Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 18, 2019, 15:53:51

Автор Тема: Технологични новини  (Прочетена 3345 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Google ще разработва собствени SoC за смартфони
« Отговор #60 -: Февруари 12, 2019, 20:13:06 »
Интернет гигантът Google наема специалисти за разработка на собствени системи на чип (SoC) за линията смартфони Pixel и други фирмени устройства, твърди публикация на Ройтерс, като се позовава на профили в LinkedIn, обяви за работа и индустриални експерти.

В момента тече кампания на Google за наемане на инженери в Индия – в частност, за попълване на екипа gChips, който се занимава именно с проектиране на чипове. На щат вече са 16 инженери ветерани и 4-ма таланти, като се очаква екипът да се разрасне до 80 специалисти към края на годината.
Подсиленият екип на gChips, базиран в Бангалуру, ще позволи на Google да започне разработка на SoC за своите мобилни устройства. В същия индийски град имат присъствие и редица други производители на чипове.
Ако създаде своя линия от системи на чип, Google ще оптимизира значително софтуера и хардуера на мобилните си устройства – така, както прави Apple с iPhone и iPad. Microsoft, Facebook и Amazon също създават екипи за разработка на чипове, вкл. в САЩ и Израел.
Google проектира чипове с различни дизайни още от 2014 г. В смартфоните Pixel 2 се появи специален процесор за обработка на изображения Pixel Visual Core, разработен от компанията съвместно с Intel, а моделът Pixel 3 използва чип Titan M за подобряване на сигурността на потребителските данни.
https://technews.bg/article-114442.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
C и C++, това са два „небезопасни за паметта“ езика
« Отговор #61 -: Февруари 14, 2019, 02:03:50 »
Сигурността на оперативната памет в компютрите е един от най-големите проблеми за бизнеса, твърди специалист от Microsoft, според когото 70% от всички уязвимости в продуктите на компанията са свързани именно с нарушения на сигурността в работата с паметта.
Става въпрос за проблеми като погрешна адресация или други операции, които могат да доведат до срив при четене или запис в паметта, уточнява специалистът по сигурност Мат Милър, цитиран в публикация по темата на ZDNet.
Windows е написана основно на C и C++, а това са два „небезопасни за паметта“ езика за програмиране. Оттук произтичат и главните проблеми на операционната система – в частност, възможностите за повишаване на привилегията на определени акаунти и отдалечено изпълнение на код.
Именно грешките в сигурността на паметта са най-често използваната днес методика за хакерски атаки и експлойти. Освен това подобни „игри с паметта“ позволяват прихващане на управлението на приложения и процеси в атакуваната система.
Microsoft е готова да помогне не само на професионалистите, но и на обикновените потребители при решаване на проблемите с операционната система. В бъдещите актуализации на Windows 10 е предвидена по-понятна система на съобщенията за грешки, най-вече при ъпдейтите, които могат да объркат неопитните потребители.
https://technews.bg/article-114469.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
IBM ще модернизира водеща банка в ЕС за $700 млн.
« Отговор #62 -: Февруари 15, 2019, 16:35:40 »
Технологии с изкуствен интелект ще намалят ИТ разходите на Santander
IBM сключи голям договор с испанската банка Santander, в рамките на който ще изгради най-модерната във финансовия сектор ИТ архитектура. Стойността на договора възлиза на 700 млн. долара за срок от пет години, съобщи Computer Business Review.
Съгласно споразумението, IBM ще внедри в банката технологии с изкуствен интелект за автоматизирана поддръжка на клиенти, повишаване на квалификацията на консултантите в различните отдели, повишаване на производителността на труда, обезопасяване на мобилните приложения и реагиране на кибер инциденти.
Очаква се новите новите технологии да намалят значително ИТ разходите на Santander. Банката е водеща в Еврозоната от гледна точка на пазарна капитализация – с 981 млрд. евро клиентски средства към края на 2018 г., 144 млн клиента, 13 хиляди поделения и 200 хиляди служители.
По-рано IBM съобщи, че от началото на 2019 година е сключила облачни договори на обща сума 3 млрд. долара. Финансовият сектор е един от най-големите клиенти на базираната в САЩ ИТ корпорация.
https://technews.bg/article-114512.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Суперкондензатор поставя рекорд за стабилност
« Отговор #63 -: Февруари 15, 2019, 16:49:16 »
Нов материал за суперкондензатори работи при по-високо напрежение и показва по-добра стабилност, в сравнение с познатите материали. Разработката е дело на екип от японски изследователи от Университета Тохоку, а статия за нея излезе наскоро в сп. „Energy and Environmental Science“.

Учените проправят пътя за разработване на високо-устойчиви суперкондензатори с високо напрежение, които могат да се използват за много приложения за съхранение на енергия, включително за моторни превозни средства.
Суперкондензаторите са акумулаторни устройства за съхранение на енергия с широк спектър от приложения – от машини до интелигентни измервателни уреди, пише GreenTech.bg. Те предлагат много предимства пред батериите, включително по-бързо зареждане и по-дълъг срок на годност.
Имат си обаче и своите недостатъци – най-вече в това, че не са толкова добри в съхранението на много енергия. Учените отдавна търсят високопроизводителни материали за суперкондензатори, които да могат да отговорят на изискванията за енергоемки приложения като например електрическите автомобили.
„Много е трудно да се намерят материали, които могат да работят при високо напрежение и да останат стабилни при тежки условия”, казва Хиротомо Нишихара – специалист по материалознание в Университета Тохоку и съавтор на доклада.
Нишихара и колегите му са работили заедно с компанията за производство на суперкондензатори TOC Capacitor Co. за създаване на новия материал, който показва изключително висока стабилност в условията на високо напрежение и висока температура.
За направата на електродите в кондензаторите е използван активен въглен. Този вид системи са ограничени от ниското напрежение в единичните клетки – градивните блокове на кондензаторите. Това означава, че е нужно голям брой клетки да бъдат натрупани заедно, за да се постигне желаното напрежение.
Новият материал се отличава с по-високо напрежение в една клетка, което намалява броя на съчленените клетки и позволява на устройствата да бъдат по-компактни.
На практика новият материал представлява лист, изработен от „непрекъсната триизмерна рамка от графенова мезогъба“ – материал на база въглерод, съдържащ пори с нано-размери. Ключова характеристика на материала е, че е изключително стабилен.

Учените изследвали физичните свойства на новия материал, използвайки електронен микроскоп и редица физически тестове, включително рентгенова дифракция и вибрационна спектроскопия.
След проучванията си те са категорични, че материалът има отлична стабилност при високи температури от 60°С и високо напрежение от 3,5 волта в конвенционален органичен електролит. Показателно е, че матeриалът демонстрира „свръхвисока стабилност” при 25°С и 4,4 волта – 2,7 пъти по-висока от конвенционалните матeриали на база активен въглен и досегашните графенови разработки.
„Това е световен рекорд за стабилност на въглеродните материали в симетричен суперкондензатор”, казва Нишихара.
https://technews.bg/article-114509.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Microsoft подготвя промяна в Windows 10
« Отговор #64 -: Февруари 16, 2019, 18:25:27 »
Изненадващо за мнозина е, че преди да се появи версията с кодово име 19H2, която е планирана за есента 2019 г., членовете на Windows Insiders вече имат достъп до следващо издание на Windows 10.
Самата Microsoft обяснява решението си с факта, че в Windows 20H1 ще се появят нови функции, които изискват много повече време за опознаване и тестване. Това е ясен сигнал от компанията за предстоящи големи промени в операционната система.
В момента повечето разработчици в екипа на Windows са фокусирани върху предстоящата актуализация с кодово име 19H1, която се очаква да излезе тази пролет. Обновлението ще предложи нова светла тема, подобрени център за известия и пясъчник (Windows Sandbox), както и редица други промени.
Наесен пък излиза актуализацията 19H2, която все още не е налична за тестване от участниците в Windows Insiders. Затова и появата на версия 20H1, планирана за пролетта на 2020 г., предизвика вълнения сред общността на Windows специалистите.
https://technews.bg/article-114511.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Intel вдига графичната мощ на мобилните си процесори
« Отговор #65 -: Февруари 16, 2019, 18:43:34 »
Новите 10-нанометрови мобилни процесори Ice Lake на Intel се очакват към края на годината. Те идват и с нов интегриран GPU от поколение Gen11, който ще замени графичния блок Gen9.5, предлагайки много по-висока производителност.
Очаква се Intel да разкаже за възможностите на новите си GPU по време на конференцията GDC 2019, която започва на 18 март. Според източници от специализирани форуми, подобреният GPU има два пъти по-висока производителност на такт, в сравнение със сегашната интегрирана графика на компанията.
Освен това в максималната си конфигурация новите графични ядра ще съдържат 64 изпълнителни блока, или с 24 броя повече, отколкото в графиката от поколение Gen9.5. В допълнение, интегрираната Gen11 графика включва по-голям L3 кеш – 3MB. Става въпрос все пак за обикновен GPU, а не за линията Iris Pro.
Като цяло, производителността ще превиши 1 TFLOPS, което е много добро постижение за интегрирана графика и се случва за първи път в мобилен GPU на Intel. За сравнение, AMD-базирана конзола Xbox One има GPU производителност 1,4 TFLOPs.
https://technews.bg/article-114544.html

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1795
  • Профил
Re: Microsoft подготвя промяна в Windows 10
« Отговор #66 -: Февруари 16, 2019, 19:55:28 »
Това е ясен сигнал от компанията за предстоящи големи промени в операционната система.

Ще минават към GNU/Linux  :cool-1084:
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3323
  • Профил
Re: Microsoft подготвя промяна в Windows 10
« Отговор #67 -: Февруари 16, 2019, 20:25:43 »
Това е ясен сигнал от компанията за предстоящи големи промени в операционната система.

Ще минават към GNU/Linux  :cool-1084:

А това добре ли е? Щото може да ми се наложи да си сменя лаптопа секи момент ...

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1795
  • Профил
Re: Microsoft подготвя промяна в Windows 10
« Отговор #68 -: Февруари 16, 2019, 21:40:03 »
Това е ясен сигнал от компанията за предстоящи големи промени в операционната система.

Ще минават към GNU/Linux  :cool-1084:

А това добре ли е? Щото може да ми се наложи да си сменя лаптопа секи момент ...

Не би трябвало да те бърка. Предполагам, че Trados ще продължи да върви  :m1731:
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3323
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #69 -: Февруари 17, 2019, 11:47:51 »
Въпросът ми беше за операционната система, която трябва да инсталирам на новия.

В момента съм с Windows7, която не ми се сменя никак, тъй като съм свикнала с нея. Но няма как – поддръжката ѝ ще бъде спряна съвсем скоро.

Ти лично какво би ми препоръчал, след като знам, че не харесваш Windows.  ;D

Благодаря.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #70 -: Февруари 17, 2019, 11:52:19 »
Windows7 е много добра версия, но не е подходяща за нова машина с предполагаема бъдеща експлоатация 3-5 години.
Искаш или не ще се наложи да работиш с 10-ка на първо време.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #71 -: Февруари 17, 2019, 12:17:07 »
ХР във ВиртуалБокс в Линукс. Традоса в ХР-то. Ако Традос не върви на ХР - Седмица (пак във ВБокса).
Ползвам ФайнРийдър така, върви идеално. ХР във ВБокс е много леко и бързо.
Звучи сложно, но всъщност е много просто за ползване.
Уиндоус 10 за нищо на света.

 :smokin:
« Последна редакция: Февруари 17, 2019, 12:23:06 от Nor1 »

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #72 -: Февруари 17, 2019, 12:24:59 »
ХР във ВиртуалБокс в Линукс. Традоса в ХР-то. Ако Традос не върви на ХР - Седмица (пак във ВБокса).
Ползвам ФайнРийдър така, върви идеално. ХР във ВБокс е много леко и бързо.
Звучи сложно, но всъщност е много просто за ползване.
Уиндоус 10 за нищо на света.

 :smokin:

Ние сме любители, за нас е сложно.

Неактивен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3323
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #73 -: Февруари 17, 2019, 12:30:54 »
 :t3721: И на двамата. В момента още събирам мнения. И си записвам.

Не че накрая ще реша сама, де ...  ;D

Но за Уиндоус 10 съм чувала същото и от други места, Нор.
« Последна редакция: Февруари 17, 2019, 12:34:48 от Джиджи »

Неактивен kаily

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #74 -: Февруари 17, 2019, 16:34:39 »
На моя лаптоп му инсталираха декември 2012 уиндоус 8.1 профешънъл. Още си карам с нея, пу пу пу

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #75 -: Февруари 17, 2019, 16:44:40 »
Аз не инсталирам софтуер, но от човека който се грижи за компютрите съм запомнил, че уиндоус 8 е отмъщението на Гейтс за хората дето не се ваксинират и не ползват платени антивирусни програми.
При мен 2 различни инсталации изкараха по 2 години, добре,че дойде безплатният ъпдейт на 10-та версия.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #76 -: Февруари 17, 2019, 16:51:41 »
Само с питане не става, трябва да се пробва. Защото масовото и изкл. глупаво и невярно мнение е, че Линукс бил труден, смотан, неудобен и бил само за програмисти.
С др. думи "Уиндоус е безалтернативен". Което е точен еквивалент на любимото полит. твърдение на 80%-ниците "ГЕРБ е безалтернативен".
 :too_happy-1067:

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #77 -: Февруари 17, 2019, 16:59:55 »
Един познат от 2013  е на Арч Линукс, на който прави всичко, вкл. играене на всички игри, които уж са само за Уиндоус.
Вечно дистро - ъпдейтваш редовно и никога не преинсталираш.
Нещо, което Майкрософт се опитват да правят чак с 10, ама крайно некадърно.
Аз преди няколко месеца също минах от Линукс Минт на Арч.
Човекът е от София и с удоволствие инсталира и настройва Линукс на хора с акъл. Мога да ви свържа.

Неактивен SgtTroy

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 959
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #78 -: Февруари 17, 2019, 17:07:03 »
Един познат от 2013  е на Арч Линукс, на който прави всичко, вкл. играене на всички игри, които уж са само за Уиндоус.
Вечно дистро - ъпдейтваш редовно и никога не преинсталираш.
Нещо, което Майкрософт се опитват да правят чак с 10, ама крайно некадърно.
Аз преди няколко месеца също минах от Линукс Минт на Арч.
Човекът е от София и с удоволствие инсталира и настройва Линукс на хора с акъл. Мога да ви свържа.

За хора без акъл прави ли отстъпка?  :image008:
Sometimes it's better to just let things be, let people go, don't fight for closure, don't ask for explanations, don't chase answers and don't expect people to understand where you're coming from.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #79 -: Февруари 17, 2019, 17:08:08 »
С хора без акъл въобще не се занимава.

Неактивен kаily

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #80 -: Февруари 17, 2019, 17:08:51 »
Аз не инсталирам софтуер, но от човека който се грижи за компютрите съм запомнил, че уиндоус 8 е отмъщението на Гейтс за хората дето не се ваксинират и не ползват платени антивирусни програми.
Що?

Неактивен kаily

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #81 -: Февруари 17, 2019, 17:09:37 »
За хора без акъл прави ли отстъпка?  :image008:
Хора без акъл са всички хора, които не са на моя акъл. Елементарно. Мислене. Уотсън.

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1795
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #82 -: Февруари 17, 2019, 19:36:01 »
Въпросът ми беше за операционната система, която трябва да инсталирам на новия.

В момента съм с Windows7, която не ми се сменя никак, тъй като съм свикнала с нея. Но няма как – поддръжката ѝ ще бъде спряна съвсем скоро.

Ти лично какво би ми препоръчал, след като знам, че не харесваш Windows.  ;D

Благодаря.

Понеже си (заклет) преводач нямаш никакъв избор -- ще трябва да останеш на Windows.

Актуалната версия е 10 и тенденцията е да остане тя за дълго време. Но ще трябва да търсиш начини да спреш телеметрията от него към Microsoft.
There is no dark side of the moon really …

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1795
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #83 -: Февруари 17, 2019, 19:38:46 »
ХР във ВиртуалБокс в Линукс. Традоса в ХР-то. Ако Традос не върви на ХР - Седмица (пак във ВБокса).
Ползвам ФайнРийдър така, върви идеално. ХР във ВБокс е много леко и бързо.
Звучи сложно, но всъщност е много просто за ползване.
Уиндоус 10 за нищо на света.

 :smokin:

FineReader работи перфектно и с Wine -- аз го ползвам така.

Това с виртуалните машини е добра идея, но означава разконспириране на Джиджи. И вместо VirtualBox бих предложил KVM -- все пак е с вградена поддръжка в ядрото на Linux.
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3323
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #84 -: Февруари 17, 2019, 20:45:21 »
Ти лично какво би ми препоръчал, след като знам, че не харесваш Windows.
Понеже си (заклет) преводач нямаш никакъв избор -- ще трябва да останеш на Windows.

Не съм "заклет" преводач, не съм била, и никога няма да бъда /по песничката!/.

Първо, защото такъв закон не можахме да прокараме; и второ, защото се занимавам със съвсем различни неща. Това променя ли ситуацията?

Бай дъ уей, наскоро попаднах на доста читав специалист в тази област, който ми оправи доста неща, които ме дразнеха. Чиста случайност!  :0004:

Та с него си говорехме наскоро и той ми каза също, че не мога да избегна Уиндоус 10. Но пък можел да направи настройките така, че това да не ме бърка.

Затова разпитвам тук и приемам всякакви идеи, които си записвам.
Въпреки че аз лично такъв разговор не мога да водя по същество.   :b0205:
« Последна редакция: Февруари 17, 2019, 20:51:13 от Джиджи »

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #85 -: Февруари 17, 2019, 23:43:50 »
наскоро попаднах на доста читав специалист в тази област ... той ми каза също, че не мога да избегна Уиндоус 10.
Ясно ми е какъв специалист е  :smokin:  Хубаво е, че разбира от Уиндоус, ама сега сме 2019 г., не 2009 или 1999 8)
95 % от хората вече могат да избегнат Уиндоус без никакви неудобства. Иска се само желание.
« Последна редакция: Февруари 18, 2019, 00:15:15 от Nor1 »

Неактивен len

 • Newbie
 • *
 • Коментари: 40
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #86 -: Февруари 17, 2019, 23:51:40 »
Малко повече инфо за Арч линукс, аз съм от 2006 на Линукс, периодично свалям разни дистрота на лайв сд да видя как са и в крайна сметка пак си слагам Кубунту-то. А на едното лаптопче имам Минт, ама то и Минт-а е на база Убунту.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #87 -: Февруари 17, 2019, 23:53:55 »
FineReader работи перфектно и с Wine -- аз го ползвам така.

Това с виртуалните машини е добра идея, но означава разконспириране на Джиджи.
И вместо VirtualBox бих предложил KVM -- все пак е с вградена поддръжка в ядрото на Linux.
Аз ползвам и някои други неща, които не стават с Виното. Традос също не става с Вино.

A KVM е с много слаба емулация на видеото. За десктоп-употреба не е много удачен.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #88 -: Февруари 18, 2019, 00:03:46 »
Малко повече инфо за Арч линукс, аз съм от 2006 на Линукс, периодично свалям разни дистрота на лайв сд да видя как са и в крайна сметка пак си слагам Кубунту-то. А на едното лаптопче имам Минт, ама то и Минт-а е на база Убунту.
Кубунту си е Убунту с КДЕ. А КДЕ не си пасва много-много с Бунтутата. КДЕ е най-добре със Сусе.
Арч е ролинг рилийз - няма нужда от нови инсталации с нови версии през няколко месеца или години. Така се ъпдейтва, че е винаги ново. Както писах по-горе, Майкрософт се опитват с 10 да направят същото, но го правят много некадърно. Впрочем те от 10 г. насам само развалят всичко, до което се докоснат.
Има дистрота, базирани на Арч, които са с лесна графична инсталация. Можеш да си избереш КДЕ за граф, среда още при инсталацията.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #89 -: Февруари 18, 2019, 00:12:40 »
Това с виртуалните машини е добра идея, но означава разконспириране на Джиджи
Не. Човекът, който ще й направи нещата, няма нужда дори да й знае името. Аз също.
Аз също бих инсталирал и настроил, но ще трябва да си пращаме лаптопа по "Еконт" или "Спийди".

Неактивен len

 • Newbie
 • *
 • Коментари: 40
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #90 -: Февруари 18, 2019, 00:46:08 »
Благодаря, Nor1, ще се поровя.

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Уязвимост в WinRAR остана скрита близо 20 години
« Отговор #91 -: Февруари 22, 2019, 19:41:57 »
Опасни уязвимости в софтуера често остават неразкрити в продължение на много години. Такъв е и случаят с изключително популярния архиватор WinRAR – оказва се, че от 19 години програмата съдържа опасен бъг.
Уязвимостта е открита от специалисти на компанията Check Point Software Technologies. Те веднага са информирали разработчика на WinRAR, който своевременно пусна актуализация и отстрани проблема.
Бъгът е открит във файл с разширение .dll, наличен в WinRAR още от 2006 г. и свързан с архивите ACE. Уязвимостта дава възможност за извличане на злонамерен код от архива във всяко място на твърдия диск на компютъра.
Вместо да създава кръпка за затваряне на дупката в сигурността, разработчикът на WinRAR актуализира програмата, като просто се отказа от поддръжката на архиви ACE в новата версия.
До момента няма информация дали хакери са се възползвали от пролуката в сигурността на популярния архиватор, която датира от близо 20 години. Във всички случаи силно препоръчително е обновяване на WinRAR до последната версия.
https://technews.bg/article-114693.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Virgin Galactic изпрати първи тестови пътник в Космоса
« Отговор #92 -: Февруари 24, 2019, 17:46:51 »
Два месеца след първия си полет космическият кораб Unity на Virgin Galactic полетя отново, съобщава CNBC.
За първи път Virgin Galactic изпрати трима души на борда на Unity за тестовия свръхзвуков полет в петък, който достигна три пъти по-голяма скорост от тази на звука по пътя си нагоре. Точно преди полета компанията за космически туризъм на Ричард Брансън заяви пред CNBC, че Бет Моузез, която отговаря за тренировката на бъдещите космически туристи, е на борда на космическия кораб Unity на компанията заедно с двамата пилоти.
„Бет Моузез е на борда като член на екипажа. Тя ще направи валидация на някои от елементите от дизайна на кабината“, съобщи говорителка на Virigin Galactic.
За първи път компанията отвежда трима души в полет до ръба на Космоса. При предишните тестови полети в космическия кораб имаше само двама пилоти.
Космическият кораб Unity на Virgin Galactic може да побере до шестима пътници заедно с двамата пилоти. Компанията има над 600 кандидат-астронавти, така че работата на Моузес е от ключово значение при подготовката на Virgin Galactic за търговски операции. Билетите за полетите на компанията струват 250  хил. долара.
Пилотите Дейв Маккей и Майкъл Масучи също са се превърнали в астронавти, тъй като компанията съобщи, че тестовият полет е достигнал височина от близо 90 км. Маккей, Масучи и Моузез се присъединяват към списъка с по-малко от 600 души, които са летели в космоса.
САЩ официално считат пилоти, летели на височина над 80 км, за астронавти. Според международната конвенция границата между стратосферата и космоса е на височина от 100 км на така наречената линия на Карман. Петъчният полет беше отложен с два дни заради силни ветрове в пустинята Мохаве.
През декември компанията завърши най-дългия си полет в историята със самолет-носител, като двамата му пилоти станаха първите астронавти на Virigin Galactic. Този тестови полет достигна височина от близо 83 км.
https://www.investor.bg/novini/346/a/virgin-galactic-izprati-pyrvi-testovi-pytnik-v-kosmosa-277655/

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Edge Computing е следващата голяма тема в дигитализацията
« Отговор #93 -: Февруари 24, 2019, 18:15:07 »
Дигиталният начин на живот оказва огромно влияние върху пазара на центрове за данни и неговия възходящ ръст. Налице е все по-голямо търсене на устройства за съхранение, изчислителна мощност, пренос и анализ на данни, заявиха експерти по време на семинар на R&M България под мотото „Бъдещето на интелигентните сгради“, състоял се тази седмица в София.
Според проучване на CNCF, използването на облака в периода от март до ноември 2018 г. е нараснало със 135% само в Азия. Това е основната причина, поради която доставчиците продължават да инвестират значително в центрове за данни с хипермащаб и в колокационни центрове, както и в ИТ оборудване и окабеляване.
Данните в световен мащаб сочат, че инвестициите в тази област нарастват с около 9% годишно. Според проучване на Dell’Oro, центровете за данни вече преминават към 40 и 100-гигабитово Ethernet поколение, а Ethernet Alliance и IEEE започнаха да проправят пътя за 800-гигабитови и 1,6-терабитови Ethernet мрежи.
В същото време прогнозите на Wintergreen Research сочат, че обемът на пазара на хипермащабни центрове за данни ще се утрои, достигайки 360 милиарда щатски долара до 2023 г. От Synergy Research Group пък очакват броят на мегацентровете за данни в света да надхвърли 600 до 2020 г. Днес центровете за данни са около 450 и се управляват предимно от гиганти като Alibaba, Amazon и Apple.
„Докато тази тенденция към сложни мащабни проекти и висока производителност се запазва, относително новата категория периферни (Edge) центрове за данни също придобива все по-голямо значение“, коментира Андреас Рюселер, СМО в R&M. Микро, мини и контейнер центровете за данни са разположени на периферията на облака и от R&M предвиждат конкретна нужда от изграждане на такива периферни дейта центрове на местата, където се генерират огромни количества данни с необходимост тези данни да се запазят локално или да се обработят незабавно.
Подобни центрове за данни ще намерят приложение в дигитализираните индустриални производства, здравеопазването и медицинската техника, приложенията на добавената реалност и изкуствения интелект. Гейминг индустрията и областите, където се използва богат видео стрийминг, също ще се възползват от възможностите на Edge технологията за центровете за данни, за да гарантират пълноценно потребителско изживяване.
Промените ще бъдат провокирани от факта, че днес една трета от съществуващите корпоративни центрове за данни достигат своя капацитет. Според Gartner, до 2025 г. около 80% от компаниите ще се откажат от своите собствени дейта центрове, като ще изнесат на аутсорсинг преработката и съхранението на данните.
Експертните прогнози сочат, че периферните центрове за данни ще започнат да играят ролята на междинно хранилище и точка за агрегиране на данните. Те ще поемат работните процеси, облекчавайки натоварването на мрежите и големите центрове за данни. Експертите на R&M прогнозират по-скоро възникване на симбиози, вместо строго разделение между облака и периферията, от които печеливши ще бъдат клиентите.
„Когато огромни обеми от данни трябва да се обработват незабавно, пътят до един централен мегацентър за данни често е много дълъг и твърде скъп. Затова Edge Computing ще се превърне в следващата голяма тема по пътя на дигитализацията на икономиката и обществото. Ние сме в началото на ерата на периферните центрове за данни”, каза в заключение Андреас Рюселер.
https://technews.bg/article-114706.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
MWC 2019: Гъвкавите дисплеи идват – няма шега
« Отговор #94 -: Февруари 25, 2019, 19:12:46 »
Гъвкавите дисплеи за смартфони идват и това стана видно в първите часове на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019) – събитието, в което тези дни са приковани погледите на индустрията, потребителите и медиите.

Макар че анонсите на Samsung и Huawei шокираха технологичния свят с новата технология и най-вече нейната цена (над 2000 евро за телефон), този вид екрани имат достатъчно изгледи да се наложат скоро на пазара.
Китайската компания CSOT показа на MWC 2019 своята технология за гъвкав AMOLED дисплей, който има два варианта на сгъване: навътре и навън.
Екраните са с ярки и наситени цветове, с контрастно число 100 000 : 1 и, според фирмата, няколко големи бранда от света на смартфоните са в процес на преговори с китайския производител за доставката на такъв вид екрани.
Сами по себе си сгъваемите екрани струват около 300 долара, споделиха служителите на CSOT на щанда на фирмата в изложбения център, където се провежда MWC 2019.
Със сигурност известно време гъвкавите дисплеи ще са само тема на разговори, но фактът, че китайският производители като CSOT атакува този пазар, обещава скоро смартфоните със сгъващи се дисплеи да „се приземят“ и да станат достъпни за масовия потребител.
https://technews.bg/article-114743.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Шведският производител на товарни автомобили "Волво тръкс" обяви, че започва да приема поръчки за първите си електрически камиони, предназначени за градска дистрибуция, сметосъбиране и други дейности в урбанизираните зони. Серийното производство на новите модели ще започне в Европа през втората половина на годината.
Моделът "Волво Еф Ел Електрик" (FL Electric) е предназначен за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия, в зависимост от надстройката. Той има брутно тегло на композицията 16 тона.
Камионът се задвижва от електромотор с максимална мощност 248 конски сили (постоянна мощност 174 к.с.), който е комбиниран със скоростна кутия с две предавки. "Еф Ел Електрик" разчита на литиево-йонни батерии с капацитет между 100–300 кВтч. С тях камионът изминава до 300 км.
https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/02/23/3393988_volvo_zapochva_da_priema_poruchki_za_elektricheskite/

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
BMW и Daimler в алианс за роботозирани коли
« Отговор #96 -: Февруари 28, 2019, 19:23:37 »
Една седмица след сливането на своите услуги за споделени пътувания BMW и Daimler обединяват силите си и в автоматизираното шофиране. Като първа стъпка двете автомобилни компании възнамеряват съвместно да разработят системи за подпомагане на водача и технологии за автоматизирано шофиране по магистрали, както и за автоматизирано паркиране. И двете компании обаче се стремят към „дългосрочно и стратегическо сътрудничество“, за да направят следващия етап автономни коли широко достъпен до 2025 г., предава DPA.
Заедно BMW и Daimler искат да разработят първоначално технологии за автомобили, които могат да се управляват самостоятелно по магистрали, но все още имат ускорител и волан и могат да бъдат контролирани от шофьор. Въпреки това те възнамеряват да обсъдят и разширяване на сътрудничеството до по-високи степени на автоматизация по магистралите и по улиците в градовете. „Това подчертава дългосрочния и устойчив характер на сътрудничеството за изграждане на мащабируема платформа за автоматизирано шофиране", заявиха компаниите.
https://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-i-daimler-izkovaha-alians-za-robotozirani-koli-277970/

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Мобилни преводачи набират скорост
« Отговор #97 -: Март 01, 2019, 23:01:36 »
Малки устройства с размер на тамагочи и способност да превеждат между различни езици се оказаха доста популярни на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона тази година.
Макар че технологията изобщо не е нова, нарастващата глобална мобилност изглежда е провокирала повече разработчици да потърсят собствена трактовка по темата с автоматизирания превод.
В общия случай електронните преводачи са с джобен размер, подобни на йо-йо или дребен телефон. Но пък работят доста ефективно. Някои от разновидностите силно наподобяват телефон с бутони. И нищо чудно, защото понякога гласовото разпознаване може да не сработи – тогава клавиатурата помага. В повечето случаи обаче разбират гласовото изречение безпроблемно.
Естествено, всеки у нас ще се запита колко ли от преводачите боравят и с български език, та да се вълнуваме толкова от тях. Обичайно очакваме да не сме сред списъка с популярните езици, но се оказа, че сред най-добре работещите модели има такива, които превеждат от и на български.

Показаният на снимката модел е такъв, при това японска разработка. Тествахме го в директен превод от японски на български и сетне от български на японски – справи се достатъчно добре, за да се разберем безпроблемно с японския му „баща“. Борави с общо 74 езика.
https://technews.bg/article-114871.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Заради черния си цвят и футуристичен дизайн La Voiture Noire, вече е известна като колата на Дарт Вейдър

За своята 110-годишнина марката за луксозни автомобили Bugatti представи това, което според компанията е най-скъпият автомобил на всички времена, а със своя черен цвят и футуристичен дизайн със сигурност би отивала повече на Дарт Вейдър, отколкото на когото и да е било друг.
La Voiture Noire струва 11 млн. евро (12,5 млн. долара) или иначе казано – колкото близо 300 коли Tesla Model 3.
https://www.investor.bg/novini/346/a/novoto-bugatti-li-e-nai-skypiiat-avtomobil-v-sveta-278220/

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #99 -: Март 11, 2019, 21:05:12 »
Цитат
През ноември миналата година „бот“ на име Тоби произведе за медийния гигант Тамедия близо 40 000 публикации за резултатите от изборите в Швейцария само за пет минути.

http://e-vestnik.bg/29932/izkustveniat-intelekt-navliza-v-redaktsionnite-zali-na-mediite/

Интересно това "истински новини" ли са или презреният фейк?

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #100 -: Март 11, 2019, 21:14:52 »
Цитат
Цитат
Асошиейтед прес автоматизира резултатите на близо 3000 компании, а всекидневникът „Монд“ заедно с партньорите си от Силабс (Syllabs) използва програма, която генерира 150 000 интернет страници, отразяващи изборите от 2015 г. в 36 000 общини

Пак там.


Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3321
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #101 -: Март 11, 2019, 22:16:55 »
Цитат
Асошиейтед прес автоматизира резултатите на близо 3000 компании, а всекидневникът „Монд“ заедно с партньорите си от Силабс (Syllabs) използва програма, която генерира 150 000 интернет страници, отразяващи изборите от 2015 г. в 36 000 общини

Е хубу де, те така сладко се издават, а аз днес цял ден чета квич оттатък за "руската заплаха".
И как Фенси Биърс им били хакнали... нещо на изборите по същото време.
Сега ги рефрешнах - айде пак борба с влиянието на Русия. :D
Няма туй-онуй! От сутрин до мрак борбъ!
« Последна редакция: Март 11, 2019, 22:20:22 от micky »
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Частната АЕЦ Фукушима струва на японския данъкоплатец до този момент 200 милиарда долара за отстраняване на последиците от ядрената катастрофа, съобщиха от екологичната организация „За Земята“.
Изминаха 8 години от ядрената авария в АЕЦ Фукушима. Японското правителство продължава да налива огромни суми за дейности по откриване и обезопасяване на разтопеното гориво в засегнатите три реактора.
След като горивото бъде намерено, над 40 години ще отнеме обезопасяването му. Цялостната стойност на проекта се очаква да достигне над 200 милиарда долара, което е двойно спрямо изчисленото през 2013 г.
TEPCO (Tokyo Electric Power Company), частната компания, която управлява централата над 40 години и прибираше печалбата от нея, се включи с едва 8 милиарда долара в дейностите по отстраняване на последиците от аварията.
https://technews.bg/article-115135.html

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Tesla преобърна автомобилния пазар в Норвегия
« Отговор #103 -: Април 04, 2019, 00:07:18 »
Tesla преобърна автомобилния пазар в Норвегия
Компанията достави в Норвегия рекорден брой електромобили през март – над 5300. Това прави Model 3 най-продаваният автомобил в страната с широк марж, но по-важното е, че тази кола изтласка общите продажби на електромобили на ново ниво.
Електрическите коли вече формират 58% от всички продажби на пътнически автомобили в страната през март, а с добавяне на хибридите с вградени електрически двигатели, делът на електромобилите достига 69% от пазара.
https://technews.bg/article-115662.html

Неактивен 66

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 801
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #104 -: Април 22, 2019, 17:51:28 »
Автомобил Tesla се самовзриви на паркинг в Шанхай

Tesla изпраща екип от експерти, които да изяснят обстоятелствата около експлозията на техен автомобил в един от подземните паркинги в Шанхай, съобщиха от компанията.
Това стана след като в социалната мрежа Weibo беше разпространен запис от камера за видеонаблюдение от един от подземните паркинги в Шанхай. На кадрите се вижда бял дим, идващ от колата, която след няколко секунди експлодира, причинявайки щети на друга кола, паркирана наблизо.

“След като вчера получих информация за инцидента в Шанхай, веднага изпратихме екип на мястото на инцидента”, се казва в официалното съобщение на Tesla

Неактивен 66

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 801
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #105 -: Април 22, 2019, 18:14:21 »
Въсщност тесла не е първата компания, опитала се да наложи електромобили на американския пазар.
Преди това беше Крайслер, ако се не лъжа. Бъч би могъл да даде повече подробности.
Но след серия инциденти, запалвания .... с батериите, проекта заминава в коша.

Неактивен Калинчо

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 803
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #106 -: Април 22, 2019, 19:29:51 »
Горивните клетки с водород също имат славна история на запалвания и гърмежи. Също като литиевите батерии обаче не се популяризира особено широко.
Първият по-мащабен опит за електромобили е след първата петролна криза, 1973, но отшумява бързо. Вторият е сериозен, 1990-те, в очакване на прилагане на калифорнийския закон за 2%-3% возила с нулеви емисии и нарастване всяка година на процента. Кризата с тока в Калифорния слага край на илюзиите, а основният разработчик - GM изтегля над 1000 произведени автомобила и ги унищожава (били са на лизинг). Всъщност сега "великият новатор" Мъск реално произвежда и продава точно тези автомобили, разработени с някой и друг милиард държавни субсидии (стойност на 1990-те, не днешна). И BMW и Даймлер имат опит в тази работа от тогава. И водородни клетки също. Интересното е само защо сега пак искат да настъпват същата мотика.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #107 -: Април 22, 2019, 19:37:26 »
Не мисля, че настъпват мотика.
Електрическите автомобили са много неефикасни, но модерни.
Това е друга ниша.
Мода е не е автомобил, а за модните извращения няма граници.


Неактивен 66

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 801
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #108 -: Април 22, 2019, 20:04:49 »
Има един детаил. Електролита при литиевите акомулатори е ужасно корозионен.
Една катастрофа или авариь с обезобразен от прокапал електролит от батерия и че стане ......

Неактивен Калинчо

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 803
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #109 -: Април 22, 2019, 20:12:27 »
Мотиката не е в електричеството, а в концепцията. Не става просто като смениш ДВГ с електромотор, за голям мащаб разбира се.
Когато корабите започнат да пресичат океана с електромотори на батерии, тогава ще дойде реда и на автомобилите или каквото ще бъде на тяхно място.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #110 -: Април 22, 2019, 20:17:28 »
Цитат
Луксозна, 100% електрическа яхта радва любителите на плаването с пробег до 65 км.
https://greentech.bg/archives/74037
И по въпроса:
Цитат
Китайски товарен кораб само на ток с 2.4 мегаватчаса батерии
http://www.ecars.bg/blogs/elektromobili-1/2347-kitai-elektricheski-tovaren-korab


Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #111 -: Април 22, 2019, 20:38:49 »
Мода е
Не е мода, а силово законово налагане на електрокарите. "Командно-административна с-ма", както плюеха Соца.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #112 -: Април 22, 2019, 20:46:52 »
Мода е
Не е мода, а силово законово налагане на електрокарите. "Командно-административна с-ма", както плюеха Соца.
Мода!
Закони писани от "умните и красиви" кифли са точно това.
П.П. Забравих и ФЪН ШУЙ ( това последното ако го напиша правилно ще ме замразят ). :beer-405:

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #113 -: Април 22, 2019, 21:40:47 »
Не е мода. И тези закони не са писани от глупост, нито за екология, ами да саботират продажбите на руския нефт и газ.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #114 -: Април 22, 2019, 21:45:32 »
САЩ поне на статистика го докарват от големите производители на нефт, а лития е от "приятелски" Китай не се вързва.Неактивен 66

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 801
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #115 -: Април 22, 2019, 21:47:25 »
Мяй най големите световни залежи са в Афганистан. На Литий.
Има и във Виетнам, Сърбия .....
« Последна редакция: Април 22, 2019, 21:52:16 от 66 »

Неактивен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2903
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #116 -: Април 23, 2019, 11:25:28 »
Не е мода. И тези закони не са писани от глупост, нито за екология, ами да саботират продажбите на руския нефт и газ.
не е само мода, нито само екология, има и държавна регулация - ей ти норвегия примерно, обявиха преференции за ел коли и един куп народ си изпонакупиха. а норвежците специално се оправят и без руски нефт/газ.

Неактивен Bacho Кольо

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 713
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #117 -: Април 23, 2019, 13:58:40 »
Не е мода. И тези закони не са писани от глупост, нито за екология, ами да саботират продажбите на руския нефт и газ.
Със или без саботажи, Русия може и е длъжна да премахне  зависимостта си от износа на въглеводороди.
При наличието на този технологичен и интелектуален потенциал е недопустимо да се разчита на ресурсите от земните недра.

Неактивен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2306
  • Профил
Re: Технологични новини
« Отговор #118 -: Април 23, 2019, 14:16:42 »
норвежците специално се оправят и без руски нефт/газ
И освободеният от вътр. употреба ще иде за Зап. Европа да вземе от дела на руския.
Пък ако успеят да свалят иранското п-во и да сложат марионетно, бъди сигурен, че и иранския нефт ще пренасочат от Китай към Европа. С един куршум два заека - Китай без нефт, а Русия - без пари от нефта.

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1331
  • Профил
Tesla погълна Maxwell
« Отговор #119 -: Май 17, 2019, 11:14:33 »
Цитат
След няколкомесечни преговори Tesla обяви, че е сключила сделка за поглъщане на Maxwell Technologies. Така компанията за електромобили придобива официално технологиите за производство на батерии на базираната в Сан Диего компания.
Tesla разкри намеренията си да купи Maxwell Technologies – производител на ултракондензатори и батерии – по-рано тази година за сума в размер на около 200 милиона долара.
Преди да сключат сделка, двете компании преговаряха в продължение на няколко месеца за цената. Но някои инвеститори считаха цената на сделката за завишена и се опитаха да я блокират.
В началото на тази седмица Tesla съобщи, че е направила финално предложение за придобиване на Maxwell, срокът за което изтече на 15 май. В крайна сметка двете компании се споразумяха и Maxwell става собственост на производителя на електромобили.
https://technews.bg/article-116612.html