... Е, непогрешимостта на Сталин предполага мъдрост при въвеждането на нэп-а, а така също и мъдрост при отмяната му. ;D Няма как да е друго. Нали?
Винаги си ме радвал, когато си давал неоспорими доказателства за невежеството си. И също благодаря за признанието, че не си прочел Краткия курс. Отврата е прав и ти е сипал с големия черпак. За него ти си "социал-шовинист", за мен - обикновенно троцкистче. Дребнобуржоазно едно такова, Анхиалско. Мерси още веднъжки за дискусията.
ПП Невежа не значи неграмотен, да не вземеш да се обидиш.
ППП НЕП-ът е наложен от Ленин, за тези които не са следили препирнята и биха се зачудили, как Фирмин пак се изложи.
Не, мисля, все пак, че съм чел достатъчно по въпроса. Включително и краткия курс. За моето невежество, драги, ще се радваш в някои от следващите си животи. Не и в този.
От кого е наложен НЭП има достатъчно и други източници, извън Краткия. Особеност на Краткия е, че, подобно на теб, това ви е в сталинистката природа, Сталин си запазва правото да дава исторически и идеологически оценки от последна инстанция. И, да, в този смисъл, историята се пише от победителите. Особено след 1938, когато е, комай, последната редакция на сталинисткия "катехизис", едва ли са останали мнозина в ВКП (б), в състояние да оспорят. Да, да, и в резултат на терора от 1937-1938.
Но ... Сега сме 2019, не 1938. И сталинистките ти изцепки са ми през оная работа. Толкова са пошли и демоде, че досадата е пълна. И няма как да съм "троцкистче", по причина на "дребнобуржоазната" си гледна точка към НЭП. Ако да бих го критикувал, прочее, е не във връзка с това, че е въведен, както би направил, дори според твърдяното от Сталин, един троцкист. Във връзка с това, че е отменен.
И така, дори и да си чел Краткия, в което се силно съмнявам, не си го разбрал. Което не учудва. За да разбереш добре една книга от типа на Краткия, следва да си прочел други десет, поне. Но не такъв е случаят със сталиниста еднокнижник. И няма как да е. Защото то в това е и сталинизма - в замяната на правото и задължението на всеки разумен човек да разсъди с изключителното право на Вожда на народите да съди.
А пък otvrat за да ми сипе с черпака, ще трябва отнейде да гребне. Ама надали, чувам го редовно черпакът му как дрънчи и огриба, та стърже по дъното. А там нема.