Дълго мислих къде му е мястото, но май е тук! Заглавието и подзаглавието е на "Сега" от днес!
"Ритуалът на Шипка пак е отменен, но Радев и Караянчева ще са там
Общината отново ограничи достъпа до върха заради коронавируса"
"Ритуалът", видиш ли, Господи, бил отменен! А пък аз бях твърдо убедена, че имаше дума "честване" някога, и се потребяваше намясто! Пак добре, Господи, че не е "шаманският танц" или "обредът", че щях да се изтормозя да разбера какво точно е правил Главнокомандващият българската армия (остатъчна) с некаква гражданка, та се е стигнало до грозни сцени! Покрай "инавгурацията" можех да допусна, че става въпрос за жречески опит за прочитане на бъдещето по вътрешности.
Какви права има община Габрово да отменя църковно-военнен "ритуал" - това вече не мога и да си представя! Ще спрат патриарха да чете молитва? Ще спрат военните да развеят знамената на онази някога славна войска, що не е губила знаме в битка? О, как?!
Ако правилно помня, (пред)последното ограничение за достъп до върха е било предприето от генерал-лейтенант Фьодор Радецки през август 1877-ма. Де да можеше някоя екстрасенска, с която земята българска е пребогата, да му подшушне за това как в лето 2021 достъпът ще може да се ограничава по административен път! Струва ми се, че ще вдигне изпод земята хората си, които са паднали в онова ограничение, да оправят нещата. Щото на другиго да се надява човек вече не може.