Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 22, 2019, 08:48:21 20

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Engels

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Виетнам, където се очаква да се срещнат президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, измина дълъг път след края на войната на САЩ срещу комунистическия Северен Виетнам през 70-те, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
Страната с население от 95 милиона души в средата на 80-те години става производствена база на южнокорейската корпорация Samsung и на много други промишлени гиганти.
Икономическите реформи, предприети от комунистическото ръководство на страната и оформени предимно по подобие на модела на Китай, с който Поднебесната империя се превърна в световна производствена база, могат да бъдат пример за севернокорейския лидер Ким Чен Ун.
Виетнамската икономика е нараснала с малко над 7 процента през 2018 година благодарение главно на двуцифрения растеж на производството. Виетнамският брутен вътрешен продукт, възлизащ на 5,54 квадрилиона виетнамски донга (238 милиарда долара през 2017 г.), нарежда страната сред първите 50 икономики в света. С нарастването на икономиката равнищата на бедност спадат, а продължителността на живот се е повишила до 76 години.
Големите инвестиции на водещия световен производител на чипове и смартфони Samsung доведоха до поемането на ангажименти от Microsoft и Intel.
Samsung откри първия си завод за смартфони във Виетнам през 2009 година и сега дава работа на над 100 000 души в заводите си в страната. През 2017 година компанията покриваше над една четвърт от общия виетнамски износ.
Samsung не коментира спекулациите, че Ким може да посети един от заводите на компанията извън столицата Ханой, където ще се срещне с Тръмп.
Присъединявайки се към Световната търговска организация и някои регионални споразумения, Виетнам изпревари съседите си, като се възползва от ниските мита и износът му скочи. Експортът достигна 214 милиарда долара през 2017 година или с над една пета повече, отколкото през предходната година. САЩ са най-големият износен пазар на Виетнам. Виетнамският износ за американския пазар възлиза на близо 42 милиарда долара през 2017 година. Виетнам не изнася само смартфони - основни експортни пера са също така електрониката, обувките и домакинските уреди.
Виетнам полага усилия да подобри производителността, която е ключът за повишаването на жизнения стандарт.
Според икономистите производителността в страната е едва една трета от производителността в Китай и доста под производителността в богатите страни. Зависимостта на виетнамската икономика от износа прави страната уязвима към сътресенията в световната икономика. Виетнамските ръководители копират китайските и в здравия контрол върху медиите, политическите дисиденти и други свободи. Бедността в селските райони, замърсяването и корупцията будят сериозни притеснения и също като големия си северен съсед Виетнам се опитва да реформира доминираните от държавата сектори, които са наследство от предишната епоха на централно планиране.
След като години наред Виетнам получаваше огромни потоци чуждестранни инвестиции, сега страната може да отчете отслабването им на фона на забавянето на световния икономически растеж. За да поддържа растежа и да остане конкурентоспособен, Виетнам трябва да даде по-голяма свобода на частния бизнес, съветват Световната банка и други експерти, както и да насърчи навлизането на по-съвременни технологии.
https://www.investor.bg/aziia/336/a/kak-vietnam-stana-model-za-ikonomicheski-rastej-277592/

2
В посланието към Федералното събрание Владимир Путин препоръча на американските си партньори да изчислят времето за полет до целта и обсега на руските въоръжения и чак тогава да вземат решения за производство, камо ли за разполагане на свои ракети със среден и малък обсег в Европа.
Как да постъпи Вашингтон при това положение? На пръв поглед има три възможни сценария. Американците загърбват потенциалната идея да развръщат оръжия на европейския континент, щом напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), оставят без внимание предупрежденията на руския лидер или открито задействат нова оръжейна надпревара.
Но верният отговор може би е друг, посочва Кирил Коктиш в материал за руския в. „Известия“, цитиран от БТА.
Съответните хора във Вашингтон естествено ще вземат за сведение думите на руския президент, но до 2020 г. американците все тъй ще подкопават с играта си международната стабилност. Тоест основната тенденция ще се запази.
Обяснението е просто. Стремежът на президента Доналд Тръмп всъщност е да натовари мощностите на концерна "Рейтиън" - производител на крилати ракети, свързан не с кого да е, а със семейство Буш. Според различни оценки става дума да бъдат усвоени поне 300 милиарда долара. На практика обаче цифрата със сигурност ще е по-голяма.
С други думи, Тръмп и кланът Буш вървят към сделка - действащият президент получава контрола над Републиканската партия, толкова необходим за следващата изборна кампания, а концернът - многомилиардни военни договори. До 2020 г. Съедините щати ще произвеждат ракети от този клас, ще укрепват своя потенциал и ще усвояват милиарди долари. И ако след две години Доналд Тръмп получи втори мандат, ще започне и най-интересното.
Администрацията ще се замисли какво да прави и как да използва натрупаните ракети със среден и малък обсег. Някои смятат, че днешният американски лидер най-вероятно ще изгуби властта. Но според мен той ще си остане в Белия дом. Защото до момента Тръмп успя да спечели всичко възможно в сферите, където изобщо би могъл. Той сключи професионално всички сделки и споразумения, давайки мощен старт на американската икономика. И не се ли случи никакво успешно физическо покушение или някаква гражданска война, ще е крайно трудно да бъде победен в надпреварата през 2020 г. Впрочем той може да извърти в своя полза дори и гражданска война.
Запазил президентския пост, Доналд Тръмп ще се постарае да размени ракетите си срещу руските. Ако предположим (и явно ще стане точно така), че в близките две години САЩ и Русия ще трупат въоръжения, и двете сили ще се сдобият не само с нови ракети, но и с ресурс за пазарлък. Значи след изострянето нищо чудно да последва надпревара в разоръжаването и движение към видоизменен ДРСМО с включване и на други играчи.
В този случай Тръмп може да изпълни едно от старите си обещания - да се сдобри с Русия, и да започне преговори. Следва безпрецедентен пробив в отношенията между Москва и Вашингтон, после - нова „пролет“. А междувременно ето ти шанс да се уредиш двойна печалба за себе си и за вътрешнополитическите си партньори: парите за производство на ракети вече са взети, време е да се усвои бюджетът за тяхното ликвидиране.
Особено изгодно ще е за Доналд Тръмп цялата история с изострянето да стигне разгара си в крайната фаза на изборната кампания. За да се хване електоратът на тази въдица, трябва да трепери от страх, мислейки, че само минута го дели от ядрената катастрофа. Тогава вече може пак да се обещае „сдобряване“ с Москва.
Ситуацията задължава американския президент да съобразява с изборите всяка своя стъпка. Защото опонентите не му дават друга възможност и се стараят да задушат всички негови идеи, без да се вглеждат в подробностите.
Колкото до сигурността в Европа, при все че изострят ситуацията, американците още нямат готовност да разположат ракети на континента. Макар да не забравят тази идея, днес става дума само за произвеждане на РСМО. А и защо да развръщат веднага въоръженията, нали докато още са на склад, пак са добър ресурс за пазарене. И кой би се отказал от един коз без опит да го размени за нещо? А и разполагането на ракети в Европа би означавало вече съвсем друго ниво на конфронтация - прекалено опасно за всички.
Тъй че в близките две години се очертава голяма игра около изборната кампания в САЩ и преразпределението на финанси в републиканските среди. После може да дойде и разведряване - внезапно и стремително. Друг въпрос е, че покрай това изниква много голям проблем: една пушка, окачена на стената, има вероятност да стреля. Което със сигурност не бива да се забравя никога.
https://www.investor.bg/analizi/91/a/skritiiat-koz-na-donald-trymp--277631/

3
Продажбите на употребявани дизелови автомобили в Германия намаляват значително. Както съобщи Германският автомобилен тръст (DAT) на базата на оценка на различни бази данни, през януари са отчетени с около 11% по-малко промени в собствеността на употребяваните дизелови автомобили, отколкото през същия месец на миналата година.
Търсенето на по-стари дизелови превозни средства, които са особено засегнати от настоящи или възможни бъдещи забрани за шофиране, е намаляло още по-забележимо. Например броят на продадените дизелови превозни средства с норми между Евро 1 и Евро 4 е спаднал средно с 13% до 64 409. Спадът в продажбата на използвани дизелови коли с Евро 5 дори се е сринал с 26% до 48 976 броя.
Само сравнително новите дизелови двигатели Euro 6, които досега не са включвани в забраните, са увеличили продажбите си със 7% до 65 422 броя. Освен това се оказва, че използваните дизели се застояват по-дълго на паркингите на автокъщите. Те се продават средно за 102 дни, докато при използвани бензинови коли тази стойност е средно 92 дни.
Пазарът на нови дизелови автомобили, от друга страна, се е възстановил леко, съобщава DAT. Трудностите при доставката във връзка с новия процес на измерване на емисиите WLTP изглежда са преодолени: 91 623 нови дизелови пътнически автомобила са били регистрирани в Германия през януари, с 2,1% повече спрямо същия месец на предходната година. Фирмените автомобилни паркове на фирми заемат значителен дял от тези цифри.
По отношение на цените на употребяваните автомобили DAT твърди, че ситуацията поне не се влошава допълнително. Тригодишните бензинови коли държат около 57% от бившата си каталожна цена, тригодишните дизели - 52,1%. Въпреки това все още има значително намаление на цените на дизеловите коли.
https://www.investor.bg/novini/444/a/germancite-obryshtat-gryb-na-izpolzvanite-dizeli-277639/

4
У нас … / Re: Домусчиев купи NOVA
« -: Днес в 20:01:36 »
еми български собственик, какво лошо има
Утре като стане новият Б.Б., може да си спомняме с носталгия за Б.Б.
 :bluegrab:

5
Опасни уязвимости в софтуера често остават неразкрити в продължение на много години. Такъв е и случаят с изключително популярния архиватор WinRAR – оказва се, че от 19 години програмата съдържа опасен бъг.
Уязвимостта е открита от специалисти на компанията Check Point Software Technologies. Те веднага са информирали разработчика на WinRAR, който своевременно пусна актуализация и отстрани проблема.
Бъгът е открит във файл с разширение .dll, наличен в WinRAR още от 2006 г. и свързан с архивите ACE. Уязвимостта дава възможност за извличане на злонамерен код от архива във всяко място на твърдия диск на компютъра.
Вместо да създава кръпка за затваряне на дупката в сигурността, разработчикът на WinRAR актуализира програмата, като просто се отказа от поддръжката на архиви ACE в новата версия.
До момента няма информация дали хакери са се възползвали от пролуката в сигурността на популярния архиватор, която датира от близо 20 години. Във всички случаи силно препоръчително е обновяване на WinRAR до последната версия.
https://technews.bg/article-114693.html

6
Ааа, този път Енгелс поставяш каруцата пред катъра!
Точно когато Брекзит започна да се състоява /а дано до край, мам...им англосакска!/, Германия и Франция плахо започнаха да правят първите практически анонси /засега само говорене/ за Европейски въоръжени сили.
Вън от ЕС саксите и след още някоя година, току виж европейците натирили и джендъри и провалени т.н. ПЕС-овце и си подредили къщичката.
Енгелс, не знаех, че точно ти си бил основоположник на европейската социалдемокрация. Постът ти е срам за самият теб!
 :b0205:
Аз съм Еврофедералист.
Това че давам за пример как са прецакали ингилизите, въобще не означава че ги искам в ЕС, точно обратното.
Примерът само показва как манипулират днес европейците по същият начин.
Проблемите на ЕС идват от разкраченото положение.
Европа на нациите и е поредната умело натрапвана заблуда която ще довърши ЕС икономически.
А силната икономика е единственото с което ЕС разполага при липса на Федерална армия, полиция и гранични войски.
Точно там е атаката и от САЩ.
Ако ЕС не се ориентира бързо към Федерация, икономическия дисбаланс между отделните държави ще се задълбочи и ЕС ще се разпадне.
Може да ви е мъчно, но това е положението.
Всички последни събития в ЕС го доказват.

7
Цитат
В страните на ЕС се появи осъзната съпротива срещу троцкисткия федерализъм, който досега се пробутваше като „Съединени европейски щати”. Това е мечтата на Лев Давидович Бронщайн – Троцки за Съединените европейски щати. Това не стана, слава Богу и тук без всякаква ирония, трябва да отбележим огромната роля на главния антиглобалист днес – това не е Путин, това е Тръмп – човек с характер, с чешитщини, разбира се, човек, с който безусловно трудно се живее, но аз, тъй като не съм Мелания, не го мисля.
Ами естествено че няма да стане. Никой няма интерес ЕС да измести САЩ, и да притеснява Турция, Русия, Китай и останалите мераклии за световна роля.
Борбата срещу Европейската Федерация ще е безмилостно жестока, с фалшиви внушения, измамни твърдения и пропаганда.
Както излъгаха ингилизите да гласуват за Брекзит.
ЕС трябва да бъде разбит. После с мижавите държави след разпада му лесно ще се справят и завладеят.
Борбата ще бъде епична.
Не трябва да допуснат ЕС да организира собствена федерална армия и полиция.
Държавите от ЕС трябва да бъдат завладяни и ликвидирани.
Имат всички шансове за това.
Особено с вътрешната подкрепа на наивните и заблудените.
 :bigok:

8
У нас … / Re: Домусчиев купи NOVA
« -: Днес в 18:32:05 »
Енгелс, може ли само с една дума: сичко тва хубу ли е или не?
Щото си ми ноо дълъг, за да тъ чета.  ;D
Ето резюме от две-три изречения:
Цитат
Когато един бизнесмен в България си купува футболен отбор, значи е много богат. Но когато си купи и най-голямата медийна група в страната, значи е могъщ. Дали не възнамерява да стане премиер, като чешкия милиардер Андрей Бабиш?


9
Фирма на братя Домусчиеви придоби най-голямата медийна група в България – Nova Broadcasting Group. Добра новина ли е това? И дали Кирил Домусчиев не възнамерява да стане и премиер? - пита Емилия Милчева.
Когато един бизнесмен в България си купува футболен отбор, значи е много богат. Но когато си купи и най-голямата медийна група в страната, значи е могъщ. Дали не възнамерява да стане премиер, като чешкия милиардер Андрей Бабиш, който, освен холдинга Агроферт, притежава и най-голямата издателска група? На този въпрос Кирил Домусчиев, който придоби Nova Broadcasting Group (телевизия и група сайтове), няма да отговори.
Защо Домусчиев, а не Келнер?
Както не отговори лично и на въпроса за цената. Но, според досегашния собственик на Нова телевизия - шведската Modern Times Group (MTG), сделката е за 185 милиона евро. Точно толкова щеше да плати и чешкият милиардер Петр Келнер, ако българските институции в лицето на регулатора - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), му бяха позволили. Но КЗК, ръководена от бившия зам.-кмет на София от ГЕРБ Юлия Ненкова, не му позволи - с мотив за концентрация на рекламния пазар.
На фона на Кирил Домусчиев, който не е стратегически инвеститор за Нова, Келнер поне има опит в мениджмънта на медии. През 2002 година той купува телевизия "Нова" в Чехия, която развива успешно и продава три години по-късно на американската СМЕ (Central European Media Enterprises). CME има активи в Централна и Югоизточна Европа, в това число и българската bTV. Тези активи също си търсят купувач.
Изтеглянето на още един чуждестранен инвеститор от българските медии, в случая на шведската Modern Times Group (MTG), не е радостна новина. Въпреки предимно развлекателния характер на своя медиен бизнес, MTG, както и други западни конгломерати, налагат определени стандарти.
Надеждната информация и свободните медии, които упорстват да задават въпроси и да настояват за отговори, са един от стълбовете на истинската демокрация - медии в служба на управляваните, не на управляващите, по израза на американския магистрат Хюго Блек.
Още повече контрол и зависимост?
Придобиването на Нова телевизия от местен предприемач е поредното прехвърляне на медия в портфейл с други бизнеси. Това спомага да бъде увеличен контролът върху медиите и медийния пазар от страна на големия бизнес.
С малки изключения, повечето медии в България - частни телевизии (без bTV), вестници, влиятелни сайтове и интернет-платформи са притежание на предприемачи, стоящи по-близо или по-далеч от властта. Редакционната им политика е функция от интересите на собствениците им. За разлика от другия (не)познат на българското общество медиен магнат - Делян Пеевски, който все още не е прехвърлил собствеността на медиите си на фондация, както обеща през октомври 2018, Домусчиев е легитимиран като лице на българския бизнес 2.0. Бизнес възходът на Пеевски започва съвместно с майка му Ирена Кръстева. Домусчиев пък приватизира завода, на който майка му е била директор по време на социализма - "Балкан"-Ловеч, и впоследствие развива успешно и други бизнеси като Български морски флот, фармацевтични компании за ветеринарни препарати, строителство.
Борисов едва ли би казал за него онова, което изрече през ноември 2018: "Олигарх, създал си медия, за да защитава това, което е откраднал, и изведнъж ние не трябва да го пипаме тоя олигарх?!". Не сме забравили, че през 2018 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля" бе одобрена поправка в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, благодарение на която Кирил Домусчиев, и не само той, щеше да си спести плащане на неустойка от 58 милиона лева заради неизпълнени ангажименти, поети при приватизацията на "Български морски флот" през 2008. След президентско вето обаче - първото, което управляващите приеха, тя отпадна.
За разлика от Пеевски, Домусчиев и бизнесът му са видими. Той не се крие, дава интервюта, напътства управляващите - в непрекъснат контакт е с правителството, председател е на организацията на едрия бизнес - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е и участник в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Притежава най-успешния български футболен отбор към момента - "Лудогорец", а заедно с брат си е собственик и на компанията "Футбол Про медиа", която притежава правата за излъчване на мачовете на Първа лига. Придобиването на Нова телевизия и групата сайтове ще разшири този бизнес.
Какво писа "Ню Йорк Таймс" още преди пет години
С поредната сделка на медийния пазар обаче България все повече заприличва на останалите държави от бившия социалистически блок, за които още преди пет години американското издание "Ню Йорк Таймс" констатира тенденцията на "опасно съсредоточаване" на власт в ръцете на хора, успели да се сдобият с богатство и политически позиции, а впоследствие разширили влиянието си и с медии. В съседна Румъния влиятелни медии са собственост на едри бизнесмени. В Унгария в края на 2018 близо 500 национални и регионални медии бяха прехвърлени с дарение от собствениците им в ръцете на хора, близки до премиера Виктор Орбан чрез Централноевропейска фондация за печат и медии. Близки до Орбан притежават медии и в Македония - става дума за онези медии, които се противопоставяха на Преспанското споразумение за името на бившата югорепублика. В тези държави, както и в България, Чехия, Словакия свободата на словото слиза все по-надолу. Тя е все по-стъпквана и укротена.
Българският премиер Бойко Борисов не споделя това мнение. За него медийната несвобода е проблем на медиите, не на властта. Затова и вече не пита медиите натиска ли ги властта, както в първия си мандат. Всички знаем отговорите.
https://www.dw.com/bg/домусчиев-купи-nova-няколко-факта-които-не-бива-да-пропускаме/a-47626821

10
У нас … / Домусчиев купи NOVA
« -: Днес в 17:39:53 »
Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала, както и онлайн бизнеси, които достигат средно 74% от българското население всеки месец. Nova генерира приходи в размер на 1,154 млрд. шведски крони (220 млн. лева), а печалбата за 2018 г. възлиза на 223 млн. крони (41 млн. лева). Компанията осигурява работа на 650 души.

Investor.bg не успя да се свърже с Кирил Домусчиев, cпeчeлил тъpгa зa медията чрез свързаната с брат му фирма, на мобилния му телефон. Получихме обаче изявление от Advance Media Group.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, пояснява Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД и брат на Кирил Домусчиев.

В началото на 2015 г. контролираната от предприемача „Футбол про медия“ спечели новия договор за телевизионните права на футболните срещи от българската Първа лига. Фирмата, която е изцяло собственост на Кирил и Георги Домусчиеви чрез  „Адванс Пропъртис“ ООД, плати 30 млн. лева за периода от пет години между 2016 и 2020 г. Първоначално „Футбол про медия“ бе обща собственост на Домусчиев и Тодор Батков, като те държаха по 50% след оттеглянето на третия съдружник - бившия собственик на ЦСКА "Титан", който в началото притежаваше 10%. Батков обаче обяви, че е продал своите 50% срещу 500 хил. лева.

През 2014 г. „Футбол про медия“ плати 5 млн. лева за телевизионните права, след което ги препродаде на ТВ7. Сега обаче мачовете се излъчват от Nova Broadcasting Group и нейните платени канали Diema Sport и Diema Sport 2.

Така въпреки че формално Домусчиев няма никаква собственост на медийния пазар, „Адванс Пропъртис“ е едноличен собственик на капитала на „Футбол Про Медия“ ЕООД. И ако след по-малко от две години „Футбол Про Медия“ отново спечели правата за футбопното първенство, ще трябва да преговаря за излъчване с медия, която е под контрола на същата компания майка. Иначе казано - може да се стигне до конфликт на интереси.

Какво още влиза в Nova Broadcasting Group?

Става дума за бизнес за стотици милиони левове с покритие на няколко пазара – телевизии и радио, списания, онлайн медии и сайтове за търговия.

Телевизионната част се състои от 7 програми с национално покритие и се разпространява ефирно, чрез кабелна телевизия, сателит и IPTV платформа. Става дума за:
- "Нова телевизия" - с общ политематичен профил;
- "Кино Нова" - със специализиран филмов профил;
- "Нова Спорт" - със специализиран спортен профил;
- "Диема" - със специализиран филмово-спортен профил;
- "Диема Фемили" - със специализиран филмов профил;
- "Диема Спорт" - със специализиран спортен профил;
- "Диема Спорт 2" - със специализиран спортен профил.

Nova Broadcasting Group има водещи позиции на основни пазари в областта на медийните услуги, а именно на пазара на телевизионно разпространение, където нейният дял е в границите на 30-40%, и на пазара на телевизионна реклама – около 46% за 2016 г. по данни ГАРБ и Nielsen Admosphere. Според анализ на КЗК за медийния пазар от 2018 г.  "Нова" и "БТВ медиа груп" си поделят над 95% от пазара на ТВ съдържание на база брутен рекламен бюджет.

Втората голяма секция от бизнеса са ключови онлайн сайтове и услуги през контрола Net Info, която е най-голямата онлайн медия група в България (по данни на Gemius за началото на 2019, Investor Media Group e на второ място).

В хода на проучване КЗК уточнява, че „Нет Инфо“ АД предлага интернет реклама на общо 25 уебсайта, включващи собствени сайтове, сайтове, собственост на Nova Broadcasting Group, и партньорски сайтове, които общо покриват около 83% от населението на страната, ползващо интернет, като броят на интернет ползвателите е около 4 200 000 души.

Така групата съсредоточава мажоритарен дял от трафика на интернет потребителите на пазара, което е предпоставка за концентриране на все по-голям дял от медийните бюджети.

Сред сайтовете влизат Abv.bg (портал с едноименната електронна поща, който агрегира съдържание от останалите сайтове) и VBox7.com (най-голямата платформа в България за качване и споделяне на видеофайлове). Тук попадат и новинарските сайтове Vesti.bg и DarikNews.bg (MTG придоби мажоритарния дял от Нетинфо след сделка с "Дарик Нюз" през 2013 г.).

Към Nova Broadcasting Group принадлежат и спортният новинарски сайт Gong.bg, сайтът за финансови новини www.pariteni.bg, този за прогнозата за времето www.sinoptik.bg и женският сайт www.edna.bg. Тук попадат и сайтът за обяви за недвижими имоти Imoti.info, за обяви за автомобили carmarket.bg, за услуги за сравняване на цени (sravni.bg) и сайт за сравнение на кредитни и застрахователни услуги (fina.bg).

В началото на 2016 година Нова Броудкастинг Груп, чрез Нетинфо, придоби 51% от Grabo.bg – най-големия уебсайт за групово пазаруване в страната, и 51% от Trendo.bg, водещ онлайн магазин с подбрани маркови стоки. Като част от сделката Нетинфо придоби и мажоритарния дял в Opoznai.bg – най-големия каталог за туристически локации в България, част от Grabo.bg. От юни 2016 компанията притежава и 20% от уебсайта Broshura.bg.

Но нека не забравяме и печатните издания. В портфолиото влиза дял от компанията "Атика Ева" - издателят на списанията "Ева", "Плейбой", Esquire и  Grazia. Според GARB пазарният дял на изданията през 2016 г. е 7 на сто. Съсобственик с 35% в дружеството е "Агенция Ева", управлявано до 2018 г. от Дидие Щосел и Милена Попова-Блъскова. „Агенция Ева“ ООД обаче е заличена от Търговския регистър на 5 октомври.
https://www.investor.bg/medii/455/a/mtg-prodade-nova-televiziia-na-bratia-domuschievi-za-185-mln-evro-277594/
https://www.investor.bg/medii/455/a/kakvi-tochno-medii-kupuva-domuschiev-277611/

11
146 хил. от нужните чуждестранни работници ще дойдат от страни извън ЕС, прогнозират специалисти
Най-силната икономика в Европа е зависима от мигрантите работници, като прогнозите показват, че в бъдеще само малка част от тях ще бъдат граждани на страни от Европейския съюз (ЕС). В дългосрочен план около 146 хил. имигранти, дошли извън рамките на блока, ще бъдат интегрирани в германския пазар на труда всяка година, съобщава Euractiv.
Тъй като икономиките на отделните страни в ЕС са в процес на „сближаване“ и уеднаквяване на стандарта на живот, все по-малко граждани на блока ще се решават да напускат своите държави.
Въпреки че около 0,5 млн. граждани на блока продължават да бъдат интегрирани от трудовата и социална система на Германия всяка година, експертите смятат, че тази техният брой ще намалее значително през следващите години, като в крайна сметка ще достигне 114 хил. души. В същото време ще се увеличи броят на имигрантите, които идват извън пределите на ЕС, като тук цифрата ще достигне 146 хил. души годишно.
През 2017 г. общият баланс на миграцията в Германия е бил малко повече от 0,5 млн. души, според Федералната служба по миграцията и бежанците.
Демографските промени в страната все повече се усещат, като всяка година около 300 хил. души напускат пазара на труда, което надвишава броя на новопостъпилите лица на същия този пазар.
Според Щефан Хардеге, ръководител на трудовия пазар и имиграцията в Асоциацията на германската търговско-промишлена палата, цифрата, изчислена от миграционния доклад за вливане на 260 хил. души годишно в трудовия пазар на Германия може да бъде постигната в рамките на една година.
Той добавя, че демографските промени вече се усещат и в икономиката.
„Сред компаниите, които консултирахме, 60% от тях разглеждат в момента недостига на квалифицирани работници като опасност за развитието на техния бизнес. През 2010 г. само 16% от тях са виждали нещата по този начин“, споделя още Хардеге.
Германия възнамерява да приеме закон за миграцията, който да определя правилата за приобщаване на мигрантите към социалната система на страната.
В момента германската икономика усеща недостиг на служители със средно и ниско ниво на професионална квалификация.
Новият „закон за имиграцията на специализирани работници“ има за цел да привлече хора с по-ниска квалификация.
Идеята на приетите регулации е да помогнат на чужденците с по-ниско ниво на квалификация да получа по-лесно разрешение за престой, ако не са граждани на ЕС.
За разлика от тях, висококвалифицираните имигранти могат да получат „синя карта на ЕС“ и да останат в Германия. Само през 2018 г. страната е издала повече от 21 000 карти.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskiiat-pazar-na-truda-se-nujdae-ot-260-hil-migranti-godishno--277525/

12
Един от най-големите пристанищни митнически пунктове в Китай Далян е забранил вноса на въглища от Австралия и ще ограничи целия внос на изкопаемите твърди горива за 2019 г. до 12 млн. тона, съобщава The Guardian, позовавайки се на информация от Dalian Port Group, компанията която управлява митницата.
Тази забрана не се отнася за вноса на въглища от Русия и Индонезия.
Една от най-вероятните причини за решението на Китай е забраната, която Австралия наложи при използването на 5G мрежите на китайската технологична компания Huawei.
Китайският посланик в Канада сподели своето виждане, че загърбването на услугите на Huawei ще се отрази негативно на страните инициатори.
През 2018 г. пристанищата на Далян са обработили около 14 млн. тона въглища, половината от които са били внесени от Австралия, посочва анализаторът от Orient Futures Гу Мън
През 2018 г. Китай е закупил от Австралия 28,26 млн. тона коксуващи се въглища, което представлява 43,5% от общия внос на въглища в страната, показват митническите данни.
https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiski-pristanishta-sa-zabranili-vnosa-na-vyglishta-ot-avstraliia-277532/

13
Останките от АЕЦ-а във Фукушима ще бъдат почиствани постепенно в рамките на следващите 30-40 години. И голяма част от работата ще е изцяло в ръцете на роботи, защото мястото е твърде опасно за хора.
Екипът, който управлява роботите, се надява да започне да почиства смъртоносното гориво през 2021 г. Сега, 8 години след аварията, най-сетне е ясно как точно ще стане това, защото се знае, че горивото може да бъде пипнато и вдигнато на късове.
Когато се случи ядрената авария във Фукушима през 2011 г., роботите, изпратени да проучват терена, бяха твърде базови, едри, нескопосани, неефективни, казва проф. Свен Бенке от Университета в Бон, Германия. Много от тях не успяха да се завърнат от мисията си.
По това време Бенке се е захванал да разработи всъдеходен, готов за реагиране в бедствени ситуации робот чрез европейския проект „Кентавър“. Роботът се контролира от човек, намиращ се на безопасно разстояние, докато различни сензори позволяват на оператора да разбере по-добре обкръжаващата среда и да добие ясна представа за реалната обстановка. Наречен „Кентавър“, роботът е висок 1,5 м, тежи 97 кг, направен е от лек метал и има „кожа“, отпечатана на 3D принтер.
Роботът, който тази седмица влезе във Фукушима, беше друг. Той наподобяваше едро парче хляб: около 30 см дълъг, 15 см широк, лек, оборудван с осветление, камери, сензори за измерване на температура и радиация. Имаше дълги „пръсти“, с които да може да бръкне на всевъзможни места.
Общото и за дветe машини и много други като тях е подготовката на робо-индустрията за една от най-важните мисии на роботите в човешката история: справянето с ядрените отпадъци.
В целия Европейски съюз над от 90 ядрени реактора бяха закрити през последните няколко години, най-вече след аварията в Япония. Германия решително каза „не“ на атомната енергия. Други страни не се отрекоха напълно от нея, но тепърва още много АЕЦ ще бъдат изведени от експлоатация. Много от ядрените съоръжения в Европа вече са на предела на своя жизнен път.
Всичко това обещава един колосален проблем за идните поколения: ядрените отпадъци. Измерват се в милиони тонове и ще останат опасни векове наред. Почистването им е най-голямото и най-трудно предизвикателство за околната среда в цяла Европа, каза професорът по роботика професор Рустам Столкин, който пък координира проекта RoMaNs.
Проф. Столкин и неговите колеги проектират модули за „автономно поведение“ у роботите, за да могат подобни устройства да сортират радиоактивни отпадъци според различните степени на замърсяване. „Това може да се направи само от роботи, защото тези отпадъци са твърде радиоактивни за хората, дори (ако) носят защитни костюми“, казва проф. Столкин.
За 2013 г. – последната година, за която има данни – Франция има най-много радиоактивни отпадъци в ЕС с близо 1,5 милиона кубически метра, 44% от общия обем в блока. Обединеното кралство има втората по големина „купчина“ – повече от 1,2 милиона кубични метра, т.е. 38% от общия обем в ЕС.
Досега роботите, работещи в опасни среди, се контролираха изцяло от човек. Но този подход би бил твърде бавен за хващане и преместване на огромни количества материали с непредвидими форми, размери и консистенции, казва проф. Столкин.
Затова тук се намесва изкуственият интелект. Автономните роботи, управлявани от изкуствен интелект, работят почти самостоятелно, а човешката роля е да надзирава дейността им и да се намесва само в случай на нужда.
Френската Комисия за алтернативна и атомна енергия е създала устойчива на ядрени въздействия робо-ръка с пръсти, която се контролира чрез роботизирана ръкавица тип „екзоскелет“, носена от оператора. „Малко прилича на фантастичен джойстик“, казва проф. Столкин.Когато човекът-оператор движи ръката си и пръстите си, робо-ръката в радиоактивната зона движи ръката и пръстите си по същия начин. Роботът вижда и разпознава всички обекти на място. Управлението е споделено – между човека-оператор и изкуствения разум.
Например, операторът може да мести ръката наоколо, а роботът автоматично контролира ориентацията й, за да улесни захвата; или пък роботът, планиращ да хване даден обект, показва своите намерения на човека и иска потвърждение.
„Роботът с изкуствен интелект върши цялата работа упорито и систематично, но човекът все още е отговорен на някакво ниво,“ казва професорът.
Когато робо-ръката докосне повърхност или сграбчи обект, операторът усеща контактните сили през роботизираната ръкавица. Добиването на тази обратна информация е изключително полезно, казва проф. Столкин.
Ускорено бъдеще
Роботизираните системи за намеса в опасни зони не са нова идея, но тяхното въвеждане се наложи по-скоро, отколкото специалистите в тази сфера са си представяли. Самият проф. Столкин казва, че по-рано си е мислел, че роботите ще влязат в АЕЦ след поне още едно десетилетие. Сега обаче е известно, че има планове технологията да започне да се прилага при разглобяването на ядрени реактори в идните няколко години.
https://technews.bg/article-114651.html

14
Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.
Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".
В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.
56% от заетите в гастрономията са чужденци
Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.
През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.
Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.
Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.
Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."
Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."
Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС
За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал.
Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.
Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.
https://www.dnes.bg/eu/2019/02/20/v-germaniia-blagodarni-dobre-che-sa-rabotnicite-ot-bylgariia-rumyniia.402592

15
от стандарт /цък/:
Цитат
На изборите за евродепутати ГЕРБ ще спечели 34,8% от гласовете, а БСП – 33,1%. Това показва публикувано днес проучване на Европейския парламент.

Според него на трето място ще е ДПС с 10,4% от гласовете, следвана от коалиция "Обединени патриоти" (8%), "Демократична България", обединяваща "Демократи за силна България", "Зелените" и "Да, България", (3,8%), Реформаторски блок (2,3%) и "Воля" (1,7%). За други партии са казали, че ще гласуват 5,9 на сто от анкетираните.

Според политическите групи България ще има осем евродепутати в Европейската народна партия, шест в групата на социалистите и демократите, двама в групата на либералите (АЛДЕ) и един в категорията "Други", обединяваща политически партии и движения, които все още не са обявили намеренията си.

Данните за общоевропейското проучване се основават на селекция от анкети, проведени от национални социологически институти в държавите членки и събрани от Kantar publiс. В България проучванията са проведени в края на януари от "Маркет линкс" и "Афис".

Копирано от standartnews.com
Ами съдете сами има ли социологията почва у нас.
 :m1731:
Цитат
ГЕРБ отново би взел най-много гласове на европейските избори, ако те бяха днес, сочи проучване на Европейския парламент, осъществено на 23-ти януари и оповестено днес, предаде БНР.
За партията биха дали гласа си 33,2 на сто от анкетираните. За БСП биха гласували 30,9 на сто, за ДПС - 10,6 на сто, за
"Обединени патриоти" - 6 на сто. „Да, България“ би взела 5,6 на сто, а „Воля“ получава 3,9 на сто.
За графа „други“ вота си биха дали 9,8 на сто.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gerb-otnovo-s-nai-mnogo-glasove-na-evropeiskite-izbori-277345/

16
У нас … / Неравенство без бедност в Холандия
« -: Февруари 17, 2019, 01:14:41 01 »
Холандски трудов договор;
Заплащането на персонала е според холандското законодателство:
бруто / час заплата 18 - 19 годишни - € 5, 56
бруто / час заплата 19 - 20 годишни - € 6, 48
бруто / час заплата 20 - 21 годишни - € 7, 41
бруто / час заплата 21 - 22 годишни - € 8, 33
бруто / час заплата над 22 + годишни - € 9, 26
За една и съща работа. 
Както се казва, добре дошли студенти.
 :bigok:

17
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 16, 2019, 08:18:30 20 »
Цитат
Какво става с лева ако е привързан към еврото приблизително 2:1 както е сега и еврото се срути.
Зависи спрямо какво се срутва. Ако се разпадне, ние всъщност сме вързани за германската марка и си оставаме на повърхността.

А некои тук пищяха срещу валутния борд?!  :animated-smileys-stargate-015
Като останем вързани за марката, левът ще стане най скъпата валута в Южна Европа, това поне е сигурно.
 :cool-1084:

18
Новите 10-нанометрови мобилни процесори Ice Lake на Intel се очакват към края на годината. Те идват и с нов интегриран GPU от поколение Gen11, който ще замени графичния блок Gen9.5, предлагайки много по-висока производителност.
Очаква се Intel да разкаже за възможностите на новите си GPU по време на конференцията GDC 2019, която започва на 18 март. Според източници от специализирани форуми, подобреният GPU има два пъти по-висока производителност на такт, в сравнение със сегашната интегрирана графика на компанията.
Освен това в максималната си конфигурация новите графични ядра ще съдържат 64 изпълнителни блока, или с 24 броя повече, отколкото в графиката от поколение Gen9.5. В допълнение, интегрираната Gen11 графика включва по-голям L3 кеш – 3MB. Става въпрос все пак за обикновен GPU, а не за линията Iris Pro.
Като цяло, производителността ще превиши 1 TFLOPS, което е много добро постижение за интегрирана графика и се случва за първи път в мобилен GPU на Intel. За сравнение, AMD-базирана конзола Xbox One има GPU производителност 1,4 TFLOPs.
https://technews.bg/article-114544.html

19
Американската космическа агенция НАСА обяви нова мисия за изследване на Вселената. Проектът се нарича SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer).
Събраните в рамките на мисията данни ще помогнат на учените да разберат по-задълбочено как е еволюирала Вселената. Освен това изследователите се надяват да научат колко често се срещат „съставките на живота“ в планетарните системи на нашата галактика Млечния път.
Проектът SPHEREx предполага създаване на специален космически апарат, за който е предвидено финансиране в размер на 242 млн. долара. Пускането на сондата трябва да се състои според предварителния план на НАСА през 2023 година.
Апаратът ще извършва наблюдения във видимия и близкия инфрачервен участък на електромагнитния спектър. Учените се надяват да получат информация за 300 милиона галактики и за над 100 милиона звездни системи в Млечния път. Мисията на SPHEREx ще продължи 2 години.
https://technews.bg/article-114538.html

20
Китайските производители на смартфони засилват присъствието си на пазара в Европа, сочат данни на анализаторската компания Canalys за продажбите на основните брандове през 2018 година.
Като цяло, пазарът на смартфони в Европа се е свил с 4% през миналата година – до 197 милиона броя. Прави впечатление силният спад в Западна Европа, където продажбите са намалели с 8%.
Лидер на Стария континент продължава да бъде Samsung, който е продал на европейците 16,2 млн. смартфона, или с 1% по-малко, в сравнение с резултата на корейската компания в предходната година.
На второ място е американската компания Apple с продажби в размер на 14,7 млн. броя през 2018 г. Производителят на iPhone регистрира отстъпление в продажбите с 5,1% спрямо 2017 г.
Китайските производители заедно държат най-голям дял от пазара на смартфони в Европа – всеки трети продаден смартфон през миналата година носи бранда на компания от Поднебесната.
Huawei и Xiaomi са най-популярните китайски брандове на смартфон пазара в Европа. Първият от тях е доставил 13,3 млн. устройства през 2018 г., бележейки ръст от 55,7%, докато Xiaomi се отчита с 3,4 млн. смартфона, което е ръст от 62% за компанията.
Петото място на европейския пазар държи брандът Nokia, зад който стои компанията HMD Global. През миналата година тя е продала 1,3 млн. смартфона, но това е отстъпление от 18,3% спрямо резултата на Nokia за 2017 г.
https://technews.bg/article-114546.html

21
По света … / Microsoft подготвя промяна в Windows 10
« -: Февруари 16, 2019, 06:25:27 18 »
Изненадващо за мнозина е, че преди да се появи версията с кодово име 19H2, която е планирана за есента 2019 г., членовете на Windows Insiders вече имат достъп до следващо издание на Windows 10.
Самата Microsoft обяснява решението си с факта, че в Windows 20H1 ще се появят нови функции, които изискват много повече време за опознаване и тестване. Това е ясен сигнал от компанията за предстоящи големи промени в операционната система.
В момента повечето разработчици в екипа на Windows са фокусирани върху предстоящата актуализация с кодово име 19H1, която се очаква да излезе тази пролет. Обновлението ще предложи нова светла тема, подобрени център за известия и пясъчник (Windows Sandbox), както и редица други промени.
Наесен пък излиза актуализацията 19H2, която все още не е налична за тестване от участниците в Windows Insiders. Затова и появата на версия 20H1, планирана за пролетта на 2020 г., предизвика вълнения сред общността на Windows специалистите.
https://technews.bg/article-114511.html

22
Два града показват как Източна Европа може да върне хората си у дома
Опитът на Естония може да се окаже показателен за страни от региона с намаляващо население като България, пише Bloomberg.
Малък и относително обикновен на вид балтийски град към източния край на еврозоната говори много за промените на миграцията в региона, пише Bloomberg.

Разделен от граница след Първата световна война, една част от него е в Естония и се нарича Валга, а другата е в Латвия и се нарича Валка. В момента в двете части живеят около 17 500 души, много от които са започнали да мислят в последните години коя страна на границата е най-добрата.
Естонската част, чието латвийско население нарасна с 50% в последните четири години, печели. От една страна, естонските заплати остават над тези в Латвия. Но социалните придобивки също са фактор. Това може да се окаже от ключово значение за източноевропейските страни, които опитват да върнат в родината служители от по-богатата западна част на континента, за да предотвратят недостиг на работна ръка.
Докато по-високите заплати и по-доброто здравеопазване първоначално са накарали много латвийци да се установят в другата част на града, по-щедрите социални придобивки са били в основата на втора вълна от мигранти, казва кметът на Валка Вентс Крауклис.
„Когато Естония повиши детските надбавки, тези хора разбраха, че ако имат деца, по-добре е да се регистрират във Валга“, отбелязва той.
Естония като цяло е добър пример за миграцията в Източна Европа. Подобно на другите две балтийски страни – Литва и Латвия, населението й намаля след рухването на комунизма и по-късно след влизането в Европейския съюз и придружаващите го привилегии при пътуване.
Ниската раждаемост и хората с добро образование, които търсят по-високоплатени работни места в богати страни членки на ЕС, доведоха до недостиг на квалифицирана работна ръка в Централна и Източна Европа. Това, от своя страна, засегна инвестициите, иновациите и производството и заплаши дългосрочните перспективи пред публичните финанси.
Но за разлика от съседите си в последно време Естония започна да обръща тази тенденция, като роля за това изиграва и повишаването на детските надбавки. Освен това тя неотдавна въведе данъчни облекчения за хора с по-ниски доходи.
„Повишаването на семейните надбавки в Естония насърчава семейства, които са заминали в чужбина, да обмислят завръщане“, казва Пила Мария Сийм, изследовател в университета Тарту, която анализирала миграцията на естонски семейства към и от близката Финландия.
Нетната миграция от Финландия, която е привлекателна дестинация за естонските служители, е била позитивна през 2017 г. за първи път от най-малко 2004 г., сочат данни на статистиката.
Опитът на Естония може да се окаже показателен за страни като България, чието население се очаква да намалее до нива, регистрирани за последно след Втората световна война. Полша, чиито граждани са най-голямата група чужденци, живеещи във Великобритания, предлага щедри семейни надбавки, за да задържи хората, които са избрали да останат в страната, и да върне други у дома.
Валга, естонската част от града, е доволна от новодошлите.
„Почти всичките ни компании са изправени пред проблеми с работната ръка“, казва кметът Маргус Лепик. „От друга страна, това е проблем“ за Валка.
Засега напускащите града хора са компенсирани от пристигането на служители от други области на Латвия. Но кметът Крауклис казва, че недостигът на работна ръка в крайна сметка ще изисква действия.
„Трябва да открехнем вратата за повече чуждестранни служители“, казва той и посочва Беларус и Украйна като възможности.
https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/dva-grada-pokazvat-kak-iztochna-evropa-moje-da-vyrne-horata-si-u-doma-277003/

23
Някои съдържания на пакети, които пристигат в MyGermany, са любопитни: Клиент от Саудитска Арабия поръчва вибратор, обявен за медицински инструмент. Индонезийски гражданин е поръчал резервни части за стар мотоциклет. А в Хонконг някой толкова много е харесал германска кухня, че е поискал тя да бъде доставена на части с кораб. Вибраторът, резервните части за мотоциклета и кухнята идват от германски онлайн магазини като Otto, Tchibo или немскоезичната версия на Ebay. Стартъпът MyGermany ги препраща на клиенти в чужбина и обработва логистиката и митническото оформяне. Нерядко съдържанието на пратките е доста любопитно.

Фактът, че американците, индонезийците и китайците не могат да поръчват в германски онлайн магазини, се дължи на различни причини. Някои платформи не приемат чуждестранни кредитни карти, някои клиенти пък не разбират немския език в уебсайта, но непременно искат продукта. В други случаи местните онлайн магазини доставят само в рамките на собствената държава.

Кристиан Шмалиш познава този проблем. Самият той е живял в Индия в продължение на няколко години, но през това време не е можел да си доставя продукти от Германия. Завръщайки се в родината си, той разглежда различни възможности за заобикаляне на този проблем. През 2015 г. заедно с приятеля си от детинство Кристиан Краузе основават стартиращата компания MyGermany.

„Нашият склад във Ваймар съставя за доставка на нашите чуждестранни клиенти виртуален адрес със собствено складово пространство в Германия", обяснява 37-годишният предприемач. Вибраторът, резервната част или кухнята ще бъдат доставени на този заместващ адрес. Ако е необходимо, служителите на MyGermany ще добавят документи за митниците, ще преопаковат пакета и след това ще го изпратят на пътуването му – през морета и океани. „Повечето от нашите клиенти са в САЩ, както и от Азия", казва Шмалиш, цитиран от Gruenderszene.

Идеята за препращане на пратки не е нова. В САЩ подобни услуги съществуват от около 20 години, а един от най-известните доставчици е MyUS, който очевидно е вдъхновил германското копие за името му. Бизнес моделът носи и рискове, казват основателите на MyGermany. През последните две години две компании със сходно предложение са преустановили дейността си, включително Borderlinx, финансиран от логистичната група DHL. Една от причините може да са многото опити за изпращане на наркотици чрез пощенските услуги. Подобно преживяване е изпитала и MyGermany, редовно с LSD и MDMA, които биват скривани в пратките, казва основателят Шмалиш.

За да се предпази от разследване от страна на полицията, компанията има доста високи изисквания за сигурност: всеки клиент, който се регистрира в MyGermany, трябва да депозира лични данни и да плати символично едно евро, за да бъдат проверени банковите му данни. Ако има съмнение за измама, най-напред компанията се свързва с търговеца и доставката на колета ще бъде отхвърлена в случай на съмнение. „Почти всеки трети клиент не бива приет от нас", казва съоснователят. Освен това MyGermany работи в тясно сътрудничество с полицията и службите по сигурност и например може да снабди колетите с открити в тях наркотици с GPS предавател. „В Лондон по този начин са били арестувани престъпници".

Високорисковият бизнес обаче си заслужава, казва Шмалиш, който досега финансира компанията от собствените си спестявания. В зависимост от държавата на местоназначението и размера на пакета са възможни маржове в обем от до 120 евро, казва той. По принцип колкото по-голям и по-тежък е даден колет и колкото по-далеч е изпратен той, толкова повече пари плаща клиентът за транспорта. През миналата година със своите 10 000 регистрирани клиенти стартъпът е реализирал приходи от почти 900 000 евро, два пъти повече от тези от предходната година.

Освен физически клиенти сега MyGermany иска да спечели и корпоративните клиенти. По-специално малките и средните германски търговци не предприемат усилия и рискове за опериране на международния пазар. В края на годината ще бъде стартирана онлайн платформа, чрез която германските магазини ще могат да продават стоките си директно на чуждестранни клиенти. Шмалиш се надява, че търсенето на продукти ще бъде високо - дори и отвъд вибратора и резервните части за превозни средства.
https://www.investor.bg/web/456/a/vibratori-za-sauditska-arabiia--onlain-ot-germaniia--277247/

24
Цитат
„Изключително необходимо е допълнително засилване на фокуса върху нуждите на най-слабо развитите региони. Само така ще избегнем задълбочаването на изоставането и ще подпомогнем засилването на икономическото и социалното развитие и на ЕС като цяло", каза премиерът Бойко Борисов.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-za-da-sme-ambiciozni-e-neobhodim-ambiciozen-biudjet-277259/
Колко му е Баце да преметне Йотингер.

25
У нас … / Re: Жилищното строителство в България
« -: Февруари 15, 2019, 09:20:42 21 »
Не говоря за обезлюдяването на страната. За там просто не знам. Стига се до някаква положителна обратна връзка в системата - обезлюдяване, не остава и работа, ново обезлюдяване, още по малко работа...
По мои наблюдения, част от обезлюдените места се заемат от специфично население, което може да мине и без работа за да оцелее.
Това са пенсионери, чужденци, роми и др.
Ама чужденците и тези от ромите които имат възможност, нещо започнаха да се изтеглят от селата към по малките градове, остават само тези които и без това са свикнали в радиус от 10-20 км да няма дори магазин.

26
У нас … / Жилищното строителство в България
« -: Февруари 15, 2019, 07:29:35 19 »
Издадените разрешения за строеж на жилища в София през 2018 г. надвишават с 80% пика от предкризисните години, докато повечето големи градове в страната остават с около или повече от 50% под него, а в цялата страна изоставането е с 44,65%.
Това стана ясно от данни, представени от Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс, по време на бизнес закуска, посветена на финансирането и застраховането на имоти и организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.
В София пикът на издадените разрешителни за строеж в предкризисната 2006 г. е достигнат още през 2017 г. Само миналата година е разрешено строителството на близо 15 хил. апартамента спрямо близо 8000 предишната година.
От друга страна макар останалите големи градове в страната също да регистрират силен ръст на издадените разрешения за строеж на жилища през 2018 спрямо 2017 г., те още не са наваксали изоставането си от пиковите години. Така през 2018 г. Варна изостава с 50,08%, в Бургас изоставането е от 75,08%, в Русе – с 50,71%, а в Плевен и Велико Търново – със съответно 86,20% и 70,74%.

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), по неофициални данни в последните десет години населението на София е нараснало с 320 хил. души. „Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което без сегашната истерия е било извършвано планово през социализма“, отбеляза Шопов.
Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените, които вече са в графа недостъпни. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите“, отбеляза Шопов.
Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено“. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал“, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtnoto-stroitelstvo-v-bylgariia-bum-ili-navaksvane-na-izostavaneto-277211/

27
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 07:12:20 19 »
Цитат
Законопроектът предвижда и учредяване на мостова банка и дружество за управление на активи към органа за преструктуриране. Казано по-ясно мостовата банка ще бъде тази, която ще поема проблемните кредити. В общия случай, когато една банка се преструктурира, мостовата банка я поема и я продава. Това ще банка, която по съкратена процедура получава лиценз от БНБ и право да вземе работещата част от активите на преструктурираната банка, както и всичките й задължения, обезпечени с държавна гаранция. Разликата между сумата на тези активи и задълженията се попълва от Фонда за преструктуриране на банките и ако се наложи - от държавата.
Тоест от населението.

28
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 07:06:49 19 »
Между другото, Русия има същия проблем. Там централната банка беше пряко обвързана с американски държавни облигации, за да емитира пари. Тя също не кредитира правителството и банките и частният бизнес също крета. Но те имат поне огромното преимущество, че основните доходоносни фирми са държавни и тези приходи се реинвестират активно в икономиката. Така създават държавен капитализъм, но без мобилизационна икономика няма никакъв шанс да се откъснат от долара. На Русия ще е много лесно да го стори, защото има суровини, индустрия и изнася. Ама, какво ще правим ние с гайдите.
Виждам само два печеливши варианта.
Първият, който в обозримо бъдеще е малко вероятен, е ЕС да тръгне към Федерация, тогава като беден регион може да ни финансират.
Вторият, ако в България се появи партия, която да успее да изведе България от валутния борд, без да предизвика хиперинфлация. И да работи за България, а не за партията.
Което при крадливата ни политическа класа, изглежда като фантастика.
Дано да има и други варианти, за които не се сещам.

29
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 06:53:06 18 »
Всъщност докато влезем в еврозоната яко ще ни издоят.
Цитат
Критиците на процеса по присъединяване към ERM II, банковия съюз и еврозоната обаче твърдят, че участието на България в Единния фонд няма да е толкова изгодно, колкото изглежда на пръв поглед, а влизането на страната ни в Банковия съюз ще има висока цена, тъй като на практика някой друг ще се разпорежда с нашите средства. Проблемите са няколко. От една страна мнението на страната ни няма да се взима под сериозно внимание, а от друга – след установяването на тясното сътрудничество преценката дали една кредитна институция да бъде преструктурирана или ликвидирана зависи от Европейския банков надзор и ЕЦБ. Досегашната практика на действие на Единния фонд показва, че малките банки с активи под 50 млрд. евро преминават към процедура по обявяване в несъстоятелност. Спасяват се обикновено големи европейски банки.

30
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 06:50:35 18 »
Какво става с лева ако е привързан към еврото приблизително 2:1 както е сега и еврото се срути.

Ама, проблемът с лева  е именно, че е изкуствено привързан към еврото. Зад лева не стои икономика. България не произвежда и не изнася стоки с висока принадена стойност. Всъщност тя е полуколония. (това е икономически термин). Получава се порочен кръг. Бордът не позволява на БНБ да печата и кредитира и така спъва бизнеса. На практика в България е невъзможно да вземеш инвестиционен кредит на ниска лихва и икономиката не се развива. Ама щяло да има инфлация. Ми, да има инфлация, какво лошо има в инфлацията. Икономическият ръст води до инфлация.
Определено е така.
Не случайно Румъния се справя по добре от нас, без валутен борд.

31
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 06:39:21 18 »
Цитат
Има десетки начини да се пребориш с хиперинфлация без да въвеждаш борд, но когато ти спретнат едно мероприятие като в България, населението само почва да го възхвалява, защото той бил оправил работата.
Именно!
Една от причините България да не може да достигне ръст на икономиката, като например този на Румъния са оковите валутния борд.

32
Скъпият билет на България за банковия съюз влиза в закон
Цитат
В деня на Свети Валентин България се обясни още по-силно в любов към еврозоната, след като е напът и законово да се обвърже с нея.
По-конкретно - законопроект на финансовото министерство урежда вноските в Европейския фонд за преструктуриране, чрез който се спасяват банки. Според предвижданите изменения в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, публикувани в сайта на МФ, България трябва да прехвърли част от събраните около 472 млн. лв. в националния фонд за преструктуриране към европейския. За 2018 г. Управителният съвет на Българската народна банка определи обща сума на годишните вноски на банките във Фонда за преструктуриране на банките в размер на 122 млн. лв.
Тъй като споразумението ще влезе в сила от датата на влизане в сила на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за установяване на тясно сътрудничество, което се очаква най-рано през лятото на 2019 г, сумата вероятно ще бъде и по-голяма. Вноски ще се правят всяка година, като размерът се определя от ЕЦБ.  Действително вноската е минимална на фона на натрупана сума в този фонд, но за страна като България, е сериозен залък. Фондът на еврозоната за спасяване на банки в несъстоятелност възнамерява да държи почти 33 млрд. евро през 2019 г. спрямо 25 млрд. евро за 2018 г.
https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/skypiiat-bilet-na-bylgariia-za-bankoviia-syiuz-vliza-v-zakon-277209/

33
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 06:27:08 18 »
Цитат
Ако утре еврото или доларът се сринат, БНБ просто няма да емитира.
Това е фантастичен вариант, лева да стане по скъп от еврото или долара, но да разгледаме тази хипотеза.
Какво става с лева ако е привързан към еврото приблизително 2:1 както е сега и еврото се срути.
Ами просто левът ще изчезне от обръщение, защото всеки ще заменя изгодно евтиното евро, срещу скъпия лев и то по фиксиран курс.
Тоест само лудо българско правителство би запзило валутния борд при такава ситуация.
Това е все едно сега да сменяме българския лев по фиксиран курс с валутата на Венецуела. А тя да продължава да пада.
При валутен борд имаме ФИКСИРАН КУРС.
Не забравяйте тази подробност.


34
Испанският министър-председател Педро Санчес обяви днес, че свиква предсрочни парламентарни избори на 28 април, потенциално предизвиквайки месеци на несигурност за четвъртата по големина икономика в еврозоната, където политическият небосклон е все по-фрагментиран, съобщава Ройтерс.
Санчес свиква изборите, след като парламентът отхвърли бюджетния проектозакон на правителството на малцинството.
„Между това да не правим нищо и да продължим без бюджет и това да свикаме испанците да кажат думата си – избирам второто. Испания трябва да продължи да напредва с толерантност, уважение, умереност и здравен разум“, каза Санчес в телевизионно обръщение към нацията след среща на кабинета.
Предложих парламентът да бъде разпуснат и да бъдат свикани избори на 28 април“, добави той.
Разпадането на социалистическото му правителство се случва след малко над 8 месеца на власт.
Според социологическите проучвания нито една партия не може да спечели достатъчно гласове, за да управлява сама. Възможните сценарии за коалиция сочат дълги преговори между три или повече партии, потенциално включвайки крайнодясната Vox.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/ispanskiiat-premier-sanches-svikva-predsrochni-parlamentarni-izbori-na-28-april-277202/

35
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 05:34:08 17 »
Цитат
Той важи и за двете. Разликата е, че дори и с борд можем да управляваме частично финансите.
Частично можем, така е.
Цитат
Всяка девалвация на еврото или сврив на международните финансови пазари ще удря директно българската икономика.
И сега ще е така, защото твърдо сме привързани към курса на еврото.
Затова  преди време споменах, че ако Еврозоната се разпадне и останем вързани към германската марка (така е по закон), понеже марката ще стане страшно скъпа, а това рязко ще вдигне заплатите в България, икономиката няма да удържи на това и ще се наложи да премахнем или коригираме курса на валутния борд или да се вържем към валутата на някоя държава от Южна Европа. Ама там пък ще имаме други проблеми.
Сравнително по безболезнен преход ще има само ако ЕС стане федерация.
Но е малко вероятно Северна Европа да иска да сподели богатството си с Южна Европа, както навремето Англия сподели богатствата от колониите си със Шотландия.


36
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 05:06:27 17 »
"Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата'

Най-важният аргумент е, че с приемането на еврото, България се лишава от правото да води фискална политика. Всички български финансови въпроси ще се решават в Брюксел. А щом една държава няма собствени финанси и не може да управлява наличните - това не е държава, а колония. Този аргумент е напълно достатъчен. Поне докато ЕС не се федерализира.
Този аргумент имаше смисъл при влизането ни във валутния борд.
Тогава загубихме всичко това за което пишеш.
Можем да го получим обратно само ако напуснем (премахнем) валутния борд.
Обаче доверието на масите към БНБ клони към нула.
Тоест, може да настане такава паника, че да се наложи да се спасяват банки с парите на данъкоплатците.

37
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 05:00:28 17 »
Цитат
….. А, за влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и

Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?

Въпрос към Minderbinder:

Туй, второто, ти ли го питаш или не си могъл да излезеш от цитата като мен оня ден?  ;D
Не разбрах какво е станало с цитата, но да, аз задавам въпроса:
"Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?"
Каквото и да лицемерят партиите, всяка от тях иска, тя да вкара България в Еврозоната и да докопа освободените пари.
 :bigok:

38
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Февруари 15, 2019, 04:58:28 16 »
де си въобразяват, че всичко знаят.

Познанията не са интимна категория. Те трябва да се споделят с всеки нуждаещ се. И крайно нуждаещ се. Защото, когато човек не знае нещо прави какво? Правилно! Изказва мнение.
Камъните са твои, главата си е твоя - оправяй се.
Именно.

39
Нов материал за суперкондензатори работи при по-високо напрежение и показва по-добра стабилност, в сравнение с познатите материали. Разработката е дело на екип от японски изследователи от Университета Тохоку, а статия за нея излезе наскоро в сп. „Energy and Environmental Science“.

Учените проправят пътя за разработване на високо-устойчиви суперкондензатори с високо напрежение, които могат да се използват за много приложения за съхранение на енергия, включително за моторни превозни средства.
Суперкондензаторите са акумулаторни устройства за съхранение на енергия с широк спектър от приложения – от машини до интелигентни измервателни уреди, пише GreenTech.bg. Те предлагат много предимства пред батериите, включително по-бързо зареждане и по-дълъг срок на годност.
Имат си обаче и своите недостатъци – най-вече в това, че не са толкова добри в съхранението на много енергия. Учените отдавна търсят високопроизводителни материали за суперкондензатори, които да могат да отговорят на изискванията за енергоемки приложения като например електрическите автомобили.
„Много е трудно да се намерят материали, които могат да работят при високо напрежение и да останат стабилни при тежки условия”, казва Хиротомо Нишихара – специалист по материалознание в Университета Тохоку и съавтор на доклада.
Нишихара и колегите му са работили заедно с компанията за производство на суперкондензатори TOC Capacitor Co. за създаване на новия материал, който показва изключително висока стабилност в условията на високо напрежение и висока температура.
За направата на електродите в кондензаторите е използван активен въглен. Този вид системи са ограничени от ниското напрежение в единичните клетки – градивните блокове на кондензаторите. Това означава, че е нужно голям брой клетки да бъдат натрупани заедно, за да се постигне желаното напрежение.
Новият материал се отличава с по-високо напрежение в една клетка, което намалява броя на съчленените клетки и позволява на устройствата да бъдат по-компактни.
На практика новият материал представлява лист, изработен от „непрекъсната триизмерна рамка от графенова мезогъба“ – материал на база въглерод, съдържащ пори с нано-размери. Ключова характеристика на материала е, че е изключително стабилен.

Учените изследвали физичните свойства на новия материал, използвайки електронен микроскоп и редица физически тестове, включително рентгенова дифракция и вибрационна спектроскопия.
След проучванията си те са категорични, че материалът има отлична стабилност при високи температури от 60°С и високо напрежение от 3,5 волта в конвенционален органичен електролит. Показателно е, че матeриалът демонстрира „свръхвисока стабилност” при 25°С и 4,4 волта – 2,7 пъти по-висока от конвенционалните матeриали на база активен въглен и досегашните графенови разработки.
„Това е световен рекорд за стабилност на въглеродните материали в симетричен суперкондензатор”, казва Нишихара.
https://technews.bg/article-114509.html

40
Технологии с изкуствен интелект ще намалят ИТ разходите на Santander
IBM сключи голям договор с испанската банка Santander, в рамките на който ще изгради най-модерната във финансовия сектор ИТ архитектура. Стойността на договора възлиза на 700 млн. долара за срок от пет години, съобщи Computer Business Review.
Съгласно споразумението, IBM ще внедри в банката технологии с изкуствен интелект за автоматизирана поддръжка на клиенти, повишаване на квалификацията на консултантите в различните отдели, повишаване на производителността на труда, обезопасяване на мобилните приложения и реагиране на кибер инциденти.
Очаква се новите новите технологии да намалят значително ИТ разходите на Santander. Банката е водеща в Еврозоната от гледна точка на пазарна капитализация – с 981 млрд. евро клиентски средства към края на 2018 г., 144 млн клиента, 13 хиляди поделения и 200 хиляди служители.
По-рано IBM съобщи, че от началото на 2019 година е сключила облачни договори на обща сума 3 млрд. долара. Финансовият сектор е един от най-големите клиенти на базираната в САЩ ИТ корпорация.
https://technews.bg/article-114512.html

41
Безработицата в България през 2018 година регистрира устойчива тенденция на спад, след като показателят намалява от 5,7% през първото тримесечие до 4,7% в края на четвъртото.
През второто тримесечие на годината безработицата се понижи до 5,5%, а през първото - до 5,7% по данни на националната статистика. През третото тримесечие на 2018 година показателят достигна 5,0%, а през последното нивото е 4,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).
От всички безработни лица 13,5% са с висше образование, 50,1% - със средно, и 36,4% - с основно или по-ниско образование. Коефициентите на безработица по степени на образование са съответно: 2.1% за висше образование, 4,1% за средно образование и 13,8% за основно и по-ниско образование.
Отвъд добрите новини на пазара на труда:
Коефициентът на заетост във възрастовата група 20-64 г. достигна 72.5% средно за цялата 2018 г. – рекордно висока стойност, с близо 2 процентни пункта по-висока от постигнатите нива през 2008 г.
Едновременно с това, безработните лица са най-малко изобщо в историята – 154 хил. през четвъртото тримесечие на 2018 г. – при коефициент от 4.7%.
Структурните дисбаланси обаче остават въпреки благоприятната фаза на икономическия цикъл.

42
Новините от деня … / Re: Опи може още да е жив!
« -: Февруари 14, 2019, 05:00:52 17 »
Космическия апарат работи 15 години на Червената планета
След девет месеца опити да възстановят връзката с марсохода Opportunity, учените от НАСА прекратиха търсенето. Миналата нощ космическата агенция изпрати последната команда към апарата, но отново не получи отговор.
Opportunity замлъкна пред юни 2018 г. след силна буря на Червената планета. Марсоходът изчерпа енергията си, а прахта върху слънчевите панели не позволи възстановяване на захранването.
Учените от НАСА се надяваха, че с времето вятърът ще разнесе прахта от панелите, но изглежда замърсяването е било твърде голямо или марсоходът е претърпял други повреда.
Въпреки че „смъртта“ на Opportunity е голяма загуба за НАСА, все пак той работи 15 години на Червената планета, което е доста дълъг период. Апаратът кацна на Марс на 25 януари 2004 г. с идеята да изследва планетата в продължение на три месеца.
В крайна сметка обаче Opportunity остана активен 15 години на Марс, превишавайки 60 пъти планирания си ресурс. За сравнение, изпратеният по същото време марсоход Spirit също превиши срока си на работа, но само до 2010 г.
По време на своята мисия Opportunity направи не едно и две открития. Така например, за първи път в космическите изследвания беше открит метеорит на друга планета.
Но едно от най-важните достижения на апарата бе откриването на доказателства за съществуване в недалечното минало на прясна вода на Марс, годна за живи организми.
За 15 години на Червената планета Opportunity измина около 45 километра. Там също е марсоходът Curiosity, който кацна през август 2012 г. и наскоро превиши планирания си срок на работа от 686 денонощия.
https://technews.bg/article-114478.html

43
Въпреки всички сътресения, които търговската война между САЩ и Китай ще причини на техните икономики, Европа е тази, която все повече изглежда като най-голямата заплаха за световния растеж.
Влошаването на търсенето е видимо сред 19-е членки на еврозоната, притиснати между вътрешните и международните си проблеми. Това предизвиква риска растежът ѝ едва да превиши един процент тази година – рязко забавяне спрямо 2018 г., като дори двигателят на континента Германия е застрашен, посочва Bloomberg в свой материал.
„Притесненията, които имам, в момента са фокусирани в Европа“, посочва Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег към Lombard Odier. „Очевидно е, че Китай преминава през забавяне, но също така налице са и голямо количество стимули. В Европа обаче нещата се влошават наистина бързо“, допълва той.
Мащабът и изненадващата внезапност на икономическото отслабване показват, че то удря сърцето на региона. И докато Гърция беше в основата на предишните проблеми, този път германските перспективи са на прицел след продължителното отслабване на производството. Ръстът на разходите на домакинствата също изчезва във Франция, обсадена от протестите на „жълтите жилетки“.
Заедно тези две държави представляват половината от икономиката на еврозоната.
„Ако Франция спре да консумира, а Германия спре да произвежда, то вие имате голям проблем в еврозоната“, посочва заместник-главният икономист на Allianz Людовик Субран.
Проблемът обаче не се изчерпва само с това. Доходността по италианските облигации отново започна да нараства на фона на продължаващите съмнения за фискалните политики на страната, съмнителното състояние на банките ѝ и останалите нерешени проблеми около Brexit. На европейските избори през май може да станем свидетели на победи за антиевропейските партии – нещо, което вече притеснява някои компании.
„В края на краищата сме оптимисти за САЩ, но вярваме, че рисковете за влошаване нараснаха в Европа“, посочва главният икономист на Deutsche Bank Давид Фолкертс-Ландау.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-slaboto-zveno-v-svetovnata-ikonomika-277030/


44
Държавният дълг на САЩ надхвърли 22 трилиона долара - абсолютен рекорд, предаде AP, като се позова на комюнике на министерството на финансите.
Според официалната статистика дългът на федералната администрация е достигнал внушителните 22,01 трилиона долара. За сравнени,е той бе 19,95 трилиона долара, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ през януари 2017 г.
Бюджетната служба към Конгреса прогнозира, че тази година бюджетният дефицит ще бъде 897 милиарда долара - увеличение от 15,1% спрямо дефицита от 779 милиарда долара миналата година. Според службата дефицитът ще продължи да нараства, като през 2022 г. ще започне да надхвърля 1 трилион долара годишно и няма да спадне отново под този праг до 2029 г. включително.
https://www.investor.bg/sasht/337/a/dyrjavniiat-dylg-na-sasht-nadhvyrli-rekordnite-22-triliona-dolara-277015/

45
„ЕС е най-големият енергиен вносител в света с годишна сметка за енергиен внос от средно 300 млрд. евро през последните пет години. Приблизително 85% от тази сума е платена в американски долари“.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-vkarva-i-industriiata-v-bitkata-si-sreshtu-monopola-na-dolara-277090/

46
Испанският парламент отхвърли проектобюджета за 2019 г. на правителството, което открива пътя за парламентарни избори в страната, предава Ройтерс.
Източници на правителството и на Социалистическата партия на премиера Педро Санчес заявиха пред Ройтерс във вторник, че той ще свика предсрочни избори, ако проектобюджетът бъде отхвърлен, като 14 или 28 април са най-вероятните дати.
Социалистите имат под една четвърт от местата в парламента и се нуждаеха от подкрепата на по-малки регионални партии, включително каталунските, за да прокарат предложения бюджет в парламента.
Но каталунските партии, които не са доволни от отказа на правителството да обмисли или обсъди референдум за независимост за североизточната област, гласуваха против, както и дясноцентристите и консерваторите.
„Това показва, че дясното крило в тази страна възнамерява да блокира обществения напредък“, заяви министърът за бюджета Мария Хесус Монтеро пред репортери.
Общо 191 депутати гласуваха против бюджета, 158 го подкрепиха, а един се въздържа.
Лидерът на консервативната Народна партия Пабло Касадо нарече гласуването „фактически вот на недоверие срещу Педро Санчес“.
След гласуването испанските борсови индекси тръгнаха надолу, а спредът на доходността между испанските държавни ценни книжа и по-сигурните германски облигации се разшири след гласуването. Испанският индекс IBEX беше единственият голям индекс в еврозоната на негативна територия.
Политически източници заявиха, че все още не е ясно дали ще бъдат насрочени избори.
Но те заявиха също, че Санчес иска избори възможно най-скоро, за да мобилизира левите избиратели след митинга в Мадрид в неделя, организиран от три крайнодесни партии, включително „Вокс“, която се придвижи нагоре в обществените допитвания на фона на засилването на антикаталунските настроения в Испания.
Дълбокото разделение между подкрепящите единството граждани и сепаратистите в Каталуния стана видно във вторник с началото на процеса срещу 12 сепаратисти, обвинени в бунт след опита за отделяне от Испания през октомври 2017 г.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/ispaniia-vyrvi-kym-predsrochni-izbori-sled-othvyrlianeto-na-biudjeta-ot-parlamenta-277067/

47
По повод на 'Engels « Отговор #3 -: 12-02-2019, 16:27:18 »

Има един принцип, спазването на който много рядко дава негативни резултати - да не се разбутва добре работещото старо само защото съществува нещо ново.
Съществуващото и добре работещо старо винаги се разбутва и замества с ново от алчност. С идеята, че от новото ще се печели още повече и още по-лесно.
Именно!
Това си е вроден дефект на капитализма.
Цитат
„Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост. Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото” (К. Маркс, т.23, с.770)

48
Сигурността на оперативната памет в компютрите е един от най-големите проблеми за бизнеса, твърди специалист от Microsoft, според когото 70% от всички уязвимости в продуктите на компанията са свързани именно с нарушения на сигурността в работата с паметта.
Става въпрос за проблеми като погрешна адресация или други операции, които могат да доведат до срив при четене или запис в паметта, уточнява специалистът по сигурност Мат Милър, цитиран в публикация по темата на ZDNet.
Windows е написана основно на C и C++, а това са два „небезопасни за паметта“ езика за програмиране. Оттук произтичат и главните проблеми на операционната система – в частност, възможностите за повишаване на привилегията на определени акаунти и отдалечено изпълнение на код.
Именно грешките в сигурността на паметта са най-често използваната днес методика за хакерски атаки и експлойти. Освен това подобни „игри с паметта“ позволяват прихващане на управлението на приложения и процеси в атакуваната система.
Microsoft е готова да помогне не само на професионалистите, но и на обикновените потребители при решаване на проблемите с операционната система. В бъдещите актуализации на Windows 10 е предвидена по-понятна система на съобщенията за грешки, най-вече при ъпдейтите, които могат да объркат неопитните потребители.
https://technews.bg/article-114469.html

49
Испания планира да затвори всичките си АЕЦ до 2035 г.
Испания ще се стреми да затвори всичките си седем ядрени централи между 2025 и 2035 г. като част от плановете да направи така, че да генерира цялата електроенергия за страната от възобновяеми източници, до 2050 година.
Министърът на енергетиката Тереза Рибера обяви този ход във вторник, точно когато социалистическото правителство се подготвя да свика предсрочни национални избори в очакване на загуба на бюджетния вот.
Преразглеждането на енергийната система на Испания, която генерира 40% от електроенергията си от възобновяеми източници през 2018 г., ще изисква инвестиции в размер на 235 млрд. евро между 2021 и 2030 г., заяви миналия месец премиерът Педро Санчес.
Рибера каза, че правителството ще представи на парламента на 22 февруари проект на план за борба с изменението на климата, който трябваше да бъде изпратен на Европейския съюз за одобрение до края на миналата година.
Съгласно законопроекта, изготвен миналата година, правителството ще има за цел да забрани продажбите на бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2040 г. и да насърчи инсталирането на най-малко 3000 мегавата годишно нови възобновяеми мощности като вятърни централи и слънчеви инсталации.
Премахването на ядрената енергия, която формира над 20% от енергийния микс в континенталната част на Испания, беше залог на кампанията за управляващите социалисти, които поеха управлението миналото лято.
Испанските атомни електроцентрали, които започнаха да работят между 1983 и 1988 г., са собственост на Iberdrola.
https://greentech.bg/archives/77825

50
Футуризми … / Идеология на бъдещето
« -: Февруари 13, 2019, 04:22:50 04 »
Кремъл обяви "путинизма" за идеология на бъдещето
Помощникът на руския държавен глава Владислав Сурков нарече днешна Русия "държава от нов тип", за която е определящо президентството на Владимир Путин, се казва в статия на Сурков за в. "Независимая газета". "Необходимо е осъзнаване, осмисляне и описване на путинската система за властване и въобще на целия комплекс от идеи като идеология на бъдещето. Именно на бъдещето, тъй като истинският Путин не е путинист, както например Маркс не е марксист, и не е сигурно, че той би се съгласил да бъде такъв, ако беше разбрал какво е това", пише един от стратезите и идеолози на Кремъл. Авторът обособява 4 модела в развитието на руската държава - държавата на Иван Трети, държавата на Петър Велики, държавата на Ленин и държавата на Путин. Владислав Сурков описва историческата роля на "голямата политическа машина на Путин", която според авторът ще определя лицето на Русия за столетие напред. Помощникът на президента смята, че в Русия е формирана ефективна държава, каквато не е имало досега.
https://www.segabg.com/category-foreign-country/kremul-obyavi-putinizma-za-ideologiya-na-budeshteto

51
Докато един проект за колонизиране на Марс очаквано се провали, друга инициатива за заселване на Червената планета, движена от основателя на SpaceX Илон Мъск, се радва на по-голямо доверие.
В блог публикация Мъск даде надежди на авантюристите, че цената за участие в пилотируемата мисия до Марс ще бъдe по джоба им. Според него, билетът до Червената планета (с безплатно връщане) може да струва по-малко от 500 000 долара (в зависимост от броя на участниците).
Нещо повече, Мъск говори и за цена дори под 100 000 долара. „Достатъчно ниска, така че повечето хора в развитите икономики да могат да продадат дома си на Земята и да се преместят на Марс, ако искат“, казва Мъск в Twitter.
Големият въпрос обаче е кога ще стане възможна колонизацията на Марс. Въпреки оптимизма на мечтатели като Илон Мъск, много учени са скептични относно перспективата човек да кацне на Червената планета в обозримо бъдеще.
На този етап марсианска мисия изглежда изключително рисковано занимание, предвид убийствената радиация, която застрашава живота на астронавтите, суровите условия на Марс и, разбира се, технологични пречки, които космическата индустрия трябва да преодолее.
https://technews.bg/article-114446.html

52
Интернет гигантът Google наема специалисти за разработка на собствени системи на чип (SoC) за линията смартфони Pixel и други фирмени устройства, твърди публикация на Ройтерс, като се позовава на профили в LinkedIn, обяви за работа и индустриални експерти.

В момента тече кампания на Google за наемане на инженери в Индия – в частност, за попълване на екипа gChips, който се занимава именно с проектиране на чипове. На щат вече са 16 инженери ветерани и 4-ма таланти, като се очаква екипът да се разрасне до 80 специалисти към края на годината.
Подсиленият екип на gChips, базиран в Бангалуру, ще позволи на Google да започне разработка на SoC за своите мобилни устройства. В същия индийски град имат присъствие и редица други производители на чипове.
Ако създаде своя линия от системи на чип, Google ще оптимизира значително софтуера и хардуера на мобилните си устройства – така, както прави Apple с iPhone и iPad. Microsoft, Facebook и Amazon също създават екипи за разработка на чипове, вкл. в САЩ и Израел.
Google проектира чипове с различни дизайни още от 2014 г. В смартфоните Pixel 2 се появи специален процесор за обработка на изображения Pixel Visual Core, разработен от компанията съвместно с Intel, а моделът Pixel 3 използва чип Titan M за подобряване на сигурността на потребителските данни.
https://technews.bg/article-114442.html

53
Процесът срещу 12 каталунски лидери заради участието им в опита за отцепване през 2017 г., който започна днес пред испанския Върховен съд, ще се превърне в съдебна и медийна битка между Мадрид и каталунските сепаратисти пред целия свят.

„Трябва да използваме процеса като средство за отправяне на критики, да го използваме за целта ни, която е независимостта на Каталуния", заяви наскоро председателката на влиятелната сепаратистка асоциация "Каталунско национално събрание" Елисенда Палусие.
Повече от 600 журналисти от 150 акредитирани медии, предаване на живо по телевизията: процесът е мечтаният повод за сепаратистите да убедят международната общност и да разкритикуват това, което възприемат като "репресия" от страна на испанските власти.
В четвъртък Педро Санчес пристигна в Страсбург, за да защити испанската съдебна система пред Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека - органът, към който планират да се обърнат сепаратистите, ако бъдат осъдени.
Тези действия на Мадрид единствено укрепват визията на сепаратистите, които са убедени, че лидерите им са "политически затворници" и че те няма да бъдат съдени справедливо от Върховния съд.
"След като испанското правителство се вижда задължено да проведе кампания по маркетинг и дезинформация, това значи, че те не са сигурни в себе си", заяви наскоро в Лондон министърът на външните работи на каталунското регионално правителство Алфред Бош.
Сепаратистките асоциации "Каталунско национално събрание" и  Omnium Cultural подготвят предназначени за чужбина кампании, включващи видеозаписи на няколко езика и прояви в няколко европейски столици.
Адвокатите на част от обвинените дори поискаха в залата да има международни наблюдатели - мярка, която бе отхвърлена от Върховния съд, който подчертава, че заседанието ще е публично и ще бъде предавано пряко по телевизията.
Организацията International Trial Watch, създадена от шест каталунски асоциации, ще се опита дори да изпрати чуждестранни наблюдатели, които да се смесят с обикновената публика и така да проследят процеса.
БТА
https://www.investor.bg/analizi/91/a/procesyt-na-separatistite-v-kataluniia-sydebna-i-mediina-bitka-276975/

54
Има леко пресилване в изказванията на МВФ за състоянието на световната икономика, посочи финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.
„Президентът Тръмп независимо, че е непредсказуем политик, в случая той действа за защита на американската икономика или по-скоро той се опитва да създаде благоприятни условия за растеж на собствената си икономика и в това отношение не можем да го критикуваме, че той предпочита американския интерес пред интереса за всеобщо развитие на икономиката. И резултатите в Америка вече се виждат – една такава икономика вече е в растеж, очаква се дори да надскочи прогнозите, Америка със сигурност ще има ръст от над 3.5%, ако продължава сегашното развитие. Освен това имаме голям ръст на открити работни места, съчетано с един съвсем умерен процент на инфлация около 2%.“
„Европа има изключителен потенциал и трябва да продължи да се еманципира и да търси своята самостоятелна позиция, тъй като Европа е изключително мощна от икономическа гледна точка, като пазар и като финансов потенциал. Големият въпрос е как Европа да бъде конкурентоспособна в тази нова икономическа среда“, каза финансистът по отношение на това къде е мястото на Европа в търговската война между САЩ и Китай и дали може да се възползва от ситуацията.
Според него Европейският съюз е лишен от гъвкавост във вземането на решения, като освен това той не е монолитен и единен и отсъства като политически играч. Като силни страни на Европа Николов посочи висококвалифицираните кадри и големият научен потенциал, който според него трябва да се прелее към иновации, нови технологии, и това би могло да се конкурира пък с кадрите на САЩ и Китай.
https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/finansist-presilena-e-tezata-za-ikonomicheska-buria-nad-svetovnata-ikonomika-276967/

55
Инициатива на администрацията на Доналд Тръмп цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед, която изисква от федералните правителствени агенции да заделят повече ресурси и инвестиции в научни изследвания, промотиране и обучение по изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс.

Нe е обявено конкретно финансиране за AI инициативата, но Белият дом иска по-добро проследяване и отчитане на разходите за научноизследователска и развойна дейност, свързана с изкуствения интелект.
Инвестициите в AI са от решаващо значение за създаване на индустриите на бъдещето, като автономни автомобили, промишлени роботи, алгоритми за диагностика на болести и др., се казва в документа.
Инициативата цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области, като например производството и квантовите изчисления.
В речта си за състоянието на страната миналата седмица Тръмп заяви, че е готов да работи със законотворците за предоставяне на нови и важни инфраструктурни инвестиции, вкл. в най-модерните индустрии на бъдещето, наричайки това „необходимост“.
„AI е нещо, което засяга всеки аспект от живота на хората“, заяви висш служител на администрацията пред репортери в неделя. „Инициативата се опитва да събере всички заедно под един чадър и да покаже обещанието на тази технология за американския народ“, каза той.
Изкуственият интелект и дълбокото машинно обучение предизвикват етични опасения относно контрола, неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и работните места.
Според проучване на PwC от 2018 г., 30% от работните места са в потенциален риск от автоматизация до средата на 30-те години, вкл. 44% от работещите с ниско образование. В същото време проучването установи, че автоматизацията може да увеличи глобалния брутен вътрешен продукт с 15 трилиона долара до 2030 г.
Отчитайки тенденцията, през май Белият дом проведе среща с повече от 30 големи компании от различни индустрии, вкл. Ford Motor, Boeing, Amazon и Microsoft, на която бе дискутирано как да се ускори развитието на изкуственият интелект .
https://technews.bg/article-114415.html

56

InReach Ventures е основана от Роберто Бонанзинга и Джон Месире, като и двамата преди са били част от Balderton Capital, отбелязва Ройтерс. Техен партньор пък е Бен Смит, който преди това е бил в Microsoft, работейки по инструмента за работа в екип Yammer.
Фондът е вложил три години в разработване на собствена технология за изкуствен интелект, която да открива, оценява и подкрепя неговите инвестиции.
Бонанзинга казва, че европейските новостартиращи фирми са разпръснати из целия континент, което означава, че много компании на ранен етап не могат да се доберат до вниманието на фирми за рисков капитал, базирани в големи градове като Лондон.
InReach Ventures използва изкуствен интелект, за да преглежда и оценява данни, например от блогове и други подобни източници, за да идентифицира интересните за нея стартъп компании на ранен етап, докато те търсят първия си институционален инвеститор.
„Предприемачите могат да намерят компании навсякъде в Европа, от Хелзинки до Барселона, от Варшава до Рим, и въпреки това много от тях не успяват да бъдат забелязани навреме“, каза Бонанзинга.
„Като европейски рискови капиталисти се нуждаем от подход, който е различен и съобразен с тази географска фрагментация и тази икономическа реалност. Вярваме, че единственият начин да постигнем това е чрез софтуерен подход, зад който стои изкуствен интелект“, допълва той.
InReach се интересува най-вече от новостартиращи фирми в сферата на „потребителския интернет“, софтуера като услуга и пазарите. Инвестициите на фонда варират от 500 000 до 2 милиона евро.
https://technews.bg/article-114427.html

57
Една още по-стара публикация, която е интересно да се види от дистанцията на времето :m1708:

Цитат
The Wall Street Journal не работи в името на обществения интерес, а работи в името на Уолстрийт
Красимир Петров, Ph.D. (Ohio State University)
http://invest.start.bg/article.php?aid=1418

Западните мас-медии в инвестиционния свят все още живеят в миналото. През 2000 година настъпиха радикални промени в световните тенденции, но едва ли някои говори за тези промени сериозно. Причините за това са две.През 2000 година глобалната инвестиционна конюнктура се промени радикално. Светът премина от една фаза на цикъла на Кондратиев в друга. В старата фаза, доминираща роля играеха финансовите активи — акции и облигации. Подчинената роля бе предопределена на реалните активи — природните и минералните ресурси (злато, сребро, мед, цинк, желязо, дървесина, нефт, природен газ), селскостопанските продукти и недвижимите имоти. Доминиращите активи носят особено висока възвръщаемост за своите инвеститори, а подчинените активи носят обикновено загуби. В новата фаза, започнала приблизително през 2000 година, ролите се обръщат. Сега реалните активи доминират, а финансовите са подчинени.

Интересно, една фаза от цикъла на Кондратиев е 25-30 години и излиза, че нейният край е на един хвърлей време от днес  :m1731:
Преди време четох книгата на Пол Мейсон: PostCapitalism A Guide to Our Future в превод на руски: Посткапитализм Путеводитель по нашему будущему.
Глава 1. Неолиберализм вышел из строя
Глава 2. Длинные волны, короткая память
Във втората глава на книгата много подробно е разгледана теорията на Кондратиев и следствията от нея за бъдещето ни.
Посткапитализм. Путеводитель по нашему будущему
http://lib100.com/other/postkapitalizm/pdf/
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5309045


58
Предвидимата годишна имиграция от ЕС няма да бъде достатъчна, за да компенсира търсенето на германския пазар на труда.
Германският пазар на труда изисква най-малко 260 000 имигранти всяка година в средносрочен и дългосрочен план, показва анализ на фондация Bertelsmann. При застаряването на населението в страната броят на служителите (ако няма мигранти) ще се свие с около 16 милиона до 2060 г. - почти една трета.
До 2060 г. Германия ще има нужда от годишна имиграция от поне 260 000 души. Само по този начин причиненият от демографията срив в предлагането на работна ръка може да бъде ограничен до ниво, приемливо за икономиката. Очаква се средногодишно около 114 000 имигранти да влязат във федералната република от други страни от ЕС, но около 146 000 души ще трябва да имигрират от трети страни извън ЕС. Това показват резултатите от изследването на Йохан Фукс и Александер Кубис от Института за изследване на заетостта (IAB) и Луц Шнайдер от университета Кобург от името на фондация Bertelsmann.
роучването отчита и потенциала на местното население. Изследователите предполагат по-висока раждаемост в бъдеще, както и наличието на повече жени и възрастни хора на пазара на труда. Но дори и мъжете, и жените да работят по същия начин, а в Германия да се въведе пенсиониране след 70-та годишнина, необходимостта от квалифицирана работна ръка не би могла да бъде покрита само с местни средства.
„Миграцията е ключ за успешното бъдеще. Германия се нуждае от квалифицирани работници - също от региони извън Европа", подчертава председателят на Борда на директорите на фондацията Йорг Дрегер.
Също така анализаторите са разгледали как цифровизацията ще засегне нуждите от имиграция. Според анализа един все по-дигитализиран пазар на труда изисква не по-малко служители, а по-квалифицирани служители, като техници, магистри и академици.
https://www.investor.bg/analizi/91/a/izsledvane-germaniia-ima-nujda-ot-imigraciia-izvyn-evropa--276953/

59
Цитат
Николай Дмитриевич Кондратиев е руски икономист, който е бил пропонент на Новата икономическа политика в СССР. Бил е екзекутиран на 46 г. по време на Голямата чистка на Сталин. Реабилитиран е 50 г. по-късно.
Според теорията на Кондратиев западните капиталистически икономики в дълъг период (50 до 60 г.) правят цикли на скокове, бумове, последвани от състояния на икономическа депресия. Този цикъл днес е наречен вълна на Кондратиев.
Тези вълни са предизвикани от радикални промени в технологиите. Промените са толкова силни, че относителните цени на производствените фактори предизвикват дълбоко преструктуриране на икономиката на заетостта.
Цитат
През 1925 г. Николай Кондратиев поставя началото на теорията на дългите икономически цикли. Те имат характера на вълна с фази на възникване, разширяване, повратна точка, стагнация и рецесия. Редица видни икономисти след него анализират факторите, последствията, видовете и фазите на циклите.
Вълните на Кондратиев са в основата на теорията на иновациите, развита от Джоузеф Шумпетер през 30-те години на миналия век. Според нея пакет от иновации, със силата на креативно разрушаване, предизвиква технологични революции, които създават нови водещи промишлени и търговски сектори и протичат в 50-60-годишни макроикономически цикли.
Моторът на тази непрекъсната сила на творческо унищожение е технологичната промяна. Ключовите носители на първата индустриална революция (1770-1850 г.) са водната механична сила, памукът, текстилът и желязото. Втората вълна е създадена от технологията на парния двигател, железопътния транспорт и стоманата. Третата – от електрификацията, двигателя с вътрешно горене и химикалите. Четвъртата - от електронизацията, автоматизираните процеси, авиацията и нефтопродуктите. Последната (1970-2020 г.) - от софтуера, дигиталните мрежи и новите информационни и комуникационни технологии. Всяка една от дългите вълни се отличава с продължителен период на социална модернизация и нарастваща икономическа производителност.
https://bgvision.bg/tehnologichnite-vulni-razrushenie-i-vuzhod

Времето от научните открития до тяхното внедряване в производството е много интересно.
Свързано е със смяната на поколенията.
Инженерите от времето на парната машина са поставяли една такава машина и след това чрез механични предавки са свързвали другите машини.
Когато са се появили електродвигателите са постъпвали по същия начин, вземали са най мощния достъпен ел. двигател и са го поставяли на мястото на парната машина, като са запазвали останалата конструкция.
Разбираемо е че това не е довеждало до голяма промяна в производителността.
Едва следващото поколение инженери, което не е било подвластно на навиците останали от времето на парните машини, променят този модел и рязко вдигат производителността.
В началото на прехода имах възможност да видя подобна конструкция в Големите български мелници в Бургас. Един як и мощен ел. двигател на Сименс от началото на предния век, чрез ремъчни предавки задвижваше всички останали машини в мелницата.
Тоест от създаването на дадена технология до масовото и внедряване е необходима и социална промяна.
Сега например сините STM32 Blue Pill ARM са евтини като бонбоните, и са идеални например за умни домове. Тоест технологиите са налични, но критичното количество от техници и инженери с ново мислене, които да ги въведат масово в практиката все още липсва.
 60
Цитат
Идеите за масово връщане на емигрантите са толкова фантастични, че Станислав Лем да стане от гроба, не може да измисли по-невероятни.
:t2042:
С фантастични идеи, най лесно се печели публика.
Особено със социално-икономическо фентъзи.

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10