Кептън,
да , темата е сложна.Опитах да противопоставя възгледите си на otvrat, ама той ме метна и още диря аргументи срещу него. И понеже ги диря в главата си , а не в публикации ми се замержелея нещо в тъмното.По скоро, в стил като не знаеш нещо карай по тъча , лаф олсун.
Нашият народ преживя според мен два големи и даже три катарзиса в поледните близо двеста години.Първият е Българското Възраждане ,вторият е Освобождението на България и третия е Избухването на демокрацията в края на осемдесетте години на миналия век .Пречистването ни , започнало с пропукването на робската ни психика ,дефинирането ни като народ с един език ,една писменост и една религия ни превърна от рая в българи. Имам много резерви към сетнешното ни развитие и манипулиране до началото на Освободителната за нас война.Туй дето разбойници щели да освобождават три синджира роби и ще раздават възмездие на тиранина е вятър работа, то чети през Дунава и напразни жертви, авантюризъм и волунтаризъм на квадрат , който за съжаление е напълно оправдан. Нямаме потенциал , нямаме ясна прослойка , която да формулира ,организира и осъществи освобождението ни!Един Левски и тълпа полупросветени занаятчии и духовници с малки изключения , готови и прегърнъли идеята само защото в нея има думата свобода.без да разбират що го правят и сетне накъде. И не защото са лоши ...просто от таквоз жито такъв хляб става . В това е голямата трагедия на Левски,трагедия , която завърши в Батак и Перущица. Намесата на Русия, без да се впускам в подробности за мотиви ,политически причини и прочие даде възможност българите да се видят с държава ,създадена по руски терк и от руски майстори. Хубава ,лоша ,но държава и при това българска , а не руска. Пълен шаш сред българите ,надеждите- в небето стремежа да се усети свободата - огромен. същото се случи както добре си спомням на Десети Ноември- третият български катарзис. Какво се случи след Освобождението ?Случи се:Бдинци лъвове титани,Одрин ,Ст.Стамболов и прочия радости ,завършили в Ньой. Какво се случи преди тридесет години? Случи се ,че времето е наше и 45години стигат, случи се Мони Паси да сиктирдоса БПЦ, случи се Иван Костов да се забие насред пътя щото бил жалон и да се види докъде сме стигнали. Случи се НАТО, Царот и Бойко. Да, и се появиха новите политици жадни за блага за власт, за сладък живот без да ги е еня за държава и народ.След Освобождението посредствеността и простотията обсеби държавата , същото наблюдаваме и сега. Крадци и комити станаха министри тогава , през 89 политиците се събудиха една сутрин демократи. И от тогава правят едно и също крадат , лъжат , мажат , убиват... Колко прехода трябва да преживеем за да станем като хората. Аз ще кажа поне още два-три, жалко ,че няма да съм жив да ги видя. нещата се повториха и пак ще се повтарят на друга витка на спиралата , само да я има България. А аз!?! Аз съм на път да хвърля пешкира на пода и да бягам докато не съм станал на сто годин!! До там се докарах!