Никога не си позволявай да обобщаваш! Предупредих те, че грозотията е повече от потриотарството....а аз не съм чела кретенски блогове, а съм се ровила в архиви! тВА СА ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА, ИНАЧЕ КАЗАНО
Ровенето в архиви е полезно занятие. Но понякога е полезно и да се слушат тези, които в архивите не са попаднали.
Значи, частни случаи.
Момъкът бил женен за германка, която дошла невръстно девойче в България като гувернантка, залюбили се и така. Жена-домакиня, едва излязла от свежата моминска възраст - и вече в лагер, щото нали, германка. Това след 9 септември.
А иначе същият момък преди това, от работна подбалканска жилка, от онези махали, дето сътворили българското икономическо чудо след Освобождението, спретнал фабричка в Македонско. И не само спретнал, ами успял да издейства в гладните години дажби хранителни продукти за работниците, защото фабричката снабдявала фронта. Зимата е кофти период за партизанстване в Македония, щото то там и лятото не е хубав. Та та от есен до пролет част от неговите работници кротко си работят и получават ранъ, а лятото, позакрепнали, отиват на бурбъ. И тъй едно от летата, вече в края на окупацията, той пътува сам с колата, която са му дали като на снабдител. Насред пустинен път го спира партизански патрул, колата е немска, той се прекръства и си казва, дотук беше! От патрула изскача момък и казва, никой да не пипа газдата! Иначе какво ще ядем зимъска?! А ти, чичо ***, ако те срещнат от нашите, дай им таз посула, да не те пипат!
Не, Асол, това го няма в архивите и документите! Разказа ми го дъщеря му, и имам основания да вярвам, поради архивни записи.
Друг частен случай. Деверът на моя кръстник е разстрелян в нощта, в която съм се родила аз. Вероятно телеграмата за моето раждане и известието за разстрела са се срещнали на вратата на софийската къща. Защо е разстрелян - за шпионаж, включително в полза на България. Архивите няма да ти помогнат - правилните хора не успяват да ги намерят при тараша в дома им и затова не е било възможно да се ровиш в тях.
Дали грозотията е била в повече? Не зная, вероятно е така. Само дето не е била едностранчива.
п. п. Моят дядо никога не е бил окупант. Другият е бил един от малкото, дето не са пили шампанско, га сме се съюзили с поредните "победители" , после малко е попострадал след 50-та, но нещата са влезли в правилното русло. Най-важното е, че никой и никога в моите родове няма да намери и най-малката причина да оправдае фашисти /или съглашателите им БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ПРИЧИНИТЕ! Дори и говеда, като наследника на Йото Кръстев, ака Иван Кръстев - свинята винаги си остава СВИНЯ, дори и да се сменят подавачите на копанята й!
Абе в твоите родове никой никога ли не е ходил войник по онези времена? Или щастливо са се разминали със задължителната военна служба? Щото ако да е бил ходил преди 1944-та - все е бил от "окупантите", независимо на териториите или не! Не може половината армия да е от окупанти, а другата половина от бели гълъби! Дали са били съгласни или несъгласни с държавната политика? То и голяма част от германците не са били съгласни с държавната си политика и изпращането им на фронта, но другата опция е била разстрел или лагери в най-късметлийския случай.