Здрасти пичаги,
Само да кажа, че не съм съгласен с едни резултати, представени като проценти от Хатерас.
Използвах неговата таблица от 31 държави с данни за ваксинирани и починали. Не получих неговия резултат за коефициента на определеност. Не се заяждам.
Това, което получих беше близка стойност до коефициента на корелация /при мен 0.68 - за което спомена ПринцА//. Значи другият коефициент беше 0.44, т.е. R square. Пак казвам, нямам идея защо Хатерас е получил високи стойности от неговите данни в ТАБЛИЦАТА. При мен се генерира същата като при него крива, но с други стойности на Пиърсън и R square.
Направих малък експеримент и ограничих бройката от “неговите 31 държави“ до 17. И се получи два пъти по-ниска вероятност, /НЕ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА връзка на 1 фактор/променлива/множество/. Аз от данните на предишната страница НЕ МОГА ДА КАЖА, че ако си ваксиниран – няма да умреш, или че при ваксинация вероятността да погинеш е по-малка.
При 17 държави нещата драстично паднаха /статистически/ не каузално!
48 – /при мен/ коефициент на корелация /Пиърсън/
23 - Коефициент на определеност /77 – коефициент на НЕОПРЕДЕЛЕНОСТ/
Изгладен коефициент на определеност - 18 /изгладен коефициент на неопределеност 82!/ Което буквално казва /по метода на Хатерас, не по моя/, че ваксинирането може да повлия на смъртността с около 18-23%. Останалите – 82-77% се дължат на други фактори.
Еднофакторна линейна регресия си е направо…. Без коментар.
Може да пусна таблиците, ако желаете. Данните са взети от Хатерас 😉