Интересна тема, може даже да е четиво и за ортодоксалната рационалност.
Сега сериозно: - И моя милост обича да чете за всякакви небивалици, хипотези, предположения, странни и скривани обичайно, факти, както и за смели и надхвърлящи хоризонта на 80-те % теории и доказателства (с и без кавички). Нормалните хора не обичат екстравагантности и стресиращи неочакваности. Оттук и повечето реакции при сблъсък с необичайни неща. Има две компонента на отказа от "новото" - непрекъснато нарастващият информационен потоп и нежеланието на етаблираните "учени" (мнозинството) + истинските корифей (закостенели в борбата за титли и звания пъргавелковци) да допуснат и най-малко изменение на статуквото: - "Та за какво са се борили те в същност? Кой е луд да изпусне кокала?". Затуй и най-новите и по-застоялите и пр. назад във времето, открития, доказателства и осъществени налудничави теории, се оставят на неспокойни духове и скандалджии да разбъркват жабуняка из блатото на реалността ни. Поне аз виждам нещата така. Сигурен съм, че ако не съвсем всички, то всички тук виждат нещата така или по подобрен начин.
Магнитите в мозъка. В далечната ми младост, са затрупани статиите из вагона ми книги, в които съм срещал тази "ерес". Кайли я поднася съвсем драстично, според модата на руският новоговор използван за заглавия на сериозни и не дотам, клипове и писаници. Моята лична опитност се е сблъсквала със странности при многобройните ми пътувания из света. Под Екваторът, на около 2000 км от Антарктида съм срещал и отбелязал няколко феномена. Там съм бил поне 10-на пъти, та и повече... Та, първият шок е, че ориентировката ми в първите години бе напълно объркана! Инак над Екваторът, в непознати места, градове и пр., винаги съм знаел посоките на света и от там съм се ориентирал отлично. Отделно от това, ТАМ отдолу, звездите са малко по-различни, а в океана многократно повече (отделен въпрос е как "достига" светлината им (фотоните) до нас, въпреки немислимата мощност на източника... Та ако я(ги) отнесем до разстоянието и елементарното ЗАТИХВАНЕ, поглъщане в хилядолетният им път, става мазало... 8) ). Объркването в ориентацията идва, от някакъв механизъм (сензор) в мен. Той там не работи или е подтиснат от обичайното ориентиране: - От ляво е Изток, а дясната ръка сочи Запад, но ако съм с лице на Юг. Там обаче е обратното. Гледаш към слънцето (уж Юг) но е север, тогава изгревът е от дясно, а залезът - от ляво. За птиците - вече се знае за магнитните мердиани как те могат да се ориентират. Но те пък са потомци (уж) на динозаврите санким... А ние - топлокръвни (но и диносите май са били топлокръвни). Има ли еднаквост в биологията? Кой да ти каже?
Чак след 5-8 години чести отивания там, започнах автоматично да се ориентирам спрямо картата в мозъка ми, гледката наоколо и посоките на света...
Друга странност бе на една Коледа/НГ там. Обикновено се мръква рязко около 18:30ч., в зависимост от сезона (те са обратно на тукашните четири) има отклонения. Хората се прибират или в градовете е доста светло нощем и звездите съм гледал само или в океана най-добре, или извън населените места, но това бе рядко. Та, тогава, излязохме в 00:00ч. да си честитим навън НГ и да видим илюминациите. Това бе в едно селце на 20-на км. от големият град. На НГ е вече пролет там - топло и приятно. Загледах се нагоре по небосвода и ...
видях Голямата мечка ниско над хоризонта?! Нямах обяснения как е възможно, та аз бях към някъде 22/25° южна ширина. Това е "отдолу" на Кълбото и неговата изпъкналост ме набутва на доста стотин км. под плоскостта на земната орбита и с това ГМ не би трябвало да се вижда. Даже и да приемем, че земната ос е в благоприятен наклон спрямо наблюдателния пункт - пак е странно. Да не говорим, че и Орион се вижда винаги там, но пък това съзвездие е сравнително ниско към хоризонта на севера, та нейсе...
За ядрената война в по стари времена и в древността... Това е отделна тема, има достатъчно изследвания на места и находки, измервания на фона и са стъкмени доста теории и хипотези. Едната война с ЯО е при Мохе́нджо-Да́ро (също отпечатани сенки, както при Хирошима). Друго място е турското крайбрежие за времето преди Хр. Посещавал съм това място. Има образуван огромен кратер - сега залив с два три малки острова от южната дъга. Множество стопен мрамор, гидовете разправят, че било от вулкан. Но аз видя паднал налепа на стопеното, а отдолу се вижда част от обработен мраморен къс - някаква колона, фриз или част от стена. И това не е единична гледка.
Доста по-стар казус е Содом и Гомора. Историята с Лот, превърната от светлината на експлозията в статуя (поетично). Но в пустинята Негев има стопен пясък и известна повишена радиоактивност - може да се прочете и из книгите на Захария Сичин.
Последното за което пишат активно руснаците е за ядрената война около 1780г. Напр. тук:
https://www.youtube.com/watch?v=EtMIygQYx_s. Подкрепя се от три отделни групи изследвания, наблюдения и пр. Има и снимков материал.
1. Смяна местоположението на географският полюс е датирана и някъде пак там, с +/- естествено. Опорна точка е ориентировката на сакралните строежи, църкви, катедрали и пр. обществени сгради. Основно тя е север-юг. Ако се прекарат линии от всяка една разположени в широка дъга посока изток-запад постройки, се получава ДРУГА пресечна точка от линиите, спрямо тази - сегашният полюс, за строеното през 19/20 век. Старият полюс е бил някъде в Гренландия.
2. При строежи на метра' и пр. изкопни работи, в Русия и не само там (Рим напр.- имало е пълно откопаване на "древните" строежи от Римската империя) са открити други, по-стари основи на сгради, върху които са построени наново сегашните. Също и, че сегашните имат засипани етажи и основи, даже съвсем видни - напр. прозорци на етаж, са наполовина в земята. Като насипният слой, спрямо сегашната кота нула, е поне с 3 и повече метри над старата кота нула. Има достатъчно клипове... напр. този:
https://www.youtube.com/watch?v=yrYHteg24b03. Необичайното натрупвания на кости из места в северното полукълбо - Сев. Америка и Русия. Предполага се, че тези огромни костници в дефилета и каньони са от довлечни при огромна приливна вълна животни, растения и всякакъв друг биологичен материал. Дали това е бил потопа тогава (а и не само един път) заради поредното изместване на земната ос което предизвиква огромна приливна вълна или някакъв друг катаклизъм? От там може да е чернозема в Украйна и серовъглерода в Черно море. А защо не и да е след ядрена катастрофа някога в древността - спомнете си санскритските митове - Махабхарата напр.
Имам и още за разръчкване на любопитството ни, но нека е за друг път. А и поне, тук се надявам, че липсата на тъпите тролове от Оттатък комбинирано с "теми по така", ще ни лиши от съответното жълтеникаво, миризливо оцветяване на пейзажа тъдява.