Щом вярваш, че си достатъчно компетентна и можеш да прецениш кое лекарство/лечение е нужно, а кое - презстраховане ...
Да речем, че съм по-заинтересована в изхода на лечението. Докторът ще ми слуша отрочето през три фланелки, и то ако гледам кофти, за цитонамазка никой не ще да чуе, ама антибиотици за 14 дни одма дават. И да, може да ходи на училище, там ще му ги дават без проблеми. Другите чавета няма ли да пипнат и те нещо от моето? Даскалицата кога да сколаса - лекарства ли да дава, носове ли да бърше, урок ли да преподава?
За компетентността ми пада черна пелена от едно време - аз съм яко бременна с второто, а първото ми носи дребна шарка. Харно, между майка ми и баба ми се завързва спор аз боледувала ли съм или не съм като малка. Едната твърди, че по-вероятно да, другата - обратното. Гинеколожката ми е в отпуска. Звъня на заместващия я и обяснявам, така и така, девети месец, по всичко прилича на дребна шарка. А, вие всички рускини сте я карали, казва специалистът. Аз не съм рускиня. А каква сте? Българка. А, вие всички българки също сте я карали, не се тревожете, обадете се ако нещо. Аз не се тревожа никак, само дето се изривам по класиката, в точно назначеното време. Обаждам се на вече моята гинеколожка, която казва, не го вярвам, ама чакай да стане пет и половина, аз ще опразня офиса, пък ти тогава ще ми се явиш пред ясните очи. Пристигам, вдигам блузка, тя се хваща за сърцето. Ама ти защо не предупреди, че някой е болен вкъщи?! Предупредих, ама нали телефонната дигностика твърди, че всички българки сме я карали! Тичане, шефът на имунологията на МакГил по тревога, щото мойта докторка е жена на светило, снаха на светило и свекър й е също светило, що е дарило току-що 10 милиона долара на същия МакГил. Спинозни таблетки и лежете, моля ви се, че ще стане мазало!
Добре, че аз дълго нося, но все пак питам, пощо е раждане и няма да мога да го спра, какво следва да правя щом съм активно вирусно заразна. Нищо, казват дружно ескулапите, отиваш в родилното, там може би ще ти намерят отделна стая. Може би, другарчета, а може и да не намерят, какъв е проблемът да си ходиш из родилното с дребна шарка!
Нейсе, седях кротко, прескочихме трапа, но ми остана спомен за компетенцията и диагностиката точно на вирусни заболявания.