Не съм го заявявал, ама аз съм типичен 20+ процентник. Нещо повече - 20++ съм.
При две прости условия.
1. Много по ясно изразени и заявени ангажименти за социална политика . Това са приблизително 50% към резултата от април.
2. Заявка и действия за нормализиране на отношенията с Русия. Това са още 50% към априлския резултат.
Което би означавало 28% за БСП. Този резултат трябва да бъде намален, заради факта, че едни и същи хора ще бъдат привлечени да гласуват заради двете действия.
Така че, без грам пожелателност в мисленето, можем да кажем, че резултат от порядъка 22 - 26 % за БСП би бил реално достижим.
Хайде за двете условия.
1. Ясно изразени социални ангажименти означават и ясна оценка на ресурсите за изпълнението им. Когато това се изясни, става очевидно, да не използваме евфемизми, лъгането на електората. Пример - "идеята" за де факто масово увеличение на пенсиите, популистки прокарвана, когато се разбра, че този парламент ще е кратък. Др. Нинова имаше неблагоразумието да изрази ясно нещата, но пък и ясно можеха да се изчислят едни 2.5 милиарда лева допълнително всяка година, които просто ги няма. В първата редакция на Визия за България също имаше неща, позволяващи изчисляване на ресурсите необходими за реализирането им и също толкова фантастични, когато се тегли чертата на сметките.
2. Ръководителят на БСП, Др. Нинова, трябва да обясни, как нейният син е отишъл да учи в Щатите и след това банкерства там, а не примерно да пресушава блата в Русия. Това както и да е, но нейната дясна ръка - др. Вигенин има достатъчно ясна позиция по въпроса. Лявата ръка, др. Стойнев - също. Апропо, интересно е да се види примерно в парламентарното досие какви езици е декларирала да владее др. Нинова, като се отчете, че твърди завършване на езикова гимназия, а през ноември 1989 е била почти на 21 години.
А до резултатите от поредните избори остава месец и половина. Да доживеем, ще видим.