Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Декември 03, 2024, 19:39:49

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 212828 пъти)

0 Потребители и 10 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9213
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1560 -: Февруари 15, 2023, 16:12:06 »
Тия неща дето си ги направила, нали знаеш че са отровни, без


Браво  и от мен!
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2185
  • No complain no explain
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1561 -: Март 06, 2023, 19:32:34 »
Малко музика за стимулиране на храносмилането, пък и " приятно вспомнит"  :t0301:

https://www.youtube.com/watch?v=v4s2AMKPHnE

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25694
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1562 -: Март 06, 2023, 19:45:41 »
Аз още съм на десерта.

https://www.youtube.com/watch?v=cURGUX9sKQg
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2185
  • No complain no explain
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1563 -: Март 06, 2023, 19:52:33 »
На тебе баба ти не ти ли е казала, че по време на ядене такива работи да се гледат е вредно за здравето  :t2618:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25694
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1564 -: Март 06, 2023, 19:54:16 »
Аз щото постя и вместо десерт. :)))
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Banana Joe Maldonado

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3154
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1565 -: Март 06, 2023, 20:30:43 »
Мерси за идеята за мерлото, зех си някакво на Мезек, върши работа  :t0328:
Сега мижа постхипнотично; снимки няма да пускам да не ми завиди Фютката.

Съвет: номера със старата бира не е много ок, зелето бие леко офсайд. На картофи върви екстра обаче.

ПП И на арабски питки вместо водата за тестото не става, резултатът е плачевен.
« Последна редакция: Март 06, 2023, 20:38:06 от Banana Joe »
*********   ✹    *********

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25694
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1566 -: Март 06, 2023, 20:38:02 »
И на мен Мезек ми се падна. :)))
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Banana Joe Maldonado

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3154
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1567 -: Март 06, 2023, 20:56:29 »
Аз мислех да мина тънко с вила Ямбол, но глупаците не са се постарали даже коркова тапа да сложат.
Прежалих се, четворка с плюсче му пиша одма.

ПП За лидълското кианти да кажа че оставя мастиленосини петна по латекс. Две и една втора, че на пиене не си личи особено.
*********   ✹    *********

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25694
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1568 -: Март 06, 2023, 20:58:35 »
Видиш ли вино с винтова капачка бягай!
Боксовете по 3 и 5 литра са същата пета цедка, за готвене стават.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Banana Joe Maldonado

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3154
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1569 -: Март 06, 2023, 20:59:57 »
Не пипам боксове даже и на аванта, винтовата капачка ги ползвам за гробищата.
*********   ✹    *********

Неактивен Banana Joe Maldonado

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3154
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1570 -: Март 21, 2023, 19:05:11 »
Ще ни бият с парцала ама много обичам, имам си и фалафели дома.
Бял сос има най различни - от кис млеко, малко майонеза и чесън, до само чесън, обилно и малко кис млеко, чер пипер.
Ще потърся, имаше хубави клипове.
Иначе, сичко значи обилно катрофи, зеле и другия сезонен ефтинджос и по-малко месце за по-добра печалба.

ПП Питките са по 2.80 на женския, турския магазин, 8 бр пакет и може ептен пресни от пекарите по симеон
       Смес за фалафели - 2.50 за 400 гр па от турците. Разходи се, залафи ги, струва си.

ППП Кафланда е скапо. Много скапо.  нема подправка за дюнер изобщо, а без нея си зян.
          Турците са ти разковничето. Или Мимаса на Любен каравелов, другия е за туристи  ;)

ПППП Аз праим жълт сос - кис млеко, подправка за дюнер, чесън, чер пипер, куркума за оцветител.
*********   ✹    *********

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1571 -: Април 13, 2023, 21:47:19 »
Яйца за великденската салата.
Последните шест са за предвеликденска.
Или са пукнати или аз съм криворукий.
Щото аз ги боядисвах.
Анонимката ги боядисва с естествени багрила.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1572 -: Май 02, 2023, 14:03:49 »
Днес съм се посветил на охлювите. Доскоро, всяка година купувах по 2 кг., около Гергьовден. Миналата година, вземайки идея от форума, купих 5 кг. и замразих повечето за по-късно. Тази година - 4 кг. вече на цена 6 лв./кг. Цената не е най-важната. Намалих, щото основно аз ги хапвам, твърдо убеден в ползата. Останах учуден, когато на въпроса ми продават ли се, продавачката ми отговори, че продава по 50 кг. на ден. Има ценители значи. Та сега подготвям господата. Правя чудесно подобие на супа, малко гъстичка.
« Последна редакция: Май 02, 2023, 14:23:23 от dabedabe »

Активен kаily

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10572
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1573 -: Май 02, 2023, 17:22:30 »
Те си се събират охлювите, що ги купуваш. Аз веднъж ядох на младини, събрахме колективно, сготвихме колективно, после ме боля корем, не знам от охлювите ли, ама не повторих.
Ако изборите не променят нищо, що Пеевски купува гласове?

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1574 -: Май 02, 2023, 18:16:43 »
Запомнил съм, че като бях малък баща ми веднъж донесе от гората насреща малко чувалче с охлюви, поне 7-8 кг. , по мое мнение сега. Тогава природата беше по-щедра. 1954 се преселихме във Варна. Не беше лесно, но родителите ми се справиха, отглеждайки според силите си 4 деца.

Активен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8087
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1575 -: Май 02, 2023, 19:40:41 »
сега подготвям господата.

Те не са господа, а джендъри. Хермафродити демек.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1576 -: Май 02, 2023, 20:01:04 »
Не ме бърка особено. Разговарям с тях почтително (на Вие) в процеса на приготвяне.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1577 -: Юни 12, 2023, 00:10:56 »
Най-накрая ми се получи да направя свински дроб на скара като в селска кръчма.
Случайно ми попадна.
http://traianaskitchen.blogspot.com/2019/11/blog-post.html
Малко я модифицирах.
Нарязах дроба на парчета за печене с дебелина около 1 см.
Накиснах ги в тенджера със студена вода в хладилника за около 24 часа.
През това време ги промих 5-6-7 пъти.
Днес вечерта ги подсуших доколкото е възможно.
Поръсих ги обилно със сода бикарбонат и ги разбърках.
Оставих ги 1 час на стайна температура.
Промих ги много хубаво.
В тенджерата ги разбърках с олио.
Пеках ги на средна скара 2-3-4 мин от всяка страна.
При мен е газова печка. На средния котлон на тиган грил.
Преди да ги хвърля на тигана грил ги изстисквам доколкото мога.
Преди всяка порция минавам тигана с половин глава лук.
След всяка порция забърсвам тигана грил с кухненска хартия и пак с половин глава лук.
Сол и черен пипер след като са готови.
Поекспериментирах и с други подправки, но сол и черен пипер си е класика.
Получи се сочно и вкусно.
Почти като в Орлово гнездо срещу японския преди 35-37 години.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9213
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1578 -: Август 24, 2023, 22:20:19 »
Купих тази



Когато имам време, ще я сканирам и споделя с които имат интерес.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Активен deneb

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 493
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1579 -: Септември 14, 2023, 20:03:20 »
Пфуу, чак сега да вляза в тая тема, не знам защо...
Благодаря за вкусната раздумка.
Аз повече съм чиракувала по суджуците, синът се занимава с тях, но смятам да се науча с Ваша помощ. 

Активен deneb

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 493
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1580 -: Септември 16, 2023, 18:00:14 »
Идвам специално да се отчета с приготвен по AnonimusBG дроб на скара.
Сърдечно благодаря, AnonimusBG!
Стана превъзходен и влиза постоянно в менюто на семейството.
Покойната ми майчица го правеше в було - на висока температура и за кратко време на фурна (доколкото помня приготвянето, а не яденето). При нея за последно бях яла сочен свински дроб, до днес. Почти се бях отказала да приготвям.

 

Активен Дърт Вейдър

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 417
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1581 -: Октомври 29, 2023, 04:02:19 »
специално да се отчета с приготвен по AnonimusBG дроб на скара
И аз така днеска ... само дето ги обърках не с олио а със свинска мас и ги поднесох с кисело зеле и лук.
активен участник в Брауновото движение

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11336
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1582 -: Декември 04, 2023, 17:04:28 »
Идва Никулден.
Шаран демек.
Няма да пиша рецепти - всеки си ги знае.
Ще тръгна по друга пътечка - чистенето на шарана.
Много домакини заради чистенето предпочитат или да си го купят чистен или гол шаран.
Класиката обаче е люспест, поверието е, че колкото люспи - толкова паре ше имате през годината, а и чистения пак иска да си го дочиствате.
Та!
Перките са ясни - с ония ножици дето ги продават обикновено за рязане на пилешки кости.
След това, без да се изкормва се чистят люспите. С нож от ония малко по скъпичките с много твърд и остър резец.
Хваща се стабилно през хрилете и - чистенето по посока на люспите - от главата към опашката!
Натиска се малко повечко, но така нищо не хвърчи на никъде.
Накрая, след като се обере и изхвърли това /не забравихте да си отделите по люспа за вас и родата, нали?/, се удря лесно една лека контра на евентуално останали люспи. Те дори лесно се виждат в този момент.
Особено внимание - по коремната част, щото пречи на зашиването.
След това се изчиства и отвътре. След това, защото докато е пълен по лесно се чистят люспите, иначе трябва да подлагате пръсти в коремната част при чистенето и е по трудно.
bon appétit
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1404
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1583 -: Декември 30, 2023, 11:11:36 »
Идва Никулден.
Шаран демек.
Няма да пиша рецепти - всеки си ги знае.
Ще тръгна по друга пътечка - чистенето на шарана.
Много домакини заради чистенето предпочитат или да си го купят чистен или гол шаран.
Класиката обаче е люспест, поверието е, че колкото люспи - толкова паре ше имате през годината, а и чистения пак иска да си го дочиствате.
Та!
Перките са ясни - с ония ножици дето ги продават обикновено за рязане на пилешки кости.
След това, без да се изкормва се чистят люспите. С нож от ония малко по скъпичките с много твърд и остър резец.
Хваща се стабилно през хрилете и - чистенето по посока на люспите - от главата към опашката!
Натиска се малко повечко, но така нищо не хвърчи на никъде.
Накрая, след като се обере и изхвърли това /не забравихте да си отделите по люспа за вас и родата, нали?/, се удря лесно една лека контра на евентуално останали люспи. Те дори лесно се виждат в този момент.
Особено внимание - по коремната част, щото пречи на зашиването.
След това се изчиства и отвътре. След това, защото докато е пълен по лесно се чистят люспите, иначе трябва да подлагате пръсти в коремната част при чистенето и е по трудно.
bon appétit
Джузепе, не си ли дал "на задна", по отношение в коя посока се чистят люспите? Говоря, като човек с обширен опит в чистенето на риба. Както е казано: рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката. Голям зор ще видиш ако караш към опашката, особено ако рибата е по едра, щото ножът се плъзга по тях. Както и да е, всеки има право на собствена "технология". Ако ме "светнеш" обаче, как да му изчистя костите на шарана, особено ония тънките с форма на Y, ще съм ти силно благодарен :0005:
« Последна редакция: Декември 30, 2023, 11:18:07 от peniko »

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25694
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1584 -: Декември 30, 2023, 11:44:50 »
Повечето около мен чистят, от опашката към главата.
Много хвърчат люспите, чистенето на рибата е малката беда.
После като трябва да изчистя мивката - ето това вече е проблем. :)))
Когато се чисти при улова за бърза консумация лесно, на брега и вълните заличават поразията.
Метода на Джузепе е повече за дране.
Не знам какво му харесвате на шарана, такова само от благоприличие хапвам, да не обидя домакините.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1404
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1585 -: Декември 30, 2023, 11:46:40 »
Вчера ме водиха на "Празника на капамата" в Добринище. Мн-о-о-о-го силно и полезно мероприятие! :t2015: Не бях ходил там преди. Курорт значи - половината къщи са механи, а другата половина - фамилни хотелчета. Та измислили хората да рекламират, ама по-нашенски, но в ПОЛОЖИТЕЛЕН смисъл: значи всяко заведение си прави специалитета и го носи на мегдана. Там се нагласени шатри, маси, столове и пр. (общината се е погрижила). Всеки си има "етикет". Минава "водещата" с микрофона и обявява "Сега отваряме гърнето на механа Х." После следва У и т.н. Силно впечатление ми направи, че имаше мостри не само от заведения. Имаше от детската градина!!!, от местния автосервиз и др. А бе тия хората там занимават ли се с друго нещо освен да готвят капама? Дори имаше и конкуренция - имаше група от някакво Монтанско село, която беше доонесла "турлашка" капама. Освен капамата - погачи, баници, пушена сланина, бански старец, пастърма, печени тикви с мед и орехи. Не мога да изредя всичко. А, и вино домашно - греяно и негреяно. Кметът (младо момче) каза набързо няколко думи, явно да не тормози гладните и купонът започна. Доставчиците хем щедри, хем табиетлии: допълнителноо сипват, а тези с мезетата режат всяко нещи с различен нож. Да не се смесвал вкуса! ВКУСОТИЯ! :t0328: Е , те така се прави реклама... не като онея в Чикаго, къде предлагат мострите с клечка за зъби! :0005:
Последно: бТВто е пуснало репортаж в новините. Оказва се, че ме има и мен в кадър. На 1' 45", с кожено яке и скръстени ръце. Станах значи "селебрити" :0005:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/caricata-na-trapezata-praznik-na-kapamata-v-dobrinishte.html

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1404
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1586 -: Декември 30, 2023, 15:10:24 »
Мани, мани ... Току-що  ми се обадиха от компанията, с която ще празнувам. Дадоха ми отговорно поръчение. За утре вечер да имало ...капама. Гледали репортажа снощи.  🤣 Решили, че след като съм бил на мястото, съм най-подходящ за главен готвач. 🫢  Успях да се 'спазаря', че доствката на продуктите няма да е мое задължение, обаче утре къде 12 на обяд "запасвам престилката". Весело на всички!  :0005:

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1587 -: Декември 30, 2023, 15:28:28 »
обаче утре къде 12 на обяд "запасвам престилката"

Истинската капама се готви цяла нощ на много бавен огън и не се яде веднага. После трябва да престои до вечерта и да се претопли. Вкусът е напълно различен.

Неактивен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4477
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1588 -: Декември 30, 2023, 15:33:40 »
Успях да се 'спазаря', че доствката на продуктите няма да е мое задължение, обаче утре къде 12 на обяд "запасвам престилката". Весело на всички!  :0005:
Прекалено смело начинание от твоя страна!
В къщи  , на всеки 31 декември се прави капама, откакто се помня. Това ще рече - повече от 55 капами. Само подготовката, в която преди участваха баба и дядо, след това майка ми и баща ми, а след смъртта на майка ми - аз и баща ми, та само набавянето , подготвката и подреждането на продуктите в гърнето отнема поне 1- 2 часа. А самото печене - от 23 ч. на 31-ви , та до 12 ч. на 1-ви... И една лоша новина - капамата е своенравно ястие, не винаги се получава... имали сме и провали...
И един съвет  - влез в Гугъла, напиши "капама Бойка Асиова" . Това е класическата рецепта за капама. Останалото са импровизации ... не че са забранени...

Неактивен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1270
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1589 -: Декември 30, 2023, 17:22:03 »
Леле, Пенико, понасадили са те на ... гърнето ;) Ма няма се плашиш! И новаците могат да се справят  :cool-1084:

Мен на капама и теглена баница ме е учила една граовка. Разликите с рецептата, за която казва Бачо Кольо, е че вместо да се реди зеле и ориз по отделно, аз си правя традиционни зелеви сарми с кайма, с всичките им прекрасни мерудийки. С това се добавя допълнително към сочността и ароматите, а вкуса на точно тези сарми е божествен! Другият уж задължителен момент (по който сега ще ме анатемосат) е, че трябвало да е в гърне. Ами вече близо 20 г. правя капама в дълбока йенска тенджера с капак и се получава превъзходно. Третият тънък момент - печенето! Първо на по-силен огън (ок. 200 градуса) докато заври. И после, наистина я оставяш "да шепта" поне 6 часа (на ок. 120 градуса). Така, че ако ще запасваш престилката чак в 12 ч., ... няма да може да отворите капака преди да гърмите шампанското.

Ако искаш подробности за продуктите и подредбата, пиши. И наздраве на всички!  :t0328:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11336
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1590 -: Декември 30, 2023, 18:02:03 »
 
Quote (selected)
Разликите с рецептата, за която казва Бачо Кольо, е че вместо да се реди зеле и ориз по отделно, аз си правя традиционни зелеви сарми с кайма, с всичките им прекрасни мерудийки. С това се добавя допълнително към сочността и ароматите, а вкуса на точно тези сарми е божествен
Потвърждавам!
Проверено през годините!
Добавка - освен парченцата сланина нарязани на тънко, се добавя малко и парченца пушен бекон. Така вкусът става леко "опушен".
И понеже чак сега ви прочетох, добавка и за чистенето на шарана.
Не съм объркал посоката - едрите люспи на шарана хвърчат във всички посоки като се чистят по класическият начин. Внисам една подробност - острия и много твърд нож се държи перпендикулярно на повърхността - така просто нищо не хвърчи! Може и да се нарича "дране" както казва Буратино, но накрая нищо различно не се получава, освен че шаранът е идеално изчистен и не откривате люспи залепнали по стената до към Коледа.
Весело посрещане на НГ!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Zmeja

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2727
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1591 -: Декември 30, 2023, 18:15:54 »
От мен да знаете! (От половин век редовно ям капама, приготвена от банскалии мераклии кулинари в самото Банско.) Капама без местна домашна кървавица не става. :t26157:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1404
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1592 -: Януари 01, 2024, 15:36:30 »
Ха, честито на всички! Да сме живи и здрави барем още една година... Аз лично не харесвам, когато ми кажат "за много години". Звучи ми някакси, че трябва за 1 година да изкарам много. По-добре е да си карам година за година, не ли? :))) Благодаря за готварскте съвети. Капамата се получи с "оценка К", за коиото помнят. Една несподелена досга подробност: от много години в мойта фамилия, кога требва да се готви месо (агнешко, свинско, телешко, пуйка, риба, дори дивеч - кога се случи) дедо Пенико е "баш-майстора". Дотук имам успеваемеост 100% т.е нямам рекламцаии нито от млади, нито от стари. Та и сега капамицата стана "топ". Ама на връщане от Добринище спряхме по пътя да купим туршия с червено цвекло. :)))
Посрещнах НГ в едно село му Перник и Брезник. Как се озовах там е дълга история. Името му е Мещица. Там ме нагостиха с "пица от Мещица". Местен специалитет. За тези, които си падат по кулинарията, рецепта: замесват се нарязани шунка, наденица, бекон, гъби, кисели краставички, лук, домати, маслини. Задушават се. После се завиват в кори за баница. Хвърля се отгоре настърган кашкавал.  Пече се. Подправки на вкус....Е, те това е пица, не като Домино или Хът🙂
« Последна редакция: Януари 01, 2024, 15:44:35 от peniko »

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2185
  • No complain no explain
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1593 -: Януари 18, 2024, 22:21:00 »
Честито и bonn appetite  :t9409:

Тази новина е от изключително икономическо значение, твърдят кулинарни експерти

Израел одобри първите в света пържоли от култивирано говеждо месо

https://epicenter.bg/article/Izrael-odobri-parvite-v-sveta-parzholi-ot-kultivirano-govezhdo-meso/338529/7/0


Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1594 -: Януари 19, 2024, 15:13:49 »
Ти мани говеждото, да си го ядат в Израел, ма друго си мисля и се чудех в коя тема да пиша. Седя си аз в кухнята, чистя супермаркетски кралски печурки и слушам с половин ухо ранноследобедния ''Хоризонт''.  Взеха, че избраха Деса Дуловска за конституционен съдия. Отказах се да готвя гъбите за вечеря, щото трябвало с мерак да става тая работа с готвенето. Дано ми мине до утре, че ако и на обяд тръшна на масата някакъв яйчен аламинут...
-----
Ба си държавата щом г-жа Атанасова и е конституционен съдия, ако ми позволите да перифразирам  един бивш министър.  :ouch-2144:
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9213
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1595 -: Февруари 04, 2024, 10:53:29 »
Не вярвам на зодии, ама чакай от любопитство да погледна, Какво вино ви подхожда според зодията

Как съм уцелил (шегувам се), пия само каберне совиньон и сира, 40/60, една фантастична според мен комбинация.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9213
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1596 -: Февруари 04, 2024, 10:57:06 »
Седя си аз в кухнята, чистя супермаркетски кралски печурки

Купавам печурки само от производител, питам го, защо твоите гъби до вечерта поръмняват, а кауфландските стоят 1 седмица, вика, пръскат ги с фунгицид, за това, а моите са брани тая нощ и изяде една сурова от неговите на сергията.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1597 -: Февруари 04, 2024, 14:02:38 »
Седя си аз в кухнята, чистя супермаркетски кралски печурки

Купавам печурки само от производител, питам го, защо твоите гъби до вечерта поръмняват, а кауфландските стоят 1 седмица, вика, пръскат ги с фунгицид, за това, а моите са брани тая нощ и изяде една сурова от неговите на сергията.
Единственото място за което се сещам, че мога да купя гъби от производител е на централния пазар във Варна. Семеен бизнес е на хората, които държат там малко магазинче. Не съм ходила отдавна, но от едната собственичка-продавачка знам, че печурките могат да бъдат съхранявани до две години в обикновен домашен фризер, без това да се отрази на качеството им. Във фризера си съхранявам заготовките за готвене. А що се отнася до фунгицидите, аз, противно на  други едни съвети мия гъбите под течаща вода. После ги подсушавам с кухненска хартия и оставям да изсъхнат изцяло преди да ги нарежа.
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Активен kаily

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10572
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1598 -: Февруари 04, 2024, 14:11:50 »
Мен преди много години една жена от пазара ме научи, че печурките могат да се съхраняват 1-2 седмица и в хладилник, ако се увият с вестници.
Ако изборите не променят нищо, що Пеевски купува гласове?

Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1599 -: Февруари 04, 2024, 15:54:22 »
Мен преди много години една жена от пазара ме научи, че печурките могат да се съхраняват 1-2 седмица и в хладилник, ако се увият с вестници.
Всяка поотделно във вестник ми се вижда пипкава работа. И малко притеснителна поради съдържанието на Бог знае какво в печатарските багрила. Някога съдържаха олово. Идеално за чистене на прозорци.  Иначе лимони се съхраняват по-дълго в хладилник, ако са увити поотделно в  хартия и после в найлонова торбичка. Тук химията в печатарските мастила не пречи, ако не ползвате кората.
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9213
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1600 -: Февруари 04, 2024, 16:31:23 »
Замразяване на гъби - да, сушени - да, в отделението за зеленчуци - до една седмица. Миенето не се препоръчва, попиват вода "като гъби" и при готвенето я пускат, само ги обелвам. Обаче култивираните не могат да се сравняват по вкус и аромат с набраните полски. Имах си места, но "гъбарите" ги унищожиха, не ги режат, скубят ги.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1601 -: Февруари 04, 2024, 17:13:30 »
Малък мой трик при готвене на гъби. Първо слагам тях в мазнината. Когато им се изпари водата и реално започнат да се пържат, добавям другите зеленчуци.
----
За съжаление нищо не разбирам от диви гъби. Никой от семейството не разбира. Гражданя, расли на пясък, край солена вода, какво да се прави. :tongue_:
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1602 -: Февруари 04, 2024, 17:20:09 »
Първо слагам тях в мазнината. Когато им се изпари водата и реално започнат да се пържат, добавям другите зеленчуци.

Със зеленчуците се добавя чаена лъжица чай и супена лъжица супа. Солта е на вкус.

Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1603 -: Февруари 04, 2024, 17:26:44 »
Първо слагам тях в мазнината. Когато им се изпари водата и реално започнат да се пържат, добавям другите зеленчуци.

Със зеленчуците се добавя чаена лъжица чай и супена лъжица супа. Солта е на вкус.
Какъв чай - бял, зелен, улонг, пу ер, нещо от ърл грейовете? Уточни детайлите по ингидиентите, моля  ;)
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1604 -: Февруари 04, 2024, 17:31:58 »
Какъв чай - бял, зелен, улонг, пу ер, нещо от ърл грейовете?

Зависи от гъбата. Всяка иска различен чай.

Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1605 -: Февруари 04, 2024, 17:42:02 »
Разбрах. Преди да ги хвърля в тенджерата, ще ги питам тия гъби разглезени, какъв чай им се пие. Да не ми урочасат манджата.  :0005:
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2185
  • No complain no explain
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1606 -: Март 22, 2024, 14:37:57 »
Та да си дойдем на думата  :0005:

Докладът трябва да бъде гласуван на следващото заседание на СОС на 28 март

Терзиев със заплата над 9000 лв. от 1 април, парите на заместниците и съветниците скачат три пъти   :t2824:

https://epicenter.bg/article/Terziev-sas-zaplata-nad-9000-lv--ot-1-april--parite-na-zamestnitsite-i-savetnitsite-skachat-tri-pati/344490/2/0


Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1607 -: Март 22, 2024, 16:27:50 »
Що го ръгна това нещо при кюфтетата и гарнитурите? Да ни развалиш апетита ли искаш?
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25694
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1608 -: Март 22, 2024, 18:21:11 »
Точно си е по темата.
"Га яде кифтета ни рива!"
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Zdravka

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1609 -: Март 22, 2024, 22:05:50 »
Точно си е по темата."Га яде кифтета ни рива!"
Бе кой риве когато получава девет бона заплата, има висок лимит за дрехи и обувки, не плаща бензин и заплата на шофьор от собствения си джоб. Той и кифтета не яде. Просташко е. И трупа вреден холестерол.
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен AnonimusBG

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 235
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1610 -: Юли 04, 2024, 20:59:23 »
Купих тази



Когато имам време, ще я сканирам и споделя с които имат интерес.

Ако на някой му е интересно.
Имам ги в ПДФ
   - Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене – изд. Техника, 1981 г.
   - "БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ" - ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ – 1978
   - Книга о вкусной и здоровой пище – Пищепромиздат, Москва 1952
   - Домоводство – Государственное издательство сельскохозяйственной литературы, Москва 1957
Пишете в лични ще ги пратя.