, генетичните корекции за милионерите в бъдеще, няма да са проблем.
По късно, когато падне цената, няма да са проблем и за оцелелите от прекариата.
Все пак безсмъртието чука на вратата, да не забравяме, че през 2016 г. успешно замразиха и размразиха мозък на заек.
 :bigok:

45
Цветановото излияние започна.
Аз невинен, значи.
 :m0941:

46
ЕС е в капан.
Цитат
"От една страна, стои идеята за социално неравенство като основна сила на капитализма. От друга страна, имаме идеята за политическо равенство като ключ към разгръщането на демократичните принципи. Неолибералната държава съдържа в себе си този конфликт с неравенствата, които възпроизвежда и задълбочава, както и концентрацията на ресурс и богатството – а това води до концентрация на власт и свръхпредставителство на определени групи. Особено след кризата през 2008 г. демокрацията и капитализмът съвсем не си приличат"
https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-perspektivata-pomaga-da-identificirame-krizite-279552/

47
Цитат
Премиерът Бойко Борисов е напуснал Министерския съвет, предаде репортер на "24 часа". Вероятно срещата му с Цветан Цветанов ще е в премиерската вила в Бояна, но няма да е в Министерския съвет.
Борисов е излизал за малко след заседанието на МС, после се върнал на "Дондуков" 1, но отново е излязъл. Джипът му не е в гаража на Министерския съвет, твърди източник от сградата.
Очаква се към 17 ч. Цветан Цветанов да даде изявление в сградата на парламента.
https://www.24chasa.bg/novini/article/7368143

48
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 16:36:16 »
Нито съм го гледал тоя сериал, нито знаех, че в него играе свръхвисокоплатен пИдал.

За 46 годишен изглежда много добре, в БГ на тая възраст дори пИдалите са сбръчкани.
 :m1731:

Е, не си ме виждал мен -- нито съм на 46 години, нито съм педал, а пак изглеждам добре  :m1731:
Сбръчкващата неолиберална капиталистическа експлоатация от последните десетилетия и на мен ми се размина.
Обаче не всички са късметлии.
 :m1731:

Аре са, с ботокс и баба знае  :image008:
Особено ако получаваш по два милиона на месец.
Тепърва генетиката ще навлезе в такива територии, че след двадесетина години всички милионери ще ни се хилят с физиономии на тийнейджъри.

49
Поради което реши да направиш мало оборот на "Течнюз"?
Пускам от време на време и https://www.kaldata.com но те са специализирани.
Мързи ме да превеждам от руски и английски, а в БГ сайтовете за технологични новини са много малко или специализирани.
 :bluegrab:

50
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 16:14:53 »
Нито съм го гледал тоя сериал, нито знаех, че в него играе свръхвисокоплатен пИдал.

За 46 годишен изглежда много добре, в БГ на тая възраст дори пИдалите са сбръчкани.
 :m1731:

Е, не си ме виждал мен -- нито съм на 46 години, нито съм педал, а пак изглеждам добре  :m1731:
Сбръчкващата неолиберална капиталистическа експлоатация от последните десетилетия и на мен ми се размина.
Обаче не всички са късметлии.
 :m1731:

51
Цитат
В списъка с новите характеристики, които ще трябва да имат автомобилите, са функция, която затруднява шофирането под влиянието на алкохол, функция, която записва данните за катастрофата, както и такава, която пречи да се превишава скоростта. Колите ще трябва да имат технологии, които да ги придържат автоматично в съответната лента, както и детектори, отчитащи опасността от задремване на шофьора, предаде БТА.
Повечето характеристики, повишаващи сигурността на автомобилите, ще бъдат задължителни за новите модели от май 2022 г. и ще бъдат въведени за съществуващите модели две години по-късно, посочва в съобщение Европейският парламент.
https://www.investor.bg/novini/444/a/es-shte-napravi-zadyljitelni-chernite-kutii-pri-avtomobilite-ot-2022-g-279504/

52
М-м-м минути за реклама?
Подминахме призивите на САЩ да блокираме Huawei.
 :yes-1289:
 https://www.investor.bg/novini/261/a/es-podmina-prizivite-na-sasht-da-blokira-huawei-279522/

53
P30 и P30 Pro идват на мястото на миналогодишните флагмани P20 и P20 Pro. Акцентът в новите модели са усъвършенстваните камери – именно това е компонентът, който все повече натежава при избора на смартфон от потребителите.
Huawei P30 разполага с плосък OLED екран с диагонал 6,1 инча и резолюция 1080х2340 пиксела, с неголям прорез в горната част за 32-мегапикселовата предна камера. Смартфонът работи под управление на 8-ядрен процесор Kirin 980 с допълнителен невронен модул. Налични са 6GB оперативна памет и 128GB сторидж.
Тройната задна камера включва 40-мегапикселов модул с апертура f/1.6, ултраширокоъгълен 20MP модул (f/2.2) и телефото модул с рeзолюция 8MP и апертура f/3.4. Батерията на смартфона има капацитет 3650 мАч и поддържа бързо зареждане.
https://technews.bg/article-115493.html

54
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 15:02:12 »
Нито съм го гледал тоя сериал, нито знаех, че в него играе свръхвисокоплатен пИдал.
За 46 годишен изглежда много добре, в БГ на тая възраст дори пИдалите са сбръчкани.
 :m1731:

55
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 14:57:05 »
Демек американците се кефят на пеераси  :angry-smiley-014:
По целия свят.
В Русия интересът е толкова голям, че ...
Ама кой да играе ролята и колко да му плащат не е избирано от целия свят  :icon_idea:
Също като Федералния резерв, света не ги е избирал, но ползва долара, както гледа сериала. САЩ все още успешно продължават да цицат останалия свят.
 :bigok:
Светът може и да се усети, но май няма да е скоро.
 :m1731:

56
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 14:32:08 »
Демек американците се кефят на пеераси  :angry-smiley-014:
По целия свят.
В Русия интересът е толкова голям, че навремето отрязоха Рутракера, по повод сериала.
Когато от такъв сериал падат много пари, дори руснаците започват да спазват авторските права. Обаче авторите на сериала се застраховаха срещу загубата на пари, след спиране на сериала.
Пуснаха нов сериал „Младият Шелдън“ (Young Sheldon).
https://en.wikipedia.org/wiki/Young_Sheldon
 :bigok:


57
Култура … / Re: Краят наближава
« -: Март 27, 2019, 14:08:29 »
а защо Теория на големия взрив е удостоена с такова внимание?
аз не съм го гледала пък :image008:
Защото е номер 1 от финансова гледна точка.
А в света на капитализма това е главният критерий.
Сиреч това е най гледания в света сериал, затова и Джим Парсънс (Шелдън Купър) е най високо платения в света телевизионен актьор, и вероятно най високоплатения актьор гей в света.
Изглежда джендърите са по талантливи от хетеросексуалното простолюдие.
 :bigok:

58
Култура … / Краят наближава
« -: Март 26, 2019, 01:43:11 »
Новината, че хитовият сериал приключва, остави многобройната му армия от фенове разочарована, а социалните мрежи са пълни с теории за това как ще приключи jfx. Надеждата на телеманиаците е поне една от двойките да се сдобие с нов наследник, както и Радж да се разходи до олтара.
Шелдън Купър (Джим Парсънс), Ленард Хофстетдар (Джони Галеки), Хауърд Уоловиц (Саймън Хелбърг) и Раджеш Кутрапали (Кунал Наяр) се превърнаха в истински идоли за любителите на комиксите, а глуповата, но секси блондинка Пени (Кайли Куоко) им вдъхна надежда, че и зубър може да спечели сърцето на кралицата на бала.
Датата, на която за последно ще чуем гениалния досадник Шелдън да чука три пъти на вратата и да казва „Базинга!“, е 16 май.
Последният епизод от любимия на малки и големи сериал няма да трае традиционните 22 минути, а ще продължи един час. Това съобщиха от телевизия CBS.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/finalyt-na-teorija-za-golemija-vzriv-shte-e-ednochasov-159841

Джим Парсънс, 24 март 1973 г. (възраст 46 години), Хюстън, Тексас, САЩ
Височина: 1,86 m
Съпруг: Тод Спиуак (ж. 2017 г.)
През септември 2011 г. Джим Парсънс, Кейли Куоко и Джони Галеки подписват договор, според който за всеки епизод те получават по $200 000 с възможност за увеличение и процент от печалбите. С течение на времето хонорарите на актьорите постоянно се покачват като още преди осми сезон достигат до 1 милион долара за епизод за трите основни лица – Парсънс, Кейли Куоко (Пени) и Джони Галеки (Ленърд).
Според източници, близки до продукцията, телевизията-майка на поредицата CBS е била готова да влезе в нови преговори със звездите, сред които попадат имената още на Джони Галеки, Саймън Хелбърг, Кунал Наяр и Кайли Куоко. Така, „Теория за Големия взрив“ щеше да получи два допълнителни сезона. Въпреки това, Парсънс е изявил желание да се сбогува завинаги с ролята, изстреляла го в звездната орбита на Холивуд, което довело и до решението за финал на сериала.
За една година Парсънс е заработил 26,5 милиона долара, като по този начин за четвърти пореден път става най-високоплатеният актьор в телевизията.
На втора позиция е класиран колегата на Парсънс от сериала - Джони Галеки, заработил 25 милиона долара.
Актьорите Саймън Хелбърг и Кунал Наяр, също участващи в "Теория за Големия взрив", заемат трето и четвърто място с по 23,5 милиона долара всеки.

59
Ръководителят на влиятелния работнически съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen Бернд Остерло поиска десетгодишна защита за работните места на служителите от основната марка VW - до края на 2028 г.  Това е условието за т. нар. цифрова трансформация на компанията (която на практика включва и плановете за нов завод в Източна Европа, за който сред водещите кандидати е и България, б.ред.), поясни пред хиляди служители самият Остерло по време на срещата на съюза.
Главният изпълнителен директор Херберт Дийс увери, че приема сериозно несигурността и опасенията на служителите. Тенденцията за дигитализация ще струва работни места, особено в администрацията. С модерните IT системи много рутинни задачи и процеси могат да бъдат автоматизирани, каза той пред около 20 000 служители. „Ясно е: това ще премахне и част от работните места в администрацията“. По думите му ще бъде търсено социално решение, например чрез частично пенсиониране.
Volkswagen вече обяви, че през следващите пет години ще бъдат закрити още от 5000 до 7000 работни места. С автоматизираната рутинна работа, икономиите на материали и намаленото разнообразие на моделите разходите следва да падат от 2023 г. нататък, а  печалбата да се увеличава с 5,9 млрд. евро годишно. Ето защо се предвижда, че някои места, заемани от пенсиониращи се служители, няма да бъдат запълвани отново.
https://www.investor.bg/novini/444/a/sindikatite-na-vw-postaviha-usloviia-za-noviia-zavod-v-iztochna-evropa-279155/

60
Цитат
САЩ искат земеделието да бъде включено в предстоящите преговори, докато ЕС настоява, че политическото споразумение от юли за намаляване на трансатлантическите търговски бариери се ограничава само до индустриалните стоки. ЕС иска да постигне напредък в разговорите, за да бъде избегнат рискът от по-високи мита върху ключовия европейски автомобилен сектор.
От САЩ вече предупредиха, че ако ЕС не започне диалога скоро, Вашингтон ще предприеме наказателни мерки.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-tvyrde-rano-e-da-obrichame-na-proval-pregovorite-mejdu-es-i-sasht-279126/

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 14