а, и от личен опит - няма никакъв, ама никакъв смисъл да се мъчиш да докараш местния акцент. или го можеш, или не. при мен - категорично не, при това положението е отчайващо. тука р-то го говорят бетер френско, съвсем меко, ебердхардсхоф става нещо като ибъхадхоф, р-то почти не се чува, а бе при човек, дето това му е трети чужд и почва да до учи на 40+ направо невъзможна работа.
малкото според мен го докарва добре, обаче тя ми казваше навремето, че я подпитвали в въпросчета от рода на "твоя немски е хубав, ама в къщи май на чужд език говорите". така че според мен е добре, ама според местните - очевидно не е като тукашна. а дойде тук на 10 години.
и като ти падне пердето, и обясниш на един-двама в офиса, че "ин булгарррррриен шпрррррррехен вирррррр мит харррррр еррррр", и спират. личен опит. говорим си, това времето, това футбола... политика и украйна - само с един, дето е дошъл от берлин /според по-красивата ми половинка в берлин са най-отвратните по отношение на акцента. тя като левел 2 съпорт им звъни и те ѝ казват: не можем да те разберем, имаш проблем. обаче тя като им отвърне в смисъл, че те имат проблем и тя затова се обажда, и степента на разбиране рязко нараства/.
отделно, по магазините, като тръгнат да те омайват разни да си купиш нещо, и стават направо смешни, като им се правиш, че не ги разбираш. удивително е колко много продавачи тука в бавария почват да ми говорят руски, само и само да си купя нещо, дето те са решили, че трябва да ми продадат. верно, в някой и друг процент от случаите има смисъл, и наистина ми е свършила работа консултацията им, ама това са не повече от 10-15%. останалото е мижи да те лажем, ама на немски, после на английски, и тук-таме на руски.
ти му говори като ауслендер, какъвто си, искай си информацията, която той трябва да ти предостави, и ако той иска да ти вземе парите /а той иска/ - ще си скъса трътката да те убеди да напазаруваш нещо именно от него. а еврата са си евра, без значение дали са от немец или ауслендер.