Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Октомври 13, 2019, 23:05:53

Автор Тема: Пакетът по сделката за Ф-16 - "изгубени в превода"  (Прочетена 622 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил

Цитат
   

...
България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.
...
При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.


Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ.
...
В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.
...
След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Наличните свободнопадащи бомби Mk 82 обаче не са адекватни за съвременни бойни действия и практически принизяват новите F-16C/D до нивото на наличните МиГ-29, които също могат да използват свободнопадащи бомби с доста прилична ефективност.
...

Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.

Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет).

Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.

Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

 Цялостна поддръжка в България няма да има - по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас.


Разходите по изграждането на специфичната инфраструктура, необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца ще са на стойност около 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура.

България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите. Не е прието - цялата организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му.

Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.

В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.

Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г.

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.
 

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев заяви: "Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности". 

„Ако вътре (обявената цена от 1.256 млрд. долара - б.р.) има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената  (1.256 млрд. долара) е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава и подчерта, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание.

"Не сме заявили голям пакет от запаси от оръжи. Ще се наложи да закупуваме допълнително повече ракети. Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения. Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка", разкри днес зам.-министър Атанас Запрянов, с което потвърди притесненията на държавния глава за орязването на пакета.
Запрянов поясни, че закупуването на управляваемо оръжие ще в бъдеще време. "Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива", поясни той.

 

"Има какво да изпиляваме в условията и цените", заяви военният министър Красимир Каракачанов на 31 май. Той определи като спекулации слуховете, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и неговото въоръжение. Вицепремиерът подчерта, че това категорично не е вярно и увери, че преговорите ще продължат докато се намери онази пресечна точка, приемлива и за двете страни.

Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт - подписите на българската страна са положени на 17 май.

Още тогава експерти предупреждаваха, че българският преговороен екип няма да успее да съчетае по най-добрия начин цена и способности на самолетите при тази сделка.

 :pissed-891: :pissed-891: :pissed-891:

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
... Това по-горе, обаче, се нуждае от внятен за публиката превод. А именно - какво означава това за тактическите и стратегическите възможности на ескадрилата Ф-16, която ще придобием.

Силно се надявам някой от о.р. летците, команден състав, да вземе отношение по въпроса. Стига вече сал едничък полк. Стоянов да обяснява за що иде реч.

От себе си, кат един нищожен ефрейтор от запаса - ЗРВ, ПВО на КСВ - ще река следното:

Така оборудвани, Ф-16 стават за еър-полисинг. Ама не това бе целта, уж. щото за еър-полисинг, комай, Грипените бяха по-ефикасното решение. С това оборудване Ф-16 могат да защитават нашето въздушно пространство и то - срещу не много сериозен противник.

Срещу два от вероятните ни противници - Турция и Русия - с тази ескадрила сме безсилни. Ще ви кажа защо от моя гледна точка - ПВО.

Първо, и двата тези противника имат силите и средствата да атакуват нашите авиобази, без ние да имаме такива сили и средства, откак рязахме ОТР-ите си на тон и килограм. Без специално оборудваните си авиобази Ф-16 е безполезен. Не беше така с Грипена. Грипените можехме да разсъсредоточим из цялата страна, защота кацат и излитат от шосе, макар и с калпав боцев асфалт и можеш да ги завлачиш с трактор в някой селски хамбар, маскирани. Ходи го търси и гони. Ф-16 си иска летището и наземния екип.

Второ, средствата и на двата противника за ПВО - ЗРК от най-ново поколение са могъщи и достигат цялата ни територия. Ф-16, още с излитането им, ще са мишени. Те са в състояние да ги унищожат още над наша територия, преди да нанесем с тях удар или да съпроводим други наши ударни самолети.

Трето, с това оборудване най-модерната ни, по замисъл ескадрила, без възможности за удар "въздух-земя" и то - специализирани, с високоточни и самонасочващи се ракети или бомби, е лишена от сили и средства за преодоляване на ешелонирана ПВО на противника. Това прави техните стратегически обекти недосегаеми за нашата авиация.

Четвърто, във въздушен бой, без достатъчно ракетно въоръжение, без средства за управление от най-ново поколение, Ф-16 ще са безсилни. Няма да са в състояние да посрещнат масирана атака срещу наши стратегически обекти.

Пето, невъзможността Ф-16 да защитят базите си и останалите стратегически обекти от въздушен удар, ще ни принуди да инвестираме сериозни средства в средствата си за ПВО - ЗРК със способност да поразяват цели извън наша територия и над обхвата на оръжията, които противникът би използвал за поразяване на нашите стратегически обекти при въздушен удар.

В резултат на всичко това, придобиването в този формат на комплекса Ф-16 не добавя, ами отнема от отбранителните ни възможности, намалявайки ефективността и ефикасността на ПВО. За възможности за нанасяне на удари, ясно е, даже и дума не става, заради липсата на ефективно и ефикасно ударно въоръжение "въздух-земя".

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Цитат
От себе си, кат един нищожен ефрейтор от запаса - ЗРВ, ПВО на КСВ - ще река следното:

Като Графалийски редник съм напълно съгласен с др. ефрейтор с изключение на няколко нюанса.
Ако тройната коалиция не беше подарила Ново село на американците (Графа и Безмер са логистика, докато Ново село си е пълноценна база с постоянно присъствие), ако бяхме построили ЮП и Белене сега нямаше защо да причисляваме Русия към евентуалните противници.
Между другото и Турция най-вероятно нямаше да е в списъка, защото освен с НАТО като гарант щеше да се съобразява с Европа (нямаше да има интерес от глупости по трасето) и с Русия (по същата причина).
Благодарение на блестящата ни дипломация осрахме всичко.
Загубихме пари, дадохме ключа за газта на Турция и записахме Русия и Турция в противници.
Евалла.

P.S. В съседната тема съм дал линк към договора.
Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!
http://epicenter.bg/article/Parvo-v-Epitsentar-BG--Vizhte-dokumenta--s-koyto-se-oryazva-paketa-po-sdelkata-za-F-16--/187781/2/0
« Последна редакция: Юли 11, 2019, 16:23:02 от AnonimusBG »

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
Цитат
P.S. В съседната тема съм дал линк към договора.
Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!
http://epicenter.bg/article/Parvo-v-Epitsentar-BG--Vizhte-dokumenta--s-koyto-se-oryazva-paketa-po-sdelkata-za-F-16--/187781/2/0

Всъщност, договор няма. Това е просто протокол от поредната фаза на преговорите. Както става ясно и от финала на същия.

(Честно и частно казано, озадачен съм защо този документ не е класифициран, но ...)  8)

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
http://epicenter.bg/article/Karakachanov-podpisa-dogovorite-za-zakupuvane-na-osem-samoleta-F-16-/187805/2/0

На основание Решение на Министерския съвет № 398/10. 07. 2019 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г.

международни договори (LOAs) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support),

международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16),

международен договор (LOA) BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services)

и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)

на обща стойност $1,256,153,980 USD.

 
Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
Цитат
...

С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

 Съгласно Конституцията на Р България и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България.

 Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.

 8) Щедро, бих казал. Аз, например, бих се ограничил до ... 56,153,980 USD  :pissed-891: Но пък предстои Конгреса на САЩ да разгледа въпроса.

Неактивен Maximus II

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 599
 • Всеки умира, но не всеки живее ...
  • Профил
Както и да е, това са подробности, истинските мотиви са невидими и нечуваеми - Боко си откупи още малко време на власт от американските си господари, няколко от заверата ще си разделят комисионните от сделката, България кучета я яли...

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
Цитат
Пакетът по сделката за Ф-16 -
Пакетът е ясен - отпраха ни го целият!
Иска ми се да знам точните имена на сутеньорите. Всички! До един!
Щото има и видовден.
Да не се пропусне някой, случайно тъй...

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Цитат
P.S. В съседната тема съм дал линк към договора.
Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!
http://epicenter.bg/article/Parvo-v-Epitsentar-BG--Vizhte-dokumenta--s-koyto-se-oryazva-paketa-po-sdelkata-za-F-16--/187781/2/0

Всъщност, договор няма. Това е просто протокол от поредната фаза на преговорите. Както става ясно и от финала на същия.

(Честно и частно казано, озадачен съм защо този документ не е класифициран, но ...)  8)

Аз го дадох линка когато пишеше договор.
Мадам В. след това е конкретизировала.
Сори. Не погледнах.

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ началникът на кабинета на президента полк. Димитър Стоянов по повод сделката със САЩ за осем нови изтребители за армията ни.

 Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила.

Днес от зам.-министър Запрянов научаваме, че има изменение на ситуацията, подготвена от МО.

Ние ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности.

Преговорният екип какво е постигнал?

Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли бомби с лазерно насочване? Не! Има свободно падащи бомби.

Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме.

Въоръжението на самолета е изключително слабо!

Видял съм договора и на базата на това мога да кажа, че са намалени двигателите.

Рискът за намаляване на програмата е огромен!

 Това разкри още Димитър Стоянов в ефира на БТВ.

 Той разби на пух и прах сделката и остро разкритикува преговорния екип, който не е защитил предварителните договорености.

Въоръжението, което купуваме, е изключително слабо, подчерта полк. Стоянов, като добави, че логистичният пакет също е значително орязан при сделката.

 Самолетът ми харесва, не ми харесва начина, по който подходи българското правителство, подчерта полк. Стоянов.

Американската страна е казала, че същестува известен риск, разкри той.

Тъй като няма да бъдат закупени високоточните оръжия, летателният състав няма да бъде обучен сега, а когато бъдат закупени оръжията и бъде обучаван съставът, цената на сделката ще расте невероятно, заяви началникът на кабинета на президента Радев.


http://epicenter.bg/article/Dimitar-Stoyanov-/187823/2/0

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4272
  • Профил
Вчера пишеше за 6 едноместни и 2 двуместни-вероятно учебни с още
по-ограничени функционалности. Ще си купим нещо което да показваме по парадите или ако кажат началниците и по прайдовете.

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
Цитат
Ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ началникът на кабинета на президента полк. Димитър Стоянов по повод сделката със САЩ за осем нови изтребители за армията ни.

 

Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила.

Днес от зам.-министър Запрянов научаваме, че има изменение на ситуацията, подготвена от МО.

Ние ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности.

Преговорният екип какво е постигнал?

Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли бомби с лазерно насочване? Не! Има свободно падащи бомби.

Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме.

Въоръжението на самолета е изключително слабо!

Видял съм договора и на базата на това мога да кажа, че са намалени двигателите.

Рискът за намаляване на програмата е огромен!

 

Това разкри още Димитър Стоянов в ефира на БТВ.

 

Той разби на пух и прах сделката и остро разкритикува преговорния екип, който не е защитил предварителните договорености.

Въоръжението, което купуваме, е изключително слабо, подчерта полк. Стоянов, като добави, че логистичният пакет също е значително орязан при сделката.

 

Самолетът ми харесва, не ми харесва начина, по който подходи българското правителство, подчерта полк. Стоянов.

Американската страна е казала, че същестува известен риск, разкри той.

 

Тъй като няма да бъдат закупени високоточните оръжия, летателният състав няма да бъде обучен сега, а когато бъдат закупени оръжията и бъде обучаван съставът, цената на сделката ще расте невероятно, заяви началникът на кабинета на президента Радев.

 

По-рано през деня Епицентър.бг публикува протокола, подписан на 17 май т.г., с който е орязан пакета по сделката с Ф-16.

Според документа, България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.
Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.
Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.
Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България.
Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.
Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.
Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.
В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.
Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г.
В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

Мисля, прочее, все пак да се доверя на оценката на полк. Стоянов (а то ще рече - на Главнокомандващия и бивш командващ ВВС, защото, писал съм тук, Главният секретар и ред няма да напише, и дума няма да рече, без разрешение от командира си).

Уви, не са много тези, дето имат смелостта да рекат "Царят е гол" за доставка по договор със САЩ.
 

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Цитат
Мисля, прочее, все пак да се доверя на оценката на полк. Стоянов (а то ще рече - на Главнокомандващия и бивш командващ ВВС, защото, писал съм тук, Главният секретар и ред няма да напише, и дума няма да рече, без разрешение от командира си).

Уви, не са много тези, дето имат смелостта да рекат "Царят е гол" за доставка по договор със САЩ.

Радвам се че можем да сме в един строй.

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Правителството ще емитира още 200 милиона лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации, става ясно междувременно от съобщението за аукциона на сайта на БНБ.

Това е втората емисия дълг на вътрешния пазар от началото на годината, след като през юни беше пусната емисия за 300 млн. лева. Целта на новите задължения, които поема страната ни, е покупката на новите изтребители Ф-16.


http://epicenter.bg/article/Ministerskiyat-savet-zasedava-v-ponedelnik--glasuva-promyana-v-byudzheta-zaradi-F-16-/187878/2/0

https://www.bnb.bg/FiscalAgent/FAGSAuctions/FAAuctionConditions/FA_AUCTION_OFFER_BG

Аз едно не мога да разбера.
Защо американските братя ни натискат да ги купим самолетите, а не ни дават да глътнем въздух.
Толкова ли са зле с кинтите.
Можеше да ни предложат разкрачено плащане.

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
Америка фърст!

Взимат парите. За самолетите - чакаме. Става грешка - БСП на власт. Завой към Русия. За самолетите - чакаме.

Взимат парите- Самолетите без въоръжение. Става грешка - БСП на власт. Завой към Русия. За въоръжение - чакаме. Санкции. И за обучение - чакаме. Ще почакаме.

Пък тате ще ми купи колело. Ама някой друг път.

Сериозно ли си мислим, че в САЩ не си калкулират риска тук да им цъфне проруско  правителство? Оценен като нисък, с възможност за толериране? В политиката - може би. В бизнеса - никога!

Америка фърст!

Никакъв финансов риск. Управление на военно-политическия и стратегическия.

Америка фърст!

И при все това, не им се сърдя - клели са се на звездите и райетата, не на трикольора. Де ги тез, дет тук се клеха, обаче ...
Дето прегракнаха да лаят как сделката трябва да е политическа. И дето пет пари не дават каква е тя реално, военно-технически.

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Цитат
Сериозно ли си мислим, че в САЩ не си калкулират риска тук да им цъфне проруско  правителство? Оценен като нисък, с възможност за толериране? В политиката - може би. В бизнеса - никога!

Е и какво?
Ще откаже да плаща защото самолетите са американски?
Идиотизъм някакъв.

P.S. Идиотизмът е насочен към американците.
« Последна редакция: Юли 12, 2019, 22:49:10 от AnonimusBG »

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледано Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., ще се проведе в понеделник.

Актуализацията се налага заради решението да бъдат закупени осем изтребителя F-16, които трябва да бъдат заплатени изцяло.


http://epicenter.bg/article/MS-shte-zasedava-izvanredno-za-plashtaneto-na-samoletite-F-16/188023/2/0

Защо ще го изменят?
Нали всичко беше ОК.
Или не беше?

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4124
  • Профил
Ще изменят бюджета. Бързат да се гласува и в нотариата преди отпуските, да не се ядоса нещо сахиб.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2183
  • Профил
Сериозно ли си мислим, че в САЩ не си калкулират риска тук да им цъфне проруско  правителство?

Интересно кое ще е това "проруско правителство". БСП не е "проруска" партия. Кълне се в "евроатлантическата интеграция". Припява само за санциите, но това е безобидно и приглася на десетки европейски лидери и държави. Всичко друго е дребосъци, които един общински съвет не могат да формират, та камо ли правителство.

Неактивен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3100
  • Профил
Интересно кое ще е това "проруско правителство". БСП не е "проруска" партия. Кълне се в "евроатлантическата интеграция".

не е, факт. както е факт, че председателят на движение "русофили" и бивш издател на "дума" не е член на бсп от четири години. както сам той писа:
Цитат
Мога да изброя редица факти от поведението на ръководствата на БСП, които трупаха тухла по тухла стената на отчуждение между мен и моята партия. През последното десетилетие, когато е на власт, БСП управлява по начин, който е абсолютно неприемлив за мен. Въвеждане на плосък данък, отказ от необлагаем минимум, разсекретяване на досиетата на разузнавачи, празни лозунги за реиндустриализация на страната.

иде реч за бсп от времето на станишев и миков, сиреч любимите на фирмин ръководители, с които той жънеше изборна загуба след изборна загуба.

цялото писмо, с което малинов напуска бсп: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/12/2552307_bivshiiat_izdatel_na_vestnik_duma_nikolai_malinov/

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
Продължавам по темата. И отново - от моята си гледна точка.

Въпрос: При посоченото в споразумителния протокол оборудване и въоръжение на ескадрилата Ф-16, какви са нейните способности за преодоляване на ешелонирана ПВО на противника, като описаната по-долу?

http://epicenter.bg/article/Stratfor--Raketite-S-400-sa-mnogo-efektivni-pri-pravilno-izpolzvane-v-slozhna-sistema-za-PVO-/188191/11/33

Два от вероятните ни противници - Русия и Турция - разполагат със ЗРК С-400, а така също с допълващите възможностите им до пълноценна ешелонирана система за ПВО сили и средства.

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
Току що слушах коментар на Румен Гечев в БСТВ за сделката.
До сега четях и гледах какво се прави изумен, но ми е ясно, че всичко се върши от тъпаци.
И се понасяше.
Сега чух с ушите си, че в договора с американците НЯМА НЕУСТОЙКИ!
Плащаме и чакаме!
Каквото ни дадат!
Такова нещо аз за първи път чувам да има, в уж в новата ни демократична история, където всичко лежи на правила и закони!
Кои бе?
Второ - оказва се, че има клаузи, че цената не е окончателна за всеки отделен лот от производствата?!?
Демек, дайте парете, а за доплащане - ше видим.
И още и още имаше, но това ме шокира наистина - тези две горни условия!
Бахти престъпниците!

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница, предаде Агенция "Фокус".

 „Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Президентът не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности“, посочи Румен Радев пред дипломатите ни.

 По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности..

 „Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка“, коментира още Румен Радев.

„Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях“, заяви президентът.


http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev--140-godini-balgarskata-diplomatsiya-otstoyava-natsionalniya-interes/188397/2/0

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
А по НОВА пък, току що - тъпака ПМ е предложил да се плати наведнъж сделката!
Е няма такава територия!
Всъщност, всяка територия си има население.
Нашата е изключение!
Има си стадо.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4272
  • Профил
Днес по радиото слушах че Баце сам поискал да плати авансово за сделката, пред някакви "другари-либерали" на среща с посланици ли беше с други пефали ли беше?. ,
Я и Джузепе чул същото.
Може, Джузепе, всяка простотия може да я свърши банкянския Винету!

Неактивен otvrat

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2183
  • Профил
Бахти престъпниците!

Не престъпници, ами бетер! Ама кво им пука! Държавата е куче-касичка. Днеска гледах клипче по Ти-Тубата. Индийците, за 2 милиарда долара си напазарили 400 танка Т-90 от Кремъл. И сумати компоненти ще си ги правят сами.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4272
  • Профил
Джузепе, ти днес нали беше писал някъде за магарето и лъва?
Та на българския лъв му се падна републикански слон, след като дълго го обработва демократичното магаре. :bigok:

Неактивен Калинчо

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 953
  • Профил
Ако си купим С-400, ще ни отрежат ли от придобиването на Ф-16 ?  :smokin:

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4124
  • Профил
Ако си купим С-400, ще ни отрежат ли от придобиването на Ф-16 ?  :smokin:
Не. :(
Ф-16 не е "невидимка". Няма отърване от блок 70. Без кютек имам предвид.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1472
  • Профил
А по НОВА пък, току що - тъпака ПМ е предложил да се плати наведнъж сделката!
Е няма такава територия!
Всъщност, всяка територия си има население.
Нашата е изключение!
Има си стадо.

"Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили", отсече премиерът.

"Неслучайно имаме авиация, на която само може да се натовари щабът и да избяга. Само транспортна авиация. Похарчени са стотици милиони, над милиард, повече отколкото за F-16. "Пантерите" - само с прашка можеш да стреляш оттам. "Кугърите" нямат и пистолет на борда, а "Спартаните" така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка - за повече пари, отколкото сега купените доказани в битка F-16 Блок 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят. Ние плащаме и приключваме темата честно и почтено, не да оставим някой следващ да плаща. Ние сме си събрали парите от борбата с контрабандата и сивата икономика и си плащаме. Така както платихме на руската компания реакторите на Белене", коментира премиерът.


http://epicenter.bg/article/Borisov--Az-nastoyah-da-platim-vednaga-za-F-16--Omrazna-mi-tri-pati-da-plashtam-borchovete-na-predishnite/188341/2/0

Цитат
Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно!

Да разбирам ли че ако са 6 или 3 също няма да се намали боеспособността?
Бойко като пожарникар да каже има ли разлика колко струйника ще гасят пожара - 12, 9, 6, 3 или няма?

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
Цитат
Аз настоях да си платим веднага.
Сещам се само за една причина, заради която някой гьотверен би рискувал задника си, с такова престъпно нареждане.
Само се колебая за естеството на причината - финансова ли е или канап около топките.

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4124
  • Профил
Цитат
Да разбирам ли че ако са 6 или 3 също няма да се намали боеспособността?
За еър полиция им трябват две ракети. Една основна за стрелба и една резервна за зор-заман ако на основната и изсъхнал барута. :)
А пък и Той после щял да им купи каквото трябва.
Между другото така е по-добре. Тия пилци я дойдат някога, я не. Да имаме да връщаме по-малко траш.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4272
  • Профил
Цитат
Да разбирам ли че ако са 6 или 3 също няма да се намали боеспособността?
За еър полиция им трябват две ракети. Една основна за стрелба и една резервна за зор-заман ако на основната и изсъхнал барута. :)
А пък и Той после щял да им купи каквото трябва.
Между другото така е по-добре. Тия пилци я дойдат някога, я не. Да имаме да връщаме по-малко траш.
Може и без ракети, да таранират, български пилоти са го правили за родината, български политици никога.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

Награден посмъртно, обещавам да не се противя ако се наложи да награждаваме политици посмъртно, ама първо нали...

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
Цитат
Да имаме да връщаме по-малко траш.
Е, от съ морим тогава с разсъждения около сделката, да кажеше престъпника направо - има тук ени пари, които трябва да плащаме на сахибите. Точка! Наредих да ги платим наведнъж, че дън'съ забрай, шот ше гуйдем гоуемия.
Ний, не вий, вий просто ше плащате. Т.е. ний, с ваще паре!
Демек, вий ше гуйдети пак.
Точка!

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4124
  • Профил
Тарани вика Буратино....
Абе те и по телевизора се избъзикаха че нещата от блок 70 са с възможности от 1913-та. :)
Отиваш до където трябва да се ходи, първият не изгубил се - на ти една бомбичка!
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
Цитат
Може и без ракети, ...
Мчи можи ми!
Т.е. не баш без ракети, но с картонени, айде шперплатови!
Я Путин що сахиби насра с картонени и шперплатови посейдони и ...кви бея там ...циркони ли!
А?
За по няколко рубли парчето!
 :smokin:

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4124
  • Профил
Калибри. :)
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен Giuseppe

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1353
  • Профил
Цитат
Калибри
Я не ме пробвай бре!
 :smokin:

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4272
  • Профил
Калибри. :)
Нашите ще са колибри.
Точно толкова страшни! :too_happy-1067:

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4124
  • Профил
Няма майтап бре. Клуб-М, модернизиран вариант на Клуб-К.
Некви клубчета са тарашили. :t0328:
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен Firmin

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2696
  • Профил
Ето нещо откъм "тъмна" Индия, за размисъл

Цитат
https://topwar.ru/153724-unichtozhitel-rls-ngarm-osporil-liderstvo-rf-i-ssha-v-oblasti-protivoradiolokacionnyh-raket.html

За разлика от летците ген. Радев и полк. Стоянов, които гледат на нещата отгоре, бедният ефрейтор от запаса на ЗРВ на ПВО на КСВ гледа на нещата отдолу. Демек, кое би ме уплашило, кога иде насреща ми.
« Последна редакция: Юли 18, 2019, 21:11:06 от Firmin »