С Айседора Дънкан върви и Есенин
С Есенин върви имажинизмът най-вече. Като руския връх на имажизма, създаден от Езра Паунд. (Руската литература, класическата, довършва, макар и с известно закъснение, но затова пък достига върха, на тръгналите от Ойропа процеси - например развойните процеси на реалистичния роман на Балзак и Стендал в Русия завършват с Толстой, Тургенев и Достоевски.)
А руският имажинизъм в лицето на Есенин е основата на една от най-блестящите български стихосбирки - "Пролетен вятър", 1924, 15 стихотворения, 18 страници, гениалността е обратното на пространната ехолалична графомания.
Като пишем, е препоръчително да не се опираме само на шлагерни градски легенди, а наистина да сме наясно в дълбочина с това, за което пишем.
Специален и винаги-вече-актуален за нашите ширини поздрав за всички:
"Де е народа и де е земята бунтовница,
Де сме, о, мое печално и равно поле?"
А кървавите конници продължават да си препускат по печалното равно поле...
Есенин е може би най известният гей и дегенерат на Съв.съюз
Което е декларирал и в посоченият от мен стих
Колкото до посоченият стих на Фурнаджиев, отдавна се научих да не реагирам като кучето на Павлов на думата революция, а от думата пролет последните десетилетия тръпки ме побиват.
И думи като априлска линия, пролет, цветни революии на името на всички цветя избродирани на сватбената рокля на Елизабет II, арабски пролети..
Не, Мерси от пролети и революции!
Изгледай „Шугалей„ да видиш зверствата и диващината на арабските пролетници в Либия.
Така че, с революциите и пролетите по полека. Те са собственост на един кръг, започнал с националноосвободителни революции, Френски революции, априлски въстания, и изброените по горе от мен в сегашно време пролетно цветни цъфтежи.
За сведение, до ХХконгрес на КПСС, октомврийските събития в учебници и документи са били отбелязвани като Октомврийски преврат. По хрушчово време се пренаписват учебниците, и се въвежда фразата Октомврийска революция, която видите ли, бил извършил Лев Давидович.
По времето на Сталин, участието в масонски групи е било забранено.
А православната църква разрешена.