Цитат
-*** Да, имал съм много предизвикателства, но най-сериозното е защитата на кирилицата през 2001 г. В Института по славистика бяхме в съседни кабинети с учения Ото Кронщайнер, който поде акцията срещу нашата азбука. Работехме съвместно, но пътищата ни се разделиха. От партньори станахме върли врагове, когато Кронщайнер издигна тезата кирилицата да бъде сменена с латиница заради по-бързото ни приобщаване към Европа и обяви специалността българска филология за безперспективна.
Тогава България беше разграден двор. Изписаха се невероятни неща - да махаме кирилицата час по-скоро - защо ни била, след като се приобщаваме към Европа. А това не е просто азбука, става въпрос за идентичност, за културно наследство!
Бях първият, който реагира остро срещу премахването на кирилицата. Анализирах детайлно трудовете на Кронщайнер, събрах важни контрааргументи месеци преди да се вдигне шум в България. Не исках да повярвам, че може така да атакува тази специалност човек, който дължи на нея израстването си. Научният сблъсък ескалира дотолкова, че ми скалъпиха дори съдебен процес заради защитата на азбуката ни. Слава богу, размина се. Най-тежкият удар в случая обаче беше това, че получих нож в гърба от своите. Още не мога да преодолея възмущението си от срещата с тогавашния ни посланик във Виена, който ми каза в прав текст: Ако нещата ескалират, не намесвайте българската държава! Нямаше да се обърна за помощ към България, но нима не е азбучно правило държавата да защити бранителите на национална кауза?! Най-тежкия удар съм понесъл именно от българските еничари - така наричам всички, поставили се в услуга на акция, насочена срещу българската култура.
Цяла година продължи сагата. Най-възмутителни бяха не писанията в Австрия, а пораженческата позиция на някои българи. Непоносимо болезнено е да видиш раздвоението на българското общество по основен за нашата култура и етнос проблем - азбуката, културното ни наследство. Няма да забравя с каква злъч, ирония и сарказъм се пишеше за най-големия принос на България в световната култура. Това е най-тежкото!***