Относно "безсимптомните" - тва са заразени, които не проявяват симптоми.
Има го при хепатитите и при всички инфекциозни заболявания.
натаралянкал си пълни глупости. аз пиша за 'безсимптонно болни', а ти - за 'безсимптонно заразени'. усещаш ли разликата?
Безсимптомните не са здрави по дефиниция, тъй като са носители на съответния вирус, просто не проявяват характерните клинични симптоми.
Терминът си е напълно коректен. И не значи здрави.
напротив. да си болен по дефиниция означава състояние, различно от здраве. разликата са въпросните симптоми. съответно, по дефиниция, 'безсимптонно болен' означава здрав. точка.
безсимптонно заразен означава 'приносител на болестта'. и толкова. до момента, в който не си болен, сиреч имаш симптоми на болест, ти си здрав. това, че носиш пет вируса на хепатит, три вируса на грип или две кила домати в пазарска чанта, не те прави болен.
баси. всеки, който е пращал дете в ясла или детска градина, помни много добре първите няколко месеца, когато се събира група здрави деца и на втория, максимум третия ден отрочето се сдобива с колекция от възпалено гърло, пълен нос, кашлица или температура. от здравите деца, с които се е омешало. изграждане на имунитет му викат.
Използва се дори и при състояния като инфаркт - безсимптомен инфаркт.
няма такова нещо. няма инфаркт без симптоми. макар че симптомите могат да нямат нищо общо с класическите и пациентът може да не им е обърнал внимание. баща ми беше така - и при двата инфаркта се оплакваше от болки в лявата ръка. бицепса. 'презорил съм я'. първият път майка ми се усети на втория ден, щото той беше ходил в градината да пръска овошките. ама той десничар, пък дясната ръка без проблеми, а лявата втори ден 'презорена'. и в една неделя, около обяд, познат кардиолог отключи кабинета, екг и работата лъсна. вторият път, преди 2-3 месеца, вече нямаше причина - майка ми се пребори и градината с лозето и вилата ги продадоха, и вече нямаше причина, та моментално в клиниката. там пък седя два дни в спешното. така и не знам дали заради короната или просто професорът, дето бяха избрали за стента, е бил в разход - те по принцип са летящи и може да е бил някъде.