Ами, права е. Но аз друго недоумявам - как се стигна дотам от трибуната на ООН да се изказват психически увредени хлапета.
Чувстваш се обиден от съдбата, невям, щото едно дете аутист и по-интелигентно от теб? Или че получава вниманието на света? С кое неговото право да говори от трибуната на ООН е по-малко от на всеки друг, там говорил? Или пък на повечето? Или пък на някои?
"Промените в климата", "затоплянето" носят със себе си един проблем. Те са като любимите ракети на micky. Някакъв рокет-култ подобен. Но попитайте micky на кое ниво на разбиране и знание е, всъщност, за тези любими негови ракети. За всяка една от системите, които ги изграждат и ги правят, в съвкупността си, да са това, което са - чак обект на култ.
Така е и с промените на климата. Каква част от живота си сте отделили, да речем, на физиката. Да добиете относителна поне представа за необходимите ви знания, за да интерпретирате сложността на системите, обуславящи динамиката на климатичните промени. А на математиката, която ще ви е нужна?
Налице е факт, който сте склонни да игнорирате - и той отсъствието на специални и специализирани знания, които да ви дадат поне малък шанс да разберете какво, всъщност, обсъждате. Вие нямате тези знания. Факт. И този факт, повтарям, няма как да бъде компенсиран с просташки оценки и подмятания за едно дете с кауза.
Факт е, че и това дете, най-вероятно, няма тези знания. Но то е честно - интересува се, пита, слуша, чете, мисли, чувства. И с това печели уважение. Сравнете, прочее, неговата арогантност с вашата по източниците им. Вашата е с произход зле прикритото и непризнато, щото срамно, невежество. А нейната, на Грета, е дериват на младостта и, а може би, да не го изключваме, и на особеното и състояние, което вие, за удобство, приемате главно за болестно и инвалидизиращо я. И пак така - нейната инвалидност на тревожния търсещ ум на интелигентния аутист с Аспергер срещу валидността на вашето невежество. Мисля, че изборът е лесен. И е направен. От милиони хора. Както казват, от загрижеността идва куражът. Това дете го е грижа. А вас? На това дете, ако запази интереса си и отдадеността си на каузата, му предстои да се учи и, кой знае, даже да остави следа в науката за климата. На вас какво предстои? Ще се учите ли? Ще отделите ли време да повишите знанията си в тази област? За да си съставите информирано мнение? Или ще предпочетете агресивно афишираното невежество? Ще демонстрирате превъзходството на възрастния със "здрав разум" над детето-аутист? Е, имам новина за вас. "Здравият ви разум" не чини и пет пари. Невежеството ви го занулява. И да, има нещо и във ваше оправдание - част от специалните знания, необходими, за да разберете какво се случва с климата, науката придоби и призна съвсем скоро. За доста от вас, уви, след като сте престанали да се учите, губейки божия дар на любознателността или пък просто на любопитството. Защото то си има цена - интелектуалното усилие, енергия, време. От единствения ни живот. И така, отделете енергията и времето, което това дете е отделило на темата и каузата си, и може би, може би!, бихте имали някакво основание да го съдите. Пък и някаква готовност да му опонирате, без да споменавате аутизма и младостта му като позорящи го факти argumentum ad personem. Мен ако питате, това позори вас, всеки път, не нея. Но пък що ви трябва да ме питате ... Не ви трябва, наистина. Хич. Отнюд. >:(