Няколко бана един след друг за нищо повече от нарушения на добрия тон, които си позволяват всички, по-скоро той го е изтълкувал, че неговата компания не е желана тука, предполагам.
Това за Фирмин.
За да няма недоразумения, получени от тълкуване на предположения, прилагам цитата, поради който Фирмин бе баннат за една седмица.
"Колкото до претенцията ти да даваш оценка за нечие форумно присъствие или "популярност", мисля, че доста надскачаш боя си. Което е, меко казано, смешно. И жалко, в определен смисъл. А за мотиките, които съм бил настъпил ... Кои мотики, боже опази! Единствената мотика, която съм настъпил, е че въобще съм на този форум, както и на Другото място. Защото личната ми (само)оценка е, че участието ми във форуми като този е форма на деградация. "Защо си го причиняваш?" - питат ме близките ми. Това, което си причинявам и причинявам, е свързано с единственото ценно - времето. А ако трябва да сме точни - действието, във физичен смисъл. Време-енергията тук, отнета невъзвратимо от хората, които обичам и на които съм длъжен и от работата, която обичам и за която съм длъжен. Принос, който не съм направил, противно на указаното от Еклесиаста. А ти ми говориш за някакви си мотики, че даже и закана и заплаха прозирам. Смешно е. И ти си смешна. Целия ти инвентар селскостопански, цялата ти железария от мотики не струва, няма цената и на миг от времето, което съм отнел и съм си отнел. Необратимо. Пиша ти тук на теб, вместо да чета някоя от чудесните и интересни книги, които са до мен, на шкафчето ми, на една ръка разстояние. Ето това е загуба!"