ваксинираните много по-рядко го хващат, но хванат ли го, голяма част от тях влизат в болница и умират.
Няма да се ровя из нета, дето се залива от инфо, че ваксините всъщност правят това - не да те предпазят от заразяване, а да ти намалят риска при заразяване да го караш тежко.
И понеже аз рядко се позовавам на нета освен при спор за простотии, пак от собствен /почти/ опит.
Преди години, дъщерята и още 5 души от компанията и заминават за два месеца на трип из Индия.
В този момент всички живеят във Франция и се ваксинират за всички препоръчани от здравните власти болести при пътуване за Индия, включително и за малария. Ваксините естествено - френски.
Връщат се и 4 месеца всичко е наред - няма болни.
На петия месец дъщерята дига над 39 градуса един ден, на другия обаче няма, на третия пак същото и отива в болница. "Бяла" болница, където решават, че е някаква настинка и - обратно в къщи.
На четвъртия - пак нищо, на другия - пак над 39. Неин колега по университет, докторант от Германия, лекар и казва - абе ти имаш малария!
Отива в болницата и си казва това. Изследвания - верно бе!
Историята свършва така - още два месеца след това и останалите петима екскурзианти прекарват боледуване от малария. Имат късмет, че вече са информирани и веднага са диагностицирани.
Толкова за ваксините.
Сега се връщам на цитираното изречение най-горе.
По специално - "но хванат ли го, голяма част от тях влизат в болница и умират"!
Колко "голяма"? Да приемем че всичко друго е така - влизат в болница и умират всички!?!
По "голяма" ли е от процента на тези, дето просто го хващат и умират?
Щото все ме обвиняват тук в неясен изказ /има го и това/, ще повторя по друг начин въпроса -
от заразилите се и неваксинирани мре някакъв процент, лесно е да се намери, има инфо навсякъде, а от ваксинираните какъв процент мре и той по голям ли е от предния?
Аз не го знам, ти виждала ли си точно такова сравнение?
За мен - ей това е чистото сравнение, не страхотии и приказки за змейове и таласъми, пък ако ще да са в най авторитетни издания.
И естествено че е по сложно - къде, в коя част на света, с каква ваксина и т.н. се мре повече след ваксиниране,
а какво би станало след 10-20-30 г., но болднатото е за мен единственият сериозен въпрос, само че на него отговор няма и не може да има сега.
А си мрем точно сега.
И всичко това го казвам от позицията на човек, дет му е все едно какво ще бъде - след 10-20 г. ще съм ритнал камбаната съвсем нормално статистически, но пък ако ми се налага да се пазя отпред, отзад и отсекъде непрекъснато с маски, карантини и секви подръчни средства - бафмуйживота, един път се мре - ми ше си бия ена или две игли, пък кот доде. Естествено, че ще избера, ако няма избор и трябва да се дупча със съмнителни ваксини- е, тогава /но само тогава/ ще оставя на Господ решението.