Не го четох Дугин, безинтересен ми е. Мои си съображения.
Аргументи защо имам такова мнение мога да дам разбира се, то си е мое и явно да стигна до там съм си мислил нещо.
Та - нека първо да го има тук и общопиетото понятие:
Неолиберализмът е политическа философия, която се застъпва за икономическа либерализация, свободна търговия и свободни пазари, приватизация, дерегулация, намаляване на мащаба на държавния сектор, при засилване ролята на частния сектор в съвременното общество.
Неолиберализмът е за ненамеса на държавата в дейността на предприятията и против развитието на държавната собственост.
Неолиберализмът е идеология,[1] основана на икономическия либерализъм. Идеологията е благосклонна към икономически политики, базирани на неокласическите теории в икономиката, които минимализират ролята на държавата и максимализират частния бизнес сектор. Терминът „неолиберализъм“ също така е започнал да има широка употреба в културните изследвания, за да опише социални, културни и политически практики и политики, които използват езика на пазарите, ефикасността, консуматорския избор, трансакционното мислене и индивидуалната автономия, за да се премести рискът от правителствата и корпорациите към индивидите, и да се увеличава този тип пазарна логика в една реалност на социалното и на афективните взаимоотношения.[2]
От това, което е посочено в момента не остава почти нищо!
Частни болници се "конфискуват" за да се реагира с леглата, англичаните макар и временно "одържавяват" жп транспорта, въобще ролята на държавата се
максимализира, частния сектор се впряга в посока да работи за държавата, консуматорския избор се ограничава, индивидуалната автономия се премахва и т.н. Въобще - гледайте от горе какво остава?
Да не претрупвам поста.
И за да изпреваря словесни диарии - употребявам кавичките в понятията за да изложа кратко същността на това което се прави.
Мисли ли си някой, че след като отмине пандемията ще се върнем обратно на същото място?
Да се ровя ли за стотиците мнения чути в последно време от известни хора, че се налага преосмисляне на приоритетите ни?
Аргументи ли - че ние плуваме в такива, залети сме, само трябва да се чете. По възможност - с разбиране.