Местна специфика, формално би трябвало да спиш в болницата,( не съм 100% сигурен), но масово по-леките случаи имат възможност да преспят в къщи и сутринта да са пак в болницата. Още с постъпването попълваш декларация, че напускаш доброволно. Ако не се явиш сутринта, с декларацията болницата си взема парите по пътеката. Ако стигнеш края на пътеката без издънки, декларацията се къса.
Написаното не е вярно.
Преди три седмици бях хоспитализиран в болница (МА) по скъпа клинична пътека заради скъпи изследвания.
Хоспитализираха ме по реда, не съм подписвал такава декларация.
Заявих на лекуващия ме лекар, че не бих желал да нощувам в болницата (страхувах се от вътрешноболнична инфекция), съгласи се. Единственото условие беше да се записвам в специален дневник - дата и час на напускане, адрес на нощуване, час на връщане.
Даже ми дадоха документ, с които платих влизането с автомобил в района на болницата и паркиране (за срок от 5 дни) пред клиниката.
Полза за болницата няма никаква - требват храна, персоналът е същия, лечението и процедурите също, лекарства, консумативи също. "Изкарах" цялата клинична пътека, в епикризата са записани действителните процедури и изследвания.
Не зная уважавания от всички Калинчо откъде има такъв опит, не вярвам да е личен опит - освен ако не е лекар и практикува такива лоши неща.
Вярно е, че при постъпване се попълват половин дузина ненужни документи и декларации, представляващи тенекия на заздника на здравното заведение, ако нещо се случи.