Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юни 14, 2026, 22:06:42

Автор Тема: Езикова тема.  (Прочетена 121033 пъти)

Imko1 (+ 1 Скрит(и)) и 35 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 28888
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Езикова тема.
« Отговор #300 -: Днес в 20:40:18 »
Quote (selected)
Луци Файт: Това предстои да бъде уточнено. Лично аз смятам, че трябва да се замислим дали въобще все още се нуждаем от отметките за пола. Та нали всеки от нас знае какъв е той всъщност! Има ли нужда и от вписване в документите тогава? Но подобно нещо би трябвало да се обсъди от цялото общество.
Лични карти с биометрични данни, скоро и генетични ... без да се упоменава пола.
Водата става все по-мътна и КОЙто трябва лови повече рибадуши.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 3078
    • Профил
« Отговор #301 -: Днес в 20:41:38 »
Лични карти с биометрични данни, скоро и генетични ... без да се упоменава пола.
И бащиното име да не се упоменава. Сакън!

Активен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12592
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #302 -: Днес в 20:42:40 »
Quote (selected)
П.П. Не съм си получавала знанията по старобългарски език, по историческа граматика, кирилометодиевистика, диалектология, фонетика, лексикология, морфология, синтаксис, стилистикса, история на новобългарския книжовен език и пр. от уикито. Не ми го пробутвай, моля.
Не, тази статия не е за теб, а за останалите, т.е. за неспециалисти. Като обобщение или "ликбез". Може да има и по-добра статия, не съм се ровил.
Quote (selected)
Казва се "двама души". Който казва "двама човека"... му прати поздрави от мен.
А някои хора считат, че "двама човека" също е правилно:

https://kaksepishe.com/articles/edin-chovek-dvama-dushi-mnogo-hora/
Цитат на: Павлина Върбанова
Смея да твърдя, че езиковата ситуация в момента вече налага преосмислянето на книжовните граматични форми на човек и въвеждането на (двама) човека като дублетна бройна форма, паралелно с (двама) души.

П.П. В актуалната платформа БЕРОН формите (двама) души и двама (човека) вече са дублетни.
Но като отидох на препратката, дадена в горния цитат, какво да видя:
Quote (selected)
От 1983 до 2002 г. правилна беше само формата (двама) души, от 2002 до 2012 г. – (двама) души и (двама) човека, а от 2012 до 2024 г. – отново само формата (двама) души.
Това ме хвърля в ступор!!! :blurry_drunk-2127:

ПП: Забравили са да напишат как е било преди 1983 г. и как е след 2024 г. Предполагам, че и в двата случая "двама човека" е било и е правилно! :)))
« Последна редакция: Днес в 21:04:58 от lucho »

Активен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #303 -: Днес в 20:54:19 »
Лъчо, кое правилно, кое неправилно, кое дублет, кое - не, не го казват ни Върбанова, ни Трепетликова, ни платформи Берон, ни ремаркета Богоров Иванчо.
Казва го Правописният речник на българския книжовен език на БАН. Кодификация на нормата му се вика, закон демек.
Отвори си предговора на речника, граматиката на Стоянов, а най-добре на проф. Петър Пашов (ако я намериш, че е кът) и там чети.
И не ме занимавай с разни Павлини, Полини и Пауни и с кой кво рекъл, другият кво казал, а третият кво написал в мрежата.
ТъЧъКъ за днес.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 9064
    • Профил
« Отговор #304 -: Днес в 20:54:39 »
Цитат на: lucho
Цитат на: Павлина Върбанова
Смея да твърдя, че езиковата ситуация в момента вече налага преосмислянето на книжовните граматични форми ...

Смея да твърдя, че организираното видиотяване отдавна е наддържавна политика.
"impossible to see the future is"

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 8271
    • Профил
« Отговор #305 -: Днес в 21:10:26 »
П.П. Помощ от приятел 2: Отвори си правописния речник на БАН от 1983 недемократична година и виж какво пише в предговора по въпроса с "двата ученика".

не ми е подръка, но ми попадна ей-това: https://www.balgarskiezik.eu/p-2017/L-MIKOVA-full-114-124.pdf

и там си пише черно на бяло, че в 1983 бройната форма е било препоръчно да отпадне /без да е изрично забранена/, и е отпаднала окончателно през 2002 и 2012.
Quote (selected)
Обаче при съществителните за лица не става ясно имат ли бройна форма, или не. Това е показано в словника на речниците от 2002 и 2012 г., където при съществителните от м.р. винаги е посочена и форма за мн.ч., и форма за мн.ч. след числително име: при лицата - обикновена форма за мн.ч., а при нелицата - бройна форма.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 9064
    • Профил
« Отговор #306 -: Днес в 21:18:34 »
Скоро и родовете ще препоръчат да отпаднат, като "реч на омразата".
Пък и да им е по-лесно на калайджиите, копанарите и кардарашите.

Жинатъ болну, дицата и той.
"impossible to see the future is"

Активен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #307 -: Днес в 21:20:44 »
и там си пише черно на бяло, че в 1983 бройната форма е било препоръчно да отпадне /без да е изрично забранена/, и е отпаднала окончателно през 2002 и 2012.
Отпаднала е другий път.
Отваряш
 Официален правописен речник на българския език, София: Просвета, 2012, с. 26-27, параграф 19.2. - 19.2.6.
И там четеш всичко за бройната форма - 2 страници голям формат, ситен шрифт.

И престанете да пробутвате разни Павлини, Лори и прочее "аргументКи".

Активен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #308 -: Днес в 21:26:57 »
Скоро и родовете ще препоръчат да отпаднат, като "реч на омразата".
Всякакви Павлини и Лори от "/не/Знание за всички" и други соросови дъщерни дружества и щерки много се стараят в посока на отпадането на българския език.