9.2 млрд. от тях могат да бъдат под формата на грантове, а 3.1 - под формата на заем."
Така!
Понеже освен да чета вестници, съм бил жив участник в такива европроекти / не аз лично в качеството ми на собственик, но като работещ във фирма участвала в десетки такива процедури/, та да споделя обобщен личен опит.
От такива грантове, когато се изпълняват съответните
одобрени проекти, лъвският пай са за западни фирми, около 1/4 остава за българският изпълнител /който всъщност се оказва подизпълнител/.
Дори в този оптимистичен вариант, горната сметка започва да изглежда малко по по-различен начин.
Бликащият оптимизъм угасва малко по сетне - също от опит.
2009 г. мутренката администрация спря плащанията на одобрени, изпълнени и приети от ЕС проекти.
Само че не спря плащанията на изпълнителите, към ония западни фирми, които обираха лъвския пай.
Та те, западняците си получиха своето, изцяло и навреме /щото има едни неустойки в договорите/, а бългериъна радващ се на манната от ЕС тегли от банките /пак западните/ кредити с убийствени лихви за да си изплати задълженията към споменатите "благодетели" и накрая пи една студена вода, като се размина само с незначителни загуби за цялата работа която свърши.
Някои - и с не толкова незначителни, щото си платиха и данък "рекет" - да ти обяснявам ли на кого?
И т.н., все една от друга по-убави работи.
п.с. даже мога и числа да давам като пример, ама от къф зор да си навличам неприятности, само за да обърша прашеца от невинност налепнал по вярващи в добрата фея хора.