Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 19, 2025, 05:17:36

Автор Тема: Коронавирус в България  (Прочетена 1860442 пъти)

0 Потребители и 101 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен 66

• Just Member
  • Коментари: 8417
    • Профил
Re: Коронавирус в България
« Отговор #4980 -: Март 23, 2021, 08:36:45 »
Quote (selected)
Аз не знам как интелигентни хора не могат да съберат две и две. Не може метрото да е претъпкано сутрин и вечер, а през останалото време да е затворено всичко заради карантина.
И в ситуация с качен половин клас. Някои биз маски  :smokin:

А заведенията, отдавна трябваша да им ограничат работното време до осем. Или до седем.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9540
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #4981 -: Март 23, 2021, 08:38:26 »
Тука го предсказахме миналата година, въобще, пъкленият план на конспираторите не е никак сложен. Имат вирус за всяка година, докато трае активното мероприятие.
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26772
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #4982 -: Март 23, 2021, 08:51:52 »
Вече няма и истерии с липсващи ваксини, само Урсулите и Бочковците подскачат.
Що ли?
Може би защото не помагат, но колелото се движи по инерция.
Нещо като ваксина има, няма кандидати за ползватели.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен аменеменема

• Just Member
  • Коментари: 3682
    • Профил
« Отговор #4983 -: Март 23, 2021, 09:33:44 »
Quote (selected)
"Имаме по същество нов вирус, очевидно от същия тип, но с напълно различни характеристики", каза тя ...
... и добави, че Германия е в надпревара с времето да ваксинира населението си срещу коронавируса
Вирусът е нов, но бързаме да ваксинираме срещу стария? Бабата е прихванала шизофрения от Боцата.

Неактивен Джиджи

• Just Member
  • Коментари: 12990
    • Профил
« Отговор #4984 -: Март 23, 2021, 09:42:17 »
Цитат на: Джиджи
ти, недей за д-р Илко, щото аз един цял следобед превеждах ... на един от чужденците, д-р Илко и проф. Милан Миланов,
когото харесвах толкова много, че се бях заплеснала и даже си забравих едно чисто ново тъмнозелено велурено сако

Нали -- литературен анализ на тема "какво е искал да каже авторът?"

Не!

Литературен анализ на тема може да се прави единствено когато се цитира правилно – ф конкретния случай дан'сЪ смесват отделни изречения без препинателни знаци и главни букви, а даже и отделни самостоятелни параграфи:

Quote (selected)
А ти, недей за д-р Илко, щото аз съм като оня, дето, като чуел за "култура", се фащал за ...  :cool-1084:
На д-р Илко съм превеждала лично, когато въвеждаше новата здравна система с болниците – търговски дружества:ouch-2144:
и
Quote (selected)
Когато един цял следобед превеждах в ресторант "Бялата къща" в Банкя по време на разговор между един от чужденците и ...

Защо в първия случай никой тук не е забелязал личното ми отношение към д-р Илко и търговските дружества, които въведе в системата на здравеопазването у нас тойзи чиляк?! Пуснала съм ви за жокер и 2 емотикона, ама кой да може да ги разчете ...  :t0120:

А въф фтория случай правя лирично отклонение, каквото не е забранено тук. Нали, г-н Принце? :nuts:

« Последна редакция: Март 23, 2021, 09:45:31 от Джиджи »

Неактивен Джиджи

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4986 -: Март 23, 2021, 09:55:13 »
Вече няма и истерии с липсващи ваксини, само Урсулите и Бочковците подскачат.
Що ли?
Може би защото не помагат ...

Още не е доказано нито колко помагат, нито за колко дълго помагат, тъй като за това е нужно доста дълго време! :m1329:

Ама ти пак си се разбързал като теле пред майка, за да не изпуснеш случайно и най-незначителен повод, за да коментираш!!! :0005:

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7610
    • Профил
« Отговор #4987 -: Март 23, 2021, 09:58:07 »
ти, недей за д-р Илко, щото аз един цял следобед превеждах ... на един от чужденците, д-р Илко и проф. Милан Миланов,
когото харесвах толкова много, че се бях заплеснала и даже си забравих едно чисто ново тъмнозелено велурено сако

Не!

Литературен анализ на тема може да се прави единствено когато се цитира правилно – ф конкретния случай дан'сЪ смесват отделни изречения без препинателни знаци и главни букви, а даже и отделни самостоятелни параграфи:

Quote (selected)
А ти, недей за д-р Илко, щото аз съм като оня, дето, като чуел за "култура", се фащал за ...  :cool-1084:
На д-р Илко съм превеждала лично, когато въвеждаше новата здравна система с болниците – търговски дружества:ouch-2144:
и
Quote (selected)
Когато един цял следобед превеждах в ресторант "Бялата къща" в Банкя по време на разговор между един от чужденците и ...

Защо в първия случай никой тук не е забелязал личното ми отношение към д-р Илко и търговските дружества, които въведе в системата на здравеопазването у нас тойзи чиляк?! Пуснала съм ви за жокер и 2 емотикона, ама кой да може да ги разчете ...  :t0120:

А въф фтория случай правя лирично отклонение, каквото не е забранено тук. Нали, г-н Принце? :nuts:

Ама аз искам такъв литературен анализ на целия ти коментар, включително и на "лиричните" ти отклонения :smokin:
the lamers club honourable member …

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9540
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #4988 -: Март 23, 2021, 10:06:55 »
На 87 г. след усложнения от ковид, е починала голямата Татяна Лолова, съобщи БТВ. Бог да я прости.
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Неактивен Джиджи

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4989 -: Март 23, 2021, 10:09:34 »
Quote (selected)
"На практика имаме нова пандемия", заяви Меркел на пресконференцията.
"Имаме по същество нов вирус, очевидно от същия тип, но с напълно различни характеристики", каза тя и добави, че той е по-заразен и по-смъртоносен, предаде Асошиейтед прес.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/merkel-nova-pandemiia-virusyt-e-po-zarazen-i-po-smyrtonosen-6123082
"Прет-а-порте" пролет/лято 2021.

За да наречеш "новия вирус ... от същия тип" prêt-à-porter, би трябвало да си определил "оригиналния вирус от Ухан" от повече от година и половина като "haute couture".

За да имаш някаква база за сравнение, щото ф противен случай отново олекваш ...  :m1273:

« Последна редакция: Март 23, 2021, 10:22:05 от Джиджи »

Неактивен Джиджи

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4990 -: Март 23, 2021, 10:20:28 »

Не!

Quote (selected)
А ти, недей за д-р Илко, щото аз съм като оня, дето, като чуел за "култура", се фащал за ... 

На д-р Илко съм превеждала лично, когато въвеждаше новата здравна система с болниците – търговски дружества.
и
Quote (selected)

Защо в първия случай никой тук не е забелязал личното ми отношение към д-р Илко и търговските дружества, които въведе в системата на здравеопазването у нас тойзи чиляк?! Пуснала съм ви за жокер и 2 емотикона, ама кой да може да ги разчете ...

А въф фтория случай правя лирично отклонение, каквото не е забранено тук. Нали, г-н Принце?

Ама аз искам такъв литературен анализ на целия ти коментар, включително и на "лиричните" ти отклонения

Ми, щом толкова искаш и си нямаш друга работа, направи го. А може и да го оцветиш ... :bigok:
Щото аз ф момента се занимавам с Буратино ...

« Последна редакция: Март 23, 2021, 10:33:01 от Джиджи »

Неактивен Джиджи

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4991 -: Март 23, 2021, 10:30:05 »
На 87 г. след усложнения от ковид, е починала голямата Татяна Лолова, съобщи БТВ. Бог да я прости.
Наистина голяма! Да почива в мир ...

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4992 -: Март 23, 2021, 10:40:23 »
Quote (selected)
Кат ма "опрайш" да не си забравиш сакенцето че половинката ногу ши съ изнерви. :cool-1084:

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
  • Коментари: 3482
    • Профил
« Отговор #4993 -: Март 23, 2021, 10:42:45 »
Аз не знам как интелигентни хора не могат да съберат две и две. Не може метрото да е претъпкано сутрин и вечер, а през останалото време да е затворено всичко заради карантина.
Очите ще ви извади несъответствието.
Обяснете ми, може ли да се пътува два пъти на ден в претъпкани превозни средства и да се говори за каквито и да било мерки по изолация?

И кво кат съберем две и две? На хората им се налага да пътуват. Освен това:

https://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2020/03/covid-19-event-risk-assessment-planner.html

за не знам кой път го пускам. Големината на групата е определяща. В София имаме 80К случая ОБЩО. Взимаме ВСИЧКИТЕ 80К и допускаме, че са носители на вируса към настоящия момент. Слагаме 50 човека в автобус. Шансът поне един от тях да е носител на вируса = 0,870%.

Излъгах. Поправих. :)
« Последна редакция: Март 23, 2021, 10:45:34 от Дозирис 2.0 »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4994 -: Март 23, 2021, 10:44:12 »
Quote (selected)
"АстраЗенека" с нов проблем - подала стари данни пред САЩ
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/astrazeneka-nov-problem-podala-stari-danni-pred-sasht
Става феерично, вентилатора се върти на все по-високи обороти и пръска навсякъде.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4995 -: Март 23, 2021, 10:45:59 »
Quote (selected)
Слагаме 50 човека в автобус. Шансът поне един от тях да е носител на вируса = 0,394%.

Същото като да сложим 10 човека персонал и 40 посетителя в ресторант за обедно меню. :cool-1084:

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4996 -: Март 23, 2021, 10:48:36 »
Quote (selected)
Слагаме 50 човека в автобус. Шансът поне един от тях да е носител на вируса = 0,394%.

Същото като да сложим 10 човека персонал и 40 посетителя в ресторант за обедно меню. :cool-1084:

Абсолютно. Няма никва логика да се затварят кръчми. Мерките са тъпи. Факт. Аз не бих затварял и училища, ако зависеше от мен.

Неактивен Aсол

• Just Member
  • Коментари: 5470
    • Профил
« Отговор #4997 -: Март 23, 2021, 11:04:46 »
Quote (selected)
Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
:smokin:

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4998 -: Март 23, 2021, 11:12:04 »
Quote (selected)
Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
:smokin:

Когато отговарях на аменеменема за оня професор, имах предвид точно такива високопарни клишета, които е изключително лесно да се ръсят на чужд гръб. Ако обаче ти си в болницата, приемайки нови и нови пациенти всеки ден, изнемогвайки до лудост, тогава нямаше да имаш нито време, нито възможност за подобен лукс. Но... форумите са и за това - вентилирай. :)

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4999 -: Март 23, 2021, 11:18:09 »
Колега, вируси е имало, има и ще има откакто свят светува. Сегашното / все повече си мисля, че е специално лабораторно творение/ по сравнение с един испански грип преди стотина година на практика се явява в пъти по-несериозно. Не мога да ви разбера, как си въобразявате, че като се барикадирате по къщята с месеци и години ще го сборите. Ами нали трябва поне да ядете!? Не може всички да са на бюджетна заплата. И стига с това само кръчмите и моловете - всички сектори са скачени съдове!!! Това е толкова елементарно, че се чудя защо се налага да го обяснявам на интелигентни хора..разберете, накрая това ще се отрази на всички. Просто такива като вас последни ще останат ...гладни - но, ще останете със сигурност.

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5000 -: Март 23, 2021, 11:30:54 »
Колега, вируси е имало, има и ще има откакто свят светува. Сегашното / все повече си мисля, че е специално лабораторно творение/ по сравнение с един испански грип преди стотина година на практика се явява в пъти по-несериозно. Не мога да ви разбера, как си въобразявате, че като се барикадирате по къщята с месеци и години ще го сборите. Ами нали трябва поне да ядете!? Не може всички да са на бюджетна заплата. И стига с това само кръчмите и моловете - всички сектори са скачени съдове!!! Това е толкова елементарно, че се чудя защо се налага да го обяснявам на интелигентни хора..разберете, накрая това ще се отрази на всички. Просто такива като вас последни ще останат ...гладни - но, ще останете със сигурност.

Колежке, не съм имал почивни дни от началото на пандемията. Никъде не съм се барикадирал. Може и да има такива хора, но аз лично не познавам.

Quote (selected)
И стига с това само кръчмите и моловете - всички сектори са скачени съдове!!!

Стига или не, има елементрана логика.

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5001 -: Март 23, 2021, 11:33:08 »
А, и не съм на бюджетна заплата. Пътувам всеки ден с ГТ, фрашкан с народ, както вече споменах.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5002 -: Март 23, 2021, 11:36:29 »
Quote (selected)
Пътувам всеки ден с ГТ, фрашкан с народ, както вече споменах.

Аз също. На всичкото отгоре въпросният градски транспорт е пълен с пенсионери. Ей това последното не мога да го разбера. А пък във веригите за хранителни стоки е дупе до дупе нон стоп!!! И каква е файдата и логиката от затворянето на кръчма, например. Че в повечето кръчми подобно стълпотворение е невъзможно от есента насам, дори когато си работеха
« Последна редакция: Март 23, 2021, 11:38:46 от Aсол »

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5003 -: Март 23, 2021, 11:41:22 »
Quote (selected)
Пътувам всеки ден с ГТ, фрашкан с народ, както вече споменах.

Аз също. На всичкото отгоре въпросният градски транспорт е пълен с пенсионери. Ей това последното не мога да го разбера

Тва и аз не го разбирам. Нито разбирам желанието им да се ръгат с останалите по магазините. Оставен им е коридор, но те демонстративно не го ползват, а ходят на пазар в час пик. Е, не всички са така, ако трябва да съм напълно честен. Виждам и възрастни хора, които си се шляят сами по улиците, нахлузили маските. Това пък е друга крайност.

Сигурно си забелязала, че в ГТ е пълно с хаховци, които си говорят сами и се държат неадекватно. Това не е от пандемията. Просто у нас най-уязвимите, беззащитните, психично болните... са оставени на произвола на съдбата. От 1989 насам.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5004 -: Март 23, 2021, 11:45:04 »

Quote (selected)
Сигурно си забелязала, че в ГТ е пълно с хаховци, които си говорят сами и се държат неадекватно. Това не е от пандемията. Просто у нас най-уязвимите, беззащитните, психично болните... са оставени на произвола на съдбата. От 1989 насам.

Забелязала съм. Особено в по-късните часове много такива хора са по автобусите. Абе от това държава не става..идея си нямам дали може да се оправи и дали има смисъл изобщо да се оправя

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5005 -: Март 23, 2021, 11:58:27 »
Quote (selected)
Сигурно си забелязала, че в ГТ е пълно с хаховци, които си говорят сами и се държат неадекватно. Това не е от пандемията
От „пандемията“, а всъщност от „мерките против нея“ ще расте със сигурност. Ще растат най-различни болести, включително и психичните. Ще се събудят и такива, които сме забравили. Това е било вече и не един път, наблюдавано и записано е, но сега за пръв път географският мащаб е огромен.
А мнението на онзи професор, което бързаш да осмееш и принизиш, първо се постарай да разбереш, пък сетне ела да оборваш, но с аргументи. Ако можеш. За мен е прав във всяка дума.

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5006 -: Март 23, 2021, 12:07:39 »
Не го осмивам. Дори бих се съгласил с него, ако си беше на мястото. Аргументи дадох - едно е да говориш от дивана, друго е да си лично в екшъна. Сигурен съм, че от "първа линия" не би се изказвал така.

„Когато ситуацията се опрости до една проста алтернатива - или се крием, или мрем - решенията се оказват много лесни и жертвата декларира своята пълна готовност да плати исканата от нея цена, т.е. да се откаже от своите права, от своята гражданственост, от универсалните човешки ценности“

Няма такъв избор - или се крием, или мрем. Предполагам, че това са думи на човек, който гледа много телевизия. Аз изобщо не гледам - вероятно затова не виждам тоя избор.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5007 -: Март 23, 2021, 12:12:57 »
Т. нар мерки се отразяват най-вече на децата. Моето ще направи вече почти година в "обучение онлайн". Тя самата си забелязва пропуски по предмети, които не са и особено любими, а тя е сериозна и много амбициозна. Не ми се мисли, как е при останалите хлапета. На всичкото отгоре редовно се разправяме, когато я карам да излиза на вън. Колкото повече време са затворени, толкова не им се излиза. Седи пред компа и се разправя в тубата с разни пишман феминистки и борци за расови права и се гаври с училищните знания на разни американски тийнове

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5008 -: Март 23, 2021, 12:21:43 »
Т. нар мерки се отразяват най-вече на децата. Моето ще направи вече почти година в "обучение онлайн". Тя самата си забелязва пропуски по предмети, които не са и особено любими, а тя е сериозна и много амбициозна. Не ми се мисли, как е при останалите хлапета. На всичкото отгоре редовно се разправяме, когато я карам да излиза на вън. Колкото повече време са затворени, толкова не им се излиза. Седи пред компа и се разправя в тубата с разни пишман феминистки и борци за расови права и се гаври с училищните знания на разни американски тийнове

На малките и най-дъртите трябва да се помогне. Децата с приоритет, защото те са бъдещето. Останалите да се оправят сами - все пак светът не е детска градина.

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5009 -: Март 23, 2021, 12:28:50 »
Quote (selected)
Няма такъв избор
Няма, разбира се! Само че всяка минута ни внушават, че изборът е точно този.
Какви диванни мнения, какви първи линии те гонят? Какво отношение изобщо има мнението на професора към медицинската дейност??? Човекът ти говори за поражения върху психиката, за същото говори и Асол при дъщеря си. Подменят живота ни, смазват ни и изперкваме, преставаме да бъдем каквото сме били – толкова ли е сложно за разбиране?

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5010 -: Март 23, 2021, 12:32:27 »
Quote (selected)
Децата с приоритет

Децата са голям приоритет за гербавите некадърници - дума да няма. Точно затова тях  затвориха първи

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11257
    • Профил
« Отговор #5011 -: Март 23, 2021, 12:32:43 »
Обяснете ми, може ли да се пътува два пъти на ден в претъпкани превозни средства и да се говори за каквито и да било мерки по изолация?

https://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2020/03/covid-19-event-risk-assessment-planner.html

за не знам кой път го пускам. Големината на групата е определяща. В София имаме 80К случая ОБЩО. Взимаме ВСИЧКИТЕ 80К и допускаме, че са носители на вируса към настоящия момент. Слагаме 50 човека в автобус. Шансът поне един от тях да е носител на вируса = 0,870%.

Е как не можеш да събереш две и две? Няма карантина, хората се блъскат в превозните средства два пъти на ден, скупчени един върху друг. Ако ще е карантина, не трябва да има и такова скупчване. А по повод изчисленията ти, то и в мола е същото, в офисите пък още по-малко. По улиците хората се разминават за секунди, в метрото висят по половин час минимум заедно. Къде е по-опасно - улицата или градския транспорт?

Не можеш да проумееш глупостта.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5012 -: Март 23, 2021, 12:33:05 »

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5013 -: Март 23, 2021, 12:34:50 »
Изследване в престижния журнал The New England Journal of Medicine е установило, че ваксината на АстраЗенека предоставя слаба защита срещу слабо до  средно протичаща инфекция с новия африкански щам.
В проучването са взели участие около 1500 души, които са били на средна възраст около 30 години, 56% мъже, 71% са били чернокожи африканци, а 3% са имали високо кръвно налягане или хронични дихателни проблеми. От 717 души в плацебо групата 23 са развили среднотежка Ковид инфекция. При ваксинираните с реалната ваксина 19 от 750 са развили среднотежка инфекция.
Като цяло е определено, че в Южна Африка ефективността на ваксината е 21.9%, а ефективността срещу самия африкански щам е едва 10.4%.

Толкоз по въпроса за ефективността.

Има и пациенти, които са постъпили за лечение след ваксинация, каза д-р Кондев пред Радио Благоевград. Това са няколко възрастни семейства, около 7-8 души, които са с пневмония след ваксиниране, и то дори след поставяне на втората доза.
„Дали са заразени след първата ваксинация?! Иначе не мога да си го обясня. Вирусолозите да го мислят.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5014 -: Март 23, 2021, 12:36:51 »
Значи да обобщим - излиза, че с най-голяма вероятност да се заразиш са следните три места  - градския транспорт, хранителните вериги и опашките по болниците/болниците/. Само аз ли виждам нещо странно в правителствените мерки на наши и парньорски нам нещастници!? :t1815:

А най-хубавото е когато се налага да общуваш с родната администрация. За смяна на документи - висиш с часове на опашка отвън на студ и виелици и вътре ви пускат на порции по двама трима. В В Агенцията по вписванията е просто красота - г @з до г@з на километрични опашки и докато дойде твоя ред, разбираш, че си за съседната опашка, щото калинажа не може да свърши полезна работа за пет пари. Например, да направи неколко табелки...
« Последна редакция: Март 23, 2021, 12:42:12 от Aсол »

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7610
    • Профил
« Отговор #5015 -: Март 23, 2021, 12:38:58 »

Не!

Quote (selected)
А ти, недей за д-р Илко, щото аз съм като оня, дето, като чуел за "култура", се фащал за ... 

На д-р Илко съм превеждала лично, когато въвеждаше новата здравна система с болниците – търговски дружества.
и
Quote (selected)

Защо в първия случай никой тук не е забелязал личното ми отношение към д-р Илко и търговските дружества, които въведе в системата на здравеопазването у нас тойзи чиляк?! Пуснала съм ви за жокер и 2 емотикона, ама кой да може да ги разчете ...

А въф фтория случай правя лирично отклонение, каквото не е забранено тук. Нали, г-н Принце?

Ама аз искам такъв литературен анализ на целия ти коментар, включително и на "лиричните" ти отклонения

Ми, щом толкова искаш и си нямаш друга работа, направи го. А може и да го оцветиш ... :bigok:

Ама нали точно това (ти) обяснявам -- че не мога да го направя и искам помощ от литературни критици  :smokin:

И това ли не можеш да осмислиш?!
the lamers club honourable member …

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5016 -: Март 23, 2021, 12:39:48 »

Е как не можеш да събереш две и две? Няма карантина, хората се блъскат в превозните средства два пъти на ден, скупчени един върху друг. Ако ще е карантина, не трябва да има и такова скупчване. А по повод изчисленията ти, то и в мола е същото, в офисите пък още по-малко. По улиците хората се разминават за секунди, в метрото висят по половин час минимум заедно. Къде е по-опасно - улицата или градския транспорт?

Както вече казах - зависи от големината на групата. Возенето в ГТ е приемлив риск, както и ходенето на кръчма. В училищата може да се наложи дисциплина. Не знам как е в метрото, не го ползвам. Говоря за надземния транспорт. В моловете е възможно да се съберат хиляди на едно място - тогава ще имаме проблем. Дори и да е чисто теоретично - по-умно е да ги затворим.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5017 -: Март 23, 2021, 12:47:47 »
Между другото нещо ми направи впечатление. Още от миналата година във Фантастико до нас съм забелязала, че касиерките са си едни и същи и така цяла година. И се питам - те не са ли първа линия, особено като се има предвид какво количество народ се изсипва там всеки ден по 12 часа нон стоп

Неактивен kasapina

• Just Member
  • Коментари: 1998
    • Профил
« Отговор #5018 -: Март 23, 2021, 12:59:36 »
За колегите и колежките пътуващи с градския транспорт - задъльително FFP2 маски, по възможност от тия на 3М, те макар да са 3 пъти по-скъпи от другите, имат положен в горната си част дунапрен който уплътнява маската около носа и пречи на свободното преминаване на въздуха. С негова помощ са я направили достатъчно ефективна. Ако не са налични такива маски, може в обикновената FFP2 маска там където тя би трябвало да прилепне към носа да се слага салфетка или нещо друго което да запуши отвора който обикновено е налице. Пътуването в градския транспорт, особено ако е препълнен си е голям риск, в подобна опасна ситуация рядко може да попадне човек.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5019 -: Март 23, 2021, 13:01:21 »
Дозирис, съжалявам и се изумявам, че не можеш да разбереш. В моловете не ходи всеки и в моловете не са натъпкани като сардели, разминават се бързо, щото всеки щъка насам натам. В метрото са един върху друг и си дишат в лицето минимум половин час. Всеки божи ден. По два пъти на ден.
Кое е по-заразно - да се разминеш с ковиден за секунди или да си дишате уста в уста 30 минути? При това натъпкване един вагон в метрото има сигурно 200 човека, не знам.

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5020 -: Март 23, 2021, 13:04:57 »
Напоследък хората яко са се разлигавили. Помощ, нямам интернет! Сървърът на фейса е паднал! Кръчмата не работи! Какво ще правим сега?! Съсипаха ни живота, вече не сме същите.  :crying_with_laughter-3302:

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5021 -: Март 23, 2021, 13:08:21 »
За колегите и колежките пътуващи с градския транспорт - задъльително FFP2 маски, по възможност от тия на 3М, те макар да са 3 пъти по-скъпи от другите, имат положен в горната си част дунапрен който уплътнява маската около носа и пречи на свободното преминаване на въздуха. С негова помощ са я направили достатъчно ефективна. Ако не са налични такива маски, може в обикновената FFP2 маска там където тя би трябвало да прилепне към носа да се слага салфетка или нещо друго което да запуши отвора който обикновено е налице. Пътуването в градския транспорт, особено ако е препълнен си е голям риск, в подобна опасна ситуация рядко може да попадне човек.

Вече почти година и аз, както и над 90% от возещите се в София си караме на съвсем обикновени маски, които си вадиш от джоба, когато се качиш. Почти съм убедена, че тази гад я изкарах още 2019, когато повече от месец кашлях яко без да мога да си обясня от какво

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5022 -: Март 23, 2021, 13:13:38 »
Дозирис, съжалявам и се изумявам, че не можеш да разбереш. В моловете не ходи всеки и в моловете не са натъпкани като сардели, разминават се бързо, щото всеки щъка насам натам. В метрото са един върху друг и си дишат в лицето минимум половин час. Всеки божи ден. По два пъти на ден.
Кое е по-заразно - да се разминеш с ковиден за секунди или да си дишате уста в уста 30 минути? При това натъпкване един вагон в метрото има сигурно 200 човека, не знам.

На мен ми се струва, че ти не разбираш. Казах, че не знам как е в метрото, но в автобуса рискът е приемлив. 

Quote (selected)
В моловете не ходи всеки и в моловете не са натъпкани като сардели, разминават се бързо, щото всеки щъка насам натам

Но е възможно (чисто хипотетично) да се съберат няколко хиляди. Затваряме мола, за да елиминираме дори и хипотетичната възможност за масово разпространение на вируса.

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5023 -: Март 23, 2021, 13:15:00 »
Quote (selected)
Напоследък хората яко са се разлигавили. Помощ, нямам интернет! Сървърът на фейса е паднал! Кръчмата не работи! Какво ще правим сега?! Съсипаха ни живота, вече не сме същите
Ясно – предпочиташ да се правиш на тъпанар, който не разбира за какво става дума. Голям тарикатлък, ще знаеш, ашколсун!
Не интернета и фейсбуците липсват сега, тарикатче – точно тях имаме в изобилие. Вместо всичко останало – образование, работа, здравеопазване, нормално ежедневие, общуване очи в очи. Това, че на теб не ти пука за такива неща ги прави маловажни ли? Ай сиктир, бе!
« Последна редакция: Март 23, 2021, 13:21:06 от аменеменема »

Неактивен kasapina

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5024 -: Март 23, 2021, 13:16:31 »
Относно английският щам който вече е преобладаващ на много места. Тия дни четох статия в която според последни изследвания стигат до изводите, че е не само по-заразен от предишните, но и също толкова по-смъртоносен. Ако не се бъркам ставаше въпрос за 60% отгоре. Освен това вече поразява успешно не само възрастни и хора със сериозни хронични заболявания, но и по-младите и здравите хора включително децата. Вече писах преди няколко дена за тежкото положение - мисля е благодарение на него в Унгария - там вече имат от седмица по 9000 новозаразени на ден, наистина не съм се интересувал какви мерки взимат и защо изобщо са стигнали до там. Преди месец-два уж бяха добре долу горе на нивото на Австрия. В последната въпреки сериозните мерки - изискване за задължително носене на FFP2 маски в магазините, обществните учереждения, училищата и транспорта, откакто английската мутация навлязе в началото на февруари във източната част на страната, има постоянен ръст на новозаразените. Правителството вчера се събра и се чуди какво да прави за да има някакво подобрение. Най-пострадала е Виена, където интензивните легла вече са на привършване. Според проучванията от последните за това как се разпространява вируса, са успели да установят, че 72% от заразяването(от установените случаи които варират обиковено около 60-70%) става в къщи, след това следва работните места, a после всичко останало. Трябва да се опитам да издиря статията да дам по-конкретни информация.
Така, че с английската мутация трябва много да се внимава, не ми се мисли какво ще е ако влязат южноафриканската или бразилската. За тази от южна африка която бяха пренесли в Тирол, австрийците се хвалят, че уж са успели да я ограничат и да предотвратят разпространението и в в другите провинции. Може би тук е решаващо и помага и това, че английската вероятно е много по-заразна от нея и това предотвратява масовото и разпространение поне за момента.
« Последна редакция: Март 23, 2021, 13:34:02 от kasapina »

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5025 -: Март 23, 2021, 13:29:53 »
Показах снимка по-горе как е в метрото в чужбина, някой я беше пуснал. Хората в лизост до метро предпочитат с метрото, с него пътуват много хора. Имаше снимки от софийското метро, същото положение. Обясних и за невидялите снимката, един до друг, един върху друг, един през друг. Половин час носът на тоя до теб е на 2 сантиметра от твоя нос.
В метрото пътуват хиляди, много повече отколкото са в моловете. При това стоят на едно място скупчени дълго време, не знам повече какво да обяснявам.
Мол никога не съм виждала толкова пълен. Метрото е толкова пълно, че за да слезе някой, трябва преди него тия да слязат също и после да се качат.
Това е шизофрения, да се затварят молове и да се говори за карантина при това функциониращо метро. А след като метрото функционира, останалите мерки са абсолютно безмислени и ги разглеждам като терор и гавра над населението.

Неактивен kasapina

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5026 -: Март 23, 2021, 13:39:51 »
Кайли, за заразяването в метрото си абсолютно права, тук няма какво особено да се дискутира. Въпросът е, че без него не може, затова единственото най-добро решение в случая е да се носят там задължително FFP2 маски. Тия парцалчета дето ги виждаме на снимката по-горе, не са в състояние да помогнат на никого.

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5027 -: Март 23, 2021, 13:49:20 »
Quote (selected)
Напоследък хората яко са се разлигавили. Помощ, нямам интернет! Сървърът на фейса е паднал! Кръчмата не работи! Какво ще правим сега?! Съсипаха ни живота, вече не сме същите
Ясно – предпочиташ да се правиш на тъпанар, който не разбира за какво става дума. Голям тарикатлък, ще знаеш, ашколсун!
Не интернета и фейсбуците липсват сега, тарикатче – точно тях имаме в изобилие. Вместо всичко останало – образование, работа, здравеопазване, нормално ежедневие, общуване очи в очи. Това, че на теб не ти пука за такива неща ги прави маловажни ли? Ай сиктир, бе!

Че кой ти пречи да общуваш очи в очи? Кой ти пречи да бачкаш? Кой ти пречи да се виждаш с приятели? А? Кой? Бойко Борисов?  :crying_with_laughter-3302:

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5028 -: Март 23, 2021, 14:04:15 »
Quote (selected)
Че кой ти пречи да общуваш очи в очи? Кой ти пречи да бачкаш? Кой ти пречи да се виждаш с приятели? А? Кой? Бойко Борисов?
О, то затова било толкоз дебелооко – щото е чистак герберастче тип Лофкото.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5029 -: Март 23, 2021, 14:16:02 »
Кайли, за заразяването в метрото си абсолютно права, тук няма какво особено да се дискутира. Въпросът е, че без него не може, затова единственото най-добро решение в случая е да се носят там задължително FFP2 маски. Тия парцалчета дето ги виждаме на снимката по-горе, не са в състояние да помогнат на никого.
Моят въпрос не е може ли без него, а има ли наистина смисъл от другите затваряния при това положение. Ако да, какъв точно. Ето това ме мъчи.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
Самият тест остава недостъпно скъп за много хора. Проверка в сайтовете на две от големите лаборатории показва, че в момента човек може да си направи PCR-изследване на промоция за 90 лв., ако не бърза за резултатите. Намалението е от обичайната цена 100 лв. PCR-тестът би следвало да е безплатен, ако е с направление от личния лекар. Лабораториите обаче намериха начин да печелят пари и от безплатния тест - в столична поликлиника например той върви с 30 лв. такса "биологичен отпадък".
https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/mz-vuvede-soleno-oblekchenie-7-dni-karantina-sreshtu-dva-pcr
Болният се е.. докато е на легло!

Неактивен Джиджи

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5031 -: Март 23, 2021, 15:05:07 »
Quote (selected)
В моловете не ходи всеки и в моловете не са натъпкани като сардели, разминават се бързо, щото всеки щъка насам натам

Но е възможно (чисто хипотетично) да се съберат няколко хиляди.
Затваряме мола, за да елиминираме дори и хипотетичната възможност за масово разпространение на вируса.

А на мен, откакто се появи третата вълна на вируса /която не може да се отрече!/, тая вълна все ми се привижда като цунами.

Анимация на цунами в Индийския океан през 2004 г.

Срещу което нито можеш да протестираш, нито пък можеш да го избегнеш самостоятелно!!!

Затова съм напълно съгласна с мерките от почти пълен локдаун, които се въвеждат в почти целия свят – преди малко чух по радиото, че вече и в Германия! – за да може поне донякъде да се ограничи това масово разпространение на вируса.

И не се чувствам нито като некъф балък, нито като онеправдана по какъвто и да е начин, защото, както обича да казва една моя близка – то, цунамито, е за всички!!!   :cool-1084:

« Последна редакция: Март 23, 2021, 15:23:27 от Джиджи »

Неактивен Дозирис 2.0

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5032 -: Март 23, 2021, 15:12:52 »
Quote (selected)
Че кой ти пречи да общуваш очи в очи? Кой ти пречи да бачкаш? Кой ти пречи да се виждаш с приятели? А? Кой? Бойко Борисов?
О, то затова било толкоз дебелооко – щото е чистак герберастче тип Лофкото.

Разкрит съм  :t1816:

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5033 -: Март 23, 2021, 15:26:40 »
Quote (selected)
И не се чувствам нито като некъф балък, нито като онеправдана по какъвто и да е начин, защото, както вика една моя близка – то е за всички!!!
За разлика от тукашните, овцете в Странджа поне не казваха „доволна съм, то е за всички“, когато преди няколко години ги изклаха. Показаха се по-интелигентни.
Впрочем, и тогава излъгаха, че имало чума, та затова клането.

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5034 -: Март 23, 2021, 15:52:23 »
Quote (selected)
Разкрит съм
Сам си се обяви – не съм обвинявал или дори споменавал лицето Борисов, ама ти за всеки случай се хвърли да си го защитиш. Какво да ви прави човек, такива сте си.

Активен Eisblock

• Just Member
  • Коментари: 2742
    • Профил
« Отговор #5035 -: Март 23, 2021, 16:15:51 »
Масовото ограничаване на вируса може да стане, когато всяка една военна биологична лаборатория по кълбото се накрие с Калибри. Дават се три минути предупреждение преди да бабахне разряда, та отровителите да се спасят.

Толкоз.  :t0153:

Неактивен Джиджи

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
Самият тест остава недостъпно скъп за много хора. Проверка в сайтовете на две от големите лаборатории показва, че в момента човек може да си направи PCR-изследване на промоция за 90 лв., ако не бърза за резултатите. Намалението е от обичайната цена 100 лв. PCR-тестът би следвало да е безплатен, ако е с направление от личния лекар. Лабораториите обаче намериха начин да печелят пари и от безплатния тест - в столична поликлиника например той върви с 30 лв. такса "биологичен отпадък".
https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/mz-vuvede-soleno-oblekchenie-7-dni-karantina-sreshtu-dva-pcr
Болният се е.. докато е на легло!

Аз само да попитам:

Това „МЗ въведе солено облекчение - 7 дни карантина срещу два PCR-а” не е ли заглавието на темата във в-к СЕГА, която си цитирал по-горе?!?

Проверих, явно е!!!

И защо трябваше да го оформяш като самостоятелно под-заглавие, а не го постави там, където поставяш подобни заглавия всеки друг път ???

Тея „под-заглавия”, които от известно време насам сте измислили и използвате само ти и Енглес, мен лично ме объркват – най-вече в „Последните публикации”.
И все още се колебая, дали да не поставя тоя въпрос в темата „Технически” …  :t1818:

« Последна редакция: Март 23, 2021, 16:40:50 от Джиджи »

Активен 66

• Just Member
  • Коментари: 8417
    • Профил
« Отговор #5037 -: Март 23, 2021, 17:19:34 »
Мани тва ми заглавието е подвеждащо.
Правилното е МЗ се бори съз зъби и нокти да свали процента на положителните тестове.

За таз цел са склонни да се откажат даже от карантината.

Неактивен аменеменема

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5038 -: Март 23, 2021, 17:29:52 »
Quote (selected)
МЗ се бори съз зъби и нокти
Да бе, да, бори се. И за какво му е? Боцата е наредил да плашат хората и ги държат у дома по изборите, че да му е сигурен правилният резултат.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #5039 -: Март 23, 2021, 17:51:45 »
Quote (selected)
В статия, публикувана в bioRxiv, специалистите описват 11 животни, които внезапно са се разболели сериозно. Две котки и едно куче са дали положителен тест за B.1.1.7. Други две котки и едно куче по-късно са дали положителни проби за антитела. За много от собствениците на потърпевшите питомци е потвърдено, че наскоро са били с COVID-19, пише в статията, цитирана от БТА.

https://www.manager.bg/covid-19/britanskiyat-variant-na-koronavirusa-e-opasen-i-za-domashnite-lyubimci
Британското е "добро"!
Сигур пак са пробвали да правят Новичок и глей какво стана.