Клиповете предполагат сравнение и няма да е лошо нещастни лаици да не се упражняват по темата
Асол, Аз може и да съм лаик, но не съм нещастен. Тъй като съм дал година и половина за "онази" държава и армия ще си дам мнението.
В клиповете 15 пъти се повтори, че на ракетите земя-земя СС-23 можело да се сложи атомно оръжие. Чие ще бъде, не казват клиповете. Видя се, че мощна и богата държава като Иран не ѝ дават да направи атомно оръжие, какво остава за една България.
Не ги догледах до края, но единствената истина е, че ракетите не трябваше да се режат. Те бяха единствената защита. Да кажем един начин да направим някакъв "damage" на евентуален агресор. Дори с конвенционален заряд той би се обезкуражил.
Друго: Как армията била 150 К! Което не е вярно, беше към 120К в 1989. Нереално е при по-малко население ( да кажем 5 милиона) и като набора е към 65000 от които половината момчета.
Дори 30-40000 тренирана мобилна армия
* (като US Ranger) и слециалисти по радари и ракети (вкл системи за залпов огън) би било грозна сила. С която да се съобразяваш. Разбира се, необходимо е всички средношколци да минават сериозно военно обучение - да се подготвят за градска партизанска война. А не да ходят в окопите, като масова армия. Това би спряло евентуален агресор.
Един въпрос: Кой има нужда от нескопосна пропаганда? Ние които сме минали през БНА и видяхме шкембелии полковници да влизат в команден пункт на дивизия по половин час на ден (за да си вземат "вредните" подземни, че им бяха малки заплатите
) или младежите които по цял ден са забити в телефоните?
* Добре платена, разбира се. Със всички придобивки с които се ползват ветераните (в САЩ). Огромни привилегии за всякакви държавни служби, след като служат определен брой години. Не както сега: този ми е баджанак, този ми е селски или от моята партия.
Нямате представа колко много тежи в резюмето военната служба за всякакви изборни длъжности в САЩ. От възможността да станеш шериф или градски полицай до избор за конгресмен или сенатор.