eто ти повечко инфо, да не ходиш неграмотен:
Да ходя неграмотен не ми се е случвало от има-няма половин век. ??? но повечко "инфо" никога не е излишно. За което благодарим.
Колкото до "булшитовете на тов. Рейган" ... Никога не съм уважавал нахаканото презрително и предизвикателно отношение към космическите постижения на коя да е страна. А най-малко пък - тези на САЩ. Дори да я възприемаш като враждебен потенциален противник, пренебрежението показва незрялост и безотговорност. Противникът трябва да се уважава и изучава. Опитът в такава област като покоряването на Космоса е безценен. Всеки опит. Всякакъв опит. Особено скъпо платеният. Такъв е, в случая, опитът на американците с пилотираните космически кораби - "совалките". Броят на мисиите им е впечатляващ. Броят на жертвите им - повод за съболезнование и състрадание. Загинали са астронавти, хора посветили се на покоряването на Космоса. Включително и цивилни.
От друга страна, СССР, а после и Русия - за дълъг, уви, период от време, не направи най-доброто за да придаде устойчивост, а и дори да развие постиженията си в Космоса. Пороху не хватало. Така стана с лунната им програма, така стана и с Бурана.
И понеже спомена Рейгън, то е добре да се отбележи, че грешките и причините са именно в решенията на политическото и държавното ръководство, а и във възможностите на страната, не в космическата технология, която винаги е била на ниво, респектираща. Самият факт, че двигателите на Николай Кузнецов, които, въпреки изричното разпореждане, бяха съхранени, служат и днес, след толкова години, е ярко свидетелство. Впрочем, двигатели - "ветерани" на Лунната програма на СССР, прекратена през 70-те. До степен, щото, някои вече покойни американски политици бяс да ги тресеше, че американските ракети летят с модифицирани руски "ветерани", а най вече, заради новопроизведените РД-та на Енергомаш.
Но пък всичко това, имам спомен, напоително го обсъждахме преди време на Другото място. Защо да се повтаряме 8)