И тук му е мястото, но си слагам тенекия, че
отдаааавна съм се изтеглил и тия менителнични ефекти са ми в диапазона от НЕЯСНИ до ТЪМНИ.
Бележките не ангажират автора за нищо! :D
--------
Вписванията в книгите (вкл. срокове) се отнасят за ЧЛЕНСТВЕНИТЕ права в дружеството на новопръкналия се акционер и за защита интересите на третите лица - т.е. прави се разлика между датата на прехвърляне/придобиване на акциите и датата на вписване в книгата.
Според беглите ми ТЕОРЕТИЧНИ познания цялата истерия може да се раздели на
три основни етапа:
1)
джиросване - т.е. прехвърляне на собствеността - направено е! - имаме нов собственик! :)
2)
предаване/приемане/ПРОТЕСТ - в момента сме на тая фаза :)
3)
вписване в книгата на акционерите - отнася се до членствените права на новопръкналия се акционер и пр. - драмата предстои.
Затова и този шаш и паника всред ШИРОКИТЕ НАРОДНИ МАСИ - мешат се трите момента и тяхното правно и практическо значение.
И в моите стройни правни редици има известно КОЛЕБАНИЕ за спускане на ЕДНОЗНАЧНО тълкуване и решение.
В интерес на истината едно време по соца това не бе много широко застъпено в литературата и се учеше от ОБЩИ съображения - но морът на изпита при налитане на този въпрос бе сериозен.
По-късно, при капа, не съм се сблъсквал с подобен казус и не мога да взема КОНКРЕТНО отношение, защото няма да бъда убедителен и се задоволявам с абстрактно ТЕОРЕТИЗИРАНЕ.
По-млади и знаещи колеги да се пробват, сигурно имат и опит, аз заемам мястото на скромен СЕИРДЖИЯ и си запазвам правото на ОСТРИ реплики при възникване на противоречия в тълкуването. :)
-----
заб. соррррррррррррри, както се казва на новоговор - не мога да съм ви от полза в тоя интересен казус.
То, да си призная, и правото започна да ми бледнее все по-ускорено.
Колко години зор докато се "влея" в професията и окърша езика си до що-годе правен, а за година-две - всичко изфиряса. В определен смисъл това изфирясване е донякъде и волево, де. В определен момент писва! :image008: Затуй си говоря като първокласен селяндур! :yes-1289: