Честит Атанасовден на имениците!
И аз го празнувАх с едни насковци, стари приятели, хем с булките бехме.. та не сме наквасени много.
Много години на този ден по нашенско казват "Атанас гельди и яз гельди" и го превеждат - Атанас дойде, и лятото /yaz/ дойде.. Има го и в интернетя.
Ама не е така . Думата е ayaz /студено, ама сух студено, много студено/..
Но така е било отдавна, когато имаше големи зими и старият Атанасовден си беше баш по Малък Сечко.. со минус 12 -15... Сега друго време.... пагода, уедар..
ПП Спомням си, че говорих напротив Симплиевото обяснение за АЯЗМО, преди години. Ей така да дрънкям глупости сархошлия.. Тя, не помня как го обясни.. ама аз, като не щях да кажа правдата, го извъртях с лятното топене... А то е пак Ayazma - студена вода.. Няма горещ извор да е кръстен аязмо.
... Пурдотьин не е запъртък.. Как го помни Ной е, мъничко и килеменце..Яйце! Много мънинко яйце, снесено от здрава кошка, ама или е само жълтък, или само белтък.. Бабите го носеха на джадето с ръжен, подир тях лапетята.. събере се кръг дечурлига, бабата го удари с ръжена, па разгадае всичките бели в махалата..
Да не съм ви досадил, кусур бакма, ама ни наглеждаше в детско време дядо Димо,.. па той
бил воловарче, га дошли казаците в Едирне 1878 Вехт съм, де.... гувернантки - Баба Петкана, Баба Наста, Баба Кера, Баба Милуша, Баба Калина.. предат, плетат, тутун нижат.. повеке по турски приказват....
Бабите бяха забележели и поповете в "Света Троица" да карат литургията на църковен язик.. па обсудили виното за комка на турски.. Пеяли, пеят църковно, па аяклари ли мачкал комката, елерден ми.... ктитора. На турски се обяснявали... Забравил съм как беше , ама те го предаваха много смешно...
.