Страховая медицина
В американском Теннесси 60-летняя женщина обратилась в больницу за помощью с симптомами инсульта и перелома лодыжки и соврала врачам, что у нее есть страховка. После того, как выяснилось, что страховки у неё нет, медики вызвали полицейских, прекратив медицинскую помощь, а копы попытались посадить больную женщину в автозак. В итоге полицейские забрали её в участок на патрульной машине, где она скончалась по дороге на заднем сидении. Против офицеров, участвовавших в задержании, не было выдвинуто никаких обвинений.
Лъчо, не успях да отворя линка който си дал - ColonelCasad. Не изглежда да е достоверно представен случая. Не ми е стъпвал кракът в Тенеси, но съм живял в Калифорния и Масачузетц и съм влизал в болница в двата щата. В
emergency ако си закъсал ще те приемат
винаги. Линейка ще дойде задължително и бързо и няма да те оставят да умреш на входа на болницата, дори да не можеш да говориш или да си в безсъзнание и дори да си без документи. Да, ако си в състояние да отговаряш, ще те питат за застраховка или поне за име и social security number. Ще те закърпят и изправят на крака и бързо ще те изхвърлят навън ако нямаш застраховка. Разбира се после ще получиш "bill" от който ще ти се изправят косите ако си "afro".
Имах подобен случай в CA преди 26 години. Живеех в "Santa Clara" в къща. В съседната стая имаше един италианец. По- възрастен от мен. И тогава беше по-възрастен.
Една сутрин го чувам да хленчи и крачи по коридора. Питам го - какво му е. Той ми казва, че го боли сърцето. Питам го да викам ли хазяйна - Mr. Murphy? Не знаех какво се прави. Отначало ми каза да не го викам, но после кандиса. Е, Mr. Murphy позвъни на 911 и линейка, пожарна и полиция дойде на петата минута. Грабнаха го и сложиха в линейката. Видях, че парамедиците ровеха в багажа му да намерят документи и евентуално застраховка. Не намериха. После разбрах, че са му сложили стент и от Mr. Murphy разбрах, че е банкрутирал. Не е могъл да си плати сметката. Не е имал никаква застраховка, че е работил на minimum wage.
То затова доста хора след медицински проблеми обявяват банкрут.
Моят прочит на нещата: Горе споменатата женица се е опитала да лъже. Или е дала, неверен номер на застраховка, или SSN или грешно име, което си е опит за измама и e "felony". За това е и арестувана.
Ако е казала, че няма застраховка, пак ще я вкарат в болница и лекуват.
Нали милионите черноработници и/или получаващи заплатата си на ръка (селскостопански, строителни и др) ги приемат в emergency? Имат цели болници за хора с ограничени възможности. Отделно има федерални и щатски програми - Medicaid.
Никой няма да го оставят да умре на улицата. Не и преди да ти вземат доларците.
Не е това медицинският проблем на Америка.