"Като се има предвид постоянната въртележка, това, че днес получаваш 7 бона на месец, не значи че след шест месеца няма да си на улицата. Някъде гледах филм на Дойче Веле за това с каква скорост се превръща човек от работещ, усърден данъкоплатец, до бомж, чието цяло имущество е в колата. "
Дори си има израз тук "You are car accident away from homelessness".
Ще попитате как? Попаднеш в катастрофа, поначупят те. Не можеш да ходиш на работа (повече от насъбралата ти се отпуска), уволняват те - губиш си медицинската застраховка. Получиш голяма сметка от болницата, съчетано с невъзможност да си плащаш моргиджа или наема и си готов на улицата в спален чувал или каквото си събрал в колата.
Средна класа? Това е едно понятие като "American dream". Всеки може да сложи някакво значение в тези думи. А може нищо да значи. Като знам, че няма средно в Америка. Както се пееше в една песничка на Щурците много отдавна " Някой чупи рекорда, друг пада зад борда". Какво значи последното го разбрах, след като отидох в Калифорния. По соца нямаше как да се разбере.
Ако попитате черните пред безплатните кухни или шелтъри където се събират на тумби когато отварят, какво разбират под "American Dream" какво ли ще отговорят? Виждал съм ги в най-туристическия град Сан Франциско.
Или някой седнал нещастник облегнал се на мраморната стена на някой корпоративен небостъргач във финансовия център на Сан Франциско и виждаш от него вадичка която отива към края на тротоара и можеш да се чудиш дали е бира или нещо друго.
Такива неща се виждаха по Америка дори по времето когато дългът не беше толкова голям и всичко изглеждаше много добре. По времето на Клинтън. И единственият проблем бяха петната по синя рокличка.
Тогава съм се питал, защо богата Америка не ги прибере тези хора, не им направи скромни жилища и даде дребна издръжка.
* Извода се налага:
Съзнателно ги държат да са видими бездомните, както и се смята от тези които владеят Америка, че 3%-5% безработни е здравословно за икономиката. Допълнителна мотивация на тези които имат работа да се напъват, защото алтернативата е пред очите им като излезат от дома. Колко зле може да изпадне човек.
*Имаше възможност и дори знам, че цели квартали социални жилища има направени в Калифорния. На субсидирани наеми. Например в Galt (CA). Дори бях изненадан когато при президента Клинтън ограничиха някой социални помощи които са се получавали доживот, само до 5 години.
Но не за всички разбира се.