Какво казва Raymond Chandler за полицаите в края на "The Long Goodbye"?
"
I never saw any of them again - except the cops. No way has been invented to say goodbye to them"
За този четвърт век в САЩ имам няколко срещи с тях от II вид. От тях, три с пътни полицаи: CHP (California Highway Patrol)
Едната:
Преди десетина години живях за кратко в Lompoc - South California.
Беше на 50 мили от Santa Barbara. (още е там
) BTW най-доброто място което съм посещавал. Може би и изобщо, което може да си представите. Доста богаташи и филмови артисти имат имоти там.
Често се качвахме на колата с жена ми и го посещавахме. Ходихме по крайбрежната променада. Може да се види на Google Earth с жълтото човече.
Една неделна вечер окъсняхме, стъмни се и по пътя на връщане нещо ми беше станало. На път с ограничение 50 мили в час, аз надувах колко може. Може би с 90. Доколкото позволяваше пътя. Гумите свиреха по завойте. Имах чувството, че завойте ги вземам на две гуми. Сам бях на пътя, хондата бешe далеч под 100000 мили и аз се чувствах "untouchable". Жена ми се държеше за дръжката горе.
В тъмното се разминахме с едни светлини. После ги видях светлините зад мен. Далеч.
Наближих Lompoc. Карах вече съвсем пенсионерски. Спрях на първият светофар и зад мен спря кола. Минах светофара, направих ляв завой и видях цветомузиката в червено и синьо зад мен. Спрях чинно. Идва едно младо момче в зелени дрехи (като на border patrol) - по млад от сина ми.
Пита ме:" Знаеш ли защо те спрях". Правя се на учуден и си мълча, нали последните 5-10 минути карах по закона.
Казва ми: "Карах след теб". На пустият път ме е видял, че "speed"-вам и е направил U-turn. Не спорих, разбира се. Взе ми документите и след 5 минути се връща. "Писах на тикета, превишаване на скоростта само с 10 мили в час, за да можеш да отидеш на "неделно училище". След училището, тикетът не отива в застрахователите, за да ти дигнат застраховката. Всъщност надхвърлях разрешената скорост с 30-40 мили в час.
Anyway глобата беше $300 (все пак първо нарушение). Тогава. След това драстично се вдигнаха наказанията. Е, разбира се за училището се плащат още $40 и половин ден ти обясняват какъв "криминал" си станал.