Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 23, 2019, 08:10:31

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Engels

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 23
1
Цитат
Европейската централна банка без съмнение ще намали още лихвения процент по еднодневните депозити на търговските банки от сегашните -0,4% на следващото си заседание през септември. Това не означава, че това е правилният начин да се опита да вдъхнете живот на икономиката в еврозоната. Тя може просто да влоши нещата, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

До момента, в който управителният съвет на ЕЦБ се накани да официализира намалението на депозитната лихва, много е вероятно референтната доходност по 10-годишните германски облигации да е вече по-ниска от депозитната ставка на централната банка. Анализаторите на HSBC смятат, че 10-годишните бундове ще приключат 2019 г. при умопомрачителната доходност от -0,8%. Сега трябва да се плаща, за да се държи всякакъв вид немски дълг - от най-кратките падежи до 30-годишниите книжа. Както писа колегата Марк Гилбърт по-рано, пазарът на облигации премина през огледалото.
Немският дълг вече носи по-голяма доходност при тримесечните ДЦК, отколкото при тригодишните облигации - явление, известно като обърната крива на доходността.

Това създава големи проблеми за европейските финансови фирми. Същината на банковото дело е да се заема краткосрочен ресурс и да се отпуска дългосрочен. Превишението на доходността по овърнайт лихвите (еднодневните – бел. прев.) над тази по 10-годишните облигации обръща всичко с главата надолу, което води до срив на нетните лихвени маржове и рентабилността.

Това създава още по-големи проблеми за спестовната индустрия на континента. Пенсионните фондове и застрахователите, които се нуждаят от дългосрочни активи, които да съответстват на пасивите им, са в особено затруднено положение. При спадането на доходността по свръхдългосрочните облигации, сега те нямат подходящи активи, в които да инвестират.
Докато европейските политици не измислят начин да сложат край на това, очаквайте лудостта при облигациите да се задълбочи.

Какво тогава е решението? Клиентите, които желаят да поддържат предпазливия си подход, базиран на кеша, но искат да избегнат отрицателните лихви, могат да имат следното предвид. За средно хиляда франка годишно швейцарските частни банки ще ви дадат кубичен метър за съхранение на вашите ценности. Благодарение на банкнотите от хиляда швейцарски франка, това трябва да е достатъчно място, за да се складират близо милиард франка в брой, чието съхранение по сметка при отрицателна лихва от -0,75% би струвало 7,5 млн. годишно.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/ecb-v-ogledalniia-sviat-na-otricatelnite-lihvi-287255/

2
Цитат
Американският президент Доналд Тръмп привлече вниманието през последната седмица по въпроси, вариращи от желанието му да купи Гренландия до проблемите с теглото на негов привърженик, така че беше лесно да бъдат пропуснати някои от ключовите му изказвания за търговията, пише Bloomberg.
“Европейският съюз е по-лош от Китай, просто по-малък. Той ни заплашва ужасно: бариери, мита, такси”, заяви Тръмп в четвъртък в Мачестър. Ню Хемпшир. “Те се отнасят с нас наистина лошо”.
Тръговският излишък на ЕС със Съединените щати възлиза на близо 75 млрд. евро (83 млрд. долара) за първата половина на 2019 г., или с над 11% повече спрямо година по-рано. Излишъкът на Германия до този момент е най-големият в блока.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/poslanieto-na-trymp-kym-evropa-vie-ste-sledvashtite-287773/

3
Цитат
Едно потенциално препятствие може би е както най-критичното, така и най-непризнатото: слабият човешки капитал в Китай. Китайската работна сила може да се окаже лошо подготвена за конкуренцията в световната икономика на 21 век поради липса на образование и умения.

Това може да звучи нелепо. Не е ли Китай страната, която произвежда ученици със смайващи математически резултати и бълва армия от инженери всяка година? Да, така е, но тези книжни плъхове представляват малка подгрупа от общата работна сила. Разглеждането на населението в по-широк план, особено в обширните селски области, разкрива, че Китай стои зле спрямо много от сродните си икономики по отношение на образованието.

Изумителните разкрития могат да бъдат намерени в скорошнo изследване на учени от Станфордския университет и Университета Шанси в Китай. Анализирайки данните от преброяването в Китай през 2015 г., авторите констатират, че само 30% от работната сила в страната (на възраст от 25 до 64 години) има средно образование. Изследователите твърдят, че това е добра мярка както за уменията на тези работници, така и за способността им да усвояват нови такива на работните си места.

Неблагоприятното сравнение е, че делът на работниците със средно образование в развитите икономики е 78%. Делът в най-напредналите страни, включително САЩ, Германия и Япония, е дори по-висок - над 90%.

Разбира се, Китай е по-бедна страна и е такава от доста време, така че разликата с развитите икономики не трябва да е изненада. Китай обаче стои зле и спрямо други бивши развиващи се икономики, които се превърнаха в развити през последния половин век, като Южна Корея и Сингапур. Преди да станат развити, тези икономики се радваха на много по-висок дял на работниците със средно образование - средно около 72% през 1980 г.

Китай не се съпоставя особено благоприятно и спрямо своите конкуренти със среден доход. Например, 46% от населението в трудоспособна възраст в Бразилия е посещавало училище за средно образование, 36% в Турция и 34% в Мексико. Китайският дял е подобен на този в много по-бедната Индонезия, където той е 31%.

Слабите данни за Китай имат значение. За да се превърне страната в по-иновативна икономика, на работната сила са ѝ необходими умения, чрез които да се справя в най-авангардните индустрии на бъдещето. Статистиката разкрива, че милиони китайски работници може да са негодни да подкрепят високотехнологичните сектори, които Пекин се стреми да развива.
Китайското ръководство е напълно наясно с този недостатък и инвестира, за да го поправи. Резултатите са обещаващи. По-младите китайци - тези на възраст между 25 и 34 години - имат много по-висока степен на образование в средното училище, която е на ниво от 47%. Сред 15-17-годишните, процентът нарасна още повече - до 80%. Ясно е, че китайската работна сила на утрешния ден ще бъде по-добре образована от днешната.
Още известно време обаче многото нискоквалифицирани по-възрастни работници ще тежат на китайската икономика. Само 22% от китайските служители на възраст от 45 до 54 години са учили в гимназия.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/shte-vleze-li-kitai-v-kapana-na-sredniia-dohod-287513/

4
Цитат
Президент, загрижен за „голямата валутна манипулация“, може да предприеме пряка валутна намеса. Министърът на финансите може да използва валутния стабилизационен фонд - който разполага с около 95 млрд. долара - за продажба на долари и закупуване на активи, деноминирани в чуждестранна страна. Но това е нищожно количество в сравнение с над 5 трлн. долара, средно търгувани всеки ден на световните валутни пазари. В предишните три пъти, в които САЩ се намесиха, за да въздействат върху стойността на долара, към тях се присъединиха съюзниците им от Г-7. Този път те биха действали сами. Неубедени, че американското правителство има огневата мощ да отслаби долара, пазарите биха заложили срещу намесата, като по този начин ще принудят правителството да изгори всичките си налични средства.

В предишните интервенции Фед действа успоредно с Министерството на финансите, предоставяйки малко повече амуниции. Този път участието на централната банка не е предопределено, предвид опасенията на Фед относно неговата независимост и влиянието на валутната война върху глобалната финансова стабилност. Дори и приносът на Фед да е колкото този на Министерството на финансите, общата сума на наличните средства ще бъде само около 190 млрд. долара.

https://www.investor.bg/analizi/9/a/trymp-ne-moje-da-specheli-valutnata-voina-287707/

5
Цитат
Така например, Siri през 2017 г. успява да отговори правилно на 66,1% от въпросите, през 2018 г. – на 78,5%, а тази година вече на 83,1%. Като цяло обаче най-умен продължава да бъде Google Assistant.
https://technews.bg/article-118614.html

6
Цитат
Ленин считал, что всякий, кто участвует в развитии производительных сил, «больше пользы принесёт делу всероссийского социалистического строительства, чем тот, кто будет «думать» о чистоте коммунизма». Ленин призывал «быть культурным торгашом», «зарубить себе на носу» и запомнить, что НЭП – это «всерьёз и надолго», и даже высказал загадочную фразу: «Надо поменять коренным образом всю точку зрения на социализм».
В плен на Маркс
Цитат
Марксизм оставался идеологической рапирой Ленина до конца его дней. С Марксом всегда сверял он дела и мысли. Но во всём ли был прав Маркс? И стоит ли обожествлять кого-либо? Разве гений не может ошибаться? Если практика – критерий истины, то разве не ею надо руководствоваться в первую очередь?

Ленин не был догматиком. Наоборот, многие предъявляли ему упрёки в ревизионизме, чего он также не заслуживал. Но оставаясь марксистом, он не выходил за «красные флажки» и потому продолжал стоять на антикапиталистическом понимании социализма, составляющем сердцевину марксистского учения. Диалектическую мысль Гегеля об «отрицании с удержанием положительного» он широко применял на практике, но не развил в новую теорию, поскольку марксизм для него всегда оставался не только наукой, но и вероучением.

Что показал мировой опыт? Общественная собственность на средства производства и всеобъемлющие планы тоже не решают задачу создания рая на Земле. Творческие, инновационные и соревновательные моменты при таких обстоятельствах ограничиваются и сковываются приходящей на смену рынку командно-административной системой. Абсолютизированное обобществление оборачивается пышным цветом произвола, субъективизма и бюрократизма. Это ведёт к тоталитаризму, что показала практика всех без исключения стран, пошедших по такому пути.

Жизнь показала и иное: в выигрыше оказываются те, кто умудряется сочетать лучшее из капитализма и социализма. То, что это возможно, наглядно показывает опыт Китая, Вьетнама, скандинавских и ряда других стран. Именно такой синтез стал новой самостоятельной и оптимальной формой общественного устройства.

Ленин с помощью НЭПа вроде как нащупал золотую середину, но, не желая расходиться с Марксом, назвал это «отступлением от социализма». Ленин мыслил об обществе, идущем на смену капитализму как о нерыночной системе, где сотрутся классовые различия и отомрёт государство. Теоретически он разделял взгляды Маркса, но практика показала их утопичность. Возможно, это и мучило его под конец дней. Но, не отрекаясь от Маркса, он всегда оставался у него в плену.
Китайското ръководство твърди, че са ленинска партия.
Изглежда смятат, че са доразвили някои от идеите на Ленин.
Друг е въпросът, дали когато развият достатъчно икономиката с помощта на новите  технологии, ще продължат към комунизъм или ще последват СССР към олигархичен капитализъм (техноментализъм).
 :m1731:

7
Kaзано накратко, ако Троцки беше успял да дойде на власт, нещата за СССР щяха да станат доста трагични, но пък България щеше да има излаз на три морета.

8
Цитат
Троцкий отдал фактически без боя революцию - дело всей своей жизни - на растерзание сталинской бюрократической контре, подписав таким образом смертный приговор не только себе, но и тысячам своих сторонников - последователей дела Ленина не только в СССР, но и во многих соц. странах, где также разразилась реакция, а миллионы жизней простых людей в результате были искалечены маховиком сталинских реперессий и большого террора. Вот что писал в своих мемуарах один из немногих доживших до перестройки участников Левой оппозиции Александр Боярчиков:
Кто-то из нас спросил Троцкого:

— Если Сталин нас будет расстреливать, он истребит все революционные кадры. Разве можно ему это позволить? Разве мы не должны принять предупредительные меры?

Это был самый больной вопрос оппозиции. Его задавали Троцкому тысячи наших товарищей.

Речь шла о судьбе не только русской революционной интеллигенции, которую Сталин может физически уничтожить, но и всего русского народа и Октябрьской революции.

От правильного решения этого вопроса зависела и судьба нашей оппозиции, состоявшей из большевиков-ленинцев.

Троцкий обсуждал этот вопрос в кругу своих близких единомышленников. Анализировались причины гибели и перерождения многих революций за многовековой период мировой истории.

На наш вопрос мы получили такой ответ от Троцкого:

— Предупредить акцию Сталина можно только силой. — Троцкий сделал рукой жест вверх — Но сила — не наш путь. Прошу это крепко запомнить. История не простит нам непартийного решения внутрипартийного вопроса... Для того чтобы акцию Сталина предупредить силой, мы должны взяться за оружие и начать Гражданскую войну... Если мы прольем хоть одну каплю крови наших заблуждающихся товарищей по партии, то на наши головы падет проклятие живущих и грядущих поколений.

Когда Троцкий это нам говорил, я вспомнил накаленную обстановку в стране в 1918 году: меньшевики и эсеры тогда яростно нападали на Троцкого, выступая против его назначения на пост народного комиссара по военным делам Советской России и изрекая всяческие пророчества, наподобие таких: «Он будет Бонапартом», «Он будет диктатором».
Они ошиблись в своем пророчестве. Троцкий по своей натуре не мог быть Бонапартом. Он был яростным противником авантюр в политике и всегда отталкивал от себя все нечистое, что могло бы запятнать его честь. Он был всегда против тирании и узурпаторства. Он никогда не использовал свою власть в сомнительных политических целях.

Троцкий побоялся пролить кровь, ибо просто не хотел замарать свои руки. А вот Сталин не побоялся. Не ясно только, зачем вообще надо было делать революцию, если при первой же угрозе внутренней реакции "непримиримые революционеры" просто опустили руки и фактически добровольно отправились на убой, хотя прекрасно знали, чем всё закончится.

9
а дарението е отрицателен грабеш.
А пък грабежът е отрицателно дарение.
  :cool-1084:

10
Само да имате време и да ви се чете:
Цитат
Троцкий Л.Д. - Фашизм: Движение контрреволюционного отчаяния, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Куда идет Англия - 1925, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Господин Петр Струве в политике - 1906, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д., Зиновьев, Г. - Бой за Петербург. Две речи - 1920, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Что же дальше. (Итоги и перспективы) - 1917, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Фронтов нет,- опасность есть! - 1922, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Туда и обратно - 1907, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Советская Россия и буржуазная Польша (речь на митинге в Гомеле 10 мая 1920 года) - 1920, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Речь на III Всероссийском съезде Советов народного хозяйства - 1920, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Преданная революция. Что такое СССР и куда он идет, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Перманентная революция, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Переход к всеобщей трудовой повинности в связи с милиционной системой (тезисы) - 1919, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - О мобилизации индустриального пролетариата, трудовой повинности, милитаризации хозяйства и применении воинских частей для хозяйственных нужд (тезисы ЦК РКП) - 1920, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Новый курс (в редакции 1924 г.), PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Немецкая революция и сталинская бюрократия, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - На пути к социализму. Хозяйственное строительство советской республики, PDF (Изначально компьютерное) - НЕПРИГОДНО ДЛЯ НАУЧНОГО ЦИТИРОВАНИЯ
Троцкий Л.Д. - На пути к социализму. Хозяйственное строительство Советской республики (Приложения) - 1920, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Мобилизация труда (доклад на объединенном заседании III Съезда совнархозов и Московского совета раб. и кр. депутатов) - 1920, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Между империализмом и революцией, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Литература и революция - 1991, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Коммунистический интернационал после Ленина - 1993, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Европа в войне (1914 – 1918 г.г.), PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Годы великого перелома - 1919, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Вокруг Октября, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Военная доктрина или мнимо-военное доктринерство - 1922, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - В защиту партии - 1907, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - К истории русской революции - 1990, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Сталинская школа фальсификаций - 1990, PDF, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Сталин. Том 1 (Тайны истории в романах, повестях и документах) - 1996, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Сталин. Том 2 (Тайны истории в романах, повестях и документах) - 1996, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Сталин. Том 1 - 2007, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Сталин. Том 2 - 2007, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Советская республика и капиталистический мир. Часть I. Первоначальный период организации сил, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Советская республика и капиталистический мир. Часть II. Гражданская война, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Проблемы международной пролетарской революции. Коммунистический Интернационал, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Проблемы международной пролетарской революции. Основные вопросы пролетарской революции, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Проблемы культуры. Культура переходного периода, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Проблемы культуры. Культура старого мира, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Перед историческим рубежом. Балканы и балканская война, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Перед историческим рубежом. Политические силуэты, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Перед историческим рубежом. Балканы и балканская война - 2011, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Наша первая революция. Часть I, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Наша первая революция. Часть II, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Моя жизнь. Опыт автобиографии. - 1991, PDF, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Как вооружалась революция. Материалы и документы по истории Том 1 - 1918, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Как вооружалась революция. Материалы и документы по истории Том 2. Кн. 1 - 1919, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Как вооружалась революция. Материалы и документы по истории Том 2. Кн. 2 - 1920, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - История русской революции. Т. 1 - 1997, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - История русской революции. Т. 2. Ч. 1 - 1997, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - История русской революции. Т. 2. Ч. 2 - 1997, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Историческое подготовление Октября. Часть I. От Февраля до Октября, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Историческое подготовление Октября. Часть II. От Октября до Бреста, PDF (Изначально компьютерное)
Архив Троцкого. Тома I-IX, PDF (Изначально компьютерное) - НЕПРИГОДНО ДЛЯ НАУЧНОГО ЦИТИРОВАНИЯ
Возвращенная публицистика. 1900 - 1917. Книга 1 - 1991, DjVu (Скан)
Архив Троцкого. Том I - 1999, PDF (Изначально компьютерное)
Архив Троцкого. Том II - 2001, PDF (Изначально компьютерное)
Архив Троцкого. Том III, часть 1 - 2002, PDF (Изначально компьютерное)
Архив Троцкого. Том III, часть 1 - 2002, PDF (Изначально компьютерное)
799-803a - Переписка Ленина с Троцким - 1917-1922, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Терроризм и коммунизм - 2015, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Перед историческим рубежом. Политическая хроника, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Сталин. Том I, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Сталин. Том II, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Портреты революционеров, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Реввоенсоветам армий и фронтов - 1919, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Пять лет Коминтерна - 1924, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - О Ленине. Материалы для биографа. - 2005, PDF (Изначально копьютерное)
Троцкий Л.Д. - О задачах деревенской молодежи. О Новом быте. - 1924, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Вопросы культурной работы - 1924, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Вопросы быта - 1923, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - Терроризм и коммунизми - 1920, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Перманентная революция - 1930, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Новый курс - 1924, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - НЭП Советской России и перспективы мировой революции - 1923, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - НЭП Советской России и перспективы мировой революции - 1923, PDF (Изначально компьютерное)
Троцкий Л.Д. - Моя жизнь. Опыт автобиографии. Т.1. - 1930, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Моя жизнь. Опыт автобиографии. Т.2. - 1930, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Как вооружалась революция. Т.3. Кн.2 (1921-й год)- 1925, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - История русской революции. Т.1. Февральская революция - 1931, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - История русской революции. Т.2. Ч.1. Октябрьская революция - 1933, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - История русской революции. Т.2. Ч.2. Октябрьская революция - 1933, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Война и революция. Т.1. - 1922, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Война и революция. Т.2. - 1922, DjVu (Скан)
Троцкий Л.Д. - Наша революция - 1906, PDF (Скан)
Троцкий Л.Д. - 1905 - 1922, PDF (Скан)
История Совѣта рабочих депутатов г. С. Петербурга. - 1906, PDF (Скан)
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5349664

Ако ви мързи да четете, има 8 сериен филм за Троцки:
"Троцкий"
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5477191&start=30
Само имайте предвид, че е сниман в съвременна Русия 2017г.

11
Ото, ама това вече е съвсем друго - субсидията е обратното на митото.
Не и на квотата. :)
По сегашната тема, субсидиите са отрицателни мита. :bigok:
A митата отрицателни субсидии.
 :m1731:

12
Нали помните този лаф от онова време „по братски ли ще делим или по равно?"

Е, в момента нещата са по братски в Европа. И няма да се оправят, докато не започне да се мисли еднакво за всички „европейци“. Дали ще е федерация, конфедерация или унитарна държава е без значение, ако не се промени начина на мислене на една част от „европейците“.
Тоест, нещата пак опират до преодоляване на националния егоизъм, особено на богатите и развити държави, които са склонни да използват по бедните и неразвитите в ЕС.
Особено човешките им ресурси.

13
Троцки е бил утопист, до последно е смятал, че написаното от Ленин в "Държавата и Революцията" може да се приложи на практика.
Но от друга страна е бил достатъчно умен, за да усети накъде отива СССР.
Цитат
Более, чем когда-либо судьба Октябрьской революции связана ныне с судьбой Европы и всего мира.
СССР представляет промежуточное между капитализмом и социализмом противоречивое общество, в котором: а) производительные силы еще далеко недостаточны, чтоб придать государственной собственности социалистический характер; б) порождаемая нуждою тяга к первоначальному накоплению прорывается через бесчисленные поры планового хозяйства; в) нормы распределения, сохраняющие буржуазный характер, лежат в основе новой дифференциации общества; г) экономический рост, медленно улучшая положение трудящихся, содействует быстрому формированию привилегированного слоя; д) эксплуатируя социальные антагонизмы, бюрократия превратилась в бесконтрольную и чуждую социализму касту; е) преданный правящей партии социальный переворот живет еще в отношениях собственности и в сознании трудящихся; ж) дальнейшее развитие накопившихся противоречий может как привести к социализму, так и отбросить назад, к капитализму; з) на пути к капитализму контрреволюция должна была бы сломить сопротивление рабочих; и) на пути к социализму рабочие должны были бы низвергнуть бюрократию. В последнем счете вопрос решится борьбой живых социальных сил, как на национальной, так и на мировой арене.

"Преданная революция:
Что такое СССР и куда он идет?"
 
  К испанскому изданию 1937 г.
  Задача настоящей работы
Глава 1: Что достигнуто?
  Важнейшие показатели промышленного роста
  Сравнительная оценка достижений
  На душу населения
Глава 2: Хозяйственное развитие и зигзаги руководства
  "Военный коммунизм", "новая экономическая политика" и курс на кулака
  Резкий поворот: "пятилетка в четыре года" и "сплошная коллективизация"
Глава 3: Социализм и государство
  Переходный режим
  Программа и действительность
  Двойственный характер рабочего государства
  "Обобщенная нужда" и жандарм
  "Полная победа социализма" и "укрепление диктатуры"
Глава 4: Борьба за производительность труда
  Деньги и план
  "Социалистическая" инфляция
  Реабилитация рубля
  Стахановское движение
Глава 5: Советская Термидор
  Почему победил Сталин?
  Перерождение большевистской партии
  Социальные корни Термидора
Глава 6: Рост неравенства и социальных антагонизмов
  Нужда, роскошь, спекуляция
  Расслоение пролетариата
  Социальные противоречия колхозной деревни
  Социальная физиономия правящего слоя
Глава 7: Семья, молодежь, культура
  Семейный термидор
  Борьба с молодежью
  Нация и культура
Глава 8: Внешняя политика и армия
  От мировой революции - к status quo
  Лига Наций и Коминтерн
  Красная Армия и ее доктрина
  Разгром милиции и восстановление офицерских чинов
  СССР в войне
Глава 9: Что такое СССР?
  Социальные отношения СССР
  Государственный капитализм?
  Есть ли бюрократия господствующий класс?
  Вопрос о характере СССР еще не решен историей
Глава 10: СССР в зеркале новой конституции
  Работа "по способностям" и личная собственность
  Советы и демократия
  Демократия и партия
Глава 11: Куда идет СССР?
  Бонапартизм, как режим кризиса
  Борьба бюрократии с "классовыми врагами"
  Неизбежность новой революции
Авторские приложения
  "Социализм в отдельной стране"
  "Друзья" СССР
http://www.magister.msk.ru/library/trotsky/trotl001.htm
 Както видяхме бюрокрацията победи и с контрареволюция възстанови капитализма.
И дори нямаше съпротива от страна на работниците, както се е надявал Троцки, камо ли работниците да "низвергнуть бюрократию".
Но в общи линии е познал какво ще се случи.
Докато на работниците в социалистическите държави, още доста десетилетия след написаното от Троцки и през ум не им е минавало, че бюрокрацията ще възстанови капитализма.

14
Така и не разбрах каква Европа искате.
Федерация или Европа на нациите в която пенсионерите си остават в националните държави да пазят националните ценности, а младите се изнасят да бачкат и живеят в 2-3 най развити европейски държави?

15
Цитат
Да се пишат такива глупости в 21 век, при наличието на интернет е т...к.
Нахално повтаряш едни и същи тъпотии, отново и отново. Те нито имат общо с действителността, нито стократното им повтаряне ще ти помогне да преодолееш комплексите и фрустрацията си на новоамериканец.

Какво става с вас? Нервни ли сте нещо? Пийнете едно, нищо, че е сутрин. it's a 5 o'clock somewhere. Take it easy!
Като съм взел паспорта с орлето преди 20 години не смятам, че са ми станали по-големи топките. Не, не и не.
Чувствам се "world citizen" и няма как да съм роб на каквато и да е идеология.
Е, хайде идете на Червения площад и цунете мумията!
Комунистическите идеи вече идват от САЩ.
The World Is a Mess. We Need Fully Automated Luxury Communism.
Asteroid mining. Gene editing. Synthetic meat. We could provide for the needs of everyone, in style. It just takes some imagination.
https://www.nytimes.com/2019/06/11/opinion/fully-automated-luxury-communism.html
☭☭☭ ☭☭☭

16
Държавен капитализъм, частен капитализъм все тая, накрая когато достигнат необходимото технологично развитие, ги чака призракът на Маркс.
Другата алтернатива е техноментализъм, който изобщо няма да ви хареса.
По добре "Напълно автоматизиран луксозен комунизъм"
https://societe-chez-kerpeden.eu/index.php?topic=1174.0
☭☭☭ ☭☭☭

17
Цитат
Jyske Bank, третата по големина банка в Дания, обяви, че клиентите вече ще могат да изтеглят 10-годишен ипотечен заем с отрицателна лихва от 0.5%. Тоест, на теория клиентите би трябвало да върнат по-малко, отколкото са взели. Business Insider дава пример със заем за къща на стойност 1 млн. долара и ако се гледа само лихвата по кредита, купувачът ще върне след 10 години само 995 000 долара.
Но има уловка. Лихвата наистина е отрицателна, само че таксите не са. И в крайна сметка клиентите отново ще върнат повече, отколкото са взели и банката реално ще е на плюс от този кредит.

https://www.economic.bg/bg/news/11/datska-banka-predlaga-ipotechen-kredit-s-05-otritsatelna-lihva.html
https://technews.bg/article-118500.html
Въпросът е колко повече?
 :m1731:

18
Цитат
“Светът е каша. Ние се нуждаем от напълно автоматизиран луксозен комунизъм” – с такова заглавие преди месец в „New York Times” се появи откъс от манифест, писан от британеца Аарон Бастани, основател на заявяващата се като крайно лява платформа „Novara Media”, набрала популярност покрай даването на трибуна на Корбин през 2015.
https://www.nytimes.com/2019/06/11/opinion/fully-automated-luxury-communism.html
Доколкото може да се съди за съдържанието на манифеста от предложения откъс, то е, че днешният свят е свят на кризи: криза на ниската продуктивност, на ниската раждаемост, на ниските заплати, климатични, политически, но най-неотложна за решаване криза е тази на „пълната липса на колективно въображение”, пречеща да се съзре решението на всички останали. Сякаш човечеството е поразено от психологически комплекс, пише Бастани, който ни кара да вярваме, че настоящето е по-силно от нашия капацитет да го преработим в „колективно бъдеще на свобода и лукс”.
Как Бастани предлага да стане това с лукса.
Ясно е, че автоматизацията, роботиката и машинното обучение ще намалят нуждата от работна ръка и ще увеличат безработицата; и това ще е проблем, но само ако полагането на труд е нещо, на което много държим, пише той. Защото за много от нас трудът е просто досада, а автоматизацията е нещо, което просто може да ни избави от нея.
Редактирането на гени пък е друго постижение, което, въпреки че няма да спаси света от застаряване, лекувайки наследствено предавани напасти, като болестта на Хънтингтън, кистозната фиброза, сърповидната анемия и рака предиктивно, ще прибави още години към изпълнения му с луксозна леност живот.
Възобновяемите източници на енергия и добива на минерали от астероиди пък буквално ще ни залеят с блага, без да замърсяват природата.
Нещо подобно ще последва и от замяната на месото, млякото, виното, уискито със синтетични „молекулярни” еквиваленти. Според Бастани, производството на „молекулярно” телешко ще замърсява майката Природа много по-малко, отколкото отглеждането на крави, а на „молекулярни” вино и бърбън – от производството на немолекулярни от грозде и царевица. В розовото комунистическо бъдеще всекиму ще се даде според нуждите и то със стил. Нужно е само въображение. А във въображението на Бастани има само едно препятствие на пътя и то се нарича капитализъм – системата, която, каквото и да произведе, го прави, водена не от целесъобразност, а от стремежа към печалба.
Така че, трябва да се направи крачка отвъд капитализма, отвъд неговия порочен начин на разпределение на благата.
И все пак, как да стане това? Отново сме намерили кого да експлоатираме безнаказано (изкуствения интелект) и какво да колонизираме (космоса), но толкова ли радикално ново е това?
Не съм чела все още целия манифест, но откъсът в NYT разкрива доста незадоволителна и семпла визия, която не се различава кой знае колко от тази на хиперкапиталистите от Силициевата долина, предлагащи универсален базов основен доход като решение за техно-безработицата.

https://kweekly.bg/publication/4372


Цитат
Според новия манифест това, че светът днес е в криза, вече се е превърнало в клише, но както се казва още в първия Манифест от 1848 г., именно кризата на определен етап от развитието на капитализма трябва да доведе света до ново общество. Кризата днес има много проявления – намаляващ икономически растеж, ниска производителност, падащо заплащане на труда на големи групи от хора, екологична криза, колапс на либералната демокрация. Това е свят, в който има стотици милиони бедни, а  неравенството расте по-ускорено от всякога преди това в историята. Но най-потискащото в сегашната криза, пише „Ню Йорк Таймс“, е липсата на колективно въображение за това, че светът може да бъде радикално променен и да се създаде нещо съвсем ново. Това ново става възможно благодарение на намаляващите разходи за  информацията и напредъка в технологиите. В момента те вече създават основите на колективно бъдеще на свобода и луксозен живот за всички.
Маркс смята, че комунизмът ще стане възможен на много високо равнище от развитието на това, което той нарича производителни сили, свързани преди всичко със средствата за производство. На първо място тук са технологиите, които могат да произвеждат огромно количество продукти, достатъчни да удовлетворят всички потребности на всички хора. Затова и светът в публикацията на „Ню Йорк Таймс“ е видян именно през призмата на очакванията от тези технологии. Те вече навлизат в стадий, който може да доведе не просто до удовлетворяване на потребностите на всички хора, но и до най-луксозен живот за всички – живот, характерен преди това само за висшите класи в обществото.
Автоматизацията, роботиката, машинното обучение, както предвиждат множество консултантски компании, Английската банка и дори Белият дом, съществено ще намалят потребността от работна сила, създавайки нарастваща технологична безработица. Но това изглежда проблем и опасност, ако работата се разглежда като нещо важно, а всъщност за голяма част от хората тя е бреме.
През XXI век новите технологии ще ни освободят от бремето на труда
Технологичният напредък ще намалява стойността на стоките – на храните, здравеопазването, жилищата – към нищожни или нулеви стойности. Става възможно удовлетворяването на потребностите на всички в един свят, в който автоматизацията ще поема все по-голяма част от досегашния труд. Новите технологии могат да осигурят потребностите на всеки, а техните възможности са свързани с явления като редактиране на гените, синтетично месо, минно дело на астероиди.
Дава се за пример холандският професор Марк Пост, който в лабораторни условия вече е създал от животински клетки изкуствено месо, чрез което може в перспектива да се изхранва човечеството. След десетина години за всеки човек на планетата то вероятно ще бъде по-достъпно от най-евтиния продукт, правен на барбекю. Така ще могат да се произвеждат човешки храни с много по-малко ресурси, без убийства на животни и с много по-малко вредни газове в атмосферата. В манифеста се говори още за клетъчно земеделие и дори за това, че е произведено вече първото „молекулярно уиски“, което може да бъде общодостъпно.
Редактирането на гените ще революционизира медицинската практика, преобразувайки я от реактивна в прогнозна. Наследствените болести ще бъдат елиминирани. Технологиите ще позволят да се справим със здравните предизвикателства, свързани с нарастващото възрастно поколение на планетата, тъй като още през следващата 2020 г. в света ще има повече хора на възраст над 60 години, отколкото под 5 години. 
Възобновяемата енергия, която благодарение на подобряваните технологии с огромна скорост намалява цената си, ще ни позволи да решим екологичната криза, отказвайки се от въглеводородните и замърсяващи природата горива. В момента вече е възможно да се развива минно дело на астероиди, което ще ни осигури не само повече енергия, но и повече желязо, злато, платина, никел и различни редки метали, избавяйки ни от недостига на ресурси.
Сегашното развитие на производителните сили дава възможност да  се преодолят засилващите се кризисни процеси на днешния капитализъм – технологична безработица, глобална бедност, климатични промени, увеличаващо се възрастно население, липса на ресурси. Капитализмът, както показва Маркс още в своя Манифест, създава нарастващо изобилие, но е неспособен да разпредели както трябва благата на това изобилие, тъй като в него всичко се произвежда само заради печалбата, заради възвръщаемостта на вложените средства. За да преодолеем това състояние, се казва в статията в „Ню Йорк Таймс“, „трябва да отидем отвъд капитализма“.
За много хора това може да изглежда неприемливо. За тях някой да каже, че капитализмът си отива или трябва да си отиде, е равнозначно на твърдение, че триъгълникът няма три страни или че законът за гравитацията вече не работи, макар ябълката да пада от дървото.
За да имаме обаче един по-добър свят, това е нужно. А в момента живеем във все по-хаотична и кризисна капиталистическа реалност. В нея развитието на технологиите и противоречията става с огромна скорост, подкопаваща реалностите, които довчера са изглеждали като естествено състояние на нещата.
„За да го разберем обаче, ще е необходима нова политика – пише „Ню Йорк Таймс“ – Политика, при която технологичната промяна служи на хората, не на печалбата. При която имаме осезаеми следствия – бързо намаляване на водородните емисии, пълна автоматизация и обществено здравеопазване, които са предпочитани за всички и не може да се представят за фантазии. Тази политика, която изглежда утопична на хоризонта и всекидневна по приложението си, се нарича изцяло автоматизиран луксозен комунизъм. Звучи добре, нали?“

https://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/nyu-iork-taims-publikuva-nov-komunisticheski-manifest.105949

19
Цитат
Най-лошият сценарий за глобалната икономика, подобен на ситуацията през 2008 г., включва рязка обезценка на китайския юан, която да не е предизвикана от държавата.
„Спад на юана значи да се получи голям шок във финансовата система, където има огромно количество дълг... Китайската икономика работи по примера на американската – с изключително много дълг се генерира растеж“.
Всички нови стимули на централните банки няма да имат забележим ефект в рамките на повече от няколко тримесечия

https://www.bloombergtv.bg/klub-investor/2019-08-09/ryazak-spad-na-yuana-shte-dade-nachaloto-na-sledvashtata-ikonomicheska-kriza
:m1731:

20
Цитат
Представете си Манхатън без хаотично пресичащи пешеходци, магистралите на Лос Анджелис без нарушения на скоростта или Москва без задушаващи задръствания, пише New York Times.
Ако автономните превозни средства са бъдещето, то техните разработчици трябва да помислят и за горните фактори, които ще спъват развитието им. В Ню Йорк важи неписано правило – пресичай когато и където искаш, само внимавай. Това е нещо, което отличава нюйоркчани от туристите, които търпеливо чакат на светофарите. Ако обаче пешеходците знаят, че никога няма да бъдат връхлетени от превозно средство (заради функциите за сигурност в автономните автомобили), то те могат и като цяло да слязат по платната за движение, което би блокирало трафика. Подобен маниер на движение е характерен за градове като Мумбай, Манила, Джакарта и други, където пешеходци, рикши, мотопеди и камиони споделят цялата улица, независимо от ширината и.
„С автономните автомобили, техническата част е по-лесната. Обществената част обаче е по-голямо предизвикателство“ казва Марк Роузкайнд, шеф на Админстрацията за пътна безопасност при Барак Обама и в момента на подобна длъжност при разработчика на автономни возила Zoox.
Това, което може да се каже със сигурност е, че никое общество не е готово за тази промяна, а отражението върху различни култури (на много места шофирането е символ на мачизъм и независимост) тепърва ще се бъде обсъждано.
Автономните автомобили се делят на шест нива, от нула до пет. Ниво 5 са напълно автономни коли, които едва ли ще са готови в близките 10 или дори повече години, според Марк Роузкайнд. Те трябва да изминат милиарди километри, казва той.
Колите от ниво 4. които са напълно самоуправляващи се при определени условия ще излязат на пазара в следващите пет години, твърдят експерти. Това прави необходимо бързото формулиране на нови правила неотложно. Засега с това са заети различни организации, но липсва усилие на национално ниво.
Една от първите конфликтни точки ще е едновременното присъствие на автономни и обикновени автомобили по пътищата – как автономния автомобил да реагира на присветкане и бибиткане от други коли, или ситуация в която автономна и обикновена заедно приближават светофар, който светва жълто?

https://www.bloombergtv.bg/analizi/2019-08-02/badeshteto-na-avtonomnite-koli-i-kamioni-e-nesigurno

21
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Август 12, 2019, 10:21:25 »
Цитат
Дългът на Италия надхвърля 130% от БВП и може да продължи да нараства. В краткосрочен план не се вижда начин как това да спре, и това е притеснителното. Има три начина за стопяване на този дълг – висок икономически растеж, висока инфлация или силно намаляване на бюджетните разходи. Нито един от трите варианта няма да се случи в краткосрочен план, поне в близката година.
Добрата новина от гръцкия пример е, че най-популисткото правителство на Ципрас проведе най-радикални реформи и благодарение на това Гърция е относително стабилна във финансов план.

https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-08-12/ako-salvini-ne-izpalni-predizbornite-si-obeshtaniya-shte-e-strahotna-novina-za-pazarite

22
Цитат
Така излиза, че възприятията за ЕС се подобряват основно, защото икономическата криза се оттегли почти навсякъде в Стария континент, защото Brexit е непривлекателен пример и защото САЩ престанаха да бъдат „блестящият град на хълма“ под управлението на президента Доналд Тръмп.
https://www.bloombergtv.bg/novini-ot-sveta/2019-08-07/zasluzhi-li-es-populyarnostta-si
:m1731:

23
Цитат
Поради недостиг на персонал румънските предприемачи вече са принудени да набират кадри от Далечния Изток. Правителството е определило квота от 20 000 души, които да приеме през тази година от държави извън Европейския съюз. Но това изобщо няма да е достатъчно - нужни са към 300 хиляди души, предполага Мариан Хангану. А неговата колежка Андреа Тартачан посочва, че нещата с кандидатите от Изтока не вървят много добре: на мнозина от тях не им понасят нито климатът, нито храната. "Сега се опитваме поне за строителството да намерим хора от Таджикистан, допълва тя.
Булгар работодателите да не допускат грешката на румънците.
Требе първо да проучават как им понася еденето и пиенето. После да им правят и климатична проба.
 :yes-1289:

24
Хора с тройки в дипломите или с неграмотно подадени заявления се пробват за учители, установи „Монитор”. Така, на фона на повсеместния недостиг на педагози в цялата страна, директорите на училища не само трябва да намерят желаещи да обучават децата в школото, но и те да бъдат достатъчно квалифицирани.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/trojkadjii-i-negramotni-se-probvat-za-uchiteli-172712

25
Цитат
За да компенсират демографските причини за по-бавен растеж, в Централна, Източна и Югоизточна Европа имат избор между варианти като наемане на повече чуждестранни граждани, създаване на стимули да се завърнат квалифицираните им служители и задържане на работа на повече жени или възрастни хора. Друг вариант е усиленото въвеждане на автоматизация, индустриални роботи и технологични решения за повишаване производителността.
Много хора от Югоизточна Европа ги тегли към страни като Германия, Италия и Испания. Заплащането в родните им страни расте, но твърде бавно. Масовото бягство от тези страни тревожи политиката и бизнеса от Букурещ до Атина: заминават най-атрактивните за трудовия пазар кадри - младите и добре образованите хора. Навсякъде се усеща недостиг на квалифицирана работна ръка. И как да е иначе, след като средно на ден родината си напускат 185 румънци, 79 хървати и 74 българи - колкото едно малко село.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

27
Цитат
Huawei би имал възможност и сега да замени Android в своите смартфони със свой собствен софтуер. Китайският телекомуникационен концерн, който бе заплашен, че няма да има достъп до операционната система Android на Google заради американските санкции, представи своята нова операционна система Harmony OS, която може да се ползва не само в смартфони, но и в таблети, компютри и други устройства, предаде DPA.
Представянето в рамките на конференцията за разработчици на Huawei показва ясно деликатната ситуация, в която се намира китайската група. Тя има дългосрочна визия да разработи операционна система за свързания свят (IoT). В краткосрочен план обаче тя остава зависима от партньори като Google и Harmony OS се явява своеобразна „застраховка живот“.
По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан Huawei заяви, че нейната операционна система Hongmeng (Harmony OS) ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.
Китайският концерн счита, че неговата операционна система може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, твърди Huawei.  От технологичния концерн поясняват също така, че планират да създадат „споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните приложения към различни устройства, а в замяна това ще става автоматично.
Най-голямото предизвикателство е именно изграждането на екосистема от приложения и медийно съдържание: Извън Китай няма алтернативи на Google, Facebook и Amazon. Затова Huawei иска да инвестира 1 млрд. долара в подкрепа на разработчиците.
Компанията представи и „компилатор“, който поддържал всички програмни езици и повишавал производителността с 60%. Освен това Huawei поясни, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дни.

https://www.investor.bg/softuer/458/a/huawei-predstavi-svoiata-zastrahovka-jivot--harmony-os-287345/

28
По света … / Re: САЩ
« -: Август 06, 2019, 02:23:47 »
Цитат
"- Скажите пожалуйста, куда мне отсюда идти?
- А куда ты хочешь попасть? - ответил Кот.
- Мне все равно... - сказала Алиса.
- Тогда все равно, куда и идти, - заметил Кот.
- ...только бы попасть куда-нибудь, - пояснила Алиса.
- Куда-нибудь ты обязательно попадешь, - сказал Кот. - Нужно только достаточно долго идти."


29
По света … / Повече от 7 юана за 1 долар
« -: Август 06, 2019, 01:39:00 »
Цитат
Китай отговори на заплахата на Доналд Тръмп за налагане на нови мита с поредната ескалация на търговския спор в понеделник, оставяйки юана да се понижи до най-ниските нива от повече от десетилетие и молейки държавните компании да спрат вноса от САЩ на селскостопански продукти, предава Bloomberg.

Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие. Това може би е сигнал, че Пекин би бил готов да толерира още по-голямо отслабване на националната валута на фона на ескалиращия търговски спор със САЩ.

Рязкото обезценяване на юана с 1,4 на сто бе отчетено няколко дни, след като американският президент Доналд Тръмп изненада пазарите, заричайки се да наложи от 1 септември мита от 10 процента на оставащия китайски внос за 300 млрд. долара, който досега бе незасегнат от търговската война. Това изявление рязко прекъсна краткото едномесечно примирие в конфликта.

Народната банка на Китай (китайската централна банка) даде ранен тласък на пазара, понижавайки среднодневния референтен курс до 6,9225 юана за долар - най-ниското ниво от декември 2018 година.

„Днешният фиксинг бе последната линия в пясъка. Централната банка напълно даде зелена светлина за обезценяване на юана", посочва пазарен анализатор.

Този ход вероятно още повече ще раздразни Тръмп, който разкритикува Пекин, че управлява несправедливо своята валута и не успява да спази обещанията за закупуване на повече американски култури.

https://www.investor.bg/novini/130/a/za-pyrvi-pyt-ot-desetiletie-poveche-ot-7-iuana-za-1-dolar--287012

30
Цитат
Ако лихвите се изчерпят като инструмент, а финансовите министерства са ненадеждни партньори, кой ще спаси положението? И как, ако настоящата рецесия в глобалната търговия се превърне в нещо по-пагубно? Три нови предложения набират подкрепа, като всички те включват предоставяне на пари на хората.

Първото, което буквално предвижда централните банки да издават чекове на домакинствата, е подробно описано в превъзходната нова книга „Аргументът за количествено облекчаване на хората” от икономиста Франсис Копола. Логиката е убедителна - австралийското правителство предостави пари на домакинствата по време на финансовата криза и Австралия избегна рецесията. Според предложенията на г-жа Копола централната банка ще финансира операцията чрез електронни пари, както прави при количественото облекчаване. Един проблем на тази разумна идея е нейната простота, което рядко се харесва на икономисти, натоварени с вземането на важни решения. Други предизвикателства са правното и административното. Със сигурност в САЩ и Великобритания подобна политика вероятно ще изисква ново законодателство, макар и не в еврозоната. Досега само чешката централна банка посочи, че може да приеме тази политика, ако и когато настъпи следващата рецесия. Иновациите често идват от изненадващи източници.

Най-интригуващата и практически жизнеспособна идея от всички се ражда от най-малко вероятния източник – ЕЦБ. Става въпрос за така наречените целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO). Просто казано, това е политика на две лихвени ставки, която включва даване на пари както на кредитополучателите, така и на спестителите.

За разлика от другите парични иновации, приети след кризата, двойните лихви е почти сигурно, че ще повишат разходите и икономическата активност. Как работят? Във всяка икономика има два лихвени процента, които наистина имат значение за домакинствата - лихвеният процент, по който те заемат, и този, който получават върху своите спестявания. Един от проблемите с намаляването на лихвите и в частност с отрицателните лихви е, че домакинствата търпят спад на лихвените си доходи от спестявания.

Какво ще стане, ако централната банка реши да намали лихвения процент, който кредитополучателите трябва да плащат по заемите, и повиши лихвения процент, който домакинствата получават върху спестяванията си? Програмата на ЕЦБ предоставя възможност точно за това. Те могат да намалят лихвения процент, по който отпускат заеми на банките, при условие че тези заеми са предоставени на корпоративния сектор и могат да повишат лихвата, плащана по депозитите. Икономическата история и простата логика подсказват, че ако увеличите доходите на домакинствата по този начин, икономиките ще се възстановят.

Ако икономиката на еврозоната продължи да отслабва значително, Кристин Лагард, новоизбраният гуверньор на ЕЦБ, ще бъде изправена пред интересен избор. Тя може да има най-добрата работа на света - да дава пари на хората. Но институционалната съпротива срещу простите, прозрачни и директни парични решения изглежда е такава, че по този начин тя ще се изправи и пред най-голямото политическо предизвикателство в своята кариера.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/koia-alternativna-parichna-politika-e-nai-seksi-287052

31
По света … / Re: САЩ
« -: Август 05, 2019, 18:16:16 »
А компютърните игри са точно толкова криви, колкото порното е криво за упадъка на брачната институция.
Така е, но здравата еснафска логика на народонаселението, твърдо ги убеждава в обратното.
Справка - Истанбулската конвенция.

32
Цитат
Доверието в ЕС продължава да бъде по-високо от доверието в националните правителства или парламенти. В 20 държави членки доверието в евросъюза нараства, като най-високите резултати са в Литва (72 %), Дания (68 %) и Естония (60 %). Над половината респонденти са „склонни да имат доверие“ в ЕС в Люксембург (59 %), Финландия (58 %), Португалия (57 %), Малта и Швеция (56 %), България и Унгария (55 %), Ирландия, Полша, Нидерландия и Кипър (54 %), Румъния и Австрия (52 %), Латвия и Белгия (51 %).

От есента на 2018 г. насам се регистрира увеличение от два процентни пункта (+ 10 от пролетта на 2014 г.) на респондентите, които имат положителна представа за ЕС , което е най-високото равнище през последните 10 години.

37% (+1 в сравнение с есента на 2018 г.) имат неутрална представа за ЕС, докато по-малко от една пета имат отрицателна представа (17 %, -3) - най-ниският резултат за последните 10 години.

Мнозинството от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС (61%, + 3 процентни пункта), докато едва 34% (-3) са песимистично настроени. Най-висок е оптимизмът в Ирландия (85 %), Дания (79 %), Литва (76 %) и Полша (74 %). В другия край на скалата оптимизмът е по-слабо изразен в Обединеното кралство (47 % спрямо 46 %) и във Франция (50 % спрямо 45 %).

Повечето от европейците - 55%, заявяват, че са удовлетворени от функционирането на демокрацията в ЕС - най-високият резултат от есента на 2004 г. насам (+ 5 процентни пункта от есента на 2018 г. насам; + 11 от пролетта на 2014 г.), а броят на „неудовлетворените“ намаля с пет процентни пункта до 36 %.

Мнозинството от европейците са съгласни, че „гласът им има значение в ЕС“. Средното за ЕС-28 равнище достига 56% (+ 7 процентни пункта от есента на 2018 г. насам; + 11 от пролетта на 2018 г.; + 14 от пролетта на 2014 г.).

Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и за еврото достига нов рекорден резултат - с над три четвърти от респондентите (76%, + 1 процентен пункт; + 9 от пролетта на 2014 г.) в еврозоната в полза на единната валута на ЕС. В ЕС като цяло подкрепата за еврото остава стабилна с 62%.

Що се отнася до оценките за положението на националните икономики 49% считат положението за добро, а 47 % - за лошо. Мнозинството от отговорилите в 17 държави членки (16 през есента на 2018 г.) заявяват, че положението на националната икономика е добро. Най-високи са резултатите в Люксембург (94%), Дания (91 %) и Нидерландия (90%). Най-нисък процент от положителните мнения се наблюдава в Гърция (7 %), Хърватия и България (20%), Италия (22 %), Испания (26 %) и Франция (29 %).

Гражданството на ЕС и свободното движение се възприемат като най-важни постижения на ЕС Във всички 28 държави членки над половината от отговорилите се чувстват граждани на ЕС. В целия ЕС това чувство се споделя от 73% (+ 2 процентни пункта от есента на 2018 г.).

Голямото мнозинство от гражданите на ЕС подкрепят „ свободното движение на граждани на ЕС, които могат да живеят, работят, учат и извършват стопанска дейност навсякъде в ЕС“ (81%, - 2 процентни пункта от есента на 2018 г.), а във всяка държава — членка на ЕС, над две трети от респондентите споделят това мнение — от Литва (94 %) до Италия и Обединеното кралство (68%).

Имиграцията продължава да бъде основна грижа на равнище ЕС, посочвана от 34% от респондентите въпреки значителното намаление (-6 процентни пункта спрямо есента на 2018 г.). Изменението на климата, което заемаше пето място през есента на 2018 г., бележи силно увеличение (+ 6 от есента на 2018 г.) и сега е вторият по важност проблем.

Три опасения се оценяват на еднакво равнище: икономическото положение (18 %, без промяна), състоянието на публичните финанси на държавите членки (18 %, -1) и тероризмът (18%, -2). Те са следвани от околната среда, която е основна грижа за 13% и бележи увеличение с 4 процентни пункта. Безработицата, която сега е на седма позиция на равнище ЕС (12 %), остава основната грижа на национално равнище (21%, -2 процентни пункта), заедно с повишаващите се цени/инфлация/разходи за живот (21%, без промяна) и здравеопазването и социалната сигурност (21%, + 1). Въпросите на околната среда, климата и енергетиката следват много близо, след като отбелязаха силно увеличение (20%, + 6).

Най-новото проучване „Стандартен Евробарометър“ беше проведено след изборите за Европейски парламент, между 7 юни и 1 юли 2019 г., във всички 28 държави от ЕС и пет страни кандидатки.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/polovinata-ot-bylgarite-sa-sklonni-da-imat-doverie-v-es-287038/

33
Цитат
България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.
В световен мащаб 60% от хората казват, че би било по-добре парите да имат по-малко значение, отчита изследване на „Галъп интернешънъл“

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/70-ot-bylgarite-iskat-da-otdavame-po-malko-znachenie-na-materialnoto-287023/

34
По света … / Re: САЩ
« -: Август 05, 2019, 17:43:12 »
След 20 години и роботите ще се включат в личния охранителен бизнес.
Поне да има зад кого да се крият американците, ако срещнат луд с картечница.

35
По света … / Re: САЩ
« -: Август 05, 2019, 17:22:39 »
Ако криминалните се снабдят с химически и бактериологични оръжия, дали средния американец ще поиска и той да ги има.
 :m1731:
 

36
Цитат
Китайското правителство се разпореди държавните компании да прекратят вноса на американска селскостопанска продукция на фона на новата ескалация на търговската война със САЩ. Това съобщи днес агенция Bloomberg, цитирана от БТА, позовавайки се на източници.
По данни на агенцията китайските селскостопански компании вече са изпълнили това нареждане и сега очакват резултатите от търговските преговори между Вашингтон и Пекин.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в четвъртък, че страната му ще въведе от 1 септември нови мита от 10 процента върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Тръмп изтъкна като една от причините за този ход, че Китай не е изпълнил обещанието си да увеличи закупуването на американска селскостопанска продукция.

https://www.investor.bg/sasht/337/a/pekin-porycha-na-kompaniite-da-sprat-kupuvaneto-na-agroprodukciia-ot-sasht-287041/

37
Цитат
Големият търг за соларна енергия в Португалия счупи световния рекорд, като един от 24-те лиценза на офертата се продава за 14,76 евро за мегаватчас, заяви Жоао Галамба, енергиен секретар на страната, цитиран от Euractiv.
Според pv magazine в петък друг португалски вестник – Expresso, е получил информация от компании, участващи в търга, които посочват, че за значителни порции от предлаганата производствена мощност са предложени цени от по 20 евро за мегаватчас, или по 0,02 евро за киловатчас.
По-рано този месец португалският министър на околната среда и енергийния преход Жоао Педро Матос Фернандес обяви, че ценовият таван за търга ще бъде 45 евро за мегаватчас. В интервю за местния финансов вестник Sapo министърът заяви, че е наясно, че средните цени на слънчевата енергия в региона са около 55 евро за мегаватчас.
Въз основа на местата, където ще бъдат разположени новите соларни инсталации, Португалия провежда търгове, в които победители могат да станат онези компании, които предложат най-големите отстъпки от базовата тарифа за наддаване.
„Първият търг в Португалия беше успешен“, заяви Галамба пред Ройтерс. „Имаше наистина брутални отстъпки и в допълнение на постигнатите най-ниски цени в Европа, успяхме да поставим нов световен рекорд“ добави още той.
През 2018 г. Solar Power Europe заяви, че най-ниските оферти за търгове за соларна енергия в световен мащаб са били регистрирани в Индия – 16,7 евро за мегаватчас.
Това е най-големият търг за лицензии за какъвто и да било вид енергия, стартиран от Португалия досега и се отнася за количество енергия, което надминава двойно инсталирания капацитет на соларна енергия в страната.
„Този търг показа, че енергийният преход, за който правителството пое ангажимент, не само, че може силно да ускори ръста на инвестиции и навлизането на възобновяеми енергийни източници в Португалия, но може да предостави и много ниски цени“, подчерта Галамба.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/tyrg-za-solarna-energiia-v-portugaliia-schupi-svetovniia-rekord-286740/

38
Теми на форумците … / Re: За РобПрес - 2
« -: Юли 31, 2019, 18:37:08 »
така е по-добре, по ено време Путин ми се виждаше двоен.

Ама пък е готин!!!

:yes-1289:
Те жените и по Хитлер страшно са си падали.
Какво да правиш генетика, тегли ги към алфата.
От генетиката отърване няма.
 :yes-1289:

39
Често споменаваме ИИ който е в основите на бъдещата роботизация, но никога не навлизаме в подробности.
Предполагам, че повечето биха могли без особени затруднения да вникнат малко по дълбоко в тази материя.
Тази книга е добро начало за тези, които все още не са нагазили сериозно в материята.
Цитат
Перед вами - первая книга о глубоком обучении, написанная на русском языке. Глубокие модели оказались ключом, который подходит ко всем замкам сразу: новые архитектуры и алгоритмы обучения, а также увеличившиеся вычислительные мощности и появившиеся огромные наборы данных, привели к революционным прорывам в компьютерном зрении, распознавании речи, обработке естественного языка и многих других типично "человеческих" задачах машинного обучения. Эти захватывающие идеи, вся история и основные компоненты революции глубокого обучения, а также самые современные достижения этой области, доступно и интересно изложены в книге. Максимум объяснений, минимум кода, серьезный материал о машинном обучении и увлекательное изложение - в этой уникальной работе замечательных российских ученых и интеллектуалов.

Цитат
Ч а с ть I. Как обучать н ей р он ны е сети
Глава 1. От биологии к информатике, или We need to go deeper... 6
1.1. Революция обучения глубоких с е т ей ... 7
1.2. Искусственный интеллект и машинное обучение...11
1.3. Немного о словах: каким бывает машинное обучение... 17
1.4. Особенности человеческого мозга... 21
1.5. Пределы нейробиологии: что мы на самом деле знаем? . . ...26
1.6. Блеск и нищета современных нейронных сетей...30
Глава 2. Предварительные сведения, или Курс молодого б о й ц а ... 38
2.1. Теорема Байеса...39
2.2. Функции ошибки и регуляризация...53
2.3. Расстояние Кульбака — Лейблера и перекрестная энтропия...63
2.4. Градиентный спуск: основы...69
2.5. Граф вычислений и дифференцирование на нем... .. 75
2.6. И о практике: введение в TensorFlow и Keras... 81
Глава 3. Перцептрон, или Эмбрион мудрого компьютера...93
3.1. Когда появились искусственные нейронные с е т и ... 94
3.2. Как работает перцептрон... 97
3.3. Современные перцептроны: функции активации... 105
3.4. Как же обучаются настоящие нейроны...ИЗ
3.5. Глубокие сети: в чем прелесть и в чем сложность?..117
3.6. Пример: распознавание рукописных цифр на TensorFlow... 123
Ч а с ть II. О сн о вны е ар хи тек ту ры
Глава 4. Быстрее, глубже, сильнее, или Об оврагах, долинах и трамплинах .137
4.1. Регуляризация в нейронных с е тя х ...138
4.2. Как инициализировать в е с а ... 142
4.3. Нормализация по мини-батчам... 153
4.4. Метод моментов: Ньютон, Нестеров и Гессе... 164
4.5. Адаптивные варианты градиентного сп у ска ...169
Глава 5. Сверточные нейронные сети и автокодировщики,
или Не верь глазам своим... 176
5.1. Зрительная кора головного мозга... 177
5.2. Свертки и сверточные сети... 182
5.3. Свертки для распознавания цифр...199
5.4. Современные сверточные архитектуры...206
5.5. Автокодировщики...214
5.6. Пример: кодируем рукописные цифры...219
Глава 6. Рекуррентные нейронные сети,
или Как правильно кусать себя за х в о с т ... 231
6.1. Мотивация: обработка последовательностей... 232
6.2. Распространение ошибки и архитектуры RN N ... 236
6.3.LST M ...242
6.4. GRU и другие варианты... 249
6.5. SCRN и другие: долгая память в обычных RNN... 253
6.6. Пример: порождаем текст символ за символом... 259
Часть III. Новые архитектуры и применения
Глава 7. Как научить компьютер читать,
или Математик — Мужчина + Женщина = ... 278
7.1. Интеллектуальная обработка текстов... 279
7.2. Распределенные представления слов: word2vec... 285
7.3. Русскоязычный word2vec на практике...297
7.4. GloVe: раскладываем матрицу правильно...305
7.5. Вверх и вниз от представлений слов... 313
7.6. Рекурсивные нейронные сети и синтаксический ра зб о р ...322
Глава 8. Современные архитектуры, или Как в споре рождается истина . . .330
8.1. Модели с вниманием и encoder-decoder... 331
8.2. Порождающие модели и глубокое обучение... 341
8.3. Состязательные с е т и ... 348
8.4. Практический пример и трюк с логистическим сигмоидом...353
8.5. Архитектуры, основанные на GAN...359
Глава 9. Глубокое обучение с подкреплением,
или Удивительное происшествие с чемпионом... 372
9.1. Обучение с подкреплением...373
9.2. Марковские процессы принятия решений...379
9.3. От TDGammon к DQN... 391
9.4. Бамбуковая хлопушка... 399
9.5. Градиент по стратегиям и другие применения...405
Глава 10. Нейробайесовские методы,
или Прошлое и будущее машинного обучения...409
10.1. Теорема Байеса и нейронные сети...410
10.2. Алгоритм ЕМ...412
10.3. Вариационные приближения...419
10.4. Вариационный автокодировщик...426
10.5. Байесовские нейронные сети и дропаут... 438
10.6. Заключение: что не вошло в книгу и что будет дальше... 446
Благодарности... 450
Литература...451
Ако все още не сте се отказали, ето и книгата:
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5506071

40
Цитат на: Engels
Цитат
Безработицата в ЕС
Докато не се даде верния смисъл на термина "берзработица", а именно "всички работоспособни минус работещите и учещите", все тая какъв измислен процент ще й турнат.
А като се вземат предвид и нищоправещите чиновници, формално водещи се работещи, картинката става съвсем друга.
Колкото и неточен да е показателят за безработица, докато не отиде поне към 8% трудно може да бъде свален ГЕРБ от власт, освен ако те самите не се самосвалят с някоя супер простотия.
Ако пък имахме показателите на Гърция и Испания, щяхме да можем да сменяме правителствата почти всяка година.

41

Цитат
Безработицата в ЕС през юни се е задържала на ниво 6,3 на сто, колкото бе и през май, съобщи европейската статистическа служба Евростат на сайта си. Това е най-ниското ниво на показателя, отчитано в ЕС от началото на статистиката на Евростат през януари 2000 година.
През юни миналата година безработицата в ЕС бе 6,8 на сто. 
В България миналия месец безработицата е отстъпила до 4,4 на сто спрямо 4,5 на сто през май.
Сред страните членки на ЕС през юни най-ниска безработица се отчита в Чехия (1,9 на сто) и Германия (3,1 на сто). Най-високи стойности показателят има в Гърция (17,6 на сто през април) и Испания (14 на сто).

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10014330/3-31072019-CP-DE.pdf/c093c8f5-a60c-44ee-9e6a-141ce0817d52
https://www.investor.bg/novini/130/a/bezraboticata-v-es-prez-iuni-ostava-bez-promiana-63-286758/
Правете си изводи!

42
Въпреки, че ГЕРБ с всички сили се опитва да се самосвали от власт, това няма да стане докато не настъпи поредната икономическа криза.
Но очаквайки тази криза не трябва да пропускаме, че се намираме в период на технологичен прелом. Преди масовото навлизане на роботизацията предстои преходен период в който ще има количествено натрупване на съответните технологии и производствени мощности.
Това предполага изграждане на нови производствени мощности, за които ще има нужда от огромно количество работна ръка.
Тоест докато количественото натрупване на нови технологични производства не премине в качествено нова икономическа среда, не се очертава сериозна икономическа криза, която да помогне на ГЕРБ да се самосвали от власт.
По просто казано, докато в България не се появи технологична безработица, ГЕРБ въпреки всичките си усилия да се самосвали от власт ще печели изборите.

43
Теми на форумците … / Re: БРЕКЗИТ
« -: Юли 31, 2019, 14:50:39 »

44
Цитат
А на бесепе не ѝ дреме за всичко това - тя се занимава със себе си.  Ние пък тук – с нея.  Няма по-проточена тема от тази.
Борисов ще управлява во веки веков. Т.е. до закриването на страната вече и по документи.

Това е така, щото по тези места байовците все чакат друг да им свърши работата. Айде бе, тва БСП няма ли най-накрая да вземе, че да го свали този Бойко и ГЕРБ! Ами ... не, комай няма да може. И? Какво правим?  :cool-1084:
Е как какво, почваме да попръжаме БСП, че не е свършила нашата работа, тоест да свалим ГЕРБ от власт.

45
Цитат
Ще ме ядосаш, прочее, да пресметна за всяка една от 265 общини прогнозните резултати на БСП и ГЕРБ.
съмнявам се, че тва би имало некъф позитивен ефект върху събеседниците ти.
Ноо колеги бъркат "убеждения" с "предубеждения", а както знаем, предубежденията надцакват фактите.
Предубеждението, това е вяра, а вярата няма нужда да бъде истина.
Цитат
Религиозные и идеологические догмы  не утратили  привлекательности в  наш век науки
 именно потому,  что  они  предлагают безопасное  убежище  от  пугающей сложности мира.
Йозеф Геббельс, мастер  нацистской пропаганды  и, возможно,  самый  успешный
медиаволшебник Новейшего  времени,  якобы так  коротко  объяснял  свой
метод: «Ложь, сказанная  один раз, остается  ложью. Ложь,  повторенная
тысячу раз, становится правдой»
Советская пропагандистская  машина столь  же вольно  обращалась  с
правдой, переписывая историю войн  и «редактируя» даже фотографии.  29
июня 1936 года  печатный орган КПСС –  газета «Правда» – поместила  на
первой странице фотографию улыбающегося Иосифа Сталина, который держит
на руках семилетнюю  девочку, Гелю Маркизову.  Этот образ стал  иконой
сталинистов, прославляющих Сталина как «отца народов» и идеализирующих
«счастливое советское детство».  Типографии и фабрики  по всей  стране
выпустили миллионы плакатов,  скульптур и мозаик  с изображением  этой
сцены – их выставляли  в государственных учреждениях  во всех  уголках
Советского Союза. Как ни один  православный собор России не  обходится
без иконы Богородицы  с младенцем  Иисусом, так и  в каждой  советской
школе обязательно  была икона  Сталина, держащего  на руках  маленькую
Гелю.
    Увы, в сталинской  империи слава  часто становилась  предвестником
катастрофы. Через  год отца  Гели арестовали  по ложному  обвинению  в
троцкизме и шпионаже в пользу Японии. В 1938 году его расстреляли, как
и миллионы других жертв сталинского террора. Гелю с матерью  отправили
в  ссылку  в  Казахстан,  где  мать  девочки  вскоре  при   загадочных
обстоятельствах умерла.  Что  было  делать  с  бесчисленными  иконами,
изображавшими  «отца  нации»  с дочерью  осужденного  «врага  народа»?
Никаких проблем. С этого момента Геля Маркизова исчезла, и «счастливый
советский ребенок» на знакомом  каждому снимке превратился в  Мамлакат
Нахангову – тринадцатилетнюю таджикскую девочку, отличившуюся на сборе
урожая хлопка и  награжденную орденом Ленина  (если кто-то думал,  что
девочке на  фотографии явно  не 13  лет, он  понимал, что  произносить
вслух эту контрреволюционную ересь не стоит)

Yuval Noah Harari
21 LESSONS FOR THE 21st CENTURY

46
Цитат
Производител на редки минерали от Австралия е привлякъл американски партньор, който да му помогне срещу господството на Китай при доставките на редкоземни метали, които играят основна роля при изработването на смартфони, ракети, батерии за електрически превозни средства и редица други високотехнологични продукти, съобщава Nikkei Asia Review.
Lynas, най-големият производител на редкоземни метали извън Китай, е подписал споразумение с базираната в Тексас Blue Line, за създаване на съоръжение в САЩ за преработката на рудите, от които се извличат въпросните метали. Предприятието може да стартира дейност през 2021 г.
"Всъщност, единствените подобни съоръжения в момента се намират в Китай", споделят от Lynas.
Редкоземните метали, група от 17 жизненоважни елементи, всъщност не са толкова редки; те са открити в различни части на света, извън Китай, включително Австралия и Бразилия. Добивните дейности не представляват голям проблем, но това не важи за обработката, необходима за производството на пречистени редкоземни материали.
Китайските компании, свързани с тази индустрия, представляват 85% от световното производство на редкоземни елементи с висока чистота; Lynas произвежда останалите 15%.
Lynas добива редки земни маси в Австралия, но ги обработва в Малайзия поради съображения за сигурност, тъй като при обработката се отделят радиоактивни отпадъци.
През май компанията реши да промени това споразумение и се обедини с Blue Line за изграждане на разделяща инсталация в САЩ. За разлика от завода на компанията в Малайзия, съоръженията в Тексас ще могат да отделят диспросий, елемент от съществено значение за производството на батерии за електрически превозни средства.
Диспросият е особено труден за извличане и неговото производство е оставено на китайските компании. Решението на Lynas за изграждане на съоръжение за преработка в САЩ ще промени глобалните пазарни условия.
През 2011 г. японската търговска къща Sojitz и Японската национална корпорация за петрол, газ и метали предоставиха капитал от 250 млн. долара и отпуснаха заеми, за да помогнат на Lynas да стимулира производството.
Lynas вече доставя 30% от редкоземните елементи на Япония, която е най-големият клиент на австралийците.
Китай веднъж се опита да придобие Lynas през 2009 г.
В продължение на десетилетия Китай засилва властта си на световния пазар на редкоземни елементи. Държавите, които добиват въпросните руди, изпращат своята продукция към китайските преработвателни съоръжения за разделяне, които могат да пречистят материалите за промишлена употреба.
Тъй като Китай е една от малкото държави, желаещи да понасят радиоактивните и екологичните рискове в индустрията, тя доминира в пречистването и трансформирането на рудите в ценни метали с висока стойност. В резултат на това Пекин придоби силно оръжие в търговската битка със САЩ.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-i-avstraliia-se-obediniavat-sreshtu-kitai-v-bitkata-za-redkozemnite-metali-286539/

47
Цитат
Как да стои въпросът с авторските права - нарушават си се. Само че никого не би трябвало да го интересува. Не се ощетява носителят на авторското право, "Ню Текник Пъблишинг ООД" - или поне би трябвало да е тази фирма. Ако не е тя, е държавата. Според закона освен граждански искове, за които при установена вина се дължи пропорционално на щетата обезщетение, има и административни наказания, глоба от 300 до 3000 лева (чл. 97 от Закона за авторското право и сродните му права), но трябва някой да се занимава да ги наложи. А се съмнявам, че някой ще седне да се разправя.
https://hardwarebg.com/forum/showthread.php/96477-Списание-quot-Компютър-за-вас-quot?s=28a9752d57a175fcd59a09ab5e852af0
Колко наивно се подценява злобната българска психика, толкова добре илюстрирана с кучето и кокала, не го яде, но и на друг не го дава.
Архивът на това списание няма никаква търговска стойност, но има значителна стойност като история на компютрите в България.
Но пустата злоба човешка, предпочитат да пратят архива в небитието, щом не могат да припечелят от него.

48
Giuseppe

https://www.sandacite.bg/
Готин сайт с наивни решения.
Трябваше да си пуснат архивите в рутракера.
Тогава нямаше да могат да ги прецакат, както с архива на "Компютър за вас"
Жалко за труда им да сканират 100 броя от списанието.
Добре че не са ги подгонили и за другите списания и книги.

49
Цитат
Выбирая стратегию, Стив Джобс и Ли Куан Ю руководствовались не желаниями клиентов компании или граждан страны, а их реальными потребностями: «Мы никогда не проводили опросов общественного мнения, чтобы узнать, к чему склонялось настроение публики. Наша задача состояла в том, чтобы убедить людей поддержать такие меры, которые могли бы обеспечить выживание Сингапура в качестве жизнеспособного общества», – писал Ли Куан Ю.
«Невозможно создать хороший продукт, основываясь на опросах людей или пользуясь  фокус-группами. Люди сами не знают, чего они хотят, пока им это не покажешь»,–говорил Стив Джобс.
:m1731:

50
Че Нинова ще загуби местните избори е ясно, но се очертава да подсигури на Баце и още един мандат на следващите парламентарни избори.
Щото и да загуби местните избори, пак ще си подаде само временно оставката.
А народонаселението като я гледа колко е агресивна, направо се плаши да я допусне до властта. Народът предпочита познатото зло Баце, пред неизвестното Корни.
Цитат
— Най-важното е — говореше Остап, като се разстъпяше из просторната стая на хотел „Карлсбад“ — да внесеш смут в лагера на противника. Врагът трябва да изгуби душевното си равновесие. Да се направи това, не е толкова трудно. В края на краищата хората най-много се плашат от неизвестното. Самият аз едно време бях мистик-самотник и бях стигнал до такова състояние, че човек можеше да ме изплаши с един обикновен фински нож. Да, да. Повече неизвестни неща.
А Корни е внесла толкова много смут, че народът е вече яко наплашен.
  :b0756:

51
Цитат
и на теб аргументи не ти останаха как нинова принизява нс, та реши да минеш по тъча. давай, свикнали сме. колко му е да излъжеш и да се скриеш. сефте.

Всъщност, мисля, че ти отделям прекалено голямо внимание - по принцип, а особено днес. Не го заслужаваш. Тъчове, лъжи, дефекации ... Подлайваш като пинчер, който си е въобразил, че е вълкодав. Много си далеч от нужното. Ходи си лягай.
Ще си легне, къде ще ходи, щом се е предал за експлоатация на западните капиталяги.
Но при такава огромна любоф към Нинова, аз на негово място бих си пуснал два резервни ника:
Окорни и Онино

52
Щом сега припламват такива искри, след изтичането на договора на новия стожер на лявото (31 юли), какво ли ще е? Ако сега се стреля с леко стрелково оръжие, тогава ще се вадят междуконтинентални ракети.  :smokin:
Междуконтиненталните ракети ги пазят за партнерите, в лявото пространство между социал-демократи, социалисти, марксисти и леви анархисти е позволено само стрелково оръжие. Но най много до лека картечница.

53
Цитат
Направи ли си справка с устава, кой има право да говори от името на партия БСП?

Ти си направи. Щото си я караш по интуиция и "здрав смисъл", а нормите трябва да се четат.
Ами такива са привържениците на здравия разум и математическата логика.
Не искат да четат. На тях здравият разум им е единственият пътеводител.
Чуждо мнение, особено не дай си боже да е някое Copy & Paste, дори от нобелов лауреат, не признават. Нали знаят как ги избират тези лауреати.
Друго си е здравият разум.


54
25 гости на форума са клекнали и чакат с нетърпение да видят продължението.

55
Цитат
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията призовава българските организации и граждани да участват в обществена консултация на Европейската комисия за Цифровата програма за Европа в периода 2021-2027 г.
Стратегическият документ планира приоритетите на бъдещите инвестиции в дигиталната икономика. Програмата е с бюджет от 9,2 млрд. евро, съобщиха от МТИС.
Обществената консултация акцентира върху приоритетите и проектните предложения за първите 2 години на програмата 2021 – 2022 г. Допитването е отворено онлайн от 25 юли до 25 октомври 2019 г.

https://technews.bg/article-118135.html
Казано накратко, има едни 9,2 млрд. евро, ама не знаем колко от тях можем да докопаме, помогнете с идеи как да завлечем по голям дял от тези пари, пък колкото ни дадат, ние ще си ги усвоим както си знаем.
 :cool-1084:

56
А икономиката това е наука за това, кой и как си присвоява труда на масите.
Но големият проблем вече не е толкова за богатството, то вече е почти разпределено.
Проблемът е как да се освободят от излишните хора в бъдеще.
На първо място може да ги заменят с по послушни и задоволяващи се с по малко, например от Африка. А са и по лесни за манипулация. 

Значи, апокалиптично!?! :b0756:

Енгелс, лично на мен ти ми идваш в повече с логореята си. Но това е мой личен проблем.

А по–горе питах, защо не се включват тук близки колеги от Стария форум. Например Duzov, с когото даже сме се виждали.

Вчера ме помоли да му намеря читав преводач с немски, но след като го направих и попитах защо не идва тук, въпреки че е доста близък с "администраторското семейство", той просто изчезна. И даже не ми благодари за услугата.

Доста странно ...  :blurry_drunk-2127:
Вече ти казах тънка им е кожата и не издържат дълго в агресивна среда.
Особено ако са с десни убеждения.
 :cool-1084:

57
Цитат
Британско издателство забранява да се споменават прасета и свинско в детски книжки
Източник: National Post

Като част от своята политика за "коригиране и съгласуване" на книгите с разбиранията и чувствата на еврейските и мюсюлманските читатели, издателството на престижния Университет в Оксфорд наскоро е помолило автор на детски книжки да избягва споменаването на всичко, което е свързано с прасета и свинско.

В смисъл че ще преименуват Прасчо или ще забранят “Мечо Пух”?
Баси, превърнаха Европа в лудница.
Нооо..., като типична оптимистка, смятам, че това е само предястието, най-лошото тепърва предстои.

П.П. Интересно с Оруеловата Ферма как се канят да процедират.
Определено ще става по интересно.
Африканците са много по удобни за елита, отколкото местното население на Европа.
Просто белите все още се опъват и не искат да ги заменят с черни, тоест държат се изключитело неполиткоректно.
Явно не са успели добре да им набият либералните ценности, щом не искат да си поделят Европа с африканците.
 :m1731:

58
А после некой се чуди, защо оттук си тръгвали форумци.

И изобщо не се включвали нови!


Ами, ей затова!!!

За кое?

Затова, че НИКОЙ не би искал да контактува с БОЛНИ МОЗЪЦИ.

Даже и Кайли, която беше най–отворена към тях, и тя си тръгна ...  :sad-3295:
Кайли е в другият форум, можеш да я питаш защо си тръгна оттук.
Просто и писна да я нападат за щяло и нещяло.
Не е толкова дебелокожа като мен за съжаление.
Кайли между другото много добре разбира как функционира икономиката.
Има природен усет към тази материя.
А икономиката това е наука за това, кой и как си присвоява труда на масите.
Но големият проблем вече не е толкова за богатството, то вече е почти разпределено.
Проблемът е как да се освободят от излишните хора в бъдеще.
На първо място може да ги заменят с по послушни и задоволяващи се с по малко, например от Африка. А са и по лесни за манипулация.

59
А после некой се чуди, защо оттук си тръгвали форумци.

И изобщо не се включвали нови!


Ами, ей затова!!!

За кое?

60
Тоест в бъдеще и дума не може да става за свободен избор, щом могат да ти манипулират чувствата.
Ако некой ГИ остави да на прая'т тва! :b0201:
А ти, луд ли си?!  :scared-3306:
Те вече ти го правят, но тепърва предстои, да ти го правят много по успешно.
 :cool-1084:

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 23