Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 15, 2024, 00:57:44

Автор Тема: САЩ  (Прочетена 860951 пъти)

Звездоброец и 163 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 10540
    • Профил
Re: САЩ
« Отговор #8340 -: Ноември 11, 2024, 21:25:43 »
Тръмп беше фаворитът на симпатизиращите на Путин русофили по цял свят
Ма то в САЩ се оказаха повече русофили от русофоби тогава.
Ако изборите не променят нищо, що Пеевски купува гласове?

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 893
    • Профил
« Отговор #8341 -: Ноември 12, 2024, 03:07:59 »
Ма то в САЩ се оказаха повече русофили от русофоби тогава.

От руснаци съм чел, че като правило, Русия (преди и след Горбачов) работи по-добре с републикански президенти, но особено по Путиново време. Той (Путин) имаше добри отношения с Буш младши. Каквито и недостатъци да е имал Буш, нямаше да му хрумне да нарече Путин (или кой да е ръководител на Русия) "убиец". Даже и на Чейни нямаше да му хрумне. Както понякога се оказва, набеденият за "глупав", "low IQ", и т.н. Буш, май ще се окаже по-интелигентен от недоразумението Байдън (или поне е имал по-умни съветници). Както и да е, това са стари неща, има много публикувано, който иска да чете.

Русия (в лицето на Путин и властта), и сегашната Републиканска партия имат допирни точки, например в областта на традиционните ценности, религията, семейството, против извращенията, и т.н. Докато с модерната Демократическа партия на парктика нямат за какво да говорят. Но не мисля, че може да се говори за "подкрепа" на едните на другите и обратно. Много, много са далеч от това.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8342 -: Ноември 12, 2024, 03:51:00 »
Леко несериозно е да сравняваме потребителския кредит при соца с днешния кредит.

Че какво му е на днешния кредит? Преди 10-на години купих нова кола с лихва 0%. Ипотеката ми е с 1,85%. Тогава беше такъв климата. Сега е друг. След години ще е друг.

И нали потребителският кредит е абсолютното зло? По соца също имаше взаимоспомагателни каси, което си беше съвсем потребителски кредит, имаше и заеми от ДСК, и т.н. Лихвата се мени толкова често, че няма смисъл да се споменава (отново, говорим за нормални финансови институции, не за лихваря от съседния вход). Вж. по-горе.

За мен "кредит" е ипотеката - най-големият заем, който човек някога ще вземе (е, има и изключения, разбира се). При това, като правило  (зависи от щата донякъде) ипотеките и имотите са едни от най-защитените инвестиции. Например, ако не можеш да си плащаш, единственото, което банката може да направи, е да ти вземе къщата (след много процедури), и няма право да те преследва за остатъка. Ако ипотеката ти е за 500000, а къщата ти в момента струва 200000, банката пие една студена вода. В много щати, ако фалираш (персонален фалит), основното жилище не могат да ти го вземат. И т.н.

Другият по големина заем най-често е за колата (ако я купуваш нова). Всичко останало е ненужно на нормален човек - кредит да си купиш телевизор? Да си боядисаш къщата? Ако се вържеш на продавача на кредити, кой е виновен? Основно ти.
« Последна редакция: Ноември 12, 2024, 03:58:53 от Звездоброец »

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8343 -: Ноември 12, 2024, 03:56:42 »
Бай Дончо не могъл да се сдържи и в четвъртък се обадил на Володя :bigok:

Вече и в американската преса се появи новината, че май публикацията на Вашингтон Пост е голяма, тлъста лъжа. Една от авторките, между другото, е от екипа взел "Пулицър" за статиите за руската намеса в изборите 2016 (отдавна опровергана), ама комитетът Пулицър не иска да отнеме наградата, а Вашингтон Пост не иска да я върне  :t2618:

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8344 -: Ноември 12, 2024, 07:39:22 »
Каквито и недостатъци да е имал Буш, нямаше да му хрумне да нарече Путин (или кой да е ръководител на Русия) "убиец". Даже и на Чейни нямаше да му хрумне. Както понякога се оказва, набеденият за "глупав", "low IQ", и т.н. Буш, май ще се окаже по-интелигентен от недоразумението Байдън (или поне е имал по-умни съветници). Както и да е, това са стари неща, има много публикувано, който иска да чете.

Я виж ти — сега прочетох, че Путин се е съгласил с мен:   :0005:

Quote (selected)
Рассказы о "низком IQ" Буша - это полное вранье. Помните, на Буша сколько было нападок: он и неграмотный и неинтеллигентный. Вранье все это. У нас много было разногласий, но в личностном плане, когда я с ним общался, уверяю вас, он ничем не уступает сидящим в этом зале".

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10230
    • Профил
« Отговор #8345 -: Ноември 12, 2024, 08:00:04 »
И нали потребителският кредит е абсолютното зло?

Не съм казал, че потребителският кредит е абсолютното зло. Казвам, че живот на кредит е абсолютното зло. Прекрасно знаеш, че огромна маса хора от т. нар. „златен милиард” живеят само на кредит. Изплащат всичко – от къщата до ъглошлайфа в гаража. Това е спирала без край. И с един лек срив в икономиката приключва сладкият живот.
Ти изхождаш от твоя случай, ама той не е универсален.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8346 -: Ноември 12, 2024, 10:41:46 »
Ама кредитите у ваше село не стоят на една и съща лихва май. Можеш да го вземеш на една лихва и после банката да си я мърда според обстоятелствата или си остава една и съща до края на кредите?

Неактивен peniko

• Just Member
  • Коментари: 1385
    • Профил
« Отговор #8347 -: Ноември 12, 2024, 14:41:40 »
Ама кредитите у ваше село не стоят на една и съща лихва май. Можеш да го вземеш на една лихва и после банката да си я мърда според обстоятелствата или си остава една и съща до края на кредите?
Хем е вярно, хем не е, защото ги има и 2-те. Зависи от доста на брой специфични детайли. Най-важният е с колко ти участваш в "кооперацията", т.е. колко лични средства влагаш. От горния пример: Ако къщата струва 500 000, а ти вече си изплатил 250 000 значи ставате "съдружници" с 50/50. Или пък влагаш собствени средства. Тогава има опция за т.нар "заключена" лихва - тази, която е била в деня на подписването и остава същата докато го има заема. Освен това имаш право да "рефинансираш": Отиваш в друга банка и се договаряш на нова сметка, при условята в дадения момент. Тя (новата банка) изплаща каквото е останало на старата и сте вече съдружници с нея. Правих го 2 пъти.  Да, има  допълнителни разноски, които се плащат от заемополучателя, но 2000-3000 са нищо сравнени с 2% лихва за 20 г.

Неактивен peniko

• Just Member
  • Коментари: 1385
    • Профил
« Отговор #8348 -: Ноември 12, 2024, 15:07:59 »
За мен "кредит" е ипотеката - най-големият заем, който човек някога ще вземе (е, има и изключения, разбира се). При това, като правило  (зависи от щата донякъде) ипотеките и имотите са едни от най-защитените инвестиции.
И за мен е така, и за още милиони.
Обаче и отврат е прав, защото не са малко и онези, които и матраците си купуват с кредит. Въпрос на мислене, възпитаниие ... на култура. Познавам доста хора, които дължат по над 50 000 само на кредитни карти! Това е натрупано само от дребни ежедневни разходи. "Тънък момент": В днешното време така или иначе си принуден да плащаш с карта. На много места изобщо не приемат в брой (хотели, авиокомпании). Въпросът е какво правиш после. Аз например на края на месеца плащам всичко на 100%. Много други обаче плащат само изискуемия минимум ($30-40), за да не им начисляват лихви и продължават да харчат не едро. Та оттам и думата ми, че е начин на мислене.

Друга е темата, че от Ковид-а насам ежедневните неотложни разходи (храна, бензин, ток и т.н.) вече надминаха и доста сумата на една разумна ипотека. А това си е плашещо.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8349 -: Ноември 12, 2024, 15:59:45 »
Е нали всичко си имате там, всички ресурси, що ви се качва бензинът и токът?
Май ще се научите да си простирате краката според чергата, като българите. Знаеш ли колко народ от десетилетия зимата живее в една стая и пести от отопление, а някои изобщо не го и пускат. А напоследък чета, че в Англия и други развити западни държави положението е сходно.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 11305
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #8350 -: Ноември 12, 2024, 17:34:13 »
Половинчасов анализ на Боян Стефанов Чуков на тема "Тръмп, Ванс и Рокфелер":

https://www.youtube.com/watch?v=CRsDhqxEVTg
Quote (selected)
◾ Рокфелер ли реши Доналд Тръмп да влезе в Белия дом?
◾ Ще бъде ли Ванс президент след Доналд Тръмп?
◾ Подготвят ли се САЩ за сблъсък с Китай през 2027 - 2028 г.?
◾ Отпада ли Украйна като основна тема в преговорите между Москва и Вашингтон?
◾ Българският елит на статуквото става все по-нервен, опасявайки се от добрата памет на Тръмп.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2140
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #8351 -: Ноември 12, 2024, 17:37:28 »
Бай Дончо не могъл да се сдържи и в четвъртък се обадил на Володя :bigok:

Вече и в американската преса се появи новината, че май публикацията на Вашингтон Пост е голяма, тлъста лъжа. Една от авторките, между другото, е от екипа взел "Пулицър" за статиите за руската намеса в изборите 2016 (отдавна опровергана), ама комитетът Пулицър не иска да отнеме наградата, а Вашингтон Пост не иска да я върне  :t2618:

Вметката от WP не е случайна. Четох един коментар/не помня точно къде/ от Дробницки по този повод и общо взето целта е била да намерят на Тръмп "сестра".  :giggie:

P.S.
Ето още и по подробно по темата "телефонен разговор".

Тръмп попадна в засада: Трилърът с телефонния разговор с Путин за Украйна

https://pogled.info/svetoven/tramp-popadna-v-zasada-trilarat-s-telefonniya-razgovor-s-putin-za-ukraina.175634
« Последна редакция: Ноември 13, 2024, 11:10:46 от Фют »

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8352 -: Ноември 12, 2024, 18:14:40 »

Има и такива, но нормален (с поне малко ум) човек би ги взел само в изключителен случай. По принцип ипотеките са с фиксирана лихва. Ако падне, рефинасираш. Като купихме къщата в която сега живеем (преди 15 г.), беше 5%. Рефинасирах няколко пъти, щото лихавата падаше. Сега ми е 1.85%, и ще я изплатим след около година и половина.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8353 -: Ноември 12, 2024, 18:20:40 »
Аз например на края на месеца плащам всичко на 100%.

И аз така. Абсолютно, твърдо, и винаги. Нито цент не отива в лакомите ръчички на Visa, MC, и Amex.

Много други обаче плащат само изискуемия минимум ($30-40), за да не им начисляват лихви и продължават да харчат не едро

А, това не е вярно. Лихвата по това, което не си платил, продължава да се начислява. От това идват огромните дългове по кредитните карти. Ако не си платиш минимума ($30-$40), ще ти спрат картата, ще те глобят, и т.н.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8354 -: Ноември 12, 2024, 18:26:17 »
Е нали всичко си имате там, всички ресурси, що ви се качва бензинът и токът?
Май ще се научите да си простирате краката според чергата, като българите. Знаеш ли колко народ от десетилетия зимата живее в една стая и пести от отопление, а някои изобщо не го и пускат. А напоследък чета, че в Англия и други развити западни държави положението е сходно.
Сега, в САЩ има много бедни. Медианната заплата (не доход) е $45000. Това е много малко. Бензинът се качава и пада постоянно, зависи от цената на нефта. Токът ми се качи малко в последните години, плащам около $30-$40 на месец (това е една от причините да не си сложа слънчеви панели). Но се отопляваме (и топлата вода) с газ, което е супер-евтино. Лятото (т.е. само топла вода и готвене) сметката ми е около $18-$20 на месец. Зимата около $120.

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 25538
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #8355 -: Ноември 12, 2024, 18:28:06 »
При нас лихвите по кредитните карти са ужасни, сега нямам, може да взема пак че вече навсякъде искат.
По едно време бяха 18%, повече от бързите кредити.
Общо взето моята я захранвах с кръгли суми превишаващи дължимото през депозитен банкомат, в началото на месеца се е случвало да е с надвнесено. При нас банките искат депозит от 01 до 05.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8356 -: Ноември 12, 2024, 18:39:09 »
Медианната заплата (не доход) е $45000.
Е при тая заплата и при тоя ток отде се взимат толкова бедни? У нас отоплението е по-скъпо, доходите по-ниски и пак живеем. Какво толкова си правят парите.
И що изведнъж лихвите се вдигат и банките изхвърлят обитателите на палатки. Останала съм с впечатление, че е заради мърдането на лихвите.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11333
    • Профил
« Отговор #8357 -: Ноември 12, 2024, 19:24:57 »
 :)))
Не знам защо американските граждани с БГ произход спестяват едно често срещано явление - мнозина имат по няколко кредитни карти и в края на месеца, за да не плащат лихви рефинансират от друга карта и т.н. Само дето това не е до безкрай, а до достигане лимита на картата. Нищо де - заради "добро кредитно досие", винаги им предлагат нова и нова и нова...това е като държавния DEBT, ФЕД печати хартия и покрива старите задължения на национално ниво, а на битово ниво - ей тва се прави. Докога?
п.с. бъркам ли колеги?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Дърт Вейдър

• Sr. Member
  • Коментари: 405
    • Профил
« Отговор #8358 -: Ноември 12, 2024, 19:56:11 »
Не знам защо американските граждани с БГ произход спестяват едно често срещано явление
Може би защото американските граждани с БГ произход (и пишещи в този форум)  не ползват такъв "трик" ... ?
активен участник в Брауновото движение

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #8359 -: Ноември 12, 2024, 20:12:17 »
Медианната заплата (не доход) е $45000.
Е при тая заплата и при тоя ток отде се взимат толкова бедни? У нас отоплението е по-скъпо, доходите по-ниски и пак живеем. Какво толкова си правят парите.
И що изведнъж лихвите се вдигат и банките изхвърлят обитателите на палатки. Останала съм с впечатление, че е заради мърдането на лихвите.

Защото не всички са на заплата, а някои са само на "доход" :smokin:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8360 -: Ноември 12, 2024, 20:16:12 »
Банките не дават кредити на безработни.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8361 -: Ноември 12, 2024, 20:30:01 »
По времето на Буш и оМама са давали, такава е била "препоръката".
Голямото БУМ 2007-2008.
Първият знак че откраднатото от източния блок свършва.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8362 -: Ноември 13, 2024, 00:20:26 »

Мърдането на лихвите може да се отрази на наемите (на собственика му се качват разходите), или ако си взел ипотека с променлива лихва.

С уговорката че съм далеч от икономиката, според мен три неща:

(1) жилището (big time, както казват тук). И къщите/апартаментите, и наемите са скочили много, ама много. Това на практика е най-големият разход на едно семейство. Не е рядкост семействата да дават 50%-60% от доходите си за наем/ипотека. Съпътстващите разходи също много се качиха - застраховката на къщата ни в момента е повече от два пъти отколкото беше като я купихме. Тежко ти, ако не си купил имот когато лихвите бяха ниски.

(2) колите - също много поскъпнаха. За разлика от Европа, това е жизнена необходимост. Откакто скочиха и лихвите, стана мацаница. Има случаи хората да дават по $1200 месечно и повече за обслужване на заема за колата. Но, ако сме честни, това е до голяма степен и вина на хората - все да карат големи и скъпи коли. Застраховките за коли също много скочиха.

(3) медицината - тук има много променливи, но недай си боже. Да чукна на дърво, последните 30 години три пъти съм ходил на доктор: един път за счупен глезен, един път да ми зашият ръката, дето една скоба я наряза, и един път за изкълчен глезен.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8363 -: Ноември 13, 2024, 00:23:14 »
По времето на Буш и оМама са давали, такава е била "препоръката".

Да, аз мисля, че споменах вече за тези времена - даваха ипотеки на живо и умряло. Обама даваше $8000 на притежтелите на първа ипотека.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8364 -: Ноември 13, 2024, 00:53:09 »
Тоя филм вече го гледахме не веднъж!

Аз писах на Butch да си помисли отново и да не напуска форума. Не мисля, че форумът ще спечели от това. Знаете кой е казал "нека сто цветя цъфтят". Не съм следял строго, но като че ли нямаме много нови участници, а много ценени си заминаха, или пишат много рядко.

Неактивен Butch

• Just Member
  • Коментари: 4652
  • Victoria Nuland "Fuck the EU"
    • Профил
« Отговор #8365 -: Ноември 13, 2024, 00:55:53 »
.
« Последна редакция: Ноември 13, 2024, 01:18:19 от Butch »
Нямам никакъв бизнес да пиша тук!

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8366 -: Ноември 13, 2024, 01:05:21 »
Не знам защо американските граждани с БГ произход спестяват едно често срещано явление - мнозина имат по няколко кредитни карти и в края на месеца, за да не плащат лихви рефинансират от друга карта и т.н. Само дето това не е до безкрай, а до достигане лимита на картата.

Хм, това не е много точно. Да, такива предложения валят непрекъснато. Но обикновено това не се прави със съществуващи кредитни карти, а ако си отвориш нова. Примерно, Discover ти праща писъмце: отворете си нова карта при нас, и ще плащате нула лихва за една/две години ако прехвърлите баланса от друга карта. Отваряш, прехвърляш, и си свиркаш.

Теоретично, същия номер може да се направи с друга карта, и т.н. Но, ако отваряш много кредитни линии, започват да те гледат с подозрение. При това обикновено има такса (3%-5%). Преди години имаше сравнително хубави предложения, сега кредитът се затегна много. Както каза Вейдър, рядко има смисъл това да се прави.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2859
    • Профил
« Отговор #8367 -: Ноември 13, 2024, 03:08:56 »
Колеги, тук сме на гости - осигурени са ни отделни  стаи за гости на всеки, кътове за срещи, общуване и разговорка - общи и "лични", по всички интересуващи ни въпроси, при това без евроатлантическа цензура. И всичко това - за сметка на усилията и логистиките всякакви на домакините.
От нас се изисква да си поддържаме личната хигиена - тоест да си сваляме калните цървули, преди да влезем, да си вземаме душ също, за да не воним, и най-вече да спазваме хигиенните изисквания за устната кухина, ако ме разбирате.

Аз на собствен гръб знам - от нееднократен горчив опит, че няма добро ненаказано, но предвид гореизложеното, са необходими съвсем скромни усилия от наша страна да не нападаме непрекъснато любезните домакини и да ги изкарваме виновни за СОБСТВЕНИТЕ СИ КУСУРИ (именно с този тон това словосъчетание!, sic!, така да се рече, макар че по-подходящо би било si...ir, понеже рецидив).
« Последна редакция: Ноември 13, 2024, 03:14:19 от Zeitgeist »

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #8368 -: Ноември 13, 2024, 08:18:49 »
Подписвам се под всяка дума!

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1738
    • Профил
« Отговор #8369 -: Ноември 13, 2024, 09:08:25 »
.

---

Herzlich willkommen wieder zurück!

Schade! Wieder Verabschiedung, bis gleich.

---

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #8370 -: Ноември 13, 2024, 10:38:29 »
Днес прочетох разтърсващия антиутопичен разказ на Робърт Шекли "Цената на риска", писан през 1958 г. Какво се е променило оттогава в САЩ? Разказът е присъда! Ще може ли това болно общество да оздравее и как?

https://chitanka.info/text/1450-tsenata-na-riska

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8059
    • Профил
« Отговор #8371 -: Ноември 13, 2024, 15:44:35 »
"Всичките тези приятни, нормални средни хора. Нали те го обявиха за свой представител? ... Не, те го ненавиждаха ... Техният герой е хладнокръвният убиец с безизразен поглед ... те копнееха да почувствуват ритниците му в лицето си."

Американците май не са баш такива. Но за "приятните, нормални средни" българи герои са точно мутрите, далавераджиите и еничарите.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8059
    • Профил
« Отговор #8372 -: Ноември 13, 2024, 15:47:34 »
"мистър Мулиън, който беше чернокос и къдрав, с изскочили очи и очевидно не беше от народа"

Много вероятно и с гърбав нос. От народа е, ама не от американския.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #8374 -: Ноември 13, 2024, 21:58:29 »
Интересно предаване. Всички известни кандидати на Тръмп с кой кой е,какъв е и какъв ще бъде. :smokin:

https://politcor.ru/2024/11/13/amerikanskie-gorki-s-dmitriem-drobnitskim-13-11-2024/

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8375 -: Ноември 14, 2024, 06:50:18 »
Вашингтон в шок от избора на Тръмп за шеф на Пентагона – Хегсет е враг на джендъризма в армията

Много по-шокиращо е назначението на Мат Гейц за главен прокурор. Имам чувството, че няма да го одобрят в сената.

И на подполковник Тълси Габард за директор на националното разузнаване (шапката на всички разузнавателни служби)...

Активен Kole

• Just Member
  • Коментари: 4322
    • Профил
« Отговор #8376 -: Ноември 14, 2024, 09:56:02 »
Тва на скотски 'нглийски ли е? Интирийсно.

Тълси ми е любимка.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #8377 -: Ноември 14, 2024, 10:49:41 »
Републиканците вече си оригуриха мнозинство от 218 места и в Конгреса и май ще стигнат до 221 места:

https://interactives.ap.org/election-results/customers/layouts/organization-layouts/published/111864/15614.html

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8379 -: Ноември 14, 2024, 14:57:40 »
Тва на скотски 'нглийски ли е? Интирийсно.

Това е "Scots" език. Смесица от шотландски галски и северноанглийски. Дълго време е бил официален език в Шотландия през средните векове.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2859
    • Профил
« Отговор #8380 -: Ноември 14, 2024, 18:18:11 »
Тва на скотски 'нглийски ли е?
Виж това например:

Chorus

We twa hae run about the braes,
And pou’d the gowans fine;
But we’ve wander’d mony a weary fit,
Sin’ auld lang syne.

Chorus

We twa hae paidl’d in the burn,
Frae morning sun till dine;
But seas between us braid hae roar’d
Sin’ auld lang syne.

Или това:

Here this night if ye remain,
I'll remain, quo' Findlay;
I dread ye'll learn the gate again;
Indeed will I, quo' Findlay.

Скотски, не скотски, Бърнс е голям поет. 😉

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #8381 -: Ноември 14, 2024, 18:57:37 »
Половинчасов анализ на Боян Стефанов Чуков на тема "Бъдещият екип на Тръмп ще определи и неговата политика" (част I):

https://www.youtube.com/watch?v=cWMjk6re4BU

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #8382 -: Ноември 14, 2024, 19:57:48 »
Quote (selected)
Reuters: Екипът на Тръмп подготвя списък за масови уволнения на генерали и висши офицери от Пентагона
...
 Самият Тръмп обеща по време на кампанията да уволни „сънливите генерали“, имайки предвид офицери, за които се смята, че насърчават „разнообразието в армията“, за сметка на бойната готовност.
https://manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/reuters-ekipat-na-tramp-podgotva-spisak-za-masovi-uvolnenia-na-generali-i-visshi-oficeri-ot-pentagona

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #8383 -: Днес в 00:15:41 »
Опитите да вкарат Тръмп в определена роля продължават /виж  "телефонат с Путин"/

Trump needs concessions from Putin — they may be forthcoming

https://www.ft.com/content/cc8fb374-17ae-4fd9-b7cb-83f3f54e83d0

...По този начин Тръмп може да поиска отстъпки. И ако са умело изработени, няма да са невъзможни за Путин. Три идват на ум.

Първо, дори ако териториалната реалност на Украйна се промени, САЩ трябва да предложат формулировка за споразумение за прекратяване на огъня, подобна на тази, използвана за описване на статута на Западна Германия след Втората световна война. Териториалната цялост на Германия е запазена и отделянето на Федерална република Германия от източните й провинции не се счита за постоянно. Този прецедент е добър за припомняне, докато празнуваме 35-ата годишнина от обединението на Германия. Въпреки че разделянето може да продължи дълго време, то никога не трябва да се приема за постоянно. Териториалната цялост и суверенитет, залегнали в Устава на ООН, са ръководните принципи.

Второ, вместо да приемат, че членството в НАТО ще бъде отложено за неопределено време, САЩ трябва да предложат присъединяването към НАТО да се работи за неопределен период от време. Едновременно с това САЩ и техните съюзници от НАТО трябва да поканят Украйна да започне преговори за присъединяване, като ги провежда успоредно с преговорите за присъединяване с ЕС, които започнаха през юни 2024 г. Никой не може да предвиди кога ще приключат тези преговори, защото изискванията на ЕС и НАТО ще бъдат сложни за изпълнение от Украйна. Въпреки това тя очевидно ще бъде на път към членство в ЕС и НАТО, както обещаха и двете институции. Ако Украйна се нуждае от някаква гаранция срещу преместването на вратите, тогава може да бъде определена целева дата за окончателни резултати - може би след 20 години.

Защо мисля, че подобен ход може да бъде приемлив за Путин? Е, той прие началото на преговорите за присъединяване към ЕС до голяма степен без оплаквания. Започването на преговори за присъединяване към НАТО успоредно с тези за ЕС би поставило преговорите в сянка на другите. Тези процеси винаги са бавни, така че Путин може да бъде сигурен, че няма да има внезапни изненади.

Трето, като условие за сядане на масата САЩ могат да кажат, че Русия трябва да бъде готова да се присъедини отново към преговорите за контрол на ядрените оръжия и стратегическа стабилност. Путин ги спря, докато съюзниците на САЩ и НАТО не се откажат от помощта за Украйна. НАТО и САЩ трябва да настояват да продължат да помагат на Украйна, но е крайно време да се върнем към двустранните разговори за поддържане на ядрената стабилност и контрола върху ядрените оръжия.

Въпреки че Путин може да не обича да се отказва от условията си, той очевидно има интерес да направи нещо хубаво за Тръмп. Възобновяването на ядрените преговори ще му струва малко по отношение на вътрешния капитал и може отново да го върне на световната сцена. Що се отнася до Тръмп, две големи сделки - мир в Украйна и ново ядрено споразумение - ще затвърдят репутацията му на крайния посредник - всъщност като върховен миротворец. Той ще постигне цели, които са убягнали на предшественика му...

Мечти, мечти  :t26157:

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #8384 -: Днес в 00:37:13 »
Юнакът не напразно си е татуирал Еруслимския кръст /кръстоносен символ и по съвместителство Грузинското знаме/
Известен е като силно произраелски.

https://politikus.info/uploads/posts/2024-11/1731603015_2024-11-14-17.14.39.jpg