Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 18, 2019, 16:42:26

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Джиджи

Страници: [1]
1
Мисля, че тук имаме нужда от такава тема, тъй като в ЕС тази сага е вече към края си, докато в България едва започва. И дано да съм уцелила правилния Раздел.  :D

Цитат
Европейска прокуратура

През април 2017 г. 16 държави членки постигнаха съгласие да си сътрудничат по-тясно с цел по-ефективна борба с измамите в ЕС. Те се споразумяха да създадат Европейска прокуратура чрез процедурата на засилено сътрудничество. Впоследствие още държави от ЕС решиха да се присъединят към усилията за защита на бюджета на ЕС от измами.

След като започне да функционира, Европейската прокуратура ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС, например:

•   измами
•   корупция
•   изпиране на пари
•   трансгранични измами с ДДС


https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/eppo/

Румънската магистратка Лаура Кьовеши е вече единствен кандидат за поста Главен прокурор на Европейската прокуратура, след като Париж е изразил готовност да изтегли кандидатурата на френския ѝ конкурент – Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши бе подкрепена и от новия председател на ЕК – Урсула фон дер Лайен, най–вече заради огромния ѝ опит в Източна Европа.
Борисов обеща също да подкрепи Кьовеши за Европейски главен прокурор.  :cool-1084:

2
Цитат
11 държави с 26 кораба на военноморското учение "Бриз 2019"
То се провежда в българската част на Черно море

13 Юли 2019


Министерство на отбраната

До 21 юли тази година българските военноморски сили провеждат националното учение „Бриз 2019”, отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2019 г.). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Р. България, както и в райони, които са обявени предварително.

Българските ВМС ще участват с 18 бойни и спомагателни кораба и катери, 2 вертолета и 900 души личен състав. В учението ще се включат също и 2 самолета от българските Военновъздушни сили, както и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Р. България, Военномедицинска академия и Военна академия „Г.С.Раковски”.

В учението „Бриз 2019” ще вземат участие също: ВМС на Албания, Белгия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция. Както и двете постоянни групи кораби на НАТО от „Силите за отговор на Алианса”.

Основна цел на учението е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в него страни чрез отработване на тяхното участие в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на българските ВМС.

https://www.segabg.com/hot/11-durzhavi-26-korabi-na-voennomorskoto-uchenie-briz-2019
:bigok:

3
Дали заради тръгналите си 2–3–ма души, или заради новоизявяващите се, I don't know.

Но виждам, че от няколко дни Пенчо бре, когото много харесвам и обичам, не намира къде да се изяви.   :m1731:

А за някакво чувство за хумор, изобщо не можем да говорим.
  :sad-3295:

Явно фсеки се е взел ногу НАСЕРЬОЗНУ ...

4
За „хематолога” и „почвоведа”  :aplause:

Но нека се върнем на нашия въпрос. Въз основа на „дела и документи”.

„Македония  – последният проект на Коминтерна”

Епизод 1, Част 1

1944–1945 г. Създаване на Македонска република на запад от Беласица в рамките на Югославия

Enjoy!

https://www.btv.bg/video/shows/btv-dokumentite/videos/makedoniya-posledniyat-proekt-na-kominterna-epizod-1-1-chast.html

5
Ще се разберем ли със Скопие ...

Цитат
Македонците продължават да наливат масло в огъня за Гоце Делчев
16 юни 2019

"Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос", казва пред скопското електронно издание МКД Драги Георгиев, директор на Института за национална история. Георгиев е категоричен, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да се приеме за българин.

Този спор спъва работата на съвместната българо–македонска комисия по исторически и образователни въпроси, създадена по силата на договора за добросъседство между двете страни.

България настоява Скопие да признае Гоце Делчев за българин, като заплашва да спре да помага за членството на Северна Македония в Европейския съюз. От отсрещната страна обаче историкът Наташа Котлар твърди следното: „Апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него!”

Непреодолима част от спора е и датата, на която се обсъжда да честваме [заедно] паметта на Гоце Делчев. Северна Македония предлага това да е на 7 октомври, но българската страна категорично не е съгласна с това и го окачествява като гавра и провокация.

На 7 октомври 1946 г. комунистическата власт предава тленните останки на Гоце Делчев на Македония. "Поколения наред в Македония учат децата на откровени лъжи и фалшив национализъм. Това няма как да бъде прието от наша страна.  Повечето българи не са и чували датата 7 октомври – това е датата на едно от най-големите предателства в българската история, извършени от БКП – когато след 1944 г. под натиска на Сталин и Тито да признаят македонците като българи; и въпросната 1946 г. на 7 октомври това се е случило – няма как да честваме тази дата", каза по-рано през седмицата външният ни министър Екатерина Захариева.

https://www.segabg.com/forum-topic/makedoncite-produlzhavat-da-nalivat-maslo-ogunya-za-goce-delchev
:m1708:

6
Цитат
Астрология
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Астрологията (от гръцки: αστρολογία) е псевдонаучно схващане, че разположението на небесните тела (най-вече на планетите от Слънчевата система) е свързано със случващото се в човешкия свят – индивидуално и колективно. Няма обаче факти, които да потвърдят, че астрологията е способна да предсказва бъдещите събития с вероятност, по-голяма от случайност.

По произход астрологията е свързана с опитите за изготвяне на календари, описващи природните цикли, каквито индоевропейските народи са предприемали още в третото хилядолетие пр.н.е. Смесването на признаците и причините обаче поражда суеверия, че това са разчетени свише знаци.

Докато философските и научни традиции са били все още смесвани, астрологията е била разглеждана заедно с астрономията и метеорологията; а по–късно е била свързвана с медицината и алхимията. И макар астрономията и астрологията да са били разделени още през II век, то научната и философска мисъл изоставя астрологичните вярвания чак през XVII век, когато достиженията на Научната революция, и в частност на хелиоцентричния модел и нютоновата механика, поставят под съмнение основните положения в тези вярвания. По-нататъшни научни опити оборват твърденията за способността на астрологията да предвижда бъдещи явления. Така някогашната значима дисциплина загубва академичните си и теоретични основи, а вярванията в нейните основни положения и предсказания силно намалява.

Астрологията е отхвърлена от съвременната наука. Когато тя е изказвала твърдения, които са могли да бъдат потвърдени или оборени с реални експерименти, тези твърдения винаги са били оборвани. Няма и ясна хипотеза за механизма, по който звездите и планетите могат да влияят на земните дела, освен хипотезите, които противоречат на добре изследваните и добре познати положения във физиката и биологията.

А всички тези противоречия с научните методи са дали основания астрологията да започне да се счита в научните среди за лъженаука, а в съвременното общество − за „социален наркотик“ и „утеха за невежите“.Анатомо-астрологичният човек (връзка на отделните органи със зодиакалните знаци).
Илюстрация от "Много богатите часове на херцог дьо Бери[/i]"

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F
:yes-1289:

7
:piss2: МУЛТИ–КУЛТИ :piss:

малцинствата VS мнозинството

Цитат
РЕВОЛЮЦИЯТА НА „ЖЕРТВИТЕ”
Петър Кичашки

През 2017 г. духовете в Америка бяха разбунени от един университетски скандал. Колежът „Евъргрийн” в щата Вашингтон се превърна в арена на ненужен политически дебат, след като чернокожите студенти обявиха, че искат всички бели студенти да напуснат колежа за един ден. Извеждането на „белите” от университета щяло да създаде по–добра основа за расово равенство – а ако се наложи, дори и насилствено! А несъгласието от страна на един преподавател с тази налудничава идея доведе до буря от агресия по негов адрес, серия от протести и контрапротести, както и обвинения в „расизъм и бял супермачизъм”. Тъй като, ако не напуснели белите, това щяло да доведе до емоционални травми у чернокожите.

Същата година се появи и сходен казус в Портланд, Орегон, където на три училища се наложи да премахнат от наименованията си думата „Линч”.  Макар и тази дума да е била фамилното име на дарители на тези училища, тъй като наранявала малцинствата с навяване на асоциации, свързани с „линчуването на чернокожи”.

Популярният в момента тренд „микроагресии”

Микроагресиите” са по същество обикновени думи или изрази, които обаче можели да бъдат сметнати от малцинствата за „расистки”, „обидни”, „потискащи”, „нараняващи” и „репресиращи”. Според официалните указания на Калифорнийската университетска система подобни думи и изрази можели да включват даже въпроси като „Откъде си?” и „Как си толкова добър по математика?” или твърдения от рода на „Има само една раса – човешката!”. И всичко това е част от последните тенденции в ПОЛУДЯЛАТА КУЛТУРА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ.

Например въпросът „Откъде си?” намеквал, че си чужденец, т.е. че не си част от нашата култура и обичаи. Твърдението „Има само една раса – човешката” се считало за „отрицание на културата на малцинствата”, а въпросът „Как си толкова добър по математика?” намеквал, че не можело чернокож от малцинствата да бъде толкова добър по математика колкото белите хора.

Истеричният мултикултуризъм


Който представям тук с един единствен, но достатъчен пример.Тоест, обвиняване на мнозинството, че прави „културна апроприация /отнемане/ на традициите и обичаите не малцинството”. Ако например ядеш ТАКО, но не по оригинална мексиканска рецепта, а добавиш или премахнеш някоя от съставките, това се явявало форма на отнемане на културната идентичност на мексиканците. Същото важи за всякакъв вид кулинария, музика и пр. Правиш си вкъщи пица без да ползваш италианска моцарела? Или си пържиш у вас пиле по китайски с ориз? Така обиждаш и отнемаш културата на цял Китай! Изземваш характерните културни особености на малцинството и ги „профанизираш”. Пълен кошмар!!!

У нас

Спомнете си само каква омраза се изсипваше върху всеки противник на Истанбулската конвенция. Всички противници на обявения от българския Конституционен съд за противоконституционен документ бяха стигматизирани като агресори, потисници, насилници и женомразци. В момента сходни попържни се изсипват и върху всеки, който не е съгласен със Стратегията за детето. Едва ли не всеки противник на тази стратегия бие детето си по три пъти на ден. Ако защитаваш Истанбулската конвенция, значи защитаваш жените; ако защитаваш Стратегията за детето, значи защитаваш децата. А всичко останало е форма на потисничество от страна на патриархалните мачисти срещу уязвимите жени и деца. Горките те!!!

Култура на „жертвите”

Тази култура, покълнала и процъфтяла през последните няколко години, издигна виктимизацията като защитна преграда. Да си „жертва” е изключително удобна поза и комфортна позиция, която не ти отнема нищо, но пък ти дава приличен социален статус.

Първо, да се самонаречеш „жертва”, ти осигурява защита срещу последователите на правата вяра и мултикултурализма. Медии, общественици и фейсбукари се надпреварват да те венцеславят, само защото си се самообявил за жертва на нечие „потисничество”. Без значение дали някога си бил реално жертва или не;

Второ, културата на „жертвите” предполага събирането на глутници, които нападат всеки, който е повдигнал вежда срещу техните истерии. Как смееш да разкритикуваш някого?! И не знаеш ли, че той/тя е част от еди–коя–си уязвима група?! Така се изсипва Адът над главата ти; и

Трето
, културата на „жертвите” създава изключително удобна обяснителна схема за всякакви възможни житейски провали и несгоди. Ама не си си взел изпита в университета? Това е защото си жена, а преподавателят ти е гаден мизогинист! Не са те взели на работа? Това е не поради липсата ти на квалификация, а защото си представител на етническо малцинство!! Не си спечелил от лотарията? Това е, защото си с увреждане!!!

Аз неведнъж съм призовавал лично хора с увреждания да се вземат в ръце и да опитат да се реализират. Поне да опитат! Малцина са ме послушали, докато повечето от тях са се опитвали да ми обясняват как те не могат нищо, а са една вечна жертва на системата. Вярно е, че обществената среда е неприветлива към увреждането. Наясно съм колко е трудно да си с увреждане у нас. Но това не е нито извинение, нито повод да се откажеш да се бориш за едно нормално съществуване. Животът трябва да се живее, а не да се оплакваме от него и да се чудим вечно чия жертва сме.

За съжаление поп–културата на „жертвите” вече се е превърнала в обсесия. И тъй като в развитите западни общества реалните проблеми намаляха донякъде, те започнаха сами да си измислят такива. Обаче: изваждането пред скоби на какви ли не измислени проблеми у нас е особено гротескно, тъй като реалните продължават да парят под краката ни като напукан асфалт в горещ летен ден. Например бедността, безперспективността и липсата на възможност за изкачване по социалната стълбица се замитат под килима и се подменят с теми за джендърите и разни други сходни обсесии, които имат малка или никаква реална тежест.

Напоследък „жертвите” направиха едва ли не революция


Като се започне от МеТоо–тата и обидените от всякакви измислени „микроагресии”, стигайки до истеричните застъпници на разни спорни национални или международни документи.

Тази революция на „жертвите” обаче започва да провокира контрареволюция от страна на онези, на които им дойде до гуша да си мерят всяка дума и да се чудят кой ще се разсърди на собственото им мнение. Но докато обидчивите малцинства продължават да се правят на жертви, мнозинството ще става все по–несъгласно да се подчинява на ДОГМИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ. Тъй като вече се стига до крайности, при които едва ли не всяка дума или жест се смятат за микро или макро агресия.

НА ТЕЗИ АБСУРДИ ТРЯБВА НАЙ–СЕТНЕ ДА СЕ ДАДЕ ОТПОР. И ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ ОКОНЧАТЕЛНО НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА.


в–к „Труд”, 1–2 юни 2019, хартиено издание /леко префасонирано!/

А защо ли аз като пресен пример се сетих за Кубрат Пулев? Тъй като там не може да не са били намесени и пари …  :too_happy-1067:

Или за едни мои препирни тук с едно лице, обсесирано изцяло от подобни „жертви” на какви ли не абсурди и търсещо непрекъснато „злото”?

За което съответно получих БАН заради „прекалено втренчване в това лице”.

Но не би ли вече трябвало да стане ясно, че това „втренчване” не е било заради самото „лице”, а заради непонятните за повечето от нас тук ОБСЕСИИ на това лице:t1814:

8
Юруш на политическите кандидатури от следствения арест.

А защо не – и от панделата!  :aplause:

Цитат
Десислава Иванчева даде заявка за участие и на местните избори
26 Май 2019

Десислава Иванчева обяви, че ще участва през есента и на местните избори, след като  в неделя вечер излязоха първите прогнозни резултати за евроизборите. Там тя събра около 2% от гласовете като независим кандидат и така изпревари  партии като "Атака" и НФСБ.

Щяла на местните избори да се обедини с различни граждански сдружения, които да участват във властта, но бе категорична, че няма да се коалира с нито една политическа партия.


Ще останем самостоятелни!


https://www.segabg.com/hot/desislava-ivancheva-dade-zayavka-za-uchastie-i-na-mestnite-izbori
  :0004: C:-) :0004:

9
В началото бе ВЕЛИКАТА СХИЗМА

Цитат
ВЕЛИКАТА СХИЗМА, позната също като  Източно-западната схизма (разкол), а по–късно и като Папската схизма, е институционално-политическо и духовно разделение на християнската църква на два основни дяла - Римокатолицизъм и Източно православие.

Разколът между Рим и Константинопол датира от 1054 г.

ПРИЧИНИ

Разколът е крайната точка в периода на институционалното разделение между двете църкви. Причина за това е нежеланието на патриарха на Константинопол /"Новият Рим"!/ да приеме традиционното върховенство на римския папа.

А основните причини включват РАЗЛИЧИЯТА в областта на догмите, обредите и организацията на двата свята. Или, казано по друг начин, неумението на Църквата да постави Христовото учение над културните различия между Изтока и Запада.

Освен това, на Изток се е ползвал най–вече гръцкият език, а на Запад – латинският. Което привнасяло допълнително усещане за "чужд"-ост между тях. Съществували са и допълнителни разногласия, свързани с църковната организация — напр. възгледите за епископския чин, въпросът за безбрачието на свещениците (целибат) и начините на приготвяне на причастието (евхаристията).

ПОСЛЕДСТВИЯ


От геополитическа гледна точка, институционалният разкол между Източната и Западната църква налага в Европа утвърдените два начина на управление: ЦЕЗАРОПАПИЗЪМ – във Византия и Източна Европа /включително и в България!/, и ПАПОЦЕЗАРИЗЪМ – в западноевропейските кралства.

Католицизмът набляга върху върху духовната власт на папата, която се стреми към върховенство над светската власт на императорите и кралете. Папата утвърждава западноевропейските монарси чрез тяхната коронация, но има и властта да ги анатемоса и свали от власт.

От друга страна, цезаропапизъмът се изразява в това, че императорите назначават патриарсите и влияят върху живота на църквата. Тези два образеца просъществуват до появата на Реформацията и абсолютизма в Европа.

РАЗВИТИЕ


През 1054 г. в Константинопол католическите обреди са отречени, а католическите църкви – принудително затворени. Разделението между двете църкви е затвърдено век и половина по-късно, когато през 1204 г. кръстоносците от Четвърти кръстоносен поход превземат Константинопол.

Има и второ успешно нападение при което кръстоносците разграбват византийската столица, подлагайки населението на клане и безчестие. Папата отлъчва участвалите в това дело кръстоносци, въпреки че скоро след това отново ги приема в Църквата. В края на ХІІ век има и погром над западните християни в Константинопол в резултат на който от ръцете на византийците загубват живота си няколко десетки хиляди души, предимно венецианци и генуезци.

ОПИТИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ


Под натиска на османската заплаха през XV век гръцката страна прави опити за обединение с Римокатолическата църква. През 1439 година на събора във Флоренция се подписва УНИЯ между двете църкви. Тя обаче не просъществува дълго, тъй като е отхвърлена от повечето Източни Църкви. А след падането на Константинопол през 1453 това обединение е официално разтрогнато.

ОТМЕНЯНЕ НА ВЗАИМНИТЕ АНАТЕМИ

През 1964 г., в Йерусалим се срещат вселенският патриарх Атинагор I и римският папа Павел VI. Това е първата среща на водачите на Източноправославната и Римокатолическата църква след 1439 г. В резултат на тази среща през декември 1965 г. взаимните анатеми са отменени и е подписана Съвместна декларация.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Източно-западна_схизма

10
Цитат
Чрез „Апартаментгейт” Борисов си взе партията от Цветанов

Интервю на Андрей Райчев в „Тази сутрин”

29.04.2019

„Виждам активно участие на Бойко Борисов в „Апартаментгейт” и силното желание това да се задълбочи, а не да се спре. Той си възстанови партията, взе си я от Цветан Цветанов.”

По думите му от скандала с апартаментите на властта ГЕРБ е загубила няколко процента и може би първото място, но рейтингът на Цветанов се е сринал драматично – повече от този на Жан Виденов.

Според Райчев, Бойко Борисов е бил роб и на собствения си календар, в който вижда бъдещето си като президент. „Той разглеждаше президентството като свое бъдеще. Е няма го вече това бъдеще и това донякъде го освобождава  – той може да прави много повече и различни видове маневри.”

Освободен човек се оказа и Ахмед Доган поради една трагична случайност

До момента на Доган много му трябваха добри отношения с властта, защото той водеше борба на живот и смърт с Местан и с Турция, те му взимаха партията. Трябваше му ресурс и много близки отношения с властта. Той вече е по-свободен човек, не е задължително да е добре с властта.

„Маркет линкс”: „Апартаментгейт” се отразява негативно на ГЕРБ

Относно предстоящите избори за Европейски парламент Андрей Райчев напомни, че кой ще е първи зависи от броя на хората, които ще отидат да гласуват.

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/andrej-rajchev-chrez-apartamentgejt-borisov-si-vze-partijata-ot-cvetanov.html
:m1708:

11
Теми на форумците … / БРЕКЗИТ
« -: Април 25, 2019, 18:43:21 »
В края на април 2019 г. форум без тема за Брекзит не трябва да има.

Затова и пускам следния текст, който съм окастрила отвсякъде и съм оставила само инфо за реалната ситуация към момента.

А който желае, може да се възползва и да коментира. Аз поне засега нямам какво да кажа.

Цитат
Туск, Мей и ЕС се вкараха в заешката дупка на историята

Напускането на съюза не е решение на нито един национален, а още по-малко европейски проблем

25 Апр. 2019 г.

Не съм луд. Просто моята действителност е различна от вашата“.

Това са думи на Чешърския котарак от „Алиса в Страната на чудесата“. Вероятно обаче е те да са изговорени и от британската премиерка Тереза Мей, която от доста време насам се намира в заешката дупка на Бризхода. И няма начин да не са нейни, тъй като Великобритания разви една реалност – напълно различна от нашата, в която вече не важи нито едно от досегашните политически правила.

Срещата на върха на ЕС в началото на април по повод на искането на Тереза Мей за още една отсрочка приличаше на чаено парти, в което ролята на Чешърския котарак бе поета от председателя Доналд Туск, според когото:

• „Не всички, които се лутат, са изгубени“, тоест не бива да гоним приятели от ЕС;
 
• „Бързането води до загуби“, което означава да дадем още време на нашите приятели; и

• „Не се занимавам с политика, а със съдбите на милиони хора".

Малко по–късно Туск разви тези свои думи в стратегия за гъвкава отсрочка, която ЕС прие като по чудо, но наполовина. Което пък вкара съюза в заешката дупка.

https://www.segabg.com/forum-topic/tusk-mey-i-es-se-vkaraha-zaeshkata-dupka-na-istoriyata 
:firefrog:

12
Президентът Румен Радев в "Панорама" - 19.04.2019 г.

И първи тукашни, нашенски си коментари  :cool-1084:

Най-после толкова брутален, колкото е нужно …

Ми той ги отмаха още на първата минута....

С този много трудно може да се спори, хваща те на ГШ-то за секунди …

Цитат
Р.Радев: След "Апартаментгейт" трябва да се проверят и сметките навън

„Стабилността в момента е на сауните и персоналните асансьори, на мизерните доходи и емиграцията”
20 Апр. 2019

„След разкритията за имотите на политиците в България трябва да има и следваща стъпка - сметките навън, в офшорни компании, това е голямото предизвикателство пред всички така наречени оторизирани органи.”

Държавният глава призова управляващите да отговорят на въпросите как са придобили средствата за закупуването на луксозните си жилища и за това откъде имат пари да образоват децата си в елитни университети. „Тук не става дума за измислени морални стандарти. Напротив, ако искаме най-накрая да сме нормална европейска държава, „Апартаментгейт“ трябва да има последици.”

„Обхватът на "Апартаментгейт" надхвърля обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността и името на България навън. Този "Апартаментгейт" носи в себе си мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората и това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е според мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем. Затова "Апартаментгейт" е исторически шанс".

На обвиненията на ГЕРБ, че работи с БСП срещу управлението, Радев отвърна, че следва своите принципи, без да ги съгласува с никоя партия. "Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция".

На въпрос какъв е българският национален интерес сега – да се запази стабилността или да се промени статуквото, Румен Радев попита: "Коя стабилност – на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население?"

А попитан дали се разпознава в опасенията на Борисов за пълзяща диктатура, той каза: "Властта в момента Е г-н Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление".

https://www.segabg.com/hot/rumen-radev-sled-apartamentgeyt-tryabva-da-se-proveryat-i-smetkite-navun

13
Recycle Bin … / Re: БСП :Гергов и Нинова
« -: Април 10, 2019, 00:59:40 »
Цитат
А Лилиана?
Не, няма значение какво мисли :)

Детската градина защо не е обгрижена?
:way_to_go-1308: :way_to_go-1308: :way_to_go-1308:

14
И поради всичко това, не мога да не аплодирам Нор1 от сърце.  ;D

Цитат
винаги провокативно, винаги леко повърхностно, но пък назидателно,това е стилът му
Тук една съфорумка пише винаги провокативно, много повърхностно и назидателно, досадно и бездарно.
Т.е. опитва се да е като Карбовски, но никак не успява.
:bravo-1290:

15
Тъй като – съвсем обичайно! – тази сутрин сте се вторачили в една необходима, но не толкоз основна подробност, свързана със събитията от вчера – МАНЛИХЕРАТА  :D – откривам тук тази може би временна тема, като оставям съдбата ѝ на решението на любимите Модератори, дали да бъде преместена там, където й е мястото, т.е. при темата за оставката на Цуци. За което  :apology-1312:

"На живо от ГОЛГОТА" /по Гор Видал!/ сутринта след РАЗПЯТИЕТО


Цитат
ЦЦ–ФОСТАФКА

:piss2:  :m1235:  :piss:
(a curtsey to Рекиджа)

На 28 март 2019 г. – денят след официалното  „разжалване” на Цуци с ритуално сваляне на политическите/партийните му пагони, свързани с българския Парламент, в 08:30 hrs. в сутрешния си блок  БТВ излъчи пресконференция за офицЯлно подписване на споразумение между ГЕРБ и СДС за съвместно участие в предстоящите европейски избори.

Прес–конференцията трябваше да се води от Боци
. Но Цуци се появи отново в цялото си партийно величие – едва ли не като водещ на таз конференция. Все едно че вчера не се беше случило нищо.

Следват подробности: Цуци “водеше”, а Баце докладваше – така както си беше, а и май ще си бъде …  :t1815:

Цитат
Борисов /за подписване на споразумението със СДС/:

1. тра–ла–ла–ла … ла–ла–ла … ла–ла–ла …

2. За жалост г–н Владимир Кисьов се отказа от участие в листите, като на 6–то избираемо място ще участва г–н Александър Йорданов.

Борисов /за това, кой ще заеме освободените от апартаментчиците места/:

Председателството на групата на ГЕРБ в парламента ще поеме Даниела Дариткова. За останалите места още не сме решили.

Борисов /на въпроси на репортери по повод на АПАРТАМЕНТГЕЙТ – по памет!/:

За „приятелския огън” всичко е лъжа, просто фалшиви новини …

Не е лъжа обаче, че структурите си искат Цветанов.

Но ние реагирахме моментално:  1 министър и 2–ма зам.министри напуснаха държавните си постове – „и морално и политически” /цитат  :D/.

Като цяло, това „не изглежда красиво, даже добре”, поне за момента. Докато не се установи откъде са били парите за закупените апартаменти

Явно Онци не е нашепнал на гОркия, че са от СКРИНА …  :t2027:

16
Recycle Bin … / Re: СДС в листата на ГЕРБ
« -: Март 20, 2019, 00:16:35 »
Джиджи тая тема за десните дето не са десни и без това е една емотикониада, може да се правят експерименти на корем.
:finger:

Виж ся! Ако ти не си наясно, доста от колегите би трябвало да си спомнят, че аз тук съм  ЕДИНСТВЕНАТА "тъмно–синя" от онези времена – писала съм за това нееднократно в Стария форум.

И нито се гордея с това, нито се притеснявам или отричам този факт.
  :nuts:
Затуй експериментите можеш да си ги запазиш за соПствения корем!  :pulling_your_hair_out-875:

17
ае, не ме занимавайте,че гледам Дивергенти

Излезе ли последната част?

Нещо май в момента тече по телевизора ...
Ама аз го пропускам заради супер дискусията тук!!! :bounce-946:

18
Джиджи, не се чувствай задължена всеки път да се извиняваш и оправдаваш, че си поставила един или половин емотикон повече!

Напротив! Задължена съм, тъй като имам определена квота, срещу която нямам нищо против и която от първия ден спазвам стриктно, n'est-ce pas?  :cool-1084:

А тук имам повод да предложа следното: 2 или 3 малки емотикона да се броят за един, тъй като инак не са равностойни! Аз предпочитам 3 единствено по естетически съображения. И можете да бъдете сигурен, че няма да нарушавам квотата, тъй като съм я пренесла и "оттатък". Защото ми харесва!!!  :aplause:

Цитат
И когато коментарите са претрупани с подскачащи емотикони, очите се уморяват. Не го правим от прищевка, а от необходимост.

Емотиконите са анимирани, което е тяхното предимство! Наистина има неколко големи /особено големият giggling емо!/, но няма друг подходящ, който да го замести. Употребяват го и други, а аз гледам да го ползвам рядко по същите причини.

И единственото, което може да се направи, е да ми се изпрати цялата галерия от Стария форум, за да избера оттам подходящите /т.е. със същата функция!/ и вие като Ръководство да ми посочите кои точно емотикони да премахна оттук, за да не ви уморяват. Щото така и така отдавна съм се заела да правя това, но имах уважителни причини за дълги прекъсвания. Мисля обаче, че вече мога да продължа.

Цитат
Нямамe никакво лично негативно отношение към теб, позитивно - да!
И ади още веднъж да се подмажа –  :thank_you-1098:


19
Цитат
Обясни на лични, ако обичаш! Темата може да се преименува и на "Фразеологизми" на различни езици, никой не е искал да те засегне.
Ах, да,
и смятам да трия всеки коментар, обсъждащ действията на Администратори и модератори- има Лични съобщения

Виждам, че пак сте ми изтрил коментар, г–н Блу.

ЗАЩО, след като това беше шегичка, в отговор на шегичката на Принца точно над мен? В която Вие лично не сте замесен по никакъв начин.

И хумора ли вече е забранен в сий форум, след като по принцип е кът? Или съвсем искате да ни обезличите – някои от нас?!

А аз НЕ ИСКАМ нищо – най–малко преименуване на темата. И не съм се засегнала, защото няма от какво. Засягате се Вие – незнайно защо?!

Освен това, аз нямам защо да ползвам „лични” по отношение на никого. Тъй като нямам лични отношения с никого от колегите тук. И, за разлика от повечето списващи тук,  каквото имам да кажа, го казвам открито във форума.

А в случая с „нямам сестра” искаха да наблегна на факта, че от налагането ми от Ваша страна на емотиконната квота съм променила коренно поведението си в това отношение, като спазвам стриктно тази квота, но Вие не забелязвате това. Забелязвам и съм приятно изненадан ! :b0303:

И защо трябваше да ми разваляте настроението рано сабале?
В коментара Ви е имало обсъждане действията на модератор или администратор или повод за започване на нов конфликт и надприказване .
Затова си позволих да го изтрия.
Както се научихте да не поставяте повече от два емотикона(това не е мое изискване!), така надявам се да не пускате повече такива чаршафи до мр.Блу, а да му пишете на лични, защото той няма имейл или ако има-почти не го отваря. Надявам се и една Ваша колежка да се научи да пише на лични, защото пак повтарям : ТРИЯ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ, В КОИТО ИМА ОБСЪЖДАНЕ НА ДЕЙСТВИЯТА НА МОДЕРАТОР!След един-два часа ще изтрия и този коментар !


Моля, прочетете внимателно какво съм писала по–горе. Благодаря!
Моля, прочетете внимателно какво съм написал по-горе! Благодаря!

20
Цитат
Демократична България" призова Борисов да не се страхува и да подкрепи Лаура Кьовеши

Демократична България" призова премиера Бойко Борисов да заяви публична подкрепа за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз. Вчера Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи румънката, която се бори за поста с още двама души. Решението на комисията бе взето след тайно гласуване с хартиени бюлетини.

Преди това комисията на европарламента по бюджетен контрол взе също решение да подкрепи Кьовеши. Румънският кандидат получи подкрепата и на професионалната комисия по подбора.

В разпространена до медиите позиция "Демократична България" призовава Борисов "да поеме лична отговорност за този ключов политически избор, като спре да се крие зад администрацията". Обединението на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" искат от премиера да обяви какви инструкции е дало правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Според тях само така може да се отговори на информацията в няколко авторитетни европейски издания, че българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува "против".

"Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск. Ако г-н Борисов не смее или не може да обслужи този национален интерес и вместо това избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес", пише в позицията на "Демократична България".

Лаура Кьовеши се бори за поста с френския кандидат Жан-Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер. Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на румънската Национална дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което ѝ спечели похвали в ЕС. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър на Румъния Тудорел Тоадер. Преди няколко дена тя беше призована за разпит по обвинения за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване. Тоадер по-рано заяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира избирането ѝ.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/02/28/3397580_demokratichna_bulgariia_prizova_borisov_da_ne_se/

П.П. И много моля: нека поне този път да не се втренчваме в това КОЙ призовава, а ЗА КАКВО призовава.  :t3721:

21
Култура … / "ОСКАРИ" 2019
« -: Февруари 25, 2019, 12:06:56 »
Не е моя работа да откривам тема за кино, тъй като със собственото си кинаджийство съм се разделила доста отдавна единствено поради липса на време. Дотук обаче не го е направил друг, така че май ще се наложи да го направя аз. Защото статията на Никола Стефанов в „Гласове” е потресаваща. Само няколко щриха:

Цитат
Кой унищожава наградите "Оскар"?

Пред очите ни загива блестящият стил на класическия Холивуд. Главната причина за редовните провали на Оскарите се крие в кризата, в която американският шоубизнес сам се вкара. Затънал във вътрешни, непонятни за страничния наблюдател кавги и скандали, в безсмислена борба за правата на безброй малцинства, в инквизиторски процеси за политкоректност и страсти за харизматичност, той успя да се затвори в себе си, загуби глобалния си размах и влиянието върху въображението на хората.

Защо сега, след обявяването на наградите нямаше изненади? Защото още по време на подготовката за церемонията бяха номинирани за наградата „Оскар“ три филма: „Черната пантера“, „Черният клан“ и „Зелената книга“, посветени на борбата на чернокожите. А още три филма: „Бохемска рапсодия“, „Фаворитката“ и пак „Зелената книга“, бяха посветени на сложния живот на гейовете и лесбийките.

Ето още някои от акцентите:

"правилните" филми, които заслужават награда

кампанията „прекалено бял Оскар“ (#OscarsSoWhite), която кипеше в интернет

безсмислена фантастика от Marvel за чернокожи представители на могъща древна цивилизация

На никого не му пука за художествените достойнства на номинираните филми.

Престарелите членове на Академията трудно догонват времето и не могат да се ориентират в съвременния свят.

борба за правата на безброй малцинства
, политкоректност, култ към анти–тръмпизма, афро–амеранизъм, гейове и лесбийки

Вместо висок стил – истерични кавги …

Тотална деградация и забрава …

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/koj-unishtozhava-nagradite-oskar
:m1731:

22
Други теми … / Проблеми с преводите
« -: Февруари 22, 2019, 13:41:37 »
Която на български означава "халваджията за бозаджията" ..

Ммм! Туй за бозаджията друго значи. По-скоро услуга за услуга. А за чесането има английска детска песничка.

Scratch it where it itches,
Even in your britches.
  :b0201:

Е затуй не искам и даскала тук. Щото като опре до английския, всички ЛАИЦИ ставате ОТВОРКОВЦИ!!!  :t2102:

...ситуацията ше стане МАМА МИЯ!

Защо мислиш така?
Ами защото двамата като тандем са „майка плаче, грамофон сфири”  :love_song-1086:

Например днес сутринта им разкрих тази тяхна взаимозависимост /не помня вече къде – може и да са го изтрили!/ с английската поговорка:
"Scratch my back and I will scratch yours!:roll-1076:

Която на български означава "халваджията за бозаджията" ...

23
Не зная дали темата е достатъчно значима, за да ѝ се отдели специално пространство тук, но вече ми писнА от злоупотребата с градинката на мястото на бившия мавзолей, където се чудят какво ново чучело да издигнат. Затова ме впечатлиха следните думи на Ставри Калинов:

Цитат
«Ако стане, няма да има такова нещо на света. Има много идеи в него, не е само монумент, не е само спомен. Животът на България, как се е създала. В него е вложен не само Хан Аспарух, а Бог, Христос, сътворението.»

https://www.btv.bg/video/shows/shouto-na-slavi/videos/stavri-kalinov-otnosno-iniciativata-za-pametnik-na-han-asparuh-ako-stane-njama-da-ima-takova-neshto-v-sveta.html

А конкретната причината да пусна таз „новина” тук, тъй като отдавна вече не е новина, е идеята монументът да бъде издигнат за постоянно на мястото на бившия мавзолей, тъй като за това място в момента гласели некъф чисто ноф ‘уйник:t2102:

П.П. И нищо, че видеото е от предаването на Слави. Попаднах на него случайно, но го изгледах до края с интерес.   :way_to_go-1308:

24
Цитат
https://www.president.bg/news4784/otchetna-preskon...
Май са хакнали страницата на президентството ... Ето какво ми излиза на горния адрес:

Цитат
https://www.president.bg/404/
За съжаление, страницата, която търсите не беше намерена
  8)

25
В хартиения "Стандарт" в петък попаднах на нещо интересно за Кольо Добрев – един от малцината наши читави политици – мир на праха му! Затова започвам с него, а останалото оставям на вас.

Цитат
Търси се днешният Кольо Добрев

Николай Добрев ще остане в историята като човекът, взел едно от най–тежките решения за себе си и за БСП, с идеята в държавата да стане по–добре. Урокът му тогава бе категоричен: „Нацията ни може да се развива само с разум и в съгласие.

Уви, днес този урок не се помни. За днешните политици името на Николай Добрев е най–удобно, ако е забравено. Нека днес си спомним отново за Николай Добрев и да потърсим политик, който е способен на подобни решения. Този, който има смелостта да проправи пътя към националното съгласие.

26
Току–що, по новините на БТВ!   :aplause:

27
FYI – for your information:

Цитат
В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Софиянски се връща в играта

Написа нова конституция, надъхва десните
[/b]

Емблематичният син лидер Стефан Софиянски се връща в играта. Навръх 22-годишнината от революцията на 10 януари 1997 г. бившият кмет на София и служебен премиер след Жан Виденов съобщи в интервю за "Стандарт", че е написал нова конституция.

"Тя е готова и чака удобния момент да я представя", заяви Софиянски. Така той ще се отита да амбицира дясномислещите хора в България. С новия основен закон той иска промяна на държавното управление.

https://www.standartnews.com/balgariya-politika/v-petbchniya-standarat-sofiyanski-se-vrshcha-v-igrata-382075.html
:m1731:

28
https://www.segabg.com/hot/putin-pobedi-na-hokeen-mach-na-cherveniya-ploshtad?page=1

Тоз човек продължава да ме кефи …  :too_happy-1067: :t1811: :b0205:

А коментарите на първата страница на газетата са повече от супер!  :giggle-3307:

29
Recycle Bin … / Re: Re: Технически …
« -: Декември 07, 2018, 20:15:11 »
Превъплъщенията на Спая ката ден се упражняват на тема "този форум" в темата за популито на Джиджи и стихове даже ни посвещава, така че ....няма ботове

Най-сетне - КРАЙ! След цела седмица мерена реч, гаври, бардаци, вакханалии и мои най-настоятелни молби, най-сетне днес заключиха "Vox Polpuli". След като снощи ми преля чашата и директно писах до Sybil.

Струва ме се, че и един от последните навлеци там изгърмя за известно време, ама това тук изобщо не трябва да ни интересува.  :bluegrab:

Единственото лошо е, че не е почистено както трябва. Ама кой ли пък ше почне тепърва да чете там?!  :bubblegum:


30
Други теми … / Врели-некипели …
« -: Ноември 24, 2018, 22:17:28 »
Квото и да е било кармата, Принца явно я отсвири току що. И правилно :D
Бравос! Трябваше отдавна да се случи, защото по принцип беше тъпо!  :clap-3332:

А колкото до Принца и фон Госингер, бих искала да помоля и двамата лично да не се отказват поне за момента от първоначално поетите си функции, защото без тях има голяма опасност този форум да се изроди, както е започнало, в некъф вертеп, в който "всякакви кретени да омаскаряват безпроблемно КАКВОТО, но най-вече КОГОТО им падне."
Цитирам D4D5 от Оттатък, който в момента наистина ми липсва.  :miss_you-1323:

31
Каквато и да е причината, да спираш през 15 минути тока в най-голямата болница в страната посред бял работен ден не е обикновена простотия.

Това е опит за убийство поради кретенизъм. При това не става дума за обикновен, а за дизайнерски кретенизъм.

Ето нещо, което заслужава голям граждански бунт под лозунга "Кретенизмът ни убива. Пък бил той и дизайнерски."

https://www.segabg.com/hot/tokut-aleksandrovskata-bolnica-e-spryal-5-puti-nasred-operacii

Страници: [1]