Не бива да се правят всички "наблюдатели" на ударени: не една и две прогнози още от миналата година бяха направени, че страната я очаква политическа и серия от избори. И в другия форум са правени. Нека допуснем, че има партии, които правят разчети за подобна криза. Аз бих допуснал, че БСП е една от тях. Няма да обяснявам защо, защото не ми е фокус в момента.
Другата такава партия е ИТН. Мисля, че сериозно ги подценяваме като намерения (за възможности, ще разберем). Моето предложение е, че ИТН съзнателно и целенасочено се стремят към нови избори, както и за избори след тях с цел пълно компроментиране на съществуващата политическа система на представителната демокрация. Сано такава катастрофа на сегашното политическо устройство би довело до възможност за промяна на политическата система в американски дух (както казах, те започнаха тези приказки след голямото им турне в САЩ. Мажоритарните избори, частно финансиране на партиите, избори на прокурори и съдии, на "шерифи" - това са все заемки от там. За целта е необходима промяна в Конституцията. И то от ВНС.
За да постигнат това, на тях не им трябват (дори) частични реформи на съществуващата система (освен евентуално в изборното закондателство) или нейното подобряване (към което - обективно погледнато се стремят всеки по свои си начаин ГЕРБ, ДБ и ИМВ). Защото това е промяна не само на избора, но и на начина на фунцкиониране на държавата. Те трябва да докажат на хората, че сегашната политическа партийна система е изчерпана, тя трябва да катастрофира.
Дори да станат първа политическа партия на следващите предсрочни избори , те пак няма да искат правитество. Успешно тяхно правителство в рамките на сегашната партийна политическа система би поставило под въпрос основната им теза. Провал на тяхно правителство, пък ще удари популярността им.