Е защо заключена?
Опитват се хората да изстрелят ракета на хубава орбита максимално евтинко...
Ако е заради подмятанията и обидите от страна на Фирмин - той така си ходи.
Сега ще им подам малко материал за размисъл.
Две фази на работа:
1. Активна - изстрелване и полет. Тук имаме свободно движещо се тяло с някакви ускорения по балистична траектория.
2. Пасивна - орбитален полет - движение на свободно падащо тяло по орбитална траектория.
Ключови думички: движещо се, падащо, балистична, орбитална.
Душичко златна, с памет необременена, за активна и пасивна фаза на полета батко ти Firmin, когато му е обяснено, нарисувано и дадено да чете, в цвят, ти не си бил роден. Вервай ми.
Но си бил роден, когато неотдавна обсъждахме, изключително подробно и имам смелостта да река, доста компетентно, обстреляния със ЗРК Бук Малайзийски Боинг МН17 на Другото място. Има архив, иди чети, припомни си. Струва си. А и това, надявам се, покрай написаното от мен там, ще те освободи от грижа да ме просвещаваш.
Колкото до написаното по-горе от теб. Ами ... Не е вярно или поне не е точно. Фактически, всеки полет основан на реактивно движение, е "орбитален" във всяка една своя част. Реактивното движение, само по себе си, е една плътна поредица от (забавени) взривове, при което, с добро приближение, ракетата им поведение, аналогично на поведението на осколките при взрива. А това движение е "орбитално" - по кеплерова елипса, с фокус в гравитационния център и голяма ос, успоредна на вектора на скоростта на осколката.
Не е вярно и написаното за пасивната фаза на полета. В пасивната фаза на полета любимите ти "военни ракети" маневрират, използвайки съпротивлението на въздуха, с рулевите си машинки, които управляват руля на всяко от крилата им за управление (впрочем, доста по-добре, отколкото би могъл да маневрираш ти, "падайки" с парашута или планера). Това, под управлението на сигналите, постъпващи от главата за самонасочване, заедно с режима на избор на момент на взривяване на бойната глава, и дава възможност за разнообразието от бойни алгоритми. Зенитната ракета е тих убиец. Двигателят и не работи, когато те докопва - имаш само малкия несретен шанс да я видиш, как идва, а и това хич не е сигурно.
И къде е, при все това, уловката? Ами ... В това, че силата на съпротивление на въздуха или пък подемната сила, възникваща при обтичането на крилото, е външна сила за системата ракета-гориво и тя вече не е затворена. Намесва се трети в романа им, демек, и става любовен триъгълник. :D