Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Януари 22, 2020, 10:54:51

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Engels

Страници: [1] 2
1
Теми на форумците … / ТехноРуски
« -: Декември 02, 2019, 00:28:41 »
Цитат
Вот и я в этих свистках сумливался. Походу многие переключают ток питание а как у них обстоит с уровнями ТХ РХ непонятно. Посему и собрал на двух транзисторах. Бесплатно но потанцевать с бубном пришлось. Уфф, сколько камен появилось на рынке за последнее время… Глаза разбегаются, и голова пухнет. Купил на замеру второй, прошил последнюю прошивку. Пока доволен.


2
Цитат

В прoдължeниe нa 12 гoдини дирeктoрът Михaил Лaзaрoв e прeдcтaвял в пoвeрeния му тeaтър дeтcкaтa пиeca „Пинoкиo" бeз cъглacиeтo нa нocитeлкaтa нa aвтoрcки прaвa Рaдa Мocкoвa и бeз дa ѝ бъдaт изплaтeни дължимитe тaкcи кaтo aвтoр.
Пиecaтa „Пинoкиo" ce e игрaлa в Ямбoлcкия тeaтър oт 2006 дo 2017 г. Хaрaктeрнo зa нeя e, чe e eднa oт нaй-дългo игрaнитe и cъoтвeтнo eднa oт нaй-пeчeлившитe пиecи зa тeaтърa. Прихoдитe oт нeя възлизaт нa oкoлo 1 милиoн лeвa, oт кoитo 80 % ca държaвни cубcидии.
Cъщoтo мoжe дa ce кaжe и зa пиecaтa „Кeлчo и цaрcкaтa дъщeря" – дeтcкa пиeca c прeмиeрa прeз 2017 г. Никъдe в aфишa, нитo в дoкумeнтaциятa нa тeaтърa нe ce cпoмeнaвa, чe aвтoрът e Eлин Пeлин. Aвтoрът нa „Брeмeнcкитe музикaнти" Юлиян Cлaбaкoв ce e cвързaл c Aгeнция „Тeaтeрaутoр" и oттaм, пoрaди липca нa дoгoвoр c Ямбoлcкия тeaтър ca гo нacoчили към eдинcтвeния нacлeдник и нocитeл нa aвтoрcкитe прaвa нa Eлин Пeлин – нeгoвият cин Бoян Ивaнoв. Г-н Ивaнoв cъщo e пoтвърдил прeд Cлaбaкoв, чe никoгa нe e cключвaл дoгoвoр c Ямбoлcкия тeaтър зa тaзи пиeca и чe никaкви пaри нe ca му били привeждaни зa aвтoрcки прaвa. Нeщo пoвeчe, г-н Ивaнoв e бил шoкирaн oт извършeнaтa крaжбa нa твoрчecтвoтo нa бaщa му и e изкaзaл прeд Cлaбaкoв възмущeниeтo cи: „Aз умирaм oт глaд и бeзпaричиe, a тeзи хoрa oт Ямбoл мe крaдaт!"

https://fakti.bg/kultura-art/425744-12-g-igrali-pinokio-bez-saglasieto-na-avtorkata

3
Цитат
Социалните рамки, които България предлага, освен съизмерими с тези в чужбина, в някои случаи са и по-добри. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му, ако страната ни преди беше летен донор на трудови ресурси на развитите страни от ЕС и за САЩ, то след кризата от 2007 - 2008 година, много българи, които намериха пристан в чужбина, сега не чувстват същата сигурност и обмислят завръщане. 
Последните идеи на държавата за специален пакет бонуси, за наши сънародници, с цел връщането им от чужбина, е добра и заслужава да се опита, смята икономистът.
„Все пак възможностите, когато имаш тук- жилище от родителите си и близки или приятели, са приемливи за някои от българските граждани, които бяха напуснали родината. Обещаната подкрепа от държавата, която е в рамките на почти две минимални заплати месечно, заедно с доходите, които ще имат българите, ще им позволят за една година да се огледат, да преценят дали е възможно да останат да работят тук или да направят някакъв бизнес“, коментира икономистът.

http://epicenter.bg/article/Prof--Durankev--Sotsialnite-ramki--koito-Balgariya-predlaga--v-nyakoi-sluchai-sa-po-dobri-ot-chuzhdite/199618/4/0
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/boian-durankev-ideite-na-upravliavashtite-za-bylgarite-v-chujbina-sa-dobri-293755/

4
Цитат
99% от селското стопанство у нас е зависимо от евросубсидиите.
Плащанията на декар обаче стават по-ниски и с повече изисквания, а времето на директните плащания изтича. Анализ на зърнопроизводството през 2018 г., който взема предвид производствените разходи и рентите, от една страна, и пазарните доходи и субсидията, от друга, показва, че зърнопроизводителите едва са успели да излязат на печалба.
За да гарантират стабилността на доходите на стопанството си земеделците имат два варианта – да повишат продажните цени (което обаче е невъзможно при зърното, защото то е борсово търгувана стока), качеството или добива и да преминат към отглеждането на други култури или да оптимизират разходите за стопанството, свързани с рентата, торове, препарати и гориво.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/99-ot-selskoto-stopanstvo-u-nas-e-zavisimo-ot-evrosubsidiite-293584/

5
Цитат
- Ти мен уважаваш ли ме?
- Вече ме пита!
- И какво отговори?
- Не помня...

Цитат
– Ти мен уважаваш ли ме?
– Увв-важавам те!
– А ако умра, би ли дал хилядарка за венец?
– Б-бих дал.
– Я по-добре дай сега да ги изпием, аз и без венец ще мина...


От снимката Бойко Борисов "твърдо и настойчиво" те подканя да избереш точно тази вафла, а погледът му сякаш пита "Ти мен уважаваш ли ме?" Е, кой може да каже "не" на подобна покана?


Цитат
Бойко Борисов отива да тегли пари в банката, но си забравил личната карта. Касиерът му казва:
- Ами, тук веднъж така Васил Найденов беше дошъл без лична карта, изпя ни песента от "Адаптация" и ние му дадохме парите. Мариус Куркински пък ни изигра една пантомима. Може би и Вие ще направите нещо да ви идентифицираме?
Борисов се почесва по темето:
- Ами, не се сещам! Все някакви глупости ми идват в главата.
- Благодаря! На едри банкноти ли ще ги искате или на дребни?

Цитат

Баба ми разказваше, че всичко най-хубаво е направено през социализма... И е права... Такива като мене вече не ги правят...


Цитат
- Сънуваш ли Николай Бареков, ще ходиш войник.
- Ако сънуваш Волен Сидеров, скоро ще се сбиеш или ще те бият.
- Ако сънуваш Бойко Борисов, чака те път по магистрала.
- Присъни ли ти се Иван Костов, ще търсиш стаж за пенсия от приватизиран и продаден завод.
- Ако сънуваш Ахмед Доган, скоро ще разпределяш порции пари.
- Сънуваш ли Сергей Станишев, ще трябва да се пазиш от мъж под чехъл.
- Сънуваш ли Надежда Нейнски, чака те развод.
- Ако сънуваш Меглена Кунева, ще купиш некачествена европейска стока.
- Сънуваш ли Георги Първанов, чака те руски голям шлем.
- Сънуваш ли Корнелия Нинова скоро ще ходиш на езда.
- Ако сънуваш Лютви Местан, ще имаш работа с езиковед.
- Ако сънуваш Емилия Масларова, ще ходиш през зимата на море.
- Ако сънуваш Жан Виденов, ще получаваш пет долара месечно.
- Сънуваш ли Румен Гечев, еврото ще стигне 3000 лева.
- Ако сънуваш Александър Томов, ще ти продадат акции от ЦСКА.
- Сънуваш ли Милен Велчев, приятели ще те возят с яхта.
- Сънуваш ли Мара Отварачката цял ден ще пиеш бира.
- Сънуваш ли Ути Бъчваров чака те корем.
- Ако ти се присъни Любен Дилов, значи не си изключил телевизора.


Цитат
Цветанов среща Борисов умислен и разтревожен. Пита:
- Г-н Борисов, проблеми ли имате?
- Всъщност, да - отвръща той.
- И какви са те?
- Чудя се какво да избера: от една страна ме канят на мястото на Бербатов в "Юнайтед", от друга Илиана Раева - в нейния ансамбъл.
- Че там какво?
- Това, дето го мога - ленти и бухалки.


Цитат
Борисов отишъл на посещение при Путин. Возят се в някаква нова лимузина и нашият вика на домакина:
- Невероятен автомобил, Владимир Владимирович, ваш ли е?
- Мой е! - казва Путин.
- Искаш ли такъв?
- Кой би отказал! - отговаря Бойко.
- Запишете - лимузина за Премиер Болгарии! - диктува Путин на секретарите си.
Малко по-късно двамата се качват на яхта.
- Ваша ли е, Владимир Владимирович, много е хубава.
- Моя е, искаш ли такава?
- Кой би отказал! - отвръща Борисов.
- Задраскайте лимузината, пишете - яхта за г-н Борисов.
Взело да се здрачава, дошъл да ги вземе хеликоптер.
- Това е някакъв нов модел, ваш ли е?
- Мой е, гордо отговаря Путин. Искаш ли такъв?
- Не смея да откажа! - не крие радостта си баце.
- Задраскайте яхтата, пишете - хеликоптер за нашия български приятел.
Вечерта двамата първи мъже на Русия и България отиват в нощен клуб, появява се знойна блондинка и сяда в коленете на Владимир Владимирович.
- Прекрасна е, ваша ли е, пита Буда.
- Моя е, отговаря домакинът му, т. е. вече е твоя!
Борисов мисли, мисли и си казва на ум - "Да загубя такъв хеликоптер за някаква мацка..." и после на глас:
- Не е за мен, Владимир Владимирович, нямам аз к*р за такава мацка.
- Задраскайте хеликоптера и запишете "К*р за г-н Борисов".

http://www.vicove.biz

6
Меден Рудник, гр. Бургас
Панел
45 кв.м
8 етаж (Последен етаж)
33 700 EUR   (748.89 EUR/кв.м).
.
.
.

Алтернативата
110 m² кв.м
3 етаж
21000 EUR   (191 EUR/кв.м)
7
Цитат
Една от своеобразните иронии на историята е в това, че въпреки достъпността до източниците, в съвременния свят няма предел за изкривяванията и неверните тълкувания на различни теории. За ярък пример от такъв род служи това, което се случи през последните  десетилетия с учението на Карл Маркс. В пресата, литературата и в речите на политическите личности, а също в книгите и статиите на известните философи и социолози постоянно се споменава Маркс и марксизъм.
С няколко изключения изглежда, че политиците и журналистите никога не са прочели и ред написан от Маркс, а социолозите се задоволяват с минимално знание за текстовете на Маркс. И в тези случай те явно се чувстват като експерти в това поле, доколкото никой със сила и статус в империята на социалните изследвания не оспори техните невежи изказвания.
Целта на Маркс се състои в духовната еманципация на човека, в освобождението му от неговата връзка с икономическата зависимост, във възстановяването на неговата личностна цялост, която е трябвало да му помогне да намери пътя към единение с природата и другите хора.
Маркс следва идеята на Хегел, който разбира труда като  „процес на самотворчество, самореализация”. Трудът за Маркс е дейност, а не стока. Маркс отначало нарича човешката функция „самоактивност”, а не труд и говори за „премахване на труда” като цел на социализма. По-късно, когато прокарва граница между свободния и отчуждения труд той започва да използва понятието „освобождение на труда” (Befreiung derArbeit).
Централната точка на критика на капитализма от страна на Маркс не е несправедливостта при разпределението на богаството; тя е извратяването на труда в насилствен, отчужден, безсмислен труд, а от там трансформацията на човека в „получовек”. Идеята на Маркс за труда като израз на човешката индивидуалност е кратко изразена в неговата визия за пълното изоставяне на идеята човек да работи цял живот на една работа. Тъй като целта на човешкото развитие е развитие на тоталния, универсален човек, човека трябва да се освободи от осакатяващото влияние на тясната специализация.
Няма по-голямо неразбиране и погрешна интерпретация на Маркс от тази, която се открива имплицитно или експлицитно в мисленето на съветските комунисти, социалистите-реформисти и капиталистическите опоненти на социализма, така, всички те предполагат, че Маркс иска само икономическо подобрение на работническата класа и че иска да премахне частната собственост, така че работника да притежава това, което има сега капиталиста. Истината е, че за Маркс ситуацията на работника в руската „социалистическа” фабрика, британската държавна фабрика или американски фабрики като „Дженерал Мотърс” се явява в същността си еднаква. Това Маркс го изразява много ясно в следния цитат:
„Насилственото увеличение на заплатите (независимо от другите трудности и по-особено такава аномалия може да се поддържа само чрез сила) би било нищо повече от по-добро възнаграждение на роби и не би възстановило човешкото значение и стойност нито на работника нито на работата.”
Централната тема за Маркс е превръщането на отчуждения безсмислен труд в продуктивен, свободен труд, а не по-доброто заплащане на отчуждения труд от частният или „абстрактен” държавен капитализъм.

http://iztoknazapad.com/?page_id=9941

8
Теми на форумците … / Ты живешь только раз
« -: Октомври 27, 2019, 01:29:33 »

”Так это была — жизнь? — скажу я смерти. — Ну что ж! Еще раз!”

9
Футуризми … / След милион години
« -: Септември 25, 2019, 18:04:19 »
Homo sapiens 2.0
https://www.youtube.com/watch?v=3I3BUogiAB4
Краят на смъртта
https://www.youtube.com/watch?v=2M1C2LL2HHw
Пич, къде ми е тялото?
https://www.youtube.com/watch?v=-v2fft1CEMc
Колективно съзнание
https://www.youtube.com/watch?v=NZ0Dt4NNaeU
Енергия отвъд Земята
https://www.youtube.com/watch?v=SCgfxb8I0kg
Отвъд Космоса
https://www.youtube.com/watch?v=vNOyHxmvr8M

10
У нас … / Минимална работна заплата
« -: Септември 17, 2019, 02:04:51 »
Година                                    Месечна   Часова    Нормативно основание
2019   01.01.2019                       560.00   3.37   ПМС № 320/20.12.2018 г.
2018   01.01.2018 - 31.12.2018   510.00   3.07   ПМС № 316/20.12.2017 г.
2017   01.01.2017 - 31.12.2017   460.00   2.78   ПМС № 141/13.07.2017 г.
2016   01.01.2016 - 31.12.2016   420.00   2.50   ПМС № 375/28.12.2015 г.
2015   01.07.2015 - 31.12.2015   380.00   2.21   ПМС № 139/04.06.2015 г.
          01.01.2015 - 30.06.2015   360.00   2.20   ПМС № 419/17.12.2014 г.
2014   01.01.2014 - 31.12.2014   340.00   2.03   ПМС № 249/31.10.2013 г.
2013   01.01.2013 - 31.12.2013   310.00   1.85   ПМС № 250/11.10.2012 г.
2012   01.05.2012 - 31.12.2012   290.00   1.73   ПМС № 300/10.11.2011 г.
          01.01.2012 - 30.04.2012   270.00   1.61   ПМС № 180/30.06.2011 г.
2011   01.09.2011 - 31.12.2011   270.00   1.61   ПМС № 180/30.06.2011 г.
          01.01.2011 - 31.08.2011   240.00   1.42   ПМС № 326/30.12.2009 г.
2010   01.01.2010 - 31.12.2010   240.00   1.42   ПМС № 326/30.12.2009 г.
2009   01.01.2009 - 31.12.2009   240.00   1.42   ПМС № 1/10.01.2009 г.
2008   01.01.2008 - 31.12.2008   220.00   1.30   ПМС № 1/11.01.2008 г.
2007   01.01.2007 - 31.12.2007   180.00   1.07   ПМС № 324/06.12.2006 г.
2006   01.01.2006 - 31.12.2006   160.00   0.95   ПМС № 8/20.01.2006 г.
2005   01.01.2005 - 31.12.2005   150.00   0.89   ПМС № 12/21.01.2005 г.
2004   01.01.2004 - 31.12.2004   120.00   0.71   ПМС № 7/16.01.2004 г.
2003   01.01.2003 - 31.12.2003   110.00   0.65   ПМС № 1/03.01.2003 г.
2002   01.01.2002 - 31.12.2002   100.00   0.59   ПМС № 209/21.09.2001 г.
2001   01.10.2001 - 31.12.2001   100.00   0.59   ПМС № 209/21.09.2001 г.
          01.04.2001 - 31.09.2001   85.00   0.50   ПМС № 64/16.03.2001 г.
          01.01.2001 - 31.03.2001   79.00   0.47   ПМС № 213/09.10.2000 г.
2000   01.10.2000 - 31.12.2000   79.00   0.47   ПМС № 213/09.10.2000 г.
          01.02.2000 - 30.09.2000   75.00   0.45   ПМС № 12/14.02.2000 г.
          01.01.2000 - 31.01.2000   67.00   0.39   ПМС № 132/25.06.1999 г.
1999   05.07.1999 - 31.12.1999   67.00   0.39   ПМС № 132/25.06.1999 г.
          01.07.1999 - 04.07.1999   67 000.00   390.00   ПМС № 7/19.01.1999 г.
          01.01.1999 - 30.06.1999   61 000.00   368.95   ПМС № 7/19.01.1999 г.
1998   01.09.1998 - 31.12.1998   53 500.00   314.70   ПМС № 197/21.08.1998 г.
          01.04.1998 - 31.08.1998   50 940.00   299.65   ПМС № 92/17.04.1998 г.
          01.01.1998 - 31.03.1998   48 700.00   286.47   ПМС № 12/22.01.1998 г.
1997   01.10.1997 - 31.12.1997   45 500.00   268.66   ПМС № 415/05.11.1997 г.
          01.05.1997 - 30.09.1997   41 290.00   243.80   ПМС № 181/02.05.1997 г.
          01.04.1997 - 30.04.1997   29 920.00   176.67   ПМС № 123/27.03.1997 г.
          01.03.1997 - 31.03.1997   17 600.00   103.92   ПМС № 64/24.02.1997 г.
          01.02.1997 - 28.02.1997   11 000.00   64.95   ПМС № 34/06.02.1997 г.
          01.01.1997 - 31.01.1997   5 500.00   32.35   ПМС № 245/26.09.1996 г.
1996   01.10.1996 - 31.12.1996   5 500.00   32.35   ПМС № 245/26.09.1996 г.
          01.07.1996 - 30.09.1996   4 000.00   23.53   ПМС № 172/18.07.1996 г.
          01.04.1996 - 30.06.1996   3 040.00   17.88   ПМС № 56/20.03.1996 г.
          01.01.1996 - 31.03.1996   2 760.00   16.30   ПМС № 222/23.11.1995 г.
1995   01.10.1995 - 31.12.1995   2 760.00   16.30   ПМС № 222/23.11.1995 г.
          01.07.1995 - 30.09.1995   2 555.00   15.09   ПМС № 166/16.08.1995 г.
          01.04.1995 - 30.06.1995   2 450.00   14.47   ПМС № 98/15.05.1995 г.
          01.01.1995 - 31.03.1995   2 143.00   12.58   ПМС № 268/16.11.1994 г.
1994   01.10.1994 - 31.12.1994   2 143.00   12.58   ПМС № 268/16.11.1994 г.
          01.07.1994 - 30.09.1994   1 814.00   10.65   ПМС № 146/01.08.1994 г.
          01.01.1994 - 30.06.1994   1 565.00   9.18   ПМС № 27/07.02.1994 г.
1993   01.10.1993 - 31.12.1993   1 414.00   8.34   ПМС № 214/12.11.1993 г.
          01.07.1993 - 30.09.1993   1 343.00   7.92   ПМС № 149/03.08.1993 г.
          01.03.1993 - 30.06.1993   1 200.00   7.08   ПМС № 65/26.03.1993 г.
          01.01.1993 - 29.02.1993   890.00   5.25   ПМС № 135/17.07.1992 г.
1992   01.07.1992 - 31.12.1992   850.00   4.72   ПМС № 135/17.07.1992 г.
          01.01.1992 - 30.06.1992   620.00   3.44   ПМС № 129/05.07.1991 г.
1991   01.07.1991 - 31.12.1991   620.00   3.44   ПМС № 129/05.07.1991 г.
           01.05.1991 - 30.06.1991   505.00      ПМС № 85/1991 г.
           01.04.1991 - 30.04.1991   518.00      ПМС № 85/1991 г.
           01.02.1991 - 31.03.1991   435.00      ПМС № 8/1991 г.
           01.01.1991 - 31.01.1991   210.00      ПМС № 21/1991 г.
1990   01.12.1990 - 31.12.1990   210.00      ПМС № 21/1991 г.
          01.09.1990 - 30.11.1990   191.00      ПМС № 217/1990 г.
          01.07.1990 - 31.08.1990   165.00      ПМС № 49/1990 г.
1989   01.07.1989 - 30.06.1990   140.00      ПМС № 97/1988 г.
1985   01.10.1985 - 30.06.1989   120.00      ПМС № 56/1985 г.
1984   01.09.1984 - 30.09.1985   110.00      ПМС № 16/1984 г.
1979   01.10.1979 - 31.08.1984   100.00      ПМС № 50/1979 г.
1973   01.06.1973 - 30.09.1979   80.00      ПМС № 6/1973 г.
1970   01.01.1970 - 31.05.1973   65.00      ПМС № 33/1969 г.
1968   01.01.1968 - 31.12.1969   60.00      ПМС № 63/1967 г.
1965   01.10.1966 - 31.11.1967   55.00      ПМС № 53/1965 г.

11
Култура … / Музеят в Марса Матрух
« -: Септември 13, 2019, 19:41:55 »
Здесь, в одной из множества прекрасных естественных пещер Марса-Матрух, во время Второй мировой войны размещался штаб командующего немецкими войсками в Северной Африке Эрвина Роммеля. Дети младшего школьного возраста и пенсионеры могут посетить музей бесплатно.
http://www.egypt.travel/ru/news/the-rommel-cave-museum

Пещерният музей в чест на нацисткия генерал Ервин Ромел с оръжията и униформите му се намира в египетския град Марса Матрух.
Известният с прозвището си „Пустинната лисица“ висш нацистки офицер се радва на особена почит в Египет поради неговия ангажимент да уважава свещеността на земята, докато командва войските там.
Жителите на град Марса Матрух, където се намира музеят, изпитват уважение към Ромел и поради начина, по който той ръководи войските си по време на Втората световна война - наредил на войниците си да останат на 2 километра от домовете на местните жители през цялото време и отказал да замърси водоснабдяването на съюзниците от страх да не пострада и цивилното население. Затова до ден-днешен на негово име е кръстен дори и плаж близо до града.
Заради важната роля, която генералът има в някои от най-важните сражения в Северна Африка начело на германски италиански части, като тази при Ел-Аламейн, британците го наричат Пустинната лисица. При все това Ромел има славата на професионалист, който е избягвал излишната жестокост в битките – неговият Африкански корпус никога не е бил обвиняван във военни престъпления.
Според докладите той също така пренебрегна заповедта да убие всички пленени командоси, войници от еврейски произход и цивилни лица във всички военни театри на командването му.
https://www.168chasa.bg/article/6425129
Пещерният музей „Ромел“ в Египет разкрива истинско нацистко „съкровище“. Той е посветен на един от най-известните немски генерали от Втората световна война.
Музеят в Египет показва много лични вещи на Ромел – снимки, лични оръжия, нацистки знамена и сувенири.
https://www.vbox7.com/play:90ae19b6cd
Ервин Ромел е бил командир на Немския африкански корпус и става известен под прякора „Пустинната лисица“.

Erwin Rommel meeting Adolf Hitler pic.twitter.com/cwBlTQ6aBj
Прочул се е с умелите военни операции, които ръководи в Северна Африка. Командвал е и немските сили срещу съюзническото нахлуване през Ламанша в Нормандия и е смятан от мнозина за най-добрия командир в пустинните боеве на Втората световна война.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/egipet-pokaza-pustinnata-lisica-na-hitler-video-2046631

12
Цитат
Японский профессор-долгожитель не поверил, когда ему рассказали, как лечат диабет в Болгарии
Есинори Осуми – японский эндокринолог-долгожитель, профессор, заведующий кафедрой эндокринологии в Токийском медицинском университет, в 2016 году был удостоен Нобелевской премии по физиологии и медицине за описание процесса аутофагии и его пользе в лечении сахарного диабета второго типа.
Есинори Осуми 93 года. Несмотря на такой почтительный возраст, выглядит он на 60 с небольшим. Считается ведущим специалистом в области лечения сахарного диабета

Есинори Осуми никогда не был в Болгарии, но всегда мечтал побывать. В 2018 году его мечта исполнилась. Он посетил Болгария по приглашению нашего правительства.

Первым делом японский врач посетил посетил несколько клиник – как частных в центре, так и государственных (хозрасчетных) на окраинах города.

Есинори Осуми – пожалуй, главный специалист в области эндокринных заболеваний, поэтому нет ничего удивительного в том, что эта тема ему не менее интересна, чем достопримечательности города. Когда он вернулся к себе в отель, все, кто его сопровождал, увидели на лице Есинори настоящий ужас.

Позже он сказал, что так, как лечат диабет в Болгарии, не лечат больше нигде. Людей просто гробят. Фактически никакого лечения и нет, людей просто вынуждают умирать, зарабатывая при этом на них.

Есинори Осуми опубликовал гневный пост в своем Твиттере. Этот пост собрал более 1000 комментариев, многие из которых оставили японские коллеги профессора. Однако позже пост был удален. Нам удалось чудом его найти. Вот, что в нем написано…

Перевод поста профессора. «Диабетики в Болгарии брошены на произвол судьбы. Их никто не лечит. Лекарства в аптеках продаются только устаревшие, и при этом они стоят очень дорого. Современных эффективных препаратов просто нет. Диабетикам в Болгарии положены бесплатные лекарства, но это те лекарства, которые больше никому в мире не нужны. Наверное, поэтому их и раздают бесплатно….»

Есинори Осуми пробыл в Болгарии почти месяц. После возвращения в Японию он собрал пресс-конференцию, где рассказал о печальном положении дел в эндокринологии Болгарии.

Полгода после этого мы пытались взять у профессора-долгожителя интервью, чтобы выяснить, что именно не понравилось ему в эндокринологии Болгарии. Но профессор всегда был занят. Только в начале этого месяца он согласился ответить на несколько наших вопросов.

Предлагаем вашему вниманию то, о чем рассказал профессор.

- Господин Есинори, что именно не так в эндокринологии Болгарии? Почему вы сказали, что диабетика Болгарии обречены?

- Потому что в Болгарии нет современных лекарств, нет грамотных медиков и вообще нет эндокринологии как области медицины. Точнее она есть, но в каком-то зачатке. Мне нравится Болгария, природа, культура, сами люди, но то, что у вас сейчас творится в области лечения сахарного диабета это настоящий кошмар.

Людей не только не лечат, из них еще и высасывают деньги! Все, кто может это делать. Аптеки, врачи. Те, от кого люди должны получать помощь, их обкрадывают. Это ужасно. И что ужаснее всего – диабетикам некуда податься. Не у кого просить помощи.

Они в надежде тратят последнюю пенсию на покупку лекарств, которые выписывают им псевдоврачи. Пьют их. При этом даже не подозревают, что диабет этими лекарствами просто не лечится. Почему? Да потому что ОНИ НЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНЫ ДЛЯ ЭТОГО. У вас в аптеках представлены препараты предыдущих поколений. Метформин, Сиофор, Глюкофаж, Галвус….

Сегодня есть намного более эффективные препараты, с помощью которых диабет второго типа успешно лечится. Но диабетики Болгарии просто о них не знают.

Почему это происходит? Да потому, что когда человек болен, это выгодно и врачам, и аптекам. На диабетиках Болгарии откровенно наживаются. В Болгарии настоящая аптечная мафия. И что самое печальное, об этом никто не догадывается. А тем, кто догадывается, просто плевать…

- Не могли бы вы рассказать, как в Японии лечат диабет?

Почему мы рекомендуем прислушаться к словам Есинори Осуми?

Факты о Японии:

Япония самая технологичная страна в мире, в том числе в области медицины
В Японии самая высокая продолжительность жизни – 88 лет (для сравнения в Болгарии – 65 лет)
И самое главное. Япония – единственная страна в мире, где число диабетиков не только не увеличивается с годами, но и резко уменьшается (что особо заметно в последние годы). Японцам удалось победить диабет!
http://medblogs.me/ria/?s=fe1g4c7wc3&dp1=2019082319290459374&dp2=125&dp3=411#
Дори са добавили двадесетина години в повече на Йошинори Осуми за тежест на внушението.13
По света … / Южна Корея
« -: Август 23, 2019, 08:52:35 »
Цитат
Южна Корея готви забрана за дизелови Audi, Volkswagen и Porsche.
Всички засегнати модели са произведени в периода между 2014 г. и 2018 г.
Властите в Южна Корея се готвят да забранят продажбата на вътрешния пазар на редица дизелови автомобили от марките Audi, Volkswagen и Porsche. Причината са нарушения на екологичните норми, съобщават медиите в страната, цитирани от Automedia.bg.

Под забрана попадат моделите Audi A6 40 TDI Quattro, Audi A6 50 TDI Quattro, Audi A7 50 TDI Quattro, а също така Volkswagen Touareg V6 3.0 TDI BMT, Volkswagen Touareg 3.0 TDI 4 Motion и Porsche Cayenne. Всички те са произведени през периода 2014-2018 г., като при тях софтуер, който влияе на работата на датчиците, отчитащите нивата на вредни емисии.

Изследванията показват, че приборите са показвали занижени показатели и така автомобилите са получавали лиценз за продажба. Проведените от специалисти тестове са установили, че обемите на азотен окис, отделяни от тези модели в атмосферата, са превишавали нормите над 10 пъти.

Забраната за продажба ще бъде наложена от южнокорейското министерство на околната среда, което ще глоби концерна Volkswagen с 6,5 млн. долара. Освен това, ведомство ще поиска от прокуратурата да започне разследване за дейността на германския производител, което означава още проблеми - най-вероятно нова сериозна глоба.

 https://www.investor.bg/novini/444/a/iujna-koreia-gotvi-zabrana-za-dizelovi-audi-volkswagen-i-porsche-288064/

14
Цитат
“Светът е каша. Ние се нуждаем от напълно автоматизиран луксозен комунизъм” – с такова заглавие преди месец в „New York Times” се появи откъс от манифест, писан от британеца Аарон Бастани, основател на заявяващата се като крайно лява платформа „Novara Media”, набрала популярност покрай даването на трибуна на Корбин през 2015.
https://www.nytimes.com/2019/06/11/opinion/fully-automated-luxury-communism.html
Доколкото може да се съди за съдържанието на манифеста от предложения откъс, то е, че днешният свят е свят на кризи: криза на ниската продуктивност, на ниската раждаемост, на ниските заплати, климатични, политически, но най-неотложна за решаване криза е тази на „пълната липса на колективно въображение”, пречеща да се съзре решението на всички останали. Сякаш човечеството е поразено от психологически комплекс, пише Бастани, който ни кара да вярваме, че настоящето е по-силно от нашия капацитет да го преработим в „колективно бъдеще на свобода и лукс”.
Как Бастани предлага да стане това с лукса.
Ясно е, че автоматизацията, роботиката и машинното обучение ще намалят нуждата от работна ръка и ще увеличат безработицата; и това ще е проблем, но само ако полагането на труд е нещо, на което много държим, пише той. Защото за много от нас трудът е просто досада, а автоматизацията е нещо, което просто може да ни избави от нея.
Редактирането на гени пък е друго постижение, което, въпреки че няма да спаси света от застаряване, лекувайки наследствено предавани напасти, като болестта на Хънтингтън, кистозната фиброза, сърповидната анемия и рака предиктивно, ще прибави още години към изпълнения му с луксозна леност живот.
Възобновяемите източници на енергия и добива на минерали от астероиди пък буквално ще ни залеят с блага, без да замърсяват природата.
Нещо подобно ще последва и от замяната на месото, млякото, виното, уискито със синтетични „молекулярни” еквиваленти. Според Бастани, производството на „молекулярно” телешко ще замърсява майката Природа много по-малко, отколкото отглеждането на крави, а на „молекулярни” вино и бърбън – от производството на немолекулярни от грозде и царевица. В розовото комунистическо бъдеще всекиму ще се даде според нуждите и то със стил. Нужно е само въображение. А във въображението на Бастани има само едно препятствие на пътя и то се нарича капитализъм – системата, която, каквото и да произведе, го прави, водена не от целесъобразност, а от стремежа към печалба.
Така че, трябва да се направи крачка отвъд капитализма, отвъд неговия порочен начин на разпределение на благата.
И все пак, как да стане това? Отново сме намерили кого да експлоатираме безнаказано (изкуствения интелект) и какво да колонизираме (космоса), но толкова ли радикално ново е това?
Не съм чела все още целия манифест, но откъсът в NYT разкрива доста незадоволителна и семпла визия, която не се различава кой знае колко от тази на хиперкапиталистите от Силициевата долина, предлагащи универсален базов основен доход като решение за техно-безработицата.

https://kweekly.bg/publication/4372


Цитат
Според новия манифест това, че светът днес е в криза, вече се е превърнало в клише, но както се казва още в първия Манифест от 1848 г., именно кризата на определен етап от развитието на капитализма трябва да доведе света до ново общество. Кризата днес има много проявления – намаляващ икономически растеж, ниска производителност, падащо заплащане на труда на големи групи от хора, екологична криза, колапс на либералната демокрация. Това е свят, в който има стотици милиони бедни, а  неравенството расте по-ускорено от всякога преди това в историята. Но най-потискащото в сегашната криза, пише „Ню Йорк Таймс“, е липсата на колективно въображение за това, че светът може да бъде радикално променен и да се създаде нещо съвсем ново. Това ново става възможно благодарение на намаляващите разходи за  информацията и напредъка в технологиите. В момента те вече създават основите на колективно бъдеще на свобода и луксозен живот за всички.
Маркс смята, че комунизмът ще стане възможен на много високо равнище от развитието на това, което той нарича производителни сили, свързани преди всичко със средствата за производство. На първо място тук са технологиите, които могат да произвеждат огромно количество продукти, достатъчни да удовлетворят всички потребности на всички хора. Затова и светът в публикацията на „Ню Йорк Таймс“ е видян именно през призмата на очакванията от тези технологии. Те вече навлизат в стадий, който може да доведе не просто до удовлетворяване на потребностите на всички хора, но и до най-луксозен живот за всички – живот, характерен преди това само за висшите класи в обществото.
Автоматизацията, роботиката, машинното обучение, както предвиждат множество консултантски компании, Английската банка и дори Белият дом, съществено ще намалят потребността от работна сила, създавайки нарастваща технологична безработица. Но това изглежда проблем и опасност, ако работата се разглежда като нещо важно, а всъщност за голяма част от хората тя е бреме.
През XXI век новите технологии ще ни освободят от бремето на труда
Технологичният напредък ще намалява стойността на стоките – на храните, здравеопазването, жилищата – към нищожни или нулеви стойности. Става възможно удовлетворяването на потребностите на всички в един свят, в който автоматизацията ще поема все по-голяма част от досегашния труд. Новите технологии могат да осигурят потребностите на всеки, а техните възможности са свързани с явления като редактиране на гените, синтетично месо, минно дело на астероиди.
Дава се за пример холандският професор Марк Пост, който в лабораторни условия вече е създал от животински клетки изкуствено месо, чрез което може в перспектива да се изхранва човечеството. След десетина години за всеки човек на планетата то вероятно ще бъде по-достъпно от най-евтиния продукт, правен на барбекю. Така ще могат да се произвеждат човешки храни с много по-малко ресурси, без убийства на животни и с много по-малко вредни газове в атмосферата. В манифеста се говори още за клетъчно земеделие и дори за това, че е произведено вече първото „молекулярно уиски“, което може да бъде общодостъпно.
Редактирането на гените ще революционизира медицинската практика, преобразувайки я от реактивна в прогнозна. Наследствените болести ще бъдат елиминирани. Технологиите ще позволят да се справим със здравните предизвикателства, свързани с нарастващото възрастно поколение на планетата, тъй като още през следващата 2020 г. в света ще има повече хора на възраст над 60 години, отколкото под 5 години. 
Възобновяемата енергия, която благодарение на подобряваните технологии с огромна скорост намалява цената си, ще ни позволи да решим екологичната криза, отказвайки се от въглеводородните и замърсяващи природата горива. В момента вече е възможно да се развива минно дело на астероиди, което ще ни осигури не само повече енергия, но и повече желязо, злато, платина, никел и различни редки метали, избавяйки ни от недостига на ресурси.
Сегашното развитие на производителните сили дава възможност да  се преодолят засилващите се кризисни процеси на днешния капитализъм – технологична безработица, глобална бедност, климатични промени, увеличаващо се възрастно население, липса на ресурси. Капитализмът, както показва Маркс още в своя Манифест, създава нарастващо изобилие, но е неспособен да разпредели както трябва благата на това изобилие, тъй като в него всичко се произвежда само заради печалбата, заради възвръщаемостта на вложените средства. За да преодолеем това състояние, се казва в статията в „Ню Йорк Таймс“, „трябва да отидем отвъд капитализма“.
За много хора това може да изглежда неприемливо. За тях някой да каже, че капитализмът си отива или трябва да си отиде, е равнозначно на твърдение, че триъгълникът няма три страни или че законът за гравитацията вече не работи, макар ябълката да пада от дървото.
За да имаме обаче един по-добър свят, това е нужно. А в момента живеем във все по-хаотична и кризисна капиталистическа реалност. В нея развитието на технологиите и противоречията става с огромна скорост, подкопаваща реалностите, които довчера са изглеждали като естествено състояние на нещата.
„За да го разберем обаче, ще е необходима нова политика – пише „Ню Йорк Таймс“ – Политика, при която технологичната промяна служи на хората, не на печалбата. При която имаме осезаеми следствия – бързо намаляване на водородните емисии, пълна автоматизация и обществено здравеопазване, които са предпочитани за всички и не може да се представят за фантазии. Тази политика, която изглежда утопична на хоризонта и всекидневна по приложението си, се нарича изцяло автоматизиран луксозен комунизъм. Звучи добре, нали?“

https://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/nyu-iork-taims-publikuva-nov-komunisticheski-manifest.105949

15
Цитат
България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.
В световен мащаб 60% от хората казват, че би било по-добре парите да имат по-малко значение, отчита изследване на „Галъп интернешънъл“

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/70-ot-bylgarite-iskat-da-otdavame-po-malko-znachenie-na-materialnoto-287023/

16
У нас … / АвтоМото
« -: Юли 07, 2019, 20:39:53 »
Цитат
Не се подготвя забрана за вноса на дизелови автомобили с клас под Евро 4 от началото на 2021 г. Това ще бъде допълнителна мярка, която може и да не бъде приложена, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.
По думите му не може да бъде забранен вносът на автомобили с дизелови двигатели, тъй като се нарушава правото на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в ЕС. "Директна забрана не може да има”, беше категоричен министърът.

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/38715-nyama-da-ima-zabrana-za-vnos-na-stari-dizeli
Значи яко ще се дизелираме.

17
Моделират квантови процеси с достъпни технологии
Цитат
Достъпните квантови модели и изчисления са мечта на учените за следващите 5-10 години. Но квантовите системи все още предстои да бъдат разработени, а учените да си изяснят как те могат да помогнат.
Получава се сякаш омагьосан кръг. Изход от него е възможен, благодарение на новите изчислителни технологии, в частност невронните мрежи или казано с други думи – машинното самообучение и изкуственият интелект.
Миналата седмица на портала Physical Review Letters бяха публикувани три статии от независими изследователски екипи от САЩ, Франция и Англия, всеки от които разглежда въпроса за моделирането на отворени квантови системи, използвайки невронни мрежи. В основата и на трите проекта е добре познатата група от числени методи за изследване на случайни процеси „Метод Монте-Карло”.
Експериментите показват, че този подход позволява да се моделират значителни по мащаб отворени квантови системи. Отвореността на квантовите системи означава, че към масата от зададени дискретни параметри (частици) се добавя слабо предсказуема маса от случайни параметри, с които дори най-мощните суперкомпютри не могат да се справят.
Техниките за квантово моделиране с невронни мрежи, представени от учени от три страни, ще помогнат за по-доброто разбиране на квантовите процеси. По-специално, разработките ще дадат възможност за изучаване на такъв паразитен феномен като появата на шум в квантовите изчисления.
В крайна сметка, квантовото моделиране с относително достъпни средства ще ни доближи до появата на масови квантови компютри и ще привлече значително повече специалисти в изучаването на процесите.
https://technews.bg/article-117700.html
Квантовата електроника се подчинява на законите на диалектическата логика, които често влизат в противоречие с формалната логика. Стандартните компютърни програми използват само формална логика, невронните мрежи използват и диалектическа логика.
Покрай сатанизирането на комунизма на Маркс и Енгелс, отрекоха и диалектическата логика на Хегел. Но от нея отърване няма.
В основата на диалектическата логика стои принципът:
«Противоречието е критерий за истина, отсъствието на противоречие – критерий за заблуждение.»
Как се проявява той в квантовата физика?
Да вземем например квантовия експеримент с двата процепа.

 Според формалната логика, единично изстрелян електрон трябва да премине през единия или през другия отвор, според диалектическата логика трябва да имаме противоречие за да имаме истина, следователно електронаа трябва да премине едновременно и през двата отвора, което и наблюдаваме на практика.
Експериментът на Йънг в електронен  вариант
Цитат
Този експеримент е провеждан много пъти, по различни начини с електрони и други частици и резултатът е един и същ, резултат, изводът от който е, че една единствена частица трябва да преминава едновременно през процепите – нещо, което противоречи на нашия всекидневен опит с дискретни обекти. Това явление е също така е доказателство, че електрони, протони, неутрони и дори по-големи микрочастици – фулерени (1999 г ), молекули с диаметър около 0,7  Nm , почти половин милион пъти по-големи от един протон, всички те имат поведение на вълна и дори собствени специфични честоти.
http://bgchaos.com/560/fractals/quantum-mechanics/опитът-с-двата-процепа-на-юнг/
https://akademia.kogitalnost.com/експеримент-за-двойния-процеп-йънг/

И както казва моят любим диалектик:
Цитат
За метафизика нещата и техните мисловни отражения, тоест понятията, са изолирани, неизменни, застинали, веднъж завинаги дадени предмети, които трябва да бъдат изследвани само един след друг и независимо един от друг. Метафизикът мисли само чрез неопосредствувани противоположности; неговата реч се състои от: "Да-да, не-не, всичко друго е от Лукавия". За него нещото или съществува, или не съществува: нещото не може да бъде то самото и същевременно нещо друго. Положителното и отрицателното се изключват абсолютно едно друго; причината и следствието се намират също така в неизменна противоположност помежду си. Този начин на пръв поглед ни се струва съвсем приемлив, защото е присъщ на така наречения здрав човешки разсъдък. Но здравия човешки разсъдък, колкото и почтен спътник да е той в домашната обстановка, между четирите стени, преживява най-чудни приключения, щом дръзне да излезе на широкия простор на изследването. Метафизическия начин на мислене, макар и да е оправдан и дори необходим в известни области, повече или по малко обширни в зависимост от характера на предмета, рано или късно достига до предели,отвъд които той става едностранчив, ограничен, абстрактен и се заплита в неразрешими противоречия, тъй като поради отделните неща той не вижда тяхната взаимна връзка, поради тяхното битие - тяхното възникване и изчезване, поради техния покой забравя тяхното движение, поради дърветата не вижда гората.
И се оказва забележително прав:
Цитат
Правило, установено през 1927 г., гласи: електронът е или частица, или вълна, но никога не притежава свойствата на вълна и частица едновременно. Всеки опит да се установят едновременно както корпускулярните, така и вълновите свойства се сблъсква с принципа на неопределеността на Хайзенберг.

18
По света … / Гърция
« -: Юли 06, 2019, 15:45:54 »
Защо Ципрас ще загуби изборите в неделя?
Цитат
Oсновната причина за очакваната загуба на Ципрас в неделя е чувството на поражение сред гърците. Това коментира пред БНР  проф. Георгиос Плиос от Атинския университет.
„Това чувство има два аспекта – някои смятат, че Преспанското споразумение е една голяма загуба за Гърция, а за други чувството на поражение има социална основна – големите данъци и това, че фактически още сме в криза“, обясни Плиос.
В неделя в Гърция предстоят предсрочни парламентарни избори, които управляващата крайнолява СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас е много вероятно да изгуби. Фаворит с 8-10 пункта пред СИРИЗА във вота е консервативната „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, която има шанс за мнозинство и самостоятелно правителство.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/zashto-cipras-shte-zagubi-izborite-v-nedelia--285236/

19
Цитат
Председателят на БСП Корнелия Нинова е сигнализирала европейски институции и дипломати за приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с промяна във финансирането на политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Писмото е с няколко адресата - Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България.
В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева.
"Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес", пише в писмото.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/korneliia-ninova-e-signalizirala-evropeiski-institucii-za-partiinite-subsidii-285230/
Намерила от кого да търси съдействие.

20
Цитат
Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата пред Христо Николов в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria - „Бизнес старт“.
„В България производителността на работника е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов.

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/aikb-bylgarinyt-e-niskoefektiven-i-zatova-triabva-da-raboti-poveche-285045/
Егати наглите технологично неграмотни работодатели, дори не са в състояние една технология да копират, за да им излезе евтино като на китайците, след като нямат пари да я купят.
После работниците им криви. Нямали производителност и трябвало да работят повече. Искат с технологии от времето на баба ми българския работник да има производителност като шведския.

21
Цитат
ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП след изборите за Европейски парламент, като разликата достига почти 5% от всички анкетирани, сочи проучване на „Тренд“ за обществените нагласи към основните партии и институции през юни.
В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете партии от близо 8%. ДПС запазва традиционното си влияние със 7,1% от всички интервюирани.
Новата ситуация в патриотичния лагер, която бе регистрирана на изборите за Европейски парламент, се повтаря и след изборите. Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори, те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за Демократична България. Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените пет формации, която ще прескочат изборната бариера от 4% при евентуални парламентарни избори.
„Обединени патриоти“ като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат е отчетен и при „Воля“ (1,2%), и „Атака“ (1,1%).
Не се отчита съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия.
През юни 20% от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65% са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%.  При президента се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности. Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48%, а отрицателната 33%.
Мнозинството от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29% са на обратното мнение.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gerb-uvelichava-predninata-si-pred-bsp-sled-evrovota-284294/

22
Цитат
Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет, Това заяви в ефира на bTV избраният за евродепутат Радан Кънев от „Демократична България”. Той добави, че това ще върне страната ни към най-мрачните времена на връзка между политиката и бизнеса.

Казусът със субсидиите на партиите вече е на финалната права. Днес техният размер ще бъде разгледан в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, а утре ще бъде гласуван в зала окончателно.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ подкрепя предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите от физически и юридически лица след намаляването на субсидията на един лев.

„Става дума за директно узаконяване на феномена политически рекет. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а днес искат да бъде установено официално – влиянието на едрия бизнес върху властовите структури”, заяви по този повод Кънев.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обяви тази сутрин пред БНТ, че партията предлага смяна на модела на партийно финансиране единствено заради обществените нагласи. По думите ѝ няма опасност в партиите да влизат пари със спорен произход.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radan-kynev-upravliavashtite-uzakoniavat-politicheskiia-reket-284278/

23
По света … / Турция
« -: Юни 07, 2019, 23:16:39 »
Цитат
Най-доброто решение за Турция: валутният борд?
Най-доброто решение за Турция е да въведе валутен борд, който да фиксира лирата към долара или еврото. След замразяването на паричната база лирата ще се търгува свободно за известно време преди да бъде определен фиксираният курс.
Би било трудно за лидер като Ердоган да отстъпи контрола върху монетарната политика на Вашингтон или Франкфурт, но това ще сложи край на турските валутни неволи. Ердоган казва, че не иска да работи с МВФ, и това е начин да го избегне.
Валутният борд също така ще принуди Анкара да реши фискалните си проблеми, след като вече няма да може да използва монетарни схеми, за да финансира разточителните си разходи.
В комбинация с реформи в съдебната система и на трудовия пазар това ще постави Турция на пътя на богатството. Въпреки това Ердоган не показва знаци, че разбира ролята си във валутната криза, така че инвеститорите и финансовите министри по света трябва да бъдат подготвени за срив на лирата.
https://www.investor.bg/analizi/91/a/nai-dobroto-reshenie-za-turciia-valutniiat-bord-282755/

24
Цитат
Най-високата средна заплата в България за 2017 г. е регистрирана в община Челопеч – наличие на голяма добивна компания и съответно 2 178 лв. средна заплата за общината. След това са Козлодуй, с ядрената централа – 1 790 лв. средна заплата за общината, Раднево и Гълъбово, с големите компании в енергетиката, имат средни заплати от съответно 1 657 лв. и 1 610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1 562 лв. средна заплата (отново наличие на голяма добивна компания) и Девня - с 1 442 лв. средна заплата (силно изразен индустриален профил).

Столицата София се нарежда на 8-о място през 2017 г. със средна заплата от 1 433 лв. За разлика от много други икономически класации, тук община София няма как да бъде лидер, тъй като икономическият профил на столицата е много разнообразен и макар заплатите да са високи, те не могат да догонят средните нива на заплащане в някои малки общини, където огромната част то наетите са в енергетиката или добивната промишленост. Веднага след София в класацията идва Панагюрище (9-о място) със средна заплата от 1 285 лв. през 2017 г. Отново пример за община с голяма добивна компания, която излиза в челото. Другите примери в топ 20 вече включват общини с индустриален профил – обикновено близо до големия град и с развита индустриална зона. Такива са Костинброд, Елин Пелин и Божурище, в близост до София, Суворово, Аксаково и Белослав, до Варна и Марица до Пловдив. Всички тези общини са със средна месечна заплата в рамките на 1 000 – 1 200 лв. за 2017 г.

Общият поглед към общинската карта на заплатите позволява много ясно да се откроят както водещите икономически центрове, така и районите, които изпитват сериозни трудности. Разликите между Северна и Южна България също могат лесно да се видят. На юг се формират центрове с по-високи заплати около София и Пловдив, а на следващо ниво и около Стара Загора и Бургас. Центрове, които са добре свързани и реално могат да си влияят положително. Към тези големи градове прибавяме и добивната промишленост в малките общини в Средногорието.

На север единственият център на високи заплати около голям град е Варна. Другите примери, като Севлиево и Летница например, са хубави, но те не могат да повлияят в по-голям мащаб на картата на север. Това е и един от аргументите, които сме извеждали и преди, за регионалното развитие. Проблемите на север не са просто наличието на обезлюдяващи се общини в Северозападна България, а липсата на силни икономически центрове, които да си влияят взаимно. Някои от големите градове на север като Плевен, всъщност губят хора и не предлагат високи заплати.

Всъщност ако се вгледаме в картата, ще видим, че по-голям клъстер от общини с ниски заплати може да бъде намерен и на юг,особено около Благоевград. Преди година имаше дискусия защо заплатите в област Благоевград са толкова ниски и сравними с тези в област Видин. Общинската карта дава ясен отговор. В община Благоевград заплатите не са чак толкова ниски, но ситуацията в съседните по-малки общини е силно влошена. По-малко от 1/3 от работещите в област Благоевград работят в областния център. Всички останали са в съседни общини, където заплатите са сред най-ниските в страната.

Тази карта е само един пример затова как наличието и ясното представяне на данни на ниво община могат да обяснят множество процеси на регионално ниво.

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/obshtinata-s-nai-visoka-zaplata-v-bylgariia-283300/

25
Цитат
В нашето общество съществува един мит, че младите не четат толкова литература, колкото старите са чели през своето време. Какво е мнението на един от съоснователите на сайта „Аз чета“ Милена Ташева по тази тема:
„Всяко поколение твърди за предишното, че не чете. Това не е вярно. Разликата е, че новото поколение не чете това, което старото разбира за качествена литература. Мултиплицирането на поколенията не е добра идея. По-скоро старите хора трябва да се опитат да разберат младите, като четат съвременна литература“.

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/prez-poslednite-deset-godini-chetiashtite-hora-v-bylgariia-se-uvelichavat-282821/

26
Цитат
„Ние сме в регрес и е много голям въпросът защо сме в регрес. Защо не запазихме онази позиция и онези оценки", каза още бившият премиер в интервю по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода".

„Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от този, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност”, каза още Костов.

Той признава и друга грешка: „Урокът, голямата грешка – ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература – по друг начин да се обучават младите българи – да стават убедени привърженици на демокрацията”, обясни бившият премиер.
По думите му неспечелената битка е тази за децата и учениците, които днес са напълно безпомощни да осмислят нещата около себе си. "Големият ни дълг е към тях, те не могат така да бъдат пуснати в живота, те няма да бъдат конкурентни европейски граждани."
Иван Костов коментира и масовата приватизация. Според него тя е идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. „Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование”, посочи Костов. Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната „Техноимпекс”.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivan-kostov-ne-se-gordeia-s-vyvejdaneto-na-valutniia-bord-280443

27
Цитат
В България реалният ръст на средната работна заплата за десет години (от 2009 до 2018 г.) е 87%, но българинът остава най-беден в ЕС. Този показва проучване на Европейския синдикален институт, представено от лидера на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.
Димитров припомни искането на КНСБ за ежегоден ръст на доходите между 12% и 15%, което означава минимална заплата от 650 лева от 1 януари догодина. Синдикатът иска и стартова минимална заплата за висшистите, която да едно и половина спрямо минималната за страната, или 1000 лева от 1 януари.
Пламен Димитров припомни, че минималната заплата на България е най-ниската в ЕС, две трети от българските работници получават по-малко от средната заплата в страната, която е 1135 лева. Неравенствата се задълбочават. Получаващите минимални доходи устойчиво са 400-500 хиляди души, около 600-800 хиляди са работещите бедни.

Попитан кога минималната работна заплата в България ще стане 650 лева социалният министър Бисер Петков каза, че съгласно програмата на правителството това ще стане от 2021 г. По повод искането на КНСБ заплатите ежегодно да се увеличават с 15% министърът каза, че те вече се увеличават с двуцифрено число, това е политиката, която правителството води чрез програмата си за увеличаване на минималната работна заплата, а високият й ръст е в основата на бързото нарастване на средната заплата.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pri-87-ryst-na-zaplatite-za-10-godini-bylgarinyt-ostava-nai-beden-v-es-280068/
Е, значи още доста народ ще се изнесе да търси работа в ЕС.

28
Понеже повечето нямат готовност да прочетат нещо по дълго от една страница текст, ще предам информацията в телеграфен стил.
1) Кои болести ще могат да се излекуват?
Болест на Алцхаймер, атеросклероза, диабет 2 тип, остеопороза, остеоартрит, старението на кожата, старението на имунната система и останалите болести свързани със остаряването на организма.
2) Колко често ще трябва да се прилага Теломеразната терапия?
Веднъж на 10 години.
3) Колко ще може да ви подмлади терапията?
В зависимост от възраста ви, най често няколко десетилетия. Но няма да ви направи тийнейджър.
4) Скъпо ли ще струва терапията?
По обща оценка колкото струват ваксините, тоест не повече от 100 долара за доза.
5) Ще ни направи ли терапията безсмъртни?
Не, защото не може да ни предпази от нещастни случаи, а също от болести които убиват и млади хора. Но напълно е възможно да удължи средната продължителност на живота до няколко столетия. Накратко казано това ще бъде най дългият експеримент в науката, ще са необходими именно тези няколко столетия, за да се оцени колко е ефективна терапията.

29
Култура … / Краят наближава
« -: Март 26, 2019, 01:43:11 »
Новината, че хитовият сериал приключва, остави многобройната му армия от фенове разочарована, а социалните мрежи са пълни с теории за това как ще приключи jfx. Надеждата на телеманиаците е поне една от двойките да се сдобие с нов наследник, както и Радж да се разходи до олтара.
Шелдън Купър (Джим Парсънс), Ленард Хофстетдар (Джони Галеки), Хауърд Уоловиц (Саймън Хелбърг) и Раджеш Кутрапали (Кунал Наяр) се превърнаха в истински идоли за любителите на комиксите, а глуповата, но секси блондинка Пени (Кайли Куоко) им вдъхна надежда, че и зубър може да спечели сърцето на кралицата на бала.
Датата, на която за последно ще чуем гениалния досадник Шелдън да чука три пъти на вратата и да казва „Базинга!“, е 16 май.
Последният епизод от любимия на малки и големи сериал няма да трае традиционните 22 минути, а ще продължи един час. Това съобщиха от телевизия CBS.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/finalyt-na-teorija-za-golemija-vzriv-shte-e-ednochasov-159841

Джим Парсънс, 24 март 1973 г. (възраст 46 години), Хюстън, Тексас, САЩ
Височина: 1,86 m
Съпруг: Тод Спиуак (ж. 2017 г.)
През септември 2011 г. Джим Парсънс, Кейли Куоко и Джони Галеки подписват договор, според който за всеки епизод те получават по $200 000 с възможност за увеличение и процент от печалбите. С течение на времето хонорарите на актьорите постоянно се покачват като още преди осми сезон достигат до 1 милион долара за епизод за трите основни лица – Парсънс, Кейли Куоко (Пени) и Джони Галеки (Ленърд).
Според източници, близки до продукцията, телевизията-майка на поредицата CBS е била готова да влезе в нови преговори със звездите, сред които попадат имената още на Джони Галеки, Саймън Хелбърг, Кунал Наяр и Кайли Куоко. Така, „Теория за Големия взрив“ щеше да получи два допълнителни сезона. Въпреки това, Парсънс е изявил желание да се сбогува завинаги с ролята, изстреляла го в звездната орбита на Холивуд, което довело и до решението за финал на сериала.
За една година Парсънс е заработил 26,5 милиона долара, като по този начин за четвърти пореден път става най-високоплатеният актьор в телевизията.
На втора позиция е класиран колегата на Парсънс от сериала - Джони Галеки, заработил 25 милиона долара.
Актьорите Саймън Хелбърг и Кунал Наяр, също участващи в "Теория за Големия взрив", заемат трето и четвърто място с по 23,5 милиона долара всеки.

30
      А вот и завтра
    «Будущее уже наступило, просто оно неравномерно распределено».
    Уильям Гибсон
Чем отличается умный человек от глупого и как не остаться в дураках? Как отличить правду, которую ты видишь сам, от обмана, который тебе внушили? В чем проблема человека, который в обмен на свободу возводит государственную машину с множеством обязанностей и ограничений?
Почему великая европейская цивилизация самоуничтожается, а завтрашний мир выглядит страшноватым из нашего сегодня? Михаил Иосифович Веллер, знаменитый писатель и философ, автор бестселлеров и докладчик XXIII и XXIV Всемирных Философских Конгрессов 2013 и 2018 гг., автор философской теории энергоэволюционизма, представленной на Лондонской международной книжной ярмарке и удостоенной медали Всемирного философского форума по диалектике Афины-2010, пишет в своем произведении о нашем прошлом и будущем в легкой и доступной форме, присущим ему ироничным языком.


С годините преставаш да се огорчаваш от човешката глупост, но все пак остава утайката от недоумение: добре, как може да не разбираш, да не възприемаш, да не виждаш елементарни неща? Ако тези неща са ти показани, обозначени, подчертани - и няма как да не ги видиш, да не им обърнеш внимание въобще?
Кой е първият признак за глупост? По какво глупакът се различава от умния?
Ако един глупак също знае някои неща, притежава някаква информация?
Представете себе си на висок балкон и под вас живее своя сложен живот суетен град. Автомобили с шофьори и пътници, улици и тротоари, къщи и магазини, птици в небето, кучета на тревни площи, растения в покрайнините, и на разстояние ливади и полета. Всичко е видимо.
Сега си представете, че всичко е в тъмнина. Единственият източник на светлина е фенерче в ръката ви. Тесен лъч от това фенерче осветява част от улица с минаващ автобус, после част от къща, стена с дузина прозорци, после дърво на тревата.
Изместваш лъча и друго се появява в кръга от светлина и първото изчезва в тъмнината.
Такава е разликата между мисловния апарат на умния и глупака.
Умният държи под внимание, съзнателно и несъзнателно - целия обем информация, която може да е от значение за решаването на даден въпрос.
Той вижда целия град от балкона - и е ясно, че тези хора отиват да работят, а тези отиват  в ресторант, а тези се тренират на стадиона и този трамвай ги отвежда от зоната за работа до центъра и обратно.
Глупакът вижда само тесен кръг от пейзажа, много ограничено поле от информация. Трамваят ще види, но ще престане да вижда стадиона. Ще види ресторанта, но няма да види склада за заводски продукти. Така за глупака е непостижимо да разбере, там всички ли работят без отдих или почиват без работа.
А сега за този тип глупаци с който регулярно се сблъсква всеки.
Особено в нашето време на социални мрежи, форуми и коментарии.
Особеност на глупака е че може да взема под внимание само един тезис, едно послание, един факт, само една страна на предмета от много други.
Разсъжденията на глупака са като права линия - най краткия път между две точки.
"За да яде кравата по малко и да дава повече мляко, трябва по малко да се храни, а повече да се дои." Ето буквално това е начинът на разсъждение на глупака.
По всички прогнози, статистически извадки, графики на процесите, обзор на тенденциите, екстраполация на събитията - съвременната политика ще превърне Европа в ислямски свят. Абсолютното доминиране на исляма в Европа не подлежи на съмнение.
Морала, дрес-кода, правата на човека, свободата на словото и печата, сексуалните норми и ограничения - всичко това ще се регулира от исляма.
Няма основание да се съмнявате в това.
Или, ако искате да останете в християнска Европа с европейска култура - променете политиката. Въведете твърд протекционизъм - етнически, религиозен, културен, ментален.
Както искате. Ти избираш европеецо. Все още имаш възможност. Скоро никой няма да те пита как искаш да живееш, а ще ти диктуват как да живееш.
Другари много умни и богати евреи с големи възможности. Пробвайте да напъните вашите прославени мозъци и посочете мюсюлманска държава, където приветстват и обичат евреите. Поне една. Не се сещате? Но вие се гордеете с вашето IQ?
Образования разум подсказва и успокоява: никаква предопределеност в историята не съществува, ние сме длъжни да увеличим усилията, да привлечем спонсори и въвлечем масите.
Само хладната аналитична способност, неприятна като жаба в мляко показва, че идва краят, нали сами си копаем гроба, златният век на Европа е зад нас, чакат ни гонения и нищета. Ако ти решиш просто да плуваш по течението, значи гласуваш за злокачествената глупост, за смъртта на своя народ и своята култура.
През 1957 г. е публикувана книгата на К. Попър "Бедността на историцизма". Нейната основна идея беше очертана още в прочутото "Отворено общество и неговите врагове".
Същноста и е в твърдението, че обективните закони на историята не съществуват. Историята се създава от конкретни постъпки на конкретни хора в конкретни обстоятелства, тяхната сума е история. И тъй като действията и техните резултати  зависят от разнообразни, специфични и неопределени и непредсказуеми фактори - тогава за какви „обективни закони на историята” можем да говорим.
Не, граждани: както искат хората, както решат, така и ще направят, и в същото време
ще вземат под внимание своите грешки, ще ги коригират и ще действат нататък.
Всичко е в ръцете на хората.
Ето кратък преглед на теорията на Карл Попър за историята. За нейните закони и за ролята свободна личност. Перифразирайки стария Бърнстейн: "Законът е нищо, свободата на човека е всичко."
Признат като един от големите философи на 20-ти век, влиятелен преди всичко като политически философ Карл Попър беше чиста проба волунтарист. Класически.
Именно в неговото разбиране за историята.
Самият Попър изрази своето кредо с римска директност: „Бъдещето зависи от нас и няма доминираща историческа необходимост. "
Умири, Денис, по-добре няма да го напишеш.
Тоест, той вярваше, че човек може да направи всичко, каквото поиска (разбира се в рамките на човешките възможности). И това е така! Но първо човек трябва да го поиска. Но да иска според желанието си, това вече не е в неговите сили. Нашите желания са
проявления на нашите инстинкти и нашите инстинкти се дават порождение, от природата,
 от еволюцията, като необходими механизми за поддръжка на живота.
Инстинктите можете да култивирате, това винаги се е случвало при човека. Техните прояви могат да бъдат коригирани и да се ограничат в някаква рамка. Както винаги се е случвало. По по принцип комплексът от човешки желания остава постоянен.
Така че обективният закон вече съществува - един като за начало. Нарастващата сложност на трудовите дейности винаги е нарастваща - тоест техническа еволюция. Количеството на информацията нараства - тоест еволюцията на информацията. Анализът на природните феномени е все по-дълбок и по-сложен - няма да избягате от научната еволюция. И държавната система става все по-сложна - така политическата еволюция е очевидна. И социалните групи станаха все по-заплетени и техните характеристики и права стават все по-сложни. Социална еволюция. И само в тази посока се движи цялата история! И всички цивилизации, преминаващи фазите на своето развитие, престават да съществуват: загниват, разпадат се, разрушават се. И след известно време се заменят от други. А основните принципи на съществуването на системите, включително социалните, е необходимо да се разбират.
Така че нима наистина няма никакви обективни закони? ..
Горкият стар Карл. Ако приемем, че човекът е абсолютно свободен в мислите и действията си и не му въздействат никакви закони на историята - Карл беше, аз-е ... ние сме далеч от вулгарната дума "Глупак" ... но като цяло ме разбирате. Ако пътят води мъдрите към глупостта, неговия ум е въображаем: умоподобен симулякр. Невероятна комбинация от позитивизъм, идеализъм, оптимизъм и декларативна неспособност за системно мислене. Което е довело до исторически примитивизъм на нивото на детска градина: дръж се добре и ще израснеш значителен човек. Агитплакат от сатиричен роман: "Както искаме - така и ще го направим."
Историческата философия на Попър иска да съживи тезата за свободната воля. В мащабите на човешката история, до абсолютна свобода на волята.
Фундаменталната грешка на Попър е, че сборът от частности като система, не е равна на сумата на отделните частности. Сборът от свободните воли не е тяхното аритметично събиране, но винаги и неизбежно дава системно нов резултат.
Бригада, корпорация, държава - е социална пирамида. Със своята собствена йерархия и автоматично появяваща се чрез вътрешни връзки и общи закони. Както един войник е свободен изпълни заповедта по най-добрия начин - така човекът е свободен по най-добрия начин да приложи законите на природата. Всеки отделно може някак си да се поизмъкне - но цялата човешка купчина заедно все още се движат в предварително определена посока.
Европейските ценности произлизат от това, че Европа съществува. C нейната европейска култура, манталитет, етика, индивидуални права и Християнски традиции.
С усърдие, честност, уважение към околните и разнообразни свободи. И в сферата на тази култура, в нейните рамки съществуват и тези ценности. Политически, идеологически, социални и ментални. Те са част от цялата тази европейска култура.
И те имат общочовешко значение.
Е, тук трябва да помним, че докато има Европа в нейния съвременен вид - ще ги има тези ценности. Но ако не я бъде Европа, няма да ги има ценностите. Заедно с много други хубави неща.
Тоест предпоставка за запазване на европейските ценности е запазването на Европа в сегашното състояние.
Самосъхранението на Европа е условие за запазване на нейните ценности.
Това е елементарна истина. И все пак тази елементарна истина се отхвърля от маса хора: движения, партии и групи.
Либералните социалисти имат удивително прозрение: Европа се променя, но ценностите трябва да останат.
Банда идиоти !!!
Това противоречи на инстинкта на културното и етническо самосъхранение на Европа - европейските ценности се отричат ​​от самите тях. Колкото повече се променя Европа - толкова по-малка става сферата за тяхното съществуване.
Европа бързо престава да бъде себе си: да бъде християнска, бяла, трудолюбива, законопослушна, моногамна, възпроизводима чрез деца, зачитащи и пазещи своята  култура.
Разширяват се мюсюлманските анклави - зони напълно свободни от Европейски ценности: нито законът, нито правата на жените, нито европейската култура присъства там. Това са анклави с неевропейски или антиевропейски ценности - населението им бързо се умножава, тяхното значение нараства. Те се придържат към възгледите на Шариата и изискват Съдилища на шариата. В същото време - европейските власти, елитите и общественото мнение е снизходително и окуражаващо към тях.
Унищожаването на семейството, унищожаването на сексуалния и трудовия морал, поощряване на паразитизма, изравняване на националните култури - мислите ли, че с тези тенденции европейските ценности ще останат. Къде? В друго социокултурното пространство? От къде на къде?
Европейската култура се основава на: християнството, рационализма, демокрацията, пазара. И е създаден от европейци, моногамни, хетеросексуални, воини и работници. Те осигуриха днешното богатство, мир, права и възможности. Именно те измислиха и внедриха тези европейски ценности.
И ако само! - и веднага щом! - белите хетеросексуални християни престанат да бъдат еднозначно господстващо мнозинство в Европа, което мнозинство е основната работна, научна и военна сила, основният данъкоплатец и източникът на право и закон - веднага щом тяхната важност и позиция бъдат поставени под съмнение и сериозно нарушени и за дълго време! - цялата настояща Европа ще се срине и ще се възцари мизерната анархия на маргиналите. И тогава никакви европейски ценности няма да останат. Мюсюлманите, хомосексуалистите и лесбийките под управлението на феминистките, неосоциалистите и моллите, ще ви организират такава Европа, че вие ​​сами ще се изненадате. Желязна врата, пистолет и кутия консерви ще бъдат вашите ценности!

31
Историята на Мел
Изпратена в USENET от нейния автор Ед Нетер на 21 май 1983 г.

Наскоро в една статия, посветена на истинския “мъжки” стил на програмиране, се появи смелото и категорично твърдение:
Истинският програмист пише на Fortran.
Може би сега в тази упадъчна ера на светла бира, джобни калкулатори и приятелски интерфейс, но в Доброто Старо Време, когато “софтуер” звучеше непознато и Истинските Компютри бяха направени от барабани и електронни лампи, Истинските Програмисти пишеха на машинен код. Не на Fortran. Не на BASIC. Дори не на Assembler. Машинен код. Груби, прозаични, неразбираеми шестнадесетични цифри. Директно.
За да не израсне цяло едно поколение от програмисти, без да познава това славно минало, аз се чувствам морално задължен да опиша толкова добре, колкото ми позволява разликата в поколенията, как пишеше тогава Истинският Програмист.   Ще го наричам Мел, понеже това беше неговото име.
За пръв път срещнах Мел, когато започнах работа при Royal McBee Computer Corp., отдавна несъществуващ филиал на компанията за пишещи машини. Фирмата произвеждаше LGP-30, малък, евтин (за онова време) компютър с барабанна памет и тъкмо започваше да произвежда RPC-4000 – по-усъвършенстван компютър, по-голям, по-добър, по-бърз …   с барабанна памет. Магнитните сърцевини струваха твърде много, а и без това не им беше там мястото. (Затова не сте чули нито компанията, нито компютъра.)
Бях нает да напиша компилатор за Fortran за това ново чудо и Мел ме посвещаваше в тайните му. Мел не обичаше компилаторите.
“Ако програмата не може да възпроизведе собствения си код – казваше той – каква е ползата от нея?”
Мел беше написал в шестнадесетичен код най-популярната компютърна програма, която компанията притежаваше. Работеше на LGP-30 и играеше на “21” с потенциалните купувачи по компютърните изложби.   Ефектът й винаги беше драматичен. На всяка изложба павилионът на LGP-30 беше пълен, а търговските посредници на IBM стояха отстрани, говорейки помежду си. Дали това се отразяваше на продажбите, беше въпрос, на който никога не сме се спирали.
Работата на Мел бе да преработи програмата за “21” за RPC-4000. (Порт? Какво означава това?) Новият компютър имаше адресна схема “едно плюс едно”, в която всяка машинна инструкция в добавка към кода на операцията и адреса на операнда имаше втори адрес, указващ къде на въртящия се барабан се намира следващата инструкция.
Както бихме казали днес, след всяка инструкция следваше GOTO! Направете от това блок-схема!
Мел обичаше RPC-4000, защото можеше да оптимизира кода си: като подреди инструкциите върху барабана така, че точно когато едната си е свършила работата, следващата да пристигне под четящата глава и да бъде на разположение за незабавно изпълнение. Имаше програма, която правеше точно това – “оптимизиращ асемблер”, но Мел отказваше да я използва.
“Никога не знаеш къде ще сложи нещата – обясняваше той, – така че трябва да ползваш отделни константи.”
Мина много време, преди да разбера тази забележка. Тъй като Мел помнеше шестнадесетичното представяне на код на всяка операция и присвояваше свои собствени адреси от барабанната памет, всяка инструкция, написана от него, би могла да се разгледа като числова константа. Той можеше да вземе предишна инструкция и да я използва като операнд при следващото умножение, ако тя съответстваше на необходимата числена стойност. Програмата му трудно можеше да се променя от друг.
Сравнявал съм ръчно оптимизираните програми на Мел със същия код, преработен от оптимизиращия асемблер. Тези на Мел винаги работеха по-бързо. Причината бе, че методът за програмиране “от вън на вътре” все още не беше измислен, а и Мел едва ли щеше да го използва. Той пишеше първо най-вътрешните цикли в програмата, така че достъпът до тях да е най-бърз. Оптимизиращият асемблер не беше достатъчно умен, за да работи по този начин.
Мел също никога не пишеше закъснителни цикли, дори когато упоритият Flexowriter изискваше закъснение между отделните символи, за да работи както трябва. Той просто разполагаше инструкциите върху барабана така, че всяка следваща беше току-що отминала четящата глава и барабанът трябваше да направи още един цял оборот, преди да я намери. Той беше измислил незабравим термин за тази процедура. Въпреки че “оптимален” е абсолютно определение също като “уникален”, стана практика да се превръща в относителен: “не докрай оптимален”, или “не много оптимален”. Мел наричаше прехода с максимално времезакъснение “най-песимален”.
След като завърши програмата за игра на “21” и я настрои за работа (“Дори инициализацията е оптимизирана” – каза той гордо), се получи Заявка За Промяна от отдела за продажби. Програмата използваше елегантен (оптимизиран) генератор на случайни числа за разбъркване на и раздаване на “картите” от “тестето” и някои от търговските посредници бяха решили, че е прекалено честна, тъй като понякога клиентите губеха. Искаха Мел да преработи програмата така, че със сензорен превключвател на конзолата раздаването да се промени и клиентът да спечели.
Мел се опъна. Той определи това като явна несправедливост, каквато си беше, и като посегателство върху неговата лична почтеност на програмист, какъвто си беше, и отказа да го направи. Търговският директор разговаря с Мел, както и Шефът на фирмата, а по негово настояване и няколко колеги програмисти. Накрая Мел се предаде и написа кода, но беше обърнал условието – когато се включеше сензорният превключвател, програмата играеше нечестно, побеждавайки всеки път.
Мел ахна. Заяви, че подсъзнанието му е неконтролируемо честно, и твърдо отказа по-нататъшни промени.
След като Мел напусна компанията за по-зелени па$бища, Шефът ме помоли да погледна кода и ако успея да намеря проверката да я обърна. Малко неохотно се съгласих да погледна. Да трасираш код написан от Мел, беше истинско приключение.
Винаги съм смятал, че програмирането е изкуство, чиято истинска стойност може да се оцени само от друг, посветен в това тайнство; има прекрасни бисери и поразителни хрумвания, скрити от човешкия поглед и възхищение понякога завинаги поради самото естество на процеса. Можеш да научиш много за един човек само като четеш кода, който е написал, дори в шестнадесетичен вид. Мисля, че Мел беше невъзпят гений.
Може би най-големият шок дойде, когато намерих съвсем невинен цикъл, в който липсваше проверка. Нямаше проверка. “Нищо”. Според здравия разум това би трябвало да бъде безкраен цикъл, където програмата ще остане да се върти завинаги. Изпълнението обаче минаваше през него и продължаваше спокойно. Отне ми две седмици докато го проумея.
RPC-4000 беше осъвременен с т.нар. индексен регистър, позволяващ на програмиста за напише цикъл, който да използва вътре в себе си индексирана инструкция. Всеки път стойността на индексния регистър се прибавя към адреса на тази инструкция, така че да сочи към следващата данна в поредицата. Трябваше само всеки път да се увеличава стойността на индексния регистър. Мел никога не използваше индексния регистър.
Вместо това той изтегляше инструкцията в машинния регистър, добавяше единица към адреса й и я записваше обратно. След това изпълняваше преработената инструкция направо от регистъра. Цикълът беше написан така, че времето за това събиране да бъде точно толкова, колкото е необходимо, за да бъде изпълнена инструкцията, а следващата да се придвижи под четящата глава на барабана, готова за изпълнение. Но цикълът нямаше проверка.
Хванах нишката, когато забелязах, че флагът на индексния регистър, разположен между адреса на инструкцията и кода на операцията в машинната дума, е вдигнат – въпреки че Мел никога не използваше индексния регистър, оставяйки го нулиран през цялото време. Когато лампичката ми светна, едва не ме ослепи.
Той беше разположил данните в горния край на паметта – последното пространство, което инструкциите можеха да адресират, така че, след като последната данна бъде обработена, увеличаването на адреса на инструкцията да го препълни. Преносът ще прибави единица към кода на операцията, превръщайки в следващата команда от набора: jump инструкция. Разбира се следващата инструкция беше разположена на адрес нула и програмата продължаваше щастливо по пътя си.
Не съм се чувал с Мел, така че не знам дали той някога е отстъпил пред промените, залели техниката на програмиране през годините, изминали оттогава. Иска ми се да вярвам че не е. Във всеки случай бях до толкова впечатлен, че се отказах да търся “обърканата” проверка, като казах на Шефа, че не мога да я намеря. Той не бе изненадан.
Когато напуснах компанията, програмата за игра на “21” все още мамеше, ако се натисне сензорният превключвател, и мисля, че така се е редно. Не ми бе приятно да бърникам в кода на един Истински Програмист.

32
Гледайте тази събота и неделя в bTV Репортерите филма на Стоян Георгиев
Ромски квартали на България се изнасят в Германия. Преселението е с мащаб и темпове, които можем да наречем исторически.
Тази събота и неделя в bTV Репортерите Стоян Георгиев ще представи филм за изнасянето на хора от Столипиново в германския град Дуисбург.
Официално нашите съграждани само в този град вече са 12 хиляди.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/romski-kvartali-se-iznasjat-v-germanija.html

33
Експерти: Данните са най-големият капитал на компаниите
„Живеем в свят с все по-нарастващо значение на данните и тяхното управление. Причина за това са усложнените бизнес процеси и динамика на количеството данни, с които организациите работят“, заяви Николай Аврамов, управител на Парафлоу Комуникейшънс, по време на конференцията „Данните ви крият бизнес тайни“, посветена на модерните методи за анализ.
По неговите думи, източниците на информация, от които компаниите могат да добиват допълнителни ползи и да подобряват вземането на стратегически, административни и оперативни решения, се увеличават непрекъснато. Влияние оказват и навлизащи технологии като изкуствен интелект (AI) и машинно учене (ML).

Бизнес средата днес се характеризира с бърза трансформация, променящи се нужди и непрекъснато развиване на нови технологии. Ето защо Парафлоу стартира открити дискусии, в които споделя интересни аспекти от проекти за управление на бизнеса, върху които работи вече над 10 години. Така компанията иска да допринесе към натрупаното знание на експертите – в частност, от финансовия сектор, посочи Зорница Йорданова, проектен мениджър в Парафлоу.
https://technews.bg/article-114966.html

34
Германската автомобилна индустрия ще инвестира близо 60 млрд. евро (68 млрд. долара) в идните три години в електрически автомобили и автоматизирано управление, съобщи ръководителят на Асоциацията на германската автомобилна промишленост (VDA) Бернард Матес преди автомобилното изложение в Женева.
„Ще инвестираме над 40 млрд. евро в електрическа мобилност в идните три години, а още 18 млрд. евро ще бъдат инвестирани в дигитализацията и свързаното и автоматизирано шофиране“, съобщи Матес в комюнике, цитирано от Ройтерс.
Обхватът на моделите електрически автомобили от германските производители ще се утрои в същия период, каза още той.
„Увеличаването на електрическата мобилност идва в Европа. Без нея целите на Европейския съюз за въглеродните емисии не могат да бъдат изпълнени до 2030 г.“, допълни Матес и призова за създаването на подходящи регулаторни условия в Европа.
https://www.investor.bg/novini/444/a/germanskite-avtomobilni-kompanii-shte-investirat-60-mlrd-evro-v-elektromobili-278093/

35
От същото място във Флорида, откъдето излетяха първите хора към Луната, НАСА тази събота ще опита нещо, което не е правила, откакто космическите совалки бяха спрени през 2011 г. – да изпрати в орбита космически кораб, създаден за превозване на астронавти, пише Wall Street Journal.
Демонстрационният полет на капсулата Crew Dragon на Space Exploration Technologies няма да включва хора, но ще има за цел да тества поддържането на жизнените показатели и други системи, необходими за превозване на астронавтите на НАСА до и от Международната космическа станция по-късно тази година.
Полетът ще се осъществи със закъснение от повече от три години, а капсулата Crew Dragon не включва всички функции, които SpaceX първоначално предвиждаше, като напълно автоматизирани системи за контрол на полета и опции за повторно използване след пътуване отвъд атмосферата. НАСА все още има значителни притеснения за това дали капсулата защитава добре астронавтите от орбиталните отломки и микрометеоритите.
Но ако бъде успешен, полетът ще отбележи възраждането на американската човешка космическа програма, която от осем години разчита на купуването на превози с руски ракети и капсули. Цената за тях обаче се утрои за около десетилетие, а сега достигна около 80 млн. долара за място.
https://www.investor.bg/novini/261/a/spacex-iska-da-vyzrodi-poletite-na-amerikanski-astronavti-v-kosmosa-278024/

36
15 години назад във времето.
https://web.archive.org/web/20030420161331/http://forum.skycode.com/forum.asp?forum_id=44

МОРЕТО Е ТЪНКО
https://web.archive.org/web/20031224015549/http://forum.skycode.com/topic.asp?topic_id=36135

Morceaux choisis
https://web.archive.org/web/20040621001053/http://forum.skycode.com/topic.asp?topic_id=41868

Жълтата подводница" - Yellow submarine - это вам не подводная лодка "Курск"!
https://web.archive.org/web/20040225225625/http://forum.skycode.com/topic.asp?topic_id=47508
 
След преминаването ни в другия форум през 2003,  двата форума продължиха паралелно да съществуват, но СкайФорума постепенно съвсем подивя:
https://web.archive.org/web/20050505110849/http://forum.skycode.com:80/forum.asp?forum_id=44
https://web.archive.org/web/20070607114755/http://forum.skycode.com:80/forum.asp?forum_id=44
https://web.archive.org/web/20070902121947/http://forum.skycode.com:80/forum.asp?forum_id=44

Ако някой знае друго място в интернет, където има по пълни записи от СкайФорума, може да го сподели.

37
43,5% от българите на възраст между 20 и 64 години са живели в пренаселени жилища през 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
Делът им остава почти непроменен спрямо 2016 г., когато 44,4% от българите са обитавали пренаселени домове според данните на Евростат. По този показател страната ни е на второ място в Европейския съюз след Румъния, където 47,8% от гражданите живеят в пренаселени жилища.
След България се нареждат Хърватия (41,4%), Латвия (40,7%) и Унгария (40,1%), а най-нисък е делът на живеещите в пренаселени жилища граждани на Кипър (2,5%), Малта (2,4%) и Ирландия (2,1%).
България е на второ място и по брой чужденци, които не са граждани на страна членка на ЕС, живеещи в пренаселени жилища – 67,2%. На първо място е Хърватия с 67,6%, а след България са Полша с 61%, Гърция с 55,6% и Италия с 52,5%. Най-нисък е делът им в Малта (9,4%) и Кипър (7,1%).
В целия ЕС чужденците, които не са граждани на страна членка на съюза, живеещи в пренаселени домакинства, са били 34,6% през 2017 г. Това е почти с 18% повече спрямо местните жители, обитаващи пренаселени домове (16,7%) и чужденците, които са граждани на страна членка на ЕС (16,8%).
Евростат смята, че човек живее в пренаселено домакинство, ако то не разполага поне с:
- една стая за домакинство
- една стая за двойка в домакинството
- една стая за един човек на 18 или повече години
- една стая за двама души от същия пол на възраст между 12 и 17 години
- една стая за човек на възраст между 12 и 17 години, който не е включен в предходната категория
- една стая за две деца на възраст под 12 години
В същото време по данни на Националния статистически институт у нас има около 3,9 милиона жилищни единици, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.
В градските райони у нас има незаети около 650 хил. жилища – 25% от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хил., или 43 на сто от жилищата в селата. Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.
Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хил., в Бургас - около 120 хил., във Варна - 80 хил.
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nad-40-ot-bylgarite-jiveiat-v-prenaseleni-domakinstva-277969/

38
Футуризми … / Футурология
« -: Февруари 24, 2019, 05:53:52 »
Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies
Superintelligence asks the questions: What happens when machines surpass humans in general intelligence? Will artificial agents save or destroy us? Nick Bostrom lays the foundation for understanding the future of humanity and intelligent life.
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=4806489

39
Теми на форумците … / Ebooks in Russian
« -: Февруари 24, 2019, 04:59:44 »
А вот и завтра
 Чем отличается умный человек от глупого и как не остаться в дураках? Как отличить правду, которую ты видишь сам, от обмана, который тебе внушили? Как устроен человек, что он добровольно отказывается от свободы и строит государство, где много работы и запретов?
Это книга о том, почему человек стал царем природы и почему государство всегда решает собственные задачи, подчиняя человека себе. Почему великая европейская цивилизация самоуничтожается, а завтрашний мир выглядит страшноватым из нашего сегодня.
Русское предисловие
Ум дурака
Народ и толпа
О нас, любимых
Вчера и сегодня
Конец тоннеля
Почему гибнет наша цивилизация
Выбор будущего
Будущее
И пара штрихов к светлому завтра
Парадокс похоронной гордости
Карл Поппер и наркоз постмодерна
Европейские ценности
Политкорректность как сакральная ложь
Цвета равенства
Женский бунт
Гомосексуализм
Исламский парадокс
Коллективная ответственность
Фашизм
Вера либералов
Свобода творить историю
Человек на фоне истории
Человек
Закон–2. он же Закон энергоизбыточности человека
Социальный инстинкт
Формы социального инстинкта
Знак социума. Символ как системообразующий знак
Системный ресурс
Что вам история?
Движущая сила, смысл и цель истории
Отражения
Эстетика дегенерации
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
Контра
Истоки
Концепция человека
1. Что такое человек?
2. Что человеку надо?
3. Как он этого добивается?
4. Чего же он хочет?
5. Что же он имеет?
6. Что такое счастье?
7. Главное противоречие
8. Воспоминания
9. Ощущения
10. Ощущения доминируют?
11. Положительные и отрицательные
12. Разум
13. Адаптационный ресурс
14. Избыток энергии
15. Игра
16. Жизнь как действие
17. Связь?
18. Роль разума
19. Кнут и пряник
20. Глобальный эволюционизм
21. Человек
Космологическая составляющая
Государство как система
1. Два муравья
2. Цвай камараден
3. Бригада
4. Тургруппа
5. Ролевое распределение
6. Крысы в вольере
7. Зеки в камере
8. Семья
9. Система структурирует: Бытие-внутри-себя и Бытие-вне-себя
10. Фирма
11. Ветвь и дерево
12. Армия
13. Государство – всегда
14. Цель государства
15. Локк, Гоббс и Спенсер
16. Предварительные обобщения
17. Предопределенность
18. Происхождение государства и семья
19. Из чего состоит
20. Начало
21. Развитие
22. Экспансия
23. Деструктивные государства
24. Молодость
25. Укрепление
26. На пике
27. Цветение и гниение
28. Конец
29. Заключение
Об искусственном интеллекте
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5685806

40
Теми на форумците … / Дайджест
« -: Февруари 23, 2019, 21:44:22 »
Apple подготвя замяна на Intel с ARM в компютрите си
Apple ще се откаже от процесорите на Intel в своите компютри в полза на собствено разработени чипове с ARM архитектура. Очаква се това да се случи още през 2020 година, според информирани източници на Блумбърг.

Проектът за собствени чипове на Apple е на пълен ход в момента и е част от стратегия за унифициране на приложенията за компютри и мобилни устройства. Компанията иска разработчиците да могат да създават единни приложения, които работят на смартфони, таблети и компютри – без промени в изходния код и оптимизации.
https://technews.bg/article-114697.html

41
„Но как така! – ще възкликне някой. – Нима изборният процес, нима гласуването, било с урна, било машинно или електронно, няма никакво значение?“. Има, разбира се, и това прави картината още по-грозна. Защото едно е да прецакаш простия и невинен човек, като надменно му заявиш в лицето: „прецакан си“, друго е да го извъртиш така, че да се прецака сам. Затова са и вечните игри с изборното законодателство, чиято цел е единствено да обслужат една или друга клика в един или друг конюнктурен момент и да облекат всичко в сияйната одежда на „народната воля“. „Народе мой! – ще кажат със сълзи на очи. – Правя всичко това за теб! Нас кучета ни яли…“
https://www.segabg.com/category-observer/demokraciyata-e-murtva


42
Няма да е задължително да се попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус.
Следващото преброяване на населението ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021. Това е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване в страната, което се провежда на всеки 10 години, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски, след като Народното събрание прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. Той подчерта, че през 2021 преброяване на населението ще има във всички европейски страни, а данните от него ще послужат като основа при изработването на политики, които засягат всички граждани.
За втори път в страната ни преброяването ще се проведе на два етапа - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.
След приключване на преброяването Националният статистически институт ще разполага с информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия.
Няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус. Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание.
Резултатите от преброяването ще се използват както за нуждите на централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор в страната, така и за нуждите на европейската статистика.
https://www.economy.bg/bulgaria/view/34476/Shte-ni-prebroyavat-ot-22-yanuari-do-15-fevruari-dogodina

43
У нас … / Домусчиев купи NOVA
« -: Февруари 22, 2019, 17:39:53 »
Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала, както и онлайн бизнеси, които достигат средно 74% от българското население всеки месец. Nova генерира приходи в размер на 1,154 млрд. шведски крони (220 млн. лева), а печалбата за 2018 г. възлиза на 223 млн. крони (41 млн. лева). Компанията осигурява работа на 650 души.

Investor.bg не успя да се свърже с Кирил Домусчиев, cпeчeлил тъpгa зa медията чрез свързаната с брат му фирма, на мобилния му телефон. Получихме обаче изявление от Advance Media Group.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, пояснява Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД и брат на Кирил Домусчиев.

В началото на 2015 г. контролираната от предприемача „Футбол про медия“ спечели новия договор за телевизионните права на футболните срещи от българската Първа лига. Фирмата, която е изцяло собственост на Кирил и Георги Домусчиеви чрез  „Адванс Пропъртис“ ООД, плати 30 млн. лева за периода от пет години между 2016 и 2020 г. Първоначално „Футбол про медия“ бе обща собственост на Домусчиев и Тодор Батков, като те държаха по 50% след оттеглянето на третия съдружник - бившия собственик на ЦСКА "Титан", който в началото притежаваше 10%. Батков обаче обяви, че е продал своите 50% срещу 500 хил. лева.

През 2014 г. „Футбол про медия“ плати 5 млн. лева за телевизионните права, след което ги препродаде на ТВ7. Сега обаче мачовете се излъчват от Nova Broadcasting Group и нейните платени канали Diema Sport и Diema Sport 2.

Така въпреки че формално Домусчиев няма никаква собственост на медийния пазар, „Адванс Пропъртис“ е едноличен собственик на капитала на „Футбол Про Медия“ ЕООД. И ако след по-малко от две години „Футбол Про Медия“ отново спечели правата за футбопното първенство, ще трябва да преговаря за излъчване с медия, която е под контрола на същата компания майка. Иначе казано - може да се стигне до конфликт на интереси.

Какво още влиза в Nova Broadcasting Group?

Става дума за бизнес за стотици милиони левове с покритие на няколко пазара – телевизии и радио, списания, онлайн медии и сайтове за търговия.

Телевизионната част се състои от 7 програми с национално покритие и се разпространява ефирно, чрез кабелна телевизия, сателит и IPTV платформа. Става дума за:
- "Нова телевизия" - с общ политематичен профил;
- "Кино Нова" - със специализиран филмов профил;
- "Нова Спорт" - със специализиран спортен профил;
- "Диема" - със специализиран филмово-спортен профил;
- "Диема Фемили" - със специализиран филмов профил;
- "Диема Спорт" - със специализиран спортен профил;
- "Диема Спорт 2" - със специализиран спортен профил.

Nova Broadcasting Group има водещи позиции на основни пазари в областта на медийните услуги, а именно на пазара на телевизионно разпространение, където нейният дял е в границите на 30-40%, и на пазара на телевизионна реклама – около 46% за 2016 г. по данни ГАРБ и Nielsen Admosphere. Според анализ на КЗК за медийния пазар от 2018 г.  "Нова" и "БТВ медиа груп" си поделят над 95% от пазара на ТВ съдържание на база брутен рекламен бюджет.

Втората голяма секция от бизнеса са ключови онлайн сайтове и услуги през контрола Net Info, която е най-голямата онлайн медия група в България (по данни на Gemius за началото на 2019, Investor Media Group e на второ място).

В хода на проучване КЗК уточнява, че „Нет Инфо“ АД предлага интернет реклама на общо 25 уебсайта, включващи собствени сайтове, сайтове, собственост на Nova Broadcasting Group, и партньорски сайтове, които общо покриват около 83% от населението на страната, ползващо интернет, като броят на интернет ползвателите е около 4 200 000 души.

Така групата съсредоточава мажоритарен дял от трафика на интернет потребителите на пазара, което е предпоставка за концентриране на все по-голям дял от медийните бюджети.

Сред сайтовете влизат Abv.bg (портал с едноименната електронна поща, който агрегира съдържание от останалите сайтове) и VBox7.com (най-голямата платформа в България за качване и споделяне на видеофайлове). Тук попадат и новинарските сайтове Vesti.bg и DarikNews.bg (MTG придоби мажоритарния дял от Нетинфо след сделка с "Дарик Нюз" през 2013 г.).

Към Nova Broadcasting Group принадлежат и спортният новинарски сайт Gong.bg, сайтът за финансови новини www.pariteni.bg, този за прогнозата за времето www.sinoptik.bg и женският сайт www.edna.bg. Тук попадат и сайтът за обяви за недвижими имоти Imoti.info, за обяви за автомобили carmarket.bg, за услуги за сравняване на цени (sravni.bg) и сайт за сравнение на кредитни и застрахователни услуги (fina.bg).

В началото на 2016 година Нова Броудкастинг Груп, чрез Нетинфо, придоби 51% от Grabo.bg – най-големия уебсайт за групово пазаруване в страната, и 51% от Trendo.bg, водещ онлайн магазин с подбрани маркови стоки. Като част от сделката Нетинфо придоби и мажоритарния дял в Opoznai.bg – най-големия каталог за туристически локации в България, част от Grabo.bg. От юни 2016 компанията притежава и 20% от уебсайта Broshura.bg.

Но нека не забравяме и печатните издания. В портфолиото влиза дял от компанията "Атика Ева" - издателят на списанията "Ева", "Плейбой", Esquire и  Grazia. Според GARB пазарният дял на изданията през 2016 г. е 7 на сто. Съсобственик с 35% в дружеството е "Агенция Ева", управлявано до 2018 г. от Дидие Щосел и Милена Попова-Блъскова. „Агенция Ева“ ООД обаче е заличена от Търговския регистър на 5 октомври.
https://www.investor.bg/medii/455/a/mtg-prodade-nova-televiziia-na-bratia-domuschievi-za-185-mln-evro-277594/
https://www.investor.bg/medii/455/a/kakvi-tochno-medii-kupuva-domuschiev-277611/

44
У нас … / Жилищното строителство в България
« -: Февруари 15, 2019, 19:29:35 »
Издадените разрешения за строеж на жилища в София през 2018 г. надвишават с 80% пика от предкризисните години, докато повечето големи градове в страната остават с около или повече от 50% под него, а в цялата страна изоставането е с 44,65%.
Това стана ясно от данни, представени от Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс, по време на бизнес закуска, посветена на финансирането и застраховането на имоти и организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.
В София пикът на издадените разрешителни за строеж в предкризисната 2006 г. е достигнат още през 2017 г. Само миналата година е разрешено строителството на близо 15 хил. апартамента спрямо близо 8000 предишната година.
От друга страна макар останалите големи градове в страната също да регистрират силен ръст на издадените разрешения за строеж на жилища през 2018 спрямо 2017 г., те още не са наваксали изоставането си от пиковите години. Така през 2018 г. Варна изостава с 50,08%, в Бургас изоставането е от 75,08%, в Русе – с 50,71%, а в Плевен и Велико Търново – със съответно 86,20% и 70,74%.

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), по неофициални данни в последните десет години населението на София е нараснало с 320 хил. души. „Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което без сегашната истерия е било извършвано планово през социализма“, отбеляза Шопов.
Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените, които вече са в графа недостъпни. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите“, отбеляза Шопов.
Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено“. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал“, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtnoto-stroitelstvo-v-bylgariia-bum-ili-navaksvane-na-izostavaneto-277211/

45
България е сред страните от ЕС, в които повечето учени и инженери са жени
53% от инженерите и учените в България са жени, показват данни на Евростат за 2017 г
В Европейския съюз от общо почти 10 млн. учени и инженери 59% са мъже и 41% жени.
Мъжете са значително по-добре представени в средно- и високотехнологичното производство (83% от учените и инженерите в този сектор). При услугите балансът е по-добър (55% мъже и 45% жени).
В пет страни членки повечето учени и инженери са жени Литва (57%), България и Латвия (и в двете по 53%), Португалия (51%) и Дания (малко над 50%).
По-малко от една трета от инженерите и учените са жени в Унгария и Люксембург (и в двете 25%), Финландия (29%), и Германия (33%).
Източник: Евростат
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-sred-stranite-ot-es-v-koito-povecheto-ucheni-i-injeneri-sa-jeni-276894/

46
По света … / Испания
« -: Февруари 10, 2019, 23:57:56 »
Многохиляден протест в Мадрид срещу премиера Санчес
Десетки хиляди испанци излязоха на протест в Мадрид, организиран от десницата, за да поискат оставката на премиера социалист Педро Санчес, съобщиха световните агенции.
Консервативната опозиционна Народна партия и десноцентристката партия "Гражданите" организираха днешната протестна проява, която бе подкрепена и от крайнодясната партия "Вокс". Те настояват Санчес да подаде оставка заради това, че води преговори със сепаратистите от североизточната област Каталуния, припомня АР. Според демонстрантите Санчес е предал Испания, като е започнал диалога с каталунските сепаратисти, допълва Франс прес.
Демонстрантите се събраха на площад "Колон" в центъра на Мадрид, размахвайки испански знамена и плакати с текста "Спрете Санчес". В протеста участва и Манюел Валс, бивш премиер на Франция, който сега е кандидат за кмет на Барселона, където е роден и който е подкрепян от "Гражданите". "Времето на правителството на Санчес е приключило", заяви той.
Лидерът на "Гражданите" Албер Ривера пък каза, че демонстрантите са излезли на протеста, за да кажат "не" на сепаратизма и "да" на Испания. Лидерът на партия "Вокс" Сантяго Абаскал разкритикува кабинета на Санчес и каза, че той извършва предателство. Той нарече правителството "незаконно и лъжливо" и "подкрепяно от враговете на Испания", визирайки каталунските сепаратисти.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/mnogohiliaden-protest-v-madrid-sreshtu-premiera-sanches-276858/

47
Цитат
Вчера (21 юли 2018) телефонът ми загря с един и същ въпрос: „Има ли нещо общо обявеният проект на БСП „Визия за България“ с проекта и онлайн платформата „Визия за България“, инициатива на сайта Мемория (Memoria de futuro)?“.
В неделния ден определено не ми се занимаваше с плагиати на имена, защото имах по-приятни занимания. Но след като се проявява такъв интерес и толкова хора ме питат, явно разочаровани от наши евентуални и предварителни общи действия с БСП, реших, че е коректно и правилно да отговоря официално като председател на сдружението „Визия за България“.
Не, категорично нямаме нищо общо с проекта на БСП, нито със самата БСП.
Единственото общо е, че явно ни взеха името без да ни питат (все още не знаем дали са взаимствали и от идеите в нашия проект, защото не сме запознати с проекта на БСП. Но и да са взаимствали - това не е беда). Което означава, че нашият проект „Визия за България“ и едноименното сдружение, регистрирано още на 19 февруари 2018 г., са предложили нещо смислено, стойностно като програма и анализ. Но, за съжаление, също така доказва отсъствието на политическа хигиена и елементарна етика от страна на БСП, които в случая действат на принципа копи-пейст на чужди имена и идеи. Мисля си, че ако имат проблем с това да измислят сами нещо смислено (поне като име на проекта си), дано да нямат проблем с потенциала и възможността да го реализират като програма.
Онлайн платформата „Визия за България“ (bgvision.bg), съдържаща Проект на Визия за бъдещето на страната ни, стартира на 25 март 2018 г.
https://bgvision.bg
След като прочетох и двете визии, категорично твърдя, че освен името, БСП не са взели нищо от другата визия.
Произведението на БСП е толкова ограничено, посредствено и без поглед дори в близкото бъдеще, че това е директно доказателство, че нищо не са взели от другата визия.
В което можете да се убедите и сами.
https://bgvision.bg
https://bgvision.bg/upload/BulgarianVision_2018-03-25.pdf

48
Футуризми … / Технологична Сингулярност
« -: Февруари 08, 2019, 03:22:25 »
Технологичната сингулярност е хипотетично събитие, което ще се случи в момента, в който скоростта на технологичния прогрес се увеличи до такава степен, че ще започне да променя драстично човешката реалност.
Сингулярността е онзи момент във времето, когато всички постижения в технологиите, особено в изкуствения интелект (AI – Artificial Intelligence), ще доведат до създаването на машини, които са по-умни от човешките същества.
Последните 200 години история са ярка демонстрация, че страните, които своевременно приемат иновациите и последователно прилагат новите технологии, са като правило в челото на развитието и на социалния прогрес. Технологичните вълни идват във все по-големи пакети, много по-чести, по-бързи, по-мощни, с разрушителната сила на цунами, разчиствайки пътя на радикално нови продукти, индустрии, бизнес модели и което е много важно – на нови обществени отношения. Технологичното експоненциално развитие вече е незаобиколим и решаващ политически фактор за настоящето и бъдещето на всяка страна и на света.
Бързо променящите се технологии, автоматизацията и роботизацията ще направят невъзможни за дълги периоди постоянната трудова заетост и тясното професионално профилиране. Машините скоро ще поемат всички видове работа, които са рутинни, монотонни, неприятни, опасни, мъчителни или унизителни за човека. Ще ги последват професиите, изискващи специфична квалификация и умения. Ще се закриват стари професии, но ще се откриват нови, изискващи по-висока степен на интелигентно развитие. Ще доминира частичната, поливалентна и проектна заетост, професионална мобилност, постоянно учение, преквалификация в хода на работата и увеличаващо се свободно време на хората в активна възраст. Ще се промени съществено разбирането, което днес влагаме в понятия „работодател”, „служител”, „наемен труд”, „работа”, „безработен”, „творчество”, „свободно време”, „социална сигурност”, „богатство”. Хората (поне в сегашната си менталност) винаги ще търсят смисъл в това, което правят, и все по-малко ще имат нужда да работят, само за да се прехранват и да оцеляват физически. Количеството време за духовно саморазвитие, творчество и забавления ще стане най-съществената част от личното и обществено богатство. Всички сериозни философски теории признават решаващата роля на труда и удовлетворението от съзиданието за човешкото развитие. Няма логически основания за безпокойство, че трудът ще изчезне в бъдеще, но ще се промени неговият характер, съдържание, сложност и мотивация.
Най-голямото събитие на 21 век е зараждащият се скок в човешката еволюция – технологичният и социално-икономическият трансфер от биологичен интелект към изкуствен интелект, от човешки производствени ресурси към роботизирани системи, нарастваща свръхинтелигентност и симбиоза между родения разум и създадения от човека разум - да се надяваме, че това ще бъде в полза на човешкото развитие. Когнитивното превъзходство на двойката „биологичен интелект-изкуствен интелект” ще разшири много бързо, експоненциално кръга на сегашното научно (а може би и духовно) познание за света и за самите нас, ще открие решението на много проблеми, ще се изправи пред нови препятствия, ще намери нова мъдрост и ще наложи нов етичен код за нашето мирно и устойчиво саморазвитие.
Този преход е още в своето начало. Личностите и нациите, които успеят активно да го следват, ще бъдат богато възнаградени, нареждайки се в челото на спиралата на развитието. Тези, които изберат позицията на пасивни наблюдатели и игноранти, ще станат първите жертви на прехода поради своята неподготвеност, неспособност или нежелание да се приспособят своевременно.
Изобилието от технологични възможности да се самоунищожим или да прекрачим в нови измерения на развитието си, в постигане на целите и смисъла на живота, не е въпрос на бъдещето, а потенциална реалност.
Следващите десетилетия ще бъдат решаващи. Трябва задълбочено и своевременно да вникнем в генезиса, в разрушителния и съзидателен потенциал на съвременните технологии, в усложняващите им се взаимовръзки със социалните и политически процеси, в алтернативите за развитие, и да изберем на чия страна стоим.

"Визия за България"
https://bgvision.bg/upload/BulgarianVision_2018-03-25.pdf


49
По света … / Бързите храни са новите цигари
« -: Февруари 04, 2019, 21:14:13 »
Бързите храни са новите цигари – такъв поне образ дава на „джънк“ индустрията нов доклад, който свързва този вид хранене не само с глобалната епидемия от затлъстяване, но и с недохранването и климатичните промени.
Според заключенията на панела Lancet Commission on Obesity – структура на престижното научно списание Lancet, Световната федерация за затлъстяването и няколко учебни заведения, секторът е виновен за създаването на система, която тъпче населението с празни калории, като в същото време използва неправилно земята, енергията и другите налични ресурси, съобщава Bloomberg.
Без да отправя директно критики към конкретни компании, изготвеният от организацията доклад призовава за ограничаването на индустрията – чиито големи имена включват Nestle SA, McDonald’s Corp. и Coca-Cola Co., от процеса по изготвяне на политики.
Докладът, който е подготвян в продължение на три години, повтаря някои от обвиненията, отправяни в миналото срещу други влиятелни индустрии с противоречива репутация, като цигарената, алкохолната и оръжейната, които са критикувани за това, че използват политическо влияние за формирането на закони, политики и здравни препоръки.
Според 43-членния панел лобистката дейност на хранително-вкусовите компании е причина за издаване на препоръки за хранене, които понякога си противоречат с научните заключения.
„Макар храната очевидно да се различава от цигарите, тъй като е необходима, за да поддържа човешкият живот, то нездравословните храна и напитки не са“, посочва проф. Уилям Дийтц от университета „Джорд Вашингтон“, който е и един от съавторите на доклада. По думите му приликите с цигарената индустрия се коренят във вредите, които те причиняват, и в поведението на корпорациите, които печелят от това.
Броят на затлъстелите в световен мащаб почти се е утроил през последните четири десетилетия, като килограмите на над една трета от възрастните се намират в диапазона с увеличен риск от сърдечни заболявания, рак и други здравословни проблеми, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО).
В същото време почти половината от децата в света на възраст под 5 години не получават необходимите им хранителни вещества, най-вече в държавите със средни и ниски доходи, въпреки че средното им тегло нараства.
Според авторите на доклада същият неустойчив подход към земеделието и производството на храни, който причинява както наднормено тегло, така и недохранване, също така допринася и за климатичните промени.
Уилям Дийтц призовава за алтернативен бизнес модел за 21 в., който да обединява устойчивото развитие с постигането на печалба. Повечето гиганти в сектора вече се обръщат към производството на по-здравословни продукти с по-малко захар, мазнини или натрий, като някои от тях също така се ангажират и с намаляване на пластмасата в опаковките си и процеса на отделянето на въглерод.
От комисията посочват, че това е битка „Давид срещу Голиат“ и промяната ще изисква социално движение и действия на местно и държавно ниво, преди да добие глобален мащаб.
Убеждаването на потребителите ще е първата стъпка.
https://www.investor.bg/drugi/338/a/nedohranvane-klimatichni-promeni-byrzata-hrana-e-vinovna-ne-samo-za-zatlystiavaneto--276078/

50
Силата на икономическия елит нараства неизмеримо, а политическото влияние на гражданите се свива до незначителни нива.
По дефиниция в една демокрация управлява народът. Но какво се случва, когато политиците се подчиняват не на волята на народа, а по-скоро на финансовите диктати на лобистите, които с милиарди долари накланят везните в своя полза? Тенденция, която се проявява в световен мащаб, придобива гротескни пропорции, особено в САЩ....
Защо трябва да управлява народът? Той няма нищо. Така или по подобен начин може би мислят корпорациите, които поне от 70-те години на миналия век в Съединените щати действително насочват дарения и лобиране към партиите. Цялата степен на тази тенденция до днес и последиците от нея доказва много драматично документален филм на Arte.
Парите управляват света. Никоя друга страна не олицетворява тази мантра по-добре от САЩ - отличен пример за разточителния лобизъм.
Силата на икономическия елит нараства неизмеримо, а политическото влияние на гражданите се свива до незначителни нива. Един дисбаланс, който разклаща основите на демокрацията и ескалира значително след началото на президентството на Доналд Тръмп. Междувременно влиятелните лобисти се опитват да убедят Конгреса да смекчи финансовия регламент, създаден през 2007 г. в резултат на икономическата криза. Канадският есеист Джон Ралстън Саул нарича това политическо влияние на корпорациите „преврат в забавен каданс".
Въпреки това тази тенденция започва много преди ерата на Тръмп - през 70-те години. По това време големите корпорации започнаха да максимизират печалбите си чрез аутсорсинг в страни с по-ниски разходи за труд и по-смекчени данъчни закони. Стотици хиляди добре обучени служители загубиха работата си и се сблъскаха с финансов апокалипсис. Цели региони и някога горди промишлени обекти бяха изоставени.
Такава бе съдбата и на така наречения „ръждив пояс“ в североизточната част на САЩ, бивша крепост на демократите. Не само там американският журналист и носител на наградата Пулицър Крис се среща с много гласоподаватели, които са загубили доверието си към демократичните институции и са заложили на милиардера Тръмп. Спасителят?
Документалният филм безмилостно разкрива гротескните ексцесии на неолиберализма и показва впечатляващо кои са истинските лидери на държавата.
Дали гражданите на САЩ вече не живеят в ерата на постдемокрацията? Изглежда, че изборите вече не играят особено важна роля, защото могат да бъдат манипулирани. А гражданите отдавна загубиха доверието в държавата и партиите.
https://www.investor.bg/analizi/91/a/dyrjavniiat-prevrat-na-korporaciite-276494/

51
Индустрия 4.0 – възможност и… риск за България
„Индустрия 4.0 е както възможност, така и риск за България“, заяви Владимир Филипов – основател и изпълнителен директор на NearSoft, който ще представи темата по време на отворена лекция на 9 февруари във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) заедно със специалисти от ERP Academy.

„Индустрия 4.0 ще революционизира цялото общество и ще има ефект върху икономиката, върху образованието, както и върху самата политика. Когато дойде времето на киберфизическите системи, производството ще стане толкова ефективно, че вече няма да има смисъл от аутсорсинг услугите“, каза още Филипов.

По неговите думи, за да бъде осъществен по-плавен преход и събраните знания да бъдат използвани в позитивна посока, страната ни трябва да се съсредоточи от износ на услуги към износ на софтуерни продукти.
https://technews.bg/article-113944.html

52
Капиталът печели срещу труда в световен мащаб
Разпределението на богатството в богатите страни между 1994 г. и 2015 г., с изключение на Великобритания и Франция, е било все повече в полза на капитала за сметка на труда, сочи проучване на френското правителство.
Това се обяснява от една страна с "увеличението на интензитета на капитала (технически прогрес, автоматизация - бел. р.), а от друга страна - с умереното повишаване на реалните заплати", се казва в документа на главна дирекция на финансите във френското министерство на икономиката.
Установеното движение е диаметрално противоположно във Франция, където делът на добавената стойност на труда е нараснал с 0,6 процентни пункта за 21 години, и в Германия, където е намалял с 2,9 пункта. Точно обратното - делът, който се пада на капитала, отчита увеличение от 1,6 пункта в Германия и спад от 0,4 пункта във Франция.
Великобритания също прави изключение, с нараснал с 4,6 пункта дял, отнасящ се до труда, спрямо спад от 5,8 пункта на дела на капитала. Авторите на проучването обясняват това със слабата безработица и напрежения на пазара на труда, позволили покачване на заплатите. Делът на фискалната сфера се е увеличил с 1,2 пункта в Обединеното кралство.
В САЩ делът на капитала е нараснал с 6,4 пункта, а на заплатите се е свил с 2,7 пункта, като разликата от 3,7 пункта се дължи на данъчните облекчения.
/БТА/

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kapitalyt-pecheli-sreshtu-truda-v-svetoven-mashtab-275514/
Това е разделителната линия.
Ако капиталът победи, отиваме към Техноментализъм с тотална роботизация и ББД.
Ако трудът победи, има надежда за Комунизъм.
Аз като песимист, от десет години смятам, че Капиталът ще победи.
Освен ако някоя по яка социална революция не промени нещата.
 :m1731:
 53
Христина Вучева: Не можем да стоим безкрайно във валутния борд
Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд - съвсем идентични условия с нашите. Това каза пред БНР финансовият експерт проф. Христина Вучева.

"За съжаление, не успяхме да направим като страна това, което те сториха –  пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 (известен като "чакалня" на еврозоната) – нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни“, заяви експертът.

Тя коментира и предупреждението на професор Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд“ у нас, че еврозоната ще изпадне в рецесия и България не трябва да влиза в нея.

„Г-н Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение, като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много насериозно тези негови твърдения“, каза експертът.

Изконсумирали сме фиксирания курс, не можем да стоим безкрайно във валутния борд, категорична е Вучева. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото.
"На нас ни трябва да бъдем част от т. нар. чакалня“, подчерта професор Вучева.
https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/hristina-vucheva-ne-mojem-da-stoim-bezkraino-vyv-valutniia-bord-274866/

България може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, когато изпълни всички изисквания. Това послание отправи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Рига, посветена на петгодишнината от въвеждането на еврото в родната му държава.
Той подчерта, че икономическите и финансовите условия са се променили от времето, когато Латвия се е присъединила към клуба на богатите.

"Тъй като кризата, която удари света през 2008 година, започна от финансовия сектор, трябва да се положат повече усилия именно там", допълни Домбровскис, цитиран от специалния кореспондент на БНР в Рига.

„В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната-кандидат трябва да се справи”, посочи и зам.-финансовият министър Маринела Петрова, която подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно-валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на Европейската централна банка.

Валдис Домбровскис е категоричен, че нито една държава няма да бъде спряна по пътя към въвеждането на еврото. След България по него върви и Хърватия, съобщи зам.-председателят на ЕК.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dombrovskis-niama-da-sprem-nito-edna-dyrjava-po-pytia-kym-evroto-274870/

54
По света … / Как е при съседите
« -: Януари 05, 2019, 22:46:07 »
Гърция

Минималната работна заплата в Гърция в момента официално е 586 евро, но в действителност по данни на Евростат е 684 евро, защото работещите в Гърция продължават да получават 14 заплати годишно. Тази стойност обаче е далеч от предкризисното равнище от 751 евро и едно от исканията на националната обща стачка в Гърция в края на ноември беше връщането на минималната заплата отпреди финансовата криза. Още по-драматичен спад в годините на кризата отбеляза средната заплата в Гърция - от 1450 евро през 2010 г. до 1120 евро тази година.

В момента средната основна пенсия в Гърция е малко над 720 евро, а средната допълнителна пенсия - около 170 евро, макар че размерът на пенсиите варира значително между различните възрастови групи в зависимост от времето, когато са се пенсионирали. Пенсионната възраст в Гърция се определя по сложна формула в зависимост от възрастта и трудовия стаж, но право на пенсия се придобива най-късно на 67-годишна възраст.

Пенсиите предизвикаха вълнения в гръцкото обществено мнение в края на тази година, защото в рамките на ангажиментите, които пое за успешното приключване на спасителните програми, страната се задължи да намали размера на пенсиите от 1 януари 2019 г. Преразглеждането на този ангажимент се превърна в една от основните цели на гръцкия кабинет в хода на разговорите с международните институции през последните месеци и в крайна сметка правителството на Алексис Ципрас успя да убеди европейските си партньори, че запазването на размера на пенсиите не застрашава финансовите цели пред страната.

Турция

Същественият спад в стойността на турската лира оказа сериозно въздействие върху доходите. В началото на 2018 г. турците получаваха минимална нетна работна заплата в размер на 1404 турски лири, която през годината бе увеличена на 1603 турски лири. Преобразувано в евро обаче минималното възнаграждение не бележи ръст, а спад. Докато заплата от 1404 турски лири през януари т.г. се е равнявала на 377 евро, днес възнаграждение от 1603 лири е спаднало до около 263 евро. Още по-фрапиращо е сравнението с 2016 г., когато месечната брутна минимална заплата се е равнявала на 518 евро. Простата сметка показва, че днес трудещите се в Турция би трябвало да получават минимално възнаграждение от 3159 турски лири, за да се изравнят със заплатите си от преди две-три години, изчислени в европейска валута.

Размерът на минималната заплата за следващата година все още не е окончателно договорен. Работещите настояват минималната заплата да бъде увеличена до около 2400 турски лири (393 евро) нето, като се отчетат годишната инфлация и икономическият растеж, докато работодателите предлагат минимална нетна заплата от около 1860 турски лири (305 евро).

Турските пенсионери също очакват увеличения на пенсиите, които според предварителните разчети ще са от около 10-11%. Това означава, че пенсионерите, които сега получават най-ниските пенсии от 1021 турски лири (166 евро), вече ще взимат по 1130 турски лири (184 евро). Най-високите пенсии от около 4800 турски лири (782 евро) се очаква да се увеличат до над 5300 турски лири, т.е. 864 евро.

Румъния

След като отчете най-високия икономически растеж в рамките на Европейския съюз през 2017 г. (7%), Румъния започна 2018 г. с увеличение на минималната брутна работна заплата до 1900 леи (408 евро) спрямо 1450 леи (312 евро), колкото беше в края на миналата година. През ноември тази година лявото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите обяви нова мярка: диференцирано увеличение на минималната заплата от началото на 2019 г. Така от следващата година гарантираната минимална месечна заплата ще бъде 2080 леи (447 евро) в общия случай и 2350 леи (505 евро) за служителите с висше образование и най-малко една година трудов стаж по специалността. Правителството обаче се отказа от обявения преди това по-амбициозен план да гарантира брутна минимална заплата от 2350 леи за всички, които имат трудов стаж от най-малко 15 години.

По данни от март 44,2% от работещите на безсрочен трудов договор в Румъния, тоест над 2 775 500 души, получават минимална работна залата според трудовия си договор.

Пенсиите в страната също отчетоха растеж тази година, като от 1 юли пенсионният пункт, въз основа на който се изчисляват пенсиите, бе увеличен до 1100 леи (236 евро) спрямо предишните 1000 леи (215 евро). От 1 октомври пък влезе в сила служебно преизчисление, което увеличи пенсиите на близо 100 000 души, основно бивши миньори, металурзи, железничари, строители и други, с около една трета. Средната пенсия в момента достига 1122 леи (241 евро) на месец и е една от най-ниските в рамките на ЕС, а правителството обяви планове за удвояването й до 2022 г.

Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич се похвали през юли, че Сърбия е изпреварила България по заплати. "Днешната средна заплата е около 424 евро. Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, а и абсолютно", каза той, но не поясни откъде са тези данни. В този период средната заплата в България бе с около 20 евро по-висока от тази в Сърбия, но вярното в неговото твърдение е, че заплатите в западната ни съседка нарастват двойно по-бързо в сравнение с тези у нас.

Средната заплата в Сърбия в момента е между 379 и 400 евро по официални данни, минималната заплата - 213 евро. Вучич обеща края на годината да има още едно увеличение на заплати и пенсии от около 10%

Правителството предложи на представителите на МВФ заплатите в държавния сектор да бъдат увеличени с осем до 10%, като увеличение на заплатите с 10% биха получили лекарите, полицаите, учителите, а останалите в държавния и обществен сектор биха получили увеличение с около осем на сто. МВФ предложи по-малко увеличение - от шест до седем на сто.

Според работодателите обаче такова увеличение е нереалистично. "Всички увеличения на заплатите трябва да бъдат равни на годишното увеличение на БВП и инфлацията. За тази година това е общо шест на сто и искането на профсъюзите за увеличение от 10 на сто не е реалистично", каза председателят на Съюза на работодателите на Сърбия Небойша Атанацкович.

От 1 януари 2019 г. в сила в Сърбия влизат нови класове на заплащане, предстои увеличение на заплатите в здравеопазването, просветата и администрацията. Министърът на образованието Младен Шарчевич обяви, че най-високи заплати ще имат учителите на село, които работят в най-тежки условия. Новите заплати в здравеопазването предвиждат най-високо увеличение на коефициентите за лекарите в психиатриите, главните сестри в здравните заведения и шофьорите в Бърза помощ. Фискалният съвет предложи президентът, премиерът и министрите да имат три пъти по-високи заплати, а ножицата между най-ниската и най-високата заплата в държавния сектор да бъде 1:12.

Македония

Средната заплата в Македония е около 380 евро, като бюджетът за догодина предвижда растежът на БВП да бъде 3,2% и да има увеличение на заплатите в здравеопазването, образованието и отбраната, както и в публичната администрация. Минималната заплата в страната е 196 евро и е сред най-ниските в региона.

През април лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски напомни за неизпълнените обещания на правителството на Зоран Заев към гражданите като това за заплати от 500 евро. През май премиерът Заев призова работодателите да увеличат заплатите и обеща държавата да осигури пряка финансова подкрепа в размер на 30% ръста на брутните заплати на някои категории работници. Той посочи, че условията за тази помощ изпълняват около 15 000 компании с 50 000 работници. "Целта е една - да растат заплатите и гражданите да имат повече пари", каза Заев, като покани работодателите да кандидатстват за държавните субсидии. Преди началото на учебната година македонското правителство взе решение за увеличаване на заплатите на учителите в основното и средното образование с пет процента от септември.

Хърватия

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви увеличение с 9% от следващата година на нетната минимална заплата от 2752 куни (371 евро) на 3000 куни (404 евро). Брутната заплата, която сега възлиза на 3440 куни (464 евро), ще бъде 3750 куни (505 евро). Премиерът изтъкна, че това е най-голямото еднократно увеличение на минималната заплата от 2008 г. насам. По време на мандата си коалиционното правителство, водено от Хърватската демократична общност, увеличи поетапно минималната заплата с 13,6 процента от 2016 г., а с новото увеличение нетната минимална заплата ще отчете растеж от 23,9 процента.

По данни на министерството на труда и пенсионната система около 37 000 души в Хърватия получават минимална заплата в момента.

Словения

През януари влезе в сила увеличение на брутната минимална работна заплата в Словения с 4,7 процента до 842,79 евро. Министърът на труда Аня Копач Мрак заяви, че увеличението отразява икономическия растеж на страната, който през 2017 г. беше 4,4%. Търговско-индустриалната камара обаче предупреди, че подобно увеличение би било "шок за системата", като отбеляза, че минималната заплата би трябвало да нарасне с не повече от 2,6%, колкото е бил растежът на средната заплата миналата година.

По данни на Търговско-индустриалната камара 33 000 служители в Словения получават минимална заплата.

Същевременно управляващата лява коалиция през ноември предложи проектозакон, предвиждащ увеличение на нетната минимална заплата от 638,42 евро, колкото е в момента, до 667 евро през 2019 г. и 700 евро през 2020 г.

Босна и Херцеговина

Средната месечна заплата в Босна и Херцеговина е 888 конвертируеми марки или 444 евро, а минималната - 208 евро. Двете съставни части на страната, силно зависима от международно финансиране, предизвикаха загриженост в Международния валутен фонд /МВФ/, тъй като преди общите избори през октомври парламентите им приеха поотделно закони за увеличение на доходите, нарушавайки споразумението с фонда.

Парламентът на Република Сръбска прие закон, с който заплатите се увеличават с до 12,5%, нарушавайки договорените с фонда условия. Другата съставна част на Босна - Мюсюлманско-хърватската федерация, също предизвика загриженост в МВФ, тъй като прие закон за увеличение на доходите на ветераните от войната през деветдесетте години, което също не е било договорено с МВФ.

Косово

Косово е сред страните с най-ниски заплати на Балканите, но директорите на големите държавни компании имат доходи, по-високи от тези на президента, премиера и председателя на парламента. Някои от тях взимат заплати от по няколко хиляди евро. Това накара премиера Рамуш Харадинай през декември миналата година да вземе решение да удвои собствената си заплата и заплатите на министрите. Решението бе дадено от опозицията за оценка от Конституционния съд, който постанови, че няма нищо спорно в решението. Така Харадинай си повиши заплатата от 1400 на 2950 евро и удвои заплатите на министрите, които досега бяха около 1200-1300 евро.

Социалният съвет на Косово прие предложението от догодина минималната заплата да бъде около 250 евро.

Черна гора

Средната нетна заплата в Черна гора през октомври е била 510 евро, а средната брутна заплата е възлизала на 766 евро. В шест общини заплатите са по-високи от средната за страната. Най-ниски са заплатите в Биело поле - 405 евро.

Минималната заплата в Черна гора е 193 евро и е най-ниската в региона. Профсъюзите се опитват да договорят в рамките на Социалния съюз увеличение на минималните заплати с до 50% от средната заплата в страната. Сега минималната заплата е 37% от средната заплата, докато в страните в региона тя е от 47 до 53% от средната.

Генералният секретар на Съюза на свободните синдикати Сърджа Кекович съобщи, че 193 евро месечно в Черна гора получават 9849 работещи. Той запита какво може да направи един получаващ 193 евро работник, когато потребителската кошница е 637 евро и в нея не е включен например наемът за жилище. Правителството се вслуша в аргументите на синдикатите и обяви, че от догодина минималната заплата ще бъде увеличена. Говори се за минимална заплата от 250 евро, но разчетите на финансовото министерство засега не потвърждават това.
https://www.vesti.bg/sviat/kak-e-pri-sysedite-zaplatite-i-pensiite-na-balkanite-6090081

55
Все повече чуждестранни граждани продават имотите си у нас на българи. В този тип сделки българските купувачи вече достигат 60% от всички купувачи на ваканционни имоти на морето и около 70% от тези в зимния ни курорт Банско. Това става ясно от проучване на международната агенция за недвижими имоти Newestate.bg.
Продавачите са основно руснаци, които постепенно напускат пазара поради влошеното икономическо състояние в страната им. Девалавцията на рублата например прави  пътуването им до България и обслужването на имотите им у нас доста скъпо.
Освен от страна на българите има стандартен интерес от купувачи от Западна Европа, както и повишен интерес от купувачи от Полша и Израел. Стандартното търсене е свързано с имоти за по 15 хил. – 25 хил. евро с цел използване за почивка за седмица и отдаване през останалото време.

„Тази тенденция е породена от атрактивните цени, които достигат до 300 евро на квадратен метър в Банско и 400 евро на квадратен метър по морето. От значение е също и видимо по-добрата покупателна способност на българите, породена от повишаването на доходите и възможността за евтини ипотечни заеми”, коментира Горян Върбанов от Newestate.bg.
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/vse-poveche-rusnaci-prodavat-imotite-si-po-chernomorieto-na-bylgari-274718/

56
У нас … / Генерация и товар на ЕЕС
« -: Януари 04, 2019, 15:25:45 »
Генерация и товар на ЕЕС за 04.01.2019 15:23:57
                                                  MW           %
АЕЦ                                           2088         33.45%
Кондензационни ТЕЦ            2694         43.16%
Топлофикационни ТЕЦ         427           6.84%
Заводски ТЕЦ                          157           2.52%
ВЕЦ                                           161           2.58%
Малки ВЕЦ                                120           1.92%
ВяЕЦ                                          359           5.75%
ФЕЦ                                            210           3.36%
Био ТЕЦ                                        26           0.42%

Товар на РБ                             5999 MW

http://www.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данни
Като гледам, ако ни затворят тецовете на въглища ще го духаме.

57
По света … / Икономически новини
« -: Декември 29, 2018, 15:28:06 »
Ако някой иска да придобие 100-те най-големи компании в света, той трябва да подготви малко под 16 трлн. евро.

Според изчисленията на германския икономически всекидневник Handelsblatt 54 от 100-те най-ценни корпорации в света са американски - повече от всякога. На първите три места са технологичните компании Microsoft, Apple и компанията майка на Google Alphabet. Само тези три корпорации, с пазарна оценка от 1,85 трилиона евро струват с четвърт трилион евро повече всички листнати на германския Dax компании.

Европа изостава - само 21 европейски компании успяват да се класират сред първите 100 – с три по-малко от предходната година. Германия е представена със SAP (57 място), Siemens (81) и Allianz (98) – три компании -  наполовина по-малко, отколкото през миналата година.
„Дигитализацията в момента е най-важният мегатренд - и европейските корпорации изглежда спадат по-скоро към жертвите, отколкото към ловците", казва Хюбърт Барт от одиторската компания EY.
„Инвеститорите очакват дигиталните компании да разделят структури и в други индустрии и на свой ред да диктуват правилата, както някои от водещите интернет компании успяха да направят", казва Хюбърт Барт, председател на Борда на директорите на одиторската фирма EY. „Никой не може по-добре да символизира размиването на старите граници на индустриите от Amazon – четвъртата по пазарна капитализация компания – след Microsoft, Apple и Alphabet.
Гигантът в търговията на дребно, първоначално стартирал като IT концерн, обещава на своите клиенти да доставя стоките вкъщи в деня на поръчките. Така основаната през 1994 г. от компютърния специалист Джеф Безос компания определя темпото в индустрията.
Независимо дали става дума за големите имена в бранша, като Alibaba в Китай, или по-малките конкуренти като Thalia в търговията с книги и Galeria Kaufhof на потребителския пазар - всички се равняват по Amazon и неговото обслужване на клиентите.

Доминирането на Америка не се ограничава до високата пазарна стойност на много корпорации. Двадесет от 54-те американски компании в класацията на 100-те най-ценни концерни са спечелили през фискалната година по над 10 млрд. евро. Най-висока печалба отчита Apple – 50 млрд. евро, следвана от JP Morgan Chase с 28 млрд. евро и Alphabet с 26 млрд. евро. В Германия само Volkswagen се очаква да достигне прага от 10 млрд. евро през тази година.
Корпоративна Америка е убедителна преди всичко с високите печалби: повече от две трети от американските компании генерират нетна възвръщаемост от приходите от повече от десет процента.

Европа почти няма големи компании с вълнуващи бъдещи теми. За това има и видими доказателства: производителят на потребителски стоки Unilever се класира на 43-о място, марковият концерн LVMH е на 49-о място, петролният гигант Total е на 50-о, а производителят на бира Anheuser Busch е на 51-о. Това са най-ценните корпорации на еврозоната.
А в перспективата за 2019 г. анализаторите не са оптимисти за Европа. Слабият ръст на печалбите и слабият икономически импулс са най-големите предизвикателства според най-големия в света мениджър на активи Blackrock. Това прави континента по-малко привлекателен като инвестиционна дестинация. Blackrock управлява около 6 трилиона евро и не препоръчва инвестиции на европейския фондов пазар.

В Германия подемът ще продължи да губи инерция според швейцарската частна банка Julius Bär . „Причината за сравнително слабия растеж е, че германските компании достигат ограниченията на капацитета су", казва главният икономист Давид Кол. Причините: твърде малко инвестиции в ресурси в миналото - и твърде малко квалифицирани работници, за да поддържат икономиката на по-бързи темпове на растеж.
Старият борсов аргумент, според който акциите в Германия и Европа са за предпочитане пред акциите на Wall Street, защото са по-евтини, е все по-малко валиден. В Америка компаниите увеличават печалбите си по-бързо, отколкото в Германия.
Американските компании доминират все повече в класацията на 100-те най-ценни концерни.

Ако някой иска да придобие 100-те най-големи компании в света, той трябва да поднесе цяло богатство – сума в евро с дванадесет нули. В момента компаниите струват малко под 16 трлн. евро.
Средно инвеститорите плащат за акциите на 100-те компании около 16 пъти годишната им нетна печалба. Преди година стойността беше малко под 20 пъти.
Едно е ясно - на фондовия пазар няма нито една акция без риск. Тъй като всички корпоративни печалби са „само“ цифри от миналото, докато цените на акциите се опитват да отразяват бъдещето. А инвеститорите не очакват от него нищо добро. Доказателство за това са последните седмици... 
https://www.investor.bg/analizi/91/a/3-amerikanski-kompanii-sa-po-cenni-ot-vsichki-koncerni-v-dax-27439758
Завършваме 2018 година на магия и все още имаме ръстове, но 2019 година ще е първата година от началото на рецесията. Това коментира за БТА финансовият експерт Мика Зайкова. Според нея 2018 година е последната година от положителния икономически цикъл, в който не само България, но и целият свят беше близо 10 години.

"През 2018 година имаме ръст на инфлацията, който вече не е здравословен, защото надминава 3 процента. Средногодишният ръст, изчислен през ноември, е 3,1 процента, но към края на годината най-вероятно ще надмине 4 процента", каза Зайкова.Тя допълни, че има свиване на потреблението, а то в българския брутен вътрешен продукт заема 78 процента от целия ръст. Свиването е лош знак, защото показва, че брутният вътрешен продукт на България трудно би нараснал от числата, записани в бюджета за 2018 година, допълни още Зайкова.

"В България не се внедряват нови технологии, няма продукти с висока добавена стойност, а страната ни изнася суровини, материали и малко резервни части. Те са главно за автомобилната промишленост в Германия, но и там има спад на икономическите показатели, което показва, че ние вървим, ако не към криза, то към един период на застой", каза Мика Зайкова.

Последните данни на НСИ показват увеличение на брутния външен дълг само през ноември с 0,9 процента, а брутният външен дълг на България е доста сериозен - в порядъка на 63 процента от БВП, като най-голям е дългът на фирмите и домакинствата, което е доста тревожно, защото имаме междуфирмена задлъжнялост, посочи финансовият експерт. Според Мика Зайкова в България не се задава "кьорав инвеститор" . Първата причина, заради която инвеститорите ни заобикалят е, защото сме корумпирана страна, втората е, че преди криза инвеститорите спестяват парите си в банки, вместо да ги харчат рисково, каза тя.

Експертът припомни, че обикновено малките и отворени икономики, каквато е България, понасят най-тежко една икономическа криза. Мика Зайкова смята, че за да се намалят последствията, а практиката е в добри години да се създават буфери на ниво фискален резерв, но това не е направено в последните добри години - 2016 г. и 2017 г., отчасти и в 2015 година.

Преди да пуснем кризата у дома

Експертите съветват отсега да започнем да избягваме кредити, в това число и ипотеките, а инвестициите в недвижимост по-скоро биха ни донесли загуби по време на криза. Покупката би могла да бъде обоснована единствено, ако имаме нужда от жилище, коментира Десислава Николова. Отложете покупките на коли и стоки за дълготрайна употреба за по-добри времена, съветва още експертът. Друга препоръка е да инвестираме само свободни средства, които няма да са ни нужни за срока на вложението. Добре е да започнем да трупаме и личната си финансова "възглавница", която трябва да ни стигне поне за половин - една година, ако останем без работа. Не на последно място е и емоционално да се подготвим за лошата новина, че влизаме в рецесия, дори и тя да ни подмине, коментира Десислава Николова.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/eksperti-ochakva-se-prizemiavane-na-ikonomikata-274364/

59
По света … / Китай
« -: Декември 27, 2018, 12:04:54 »
Икономическата картина в Китай
Индустриалните печалби в Китай се понижиха за пръв път за почти 3г, подчертавайки последиците от забавения икономически ръст, спада на цените и търговската война със САЩ, съобщи Bloomberg.
Индустриалните печалби се понижават с 1,8% за ноември от година по-рано и отбелязват спад от ръста от 3,6% през октомври по данни от официалната статистика в Пекин.
https://www.bloombergtv.bg/analizi/2018-12-27/ikonomicheskata-kartina-v-kitay

60
По света … / Япония
« -: Декември 21, 2018, 15:32:29 »
Япония се готви да възобнови китолова

Япония ще се оттегли от Международната комисия по китоловство (IWC) в опит да възобнови търговския китолов, предаде Kyodo News, цитирайки правителствени източници.

Оттеглянето на Япония от IWC е планирано за 2019 г. и ще бъде обявено до края на тази година, според репортажа.

Японското правителство обмисля да поднови търговския китолов само в моретата край Япония и в изключителната икономическа зона, съобщи изданието.

По-рано тази година опитите на Япония да отмени глобалната търговска забрана за китолов се провалиха, слд като нациите, борещи се срещу китолова, надделяха над японското предложение.

През 1982 г. Япония спря търговския китолов в съответствие с приетия от IWC мораториум. След това Япония продължи да лови китове в Южния океан, от 1987 г., насам заради това, което страната нарича „научни изследвания“. Практиката обаче бе ракритикувана в международен план, защото се прие за прикритие за търговския китолов.

Япония отдавна твърди, че повечето видове китове не са застрашени и че яденето на кит е ценна част от кулинарната култура на страната.
https://greentech.bg/archives/77509

Страници: [1] 2