Историята на горановия автомобил имала обяснение...
Закупен е чисто нов. Най-вероятно му е направен двойник, който е обявен за издирване. Това обясни шефът на фирмата "Мото Пфое", от която колата е купена на лизинг.
Пред БНР нейният директор Атанас Фурнаджиев коментира, че обяснението на инцидента е в автомобилната мафия:
"Автомобилната мафия работи. Създават се двойници на скъпи автомобили. На краден автомобил се пренабиват номерата и се поставят рама и двигател на редовен автомобил. По този начин се създава двойник на автомобила. Това е често срещана практика за по-скъпи автомобили. В момента ние имаме три такива случая: Единият с Range Rover Evoquе, който е закупен от завода производител, създаден му е двойник и понеже има двойник, се обявява за издирване в системата на Интерпол."
Опитах се да си представя описаното и ми се явиха някои въпроси:
Откраднат е автомобил със своите си номера на рама и двигател. май трябва да е от същата марка и вид, като такъв, какъвто има произведен. За по нататъшните действия трябва да се знаят номерата на рамата и двигателя на редовния автомобил, да не забравяме същият, като откраднатия! Пренабиват се номерата на откраднатия автомобил!
Ето и въпросите ми: Как става ясно, на който и да е, освен на този, който извършва кражбата и пренабиването, чии редовни номера са използвани, та този автомобил (с тези номера) да се обяви за издирване?
Това ми заприлича на спора описан от великият Валери Петров...
Обсуждаючи знаци един подир друг,
каков точно ред будем следвати тук?
– Каков може да буде! – восклицают отвред. –
Каков освен просто азбучний ред!
– Но по что ще познаеме ний отнапред
каков ще буде сий азбучний ред,
като за ред он ще буде приет
едва щом приемем вси букви подред!?…-
Слушайки братята Кирил и Методи
с какви методи
се спорът води,
гледали стреснати
и дори умърлушени.
ПП Герберлъка въпроси не го терзаят. Той си има обяснения на листчета, измислени от светлите умове, като караянчевите, бикови и вся остальная...