Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 22, 2019, 08:22:12 20

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
У нас … / Re: Темата за анкетата сред 9-годишните ученици.
« Последна публикация от Giuseppe - Днес в 20:21:55 »
Сааджънт, дали наскоро не отбелязвахме нещо по въпроса?
Ако настояваш - няма проблем!
2
По света … / Как Виетнам стана модел за икономически растеж?
« Последна публикация от Engels - Днес в 20:21:37 »
Виетнам, където се очаква да се срещнат президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, измина дълъг път след края на войната на САЩ срещу комунистическия Северен Виетнам през 70-те, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
Страната с население от 95 милиона души в средата на 80-те години става производствена база на южнокорейската корпорация Samsung и на много други промишлени гиганти.
Икономическите реформи, предприети от комунистическото ръководство на страната и оформени предимно по подобие на модела на Китай, с който Поднебесната империя се превърна в световна производствена база, могат да бъдат пример за севернокорейския лидер Ким Чен Ун.
Виетнамската икономика е нараснала с малко над 7 процента през 2018 година благодарение главно на двуцифрения растеж на производството. Виетнамският брутен вътрешен продукт, възлизащ на 5,54 квадрилиона виетнамски донга (238 милиарда долара през 2017 г.), нарежда страната сред първите 50 икономики в света. С нарастването на икономиката равнищата на бедност спадат, а продължителността на живот се е повишила до 76 години.
Големите инвестиции на водещия световен производител на чипове и смартфони Samsung доведоха до поемането на ангажименти от Microsoft и Intel.
Samsung откри първия си завод за смартфони във Виетнам през 2009 година и сега дава работа на над 100 000 души в заводите си в страната. През 2017 година компанията покриваше над една четвърт от общия виетнамски износ.
Samsung не коментира спекулациите, че Ким може да посети един от заводите на компанията извън столицата Ханой, където ще се срещне с Тръмп.
Присъединявайки се към Световната търговска организация и някои регионални споразумения, Виетнам изпревари съседите си, като се възползва от ниските мита и износът му скочи. Експортът достигна 214 милиарда долара през 2017 година или с над една пета повече, отколкото през предходната година. САЩ са най-големият износен пазар на Виетнам. Виетнамският износ за американския пазар възлиза на близо 42 милиарда долара през 2017 година. Виетнам не изнася само смартфони - основни експортни пера са също така електрониката, обувките и домакинските уреди.
Виетнам полага усилия да подобри производителността, която е ключът за повишаването на жизнения стандарт.
Според икономистите производителността в страната е едва една трета от производителността в Китай и доста под производителността в богатите страни. Зависимостта на виетнамската икономика от износа прави страната уязвима към сътресенията в световната икономика. Виетнамските ръководители копират китайските и в здравия контрол върху медиите, политическите дисиденти и други свободи. Бедността в селските райони, замърсяването и корупцията будят сериозни притеснения и също като големия си северен съсед Виетнам се опитва да реформира доминираните от държавата сектори, които са наследство от предишната епоха на централно планиране.
След като години наред Виетнам получаваше огромни потоци чуждестранни инвестиции, сега страната може да отчете отслабването им на фона на забавянето на световния икономически растеж. За да поддържа растежа и да остане конкурентоспособен, Виетнам трябва да даде по-голяма свобода на частния бизнес, съветват Световната банка и други експерти, както и да насърчи навлизането на по-съвременни технологии.
https://www.investor.bg/aziia/336/a/kak-vietnam-stana-model-za-ikonomicheski-rastej-277592/
3
У нас … / Re: Темата за анкетата сред 9-годишните ученици.
« Последна публикация от Giuseppe - Днес в 20:20:21 »
67,
цитирах по памет и още не съм си направил труда да проверя точно така ли бяха формулирани въпросите, но претендирам, че не съм изменил смисъла, ако има разлика.
Нека не се хващаме за буквата, а за смисъла.
Днес вечерта при "корифея" Кошлуков, по БНТ имаше един джендър, Виктор Лилов, който се опитваше неумело да омаловажава анкетата, и да се опитва да отклонява темата.
Що нецензурни изрази чу по добрата половина от семейството - нямам думи!
Но - срещу себе си имаше един сговорчив Кошлуков и една забележителна с физиката си естествено дама- депутат от "Вола".
Е, срещу такива "безпристрастни джурналисти" и "ерудирани депутати", джендъра си разиграваше катъра на воля. Което май бе и целта на занятието.
Онова, за изказването на представителя на ЕС ми дойде в повече. Като представител от другите части на същата дъга, иначе тъй красива, когато там не се намесват претендиращи да са представители на хомо сапиенс.
То какво ли аслъ, от природата, е станало по хубаво, при човешка намеса?
4
По света … / Скритият коз на Доналд Тръмп
« Последна публикация от Engels - Днес в 20:17:07 »
В посланието към Федералното събрание Владимир Путин препоръча на американските си партньори да изчислят времето за полет до целта и обсега на руските въоръжения и чак тогава да вземат решения за производство, камо ли за разполагане на свои ракети със среден и малък обсег в Европа.
Как да постъпи Вашингтон при това положение? На пръв поглед има три възможни сценария. Американците загърбват потенциалната идея да развръщат оръжия на европейския континент, щом напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), оставят без внимание предупрежденията на руския лидер или открито задействат нова оръжейна надпревара.
Но верният отговор може би е друг, посочва Кирил Коктиш в материал за руския в. „Известия“, цитиран от БТА.
Съответните хора във Вашингтон естествено ще вземат за сведение думите на руския президент, но до 2020 г. американците все тъй ще подкопават с играта си международната стабилност. Тоест основната тенденция ще се запази.
Обяснението е просто. Стремежът на президента Доналд Тръмп всъщност е да натовари мощностите на концерна "Рейтиън" - производител на крилати ракети, свързан не с кого да е, а със семейство Буш. Според различни оценки става дума да бъдат усвоени поне 300 милиарда долара. На практика обаче цифрата със сигурност ще е по-голяма.
С други думи, Тръмп и кланът Буш вървят към сделка - действащият президент получава контрола над Републиканската партия, толкова необходим за следващата изборна кампания, а концернът - многомилиардни военни договори. До 2020 г. Съедините щати ще произвеждат ракети от този клас, ще укрепват своя потенциал и ще усвояват милиарди долари. И ако след две години Доналд Тръмп получи втори мандат, ще започне и най-интересното.
Администрацията ще се замисли какво да прави и как да използва натрупаните ракети със среден и малък обсег. Някои смятат, че днешният американски лидер най-вероятно ще изгуби властта. Но според мен той ще си остане в Белия дом. Защото до момента Тръмп успя да спечели всичко възможно в сферите, където изобщо би могъл. Той сключи професионално всички сделки и споразумения, давайки мощен старт на американската икономика. И не се ли случи никакво успешно физическо покушение или някаква гражданска война, ще е крайно трудно да бъде победен в надпреварата през 2020 г. Впрочем той може да извърти в своя полза дори и гражданска война.
Запазил президентския пост, Доналд Тръмп ще се постарае да размени ракетите си срещу руските. Ако предположим (и явно ще стане точно така), че в близките две години САЩ и Русия ще трупат въоръжения, и двете сили ще се сдобият не само с нови ракети, но и с ресурс за пазарлък. Значи след изострянето нищо чудно да последва надпревара в разоръжаването и движение към видоизменен ДРСМО с включване и на други играчи.
В този случай Тръмп може да изпълни едно от старите си обещания - да се сдобри с Русия, и да започне преговори. Следва безпрецедентен пробив в отношенията между Москва и Вашингтон, после - нова „пролет“. А междувременно ето ти шанс да се уредиш двойна печалба за себе си и за вътрешнополитическите си партньори: парите за производство на ракети вече са взети, време е да се усвои бюджетът за тяхното ликвидиране.
Особено изгодно ще е за Доналд Тръмп цялата история с изострянето да стигне разгара си в крайната фаза на изборната кампания. За да се хване електоратът на тази въдица, трябва да трепери от страх, мислейки, че само минута го дели от ядрената катастрофа. Тогава вече може пак да се обещае „сдобряване“ с Москва.
Ситуацията задължава американския президент да съобразява с изборите всяка своя стъпка. Защото опонентите не му дават друга възможност и се стараят да задушат всички негови идеи, без да се вглеждат в подробностите.
Колкото до сигурността в Европа, при все че изострят ситуацията, американците още нямат готовност да разположат ракети на континента. Макар да не забравят тази идея, днес става дума само за произвеждане на РСМО. А и защо да развръщат веднага въоръженията, нали докато още са на склад, пак са добър ресурс за пазарене. И кой би се отказал от един коз без опит да го размени за нещо? А и разполагането на ракети в Европа би означавало вече съвсем друго ниво на конфронтация - прекалено опасно за всички.
Тъй че в близките две години се очертава голяма игра около изборната кампания в САЩ и преразпределението на финанси в републиканските среди. После може да дойде и разведряване - внезапно и стремително. Друг въпрос е, че покрай това изниква много голям проблем: една пушка, окачена на стената, има вероятност да стреля. Което със сигурност не бива да се забравя никога.
https://www.investor.bg/analizi/91/a/skritiiat-koz-na-donald-trymp--277631/
5
У нас … / Re: Темата за анкетата сред 9-годишните ученици.
« Последна публикация от SgtTroy - Днес в 20:16:34 »
"Какъв се чувствате
А. Момче
Б. Момиче
В. Друго
Г. Не искам да посочвам"
Таквиз да ги нямаме! В анкетата има грешка, джендърен предразсъдък още в първата линия! Кавъв е този въпрос "Какъв се чувствате?" Правилно и политкоректно е да се пише "Какъв/каква/какво се чувствате или чувствате ли се изобщо нещо, което искате да посочите?"
Ето така дечинките ще се научат на политкоректност, а също и да попържат на няколко братски/сестрински езика, щото докато вденат какво ги питат и времето се оттекло, технологията се сменила и този таблет вече за чеп за зеле не става, не че преди това е ставал!
 :nuts: Истина, истина ви казвам!

Мне - пита се - ако изобщо, как се възприемате полово?
Нашите въпросници в 10 клас са с доста по-големи възможности за избор - 32 или 33 не помня вече, щото и аз като другите отбелязвах по повече от един отговор  :yes-1289:
А в домовете за грижи за възрастни дават ли такива въпросници, няма как някой да не знае?  :image008:
6
По света … / Германците обръщат гръб на използваните дизели
« Последна публикация от Engels - Днес в 20:12:15 »
Продажбите на употребявани дизелови автомобили в Германия намаляват значително. Както съобщи Германският автомобилен тръст (DAT) на базата на оценка на различни бази данни, през януари са отчетени с около 11% по-малко промени в собствеността на употребяваните дизелови автомобили, отколкото през същия месец на миналата година.
Търсенето на по-стари дизелови превозни средства, които са особено засегнати от настоящи или възможни бъдещи забрани за шофиране, е намаляло още по-забележимо. Например броят на продадените дизелови превозни средства с норми между Евро 1 и Евро 4 е спаднал средно с 13% до 64 409. Спадът в продажбата на използвани дизелови коли с Евро 5 дори се е сринал с 26% до 48 976 броя.
Само сравнително новите дизелови двигатели Euro 6, които досега не са включвани в забраните, са увеличили продажбите си със 7% до 65 422 броя. Освен това се оказва, че използваните дизели се застояват по-дълго на паркингите на автокъщите. Те се продават средно за 102 дни, докато при използвани бензинови коли тази стойност е средно 92 дни.
Пазарът на нови дизелови автомобили, от друга страна, се е възстановил леко, съобщава DAT. Трудностите при доставката във връзка с новия процес на измерване на емисиите WLTP изглежда са преодолени: 91 623 нови дизелови пътнически автомобила са били регистрирани в Германия през януари, с 2,1% повече спрямо същия месец на предходната година. Фирмените автомобилни паркове на фирми заемат значителен дял от тези цифри.
По отношение на цените на употребяваните автомобили DAT твърди, че ситуацията поне не се влошава допълнително. Тригодишните бензинови коли държат около 57% от бившата си каталожна цена, тригодишните дизели - 52,1%. Въпреки това все още има значително намаление на цените на дизеловите коли.
https://www.investor.bg/novini/444/a/germancite-obryshtat-gryb-na-izpolzvanite-dizeli-277639/
8
Виж ся, 67. Предлагам да оставим тази тема на момчетата. Щото не си казала  по същество нищо. Не мога да кажа и аз.

Ама ако се понапъна, ше дойда тук с виетнамците, валкириите и Вагнер и от латиносите и ВенеСуела нема да остане нищо. Например:
Дете мило, не знаеш старите вицове? Така кажи! Ще ти ги разкажем!  :t0328:
9
У нас … / Re: Темата за анкетата сред 9-годишните ученици.
« Последна публикация от 67 - Днес в 20:03:57 »
"Какъв се чувствате
А. Момче
Б. Момиче
В. Друго
Г. Не искам да посочвам"
Таквиз да ги нямаме! В анкетата има грешка, джендърен предразсъдък още в първата линия! Кавъв е този въпрос "Какъв се чувствате?" Правилно и политкоректно е да се пише "Какъв/каква/какво се чувствате или чувствате ли се изобщо нещо, което искате да посочите?"
Ето така дечинките ще се научат на политкоректност, а също и да попържат на няколко братски/сестрински езика, щото докато вденат какво ги питат и времето се оттекло, технологията се сменила и този таблет вече за чеп за зеле не става, не че преди това е ставал!
 :nuts: Истина, истина ви казвам!
10
У нас … / Re: Домусчиев купи NOVA
« Последна публикация от Engels - Днес в 20:01:36 »
еми български собственик, какво лошо има
Утре като стане новият Б.Б., може да си спомняме с носталгия за Б.Б.
 :bluegrab:
Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 10