Битие 19 глава
1 Привечер дойдоха двама ангела в Содом; а Лот седеше в Содомската порта. И като ги видя, Лот стана да ги посрещне, поклони се с лице до земята и рече:
2 Ето, господари мои, свърнете, моля, в къщата на слугата си, пренощувайте и си умийте нозете, и утре станете та си идете по пътя. А те рекоха: Не, на улицата ще пренощуваме.
3 Но, като настояваше много, те се отбиха към него и влязоха в къщата му; и той им направи угощение и изпече безквасни хлябове; и ядоха.
4 А преди да си легнат те, градските мъже, Содомските жители, млади и стари, всичките люде от всякъде, обиколиха къщата
5 и викаха на Лота, казвайки: Где са мъжете, които дойдоха у тебе тая нощ? Изведи ни ги да ги познаем.
6 А Лот излезе при тях пред вратата, затвори вратата зад себе си, и рече:
7 Моля ви се, братя мои, не правете такова нечестие.
После знаем какво се случва. Библейския смисъл на думата позная, мисля е ясен на всички. Та така ще се смеят някои до едно време ... Господ забавя, но не забравя.
Иглежда докъм Септуагинтата хората не са били чак толкова сигурни, колкото теб - да речем. Я виж какво мислят за случката старозаветните пророци:
Книга на пророк Езекил:
[16:49] Ето, в какво се състоеше беззаконието на сестра ти Содома и на дъщерите й:
в гордост, пресищане, празност, и тя не подкрепяше ръката на сиромах и нужделив.16:50] И възгордяха се те и вършиха гнусотии пред Моето лице, и, като видях това, Аз ги отхвърлих.
===
Много интересна е интерпретацията на пророк Исая:
[1:10] Чуйте словото Господне, князе содомски, вслушай се в закона на нашия Бог, народе гоморски!
[1:11] За какво Ми са многото ваши жертви? казва Господ. Преситен съм на всесъжения от овни и на тлъстина от угоен добитък; и кръв от телета, от агнета и козли не искам.
[1:12] Кога дохождате да се явите пред лицето Ми, кой ви иска да тъпчете дворите Ми?
[1:13] Не принасяйте вече суетни дарове: каденето е отвратително за Мене; новомесечия, съботи и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие - и празнуване!
[1:14] Душата Ми мрази вашите новомесечия и вашите празници: те са бреме за Мене, тежко Ми е да ги нося.
[1:15] И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни.
[1:16] Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло;
[1:17]
научете се да правите добро, търсете правда, избавяйте угнетен, защищавайте сирак, застъпяйте се за вдовица.[1:18] Тогава дойдете - и ще отсъдим, казва Господ. Да бъдат греховете ви и като багрено, - като сняг ще избеля; да бъдат червени и като пурпур, - като вълна ще избеля.
====