Имам си едно приятелче от едни други места от повече от 20 години, в последните две спорим за Украина. Нервите не ми издържат, но продължавам да говоря с него, защото ми е интересно какво се случва в главата му. А това се случва и в главите на всичси останали жълтопаветници от улиците, жълтопаветници в белите домове, жълтопаветници в науката и навсякъде.
Първо, ди мисля, че са с много нисък КИ. Второ, изобщо им липсват основите на критическото мислене. Трето, не са научени как се събира, обработва, синтезира информация, която после да послужи като основа за мисленето. Четвърто и най-важно, изобщо нямат способност за холистично мислене, демек, да обхванат едно събития в неговата цялост и контекст. Ама изобщо това не може да им влезе в главата. Камо ли да включат четвъртия фактор - нещата не са вечно застинали, ами са непрекъснато в развитие и затова трябва да се включи и фактора време, за да се получи и проследи процес.
Той кара на откъси, парченца от реалността и всяко едно парченце е равно на всички останали по тежест, а се взимат само 1 или 2 парченца лъскави и останалото се изхвърля да не пречи.
Примерно, предава се рота украински войници, той репликира, че и руснаци се предават, защото имало един руски войник, който се предал.
Първо, не е проследил източника на информацията и да го засече с други източници, за да провери верността му. А източникът е .ua
После, ако се е доказала верността, да съпостави 200 с 1 и да определи по тежест.
Камо ли да развие причинно следствени връзки кое защо и в отговор на какво.
Писала съм за човека-маса...