"бежанец" е всеки, който бяга от нещо, без значение какво
Ако реша да избягам от съседите на петия етаж ставам ли бежанец?
Каква е разликата между бежанци, мигранти и търсещите закрила? Нелегалните мигранти бежанци ли са? А икономическите мигранти? Преди "бежанецът" да получи статут на "бежанец" какъв е?
Хващаш се за семантиката, защото звучи логично. Ама не.
Не се заяждам. Има много въпроси. Не наричам "бежанските" потоци сива зона на правото, ама ако някой ме беше попитал, сигурно точно това щях да кажа. Уреденото в Женевската конвенция право на политическо убежище на бежанците е дублирано за по-сигурно и в декларацията на ООН от 1967 г (за териториално убежище), но това не променя факта, че
совите бежанците не са това, което бяха.
Тук ще добавя, че в международното право няма утвърдено единно определение на термина "мигрант" (да не се бърка с е/имигрант) в светлината на мигрантски вълни, плискащи от 2015 г. бреговете на Европа, като личното ми подозрение е, че иначе някой ще трябва да обясни кво правим с нелегалното пресичане на граници.
Ето това е проблемът с конвенциите. Щом си ги подписал и ратифицирал, си длъжен да ги изпълняваш. Затова трябва мнго да се мисли преди да се подписват конвенции, дори и в момента да няма проблем по въпроса в страната
Една Истамбулска конвенция за мен, една Истамбулска конвенция за теб...