Чаира трябва да влияе в посока надолу, защото акумулира нощна енергия.
Ахъм! Само дето, не аз /пиши ме дал фира/, а един професионалист от БАН бе сметнал, че като мине през акумулатори и инвертори еленергията се оскъпява с 40-60 стотинки на киловатчас.
Махам в случая половината, щото не е ясно, поне за мен, какви и дали използват инвертори и остава това - че тока се оскъпява два пъти, от сегашната му цена за бита.
Друго е предназначението на ПАВЕЦ, аз съм ЗА, ако трябва да построим не АЕЦ, щото ще ни бият, но поне още няколко ПАВЕЦ, вместо онези батерии под Ст. Загора за милиард и нещо.
Разбира се, няма нито точна инфо кое колко и по колко, кога и къде, смятам хоремашки, но като не излиза сметката няколко пъти - правя ей това - обаждам се из сий, се пак интелигентен форум и ако получа контра - приемам, де ше ходя.
Но поне паре не съм похарчил. Не само мои - и вашите.
Нали може да сметнете, по колко се пада на пълнолетен ситизън авантюрата "батерии"?
Днеска го писах, с Джиджи коментирахме Просто Киро ..
Ей в Литва ...
----------
.."Siemens Energy and Fluence-Lithuania’s energy storage systems
Battery energy storage systems have been scheduled for installation by Siemens Energy and Fluence in Lithuania... ..and installing four transmission energy systems totalling 200 Megawatt power and 200 Megawatt-hours capacity..
The agreements are worth a total of EUR 109 million...
----------------
Като разликата с нашият план е единствено в мащаба!
Ние плануваме, не да 200 Megawatt-hours capacity , а 6000 !!!
За ЕДИН акумулаторен парк!
30 пъти, повече от "Сименс" .. ако цената е съпоставима - то и тя ще е в пъти повече..
109 х 30 = 3 милиарда 270 милиона евро!
Малка България умее да мечтае!
Човек е толкова голям, колкото са големи идеите му!
Теа просто кирови батерии всеки 9-10 години ще се сменят , заводът ще бълва , бълва батерии !
Представяте ли си, приятели, какъв БВП ще имаме близките години?
Та 3 милиарда, 270 милиона за ЕДНА мощност от 6000 ..
А ей колко са нужни:
За безветрена студена зимна вечер, в България трябва да има 7-8 гигавата надеждни и предсказуеми мощности за производство на електричество.
С хоризонт 10 години ще са приключили и американските марици (освен евентуално една) и българската Марица , Русе и Бобов Дол ще са отдавнашен спомен... От Козлодуй 2 гигавата, от останалата американска марица 0.6 гигавата, евентуално малко ВЕЦ 2 гигавата, ама за кратко, всякакъв останал заводски и топлофикационен фолксщурм - 0.5 гигавата.
Едни 2-3 гигавата изобщо не излизат.
Ето го и решението на Просто Киро - ВЕИ + батерии ..
Да, ама ако няма вятър и слънце ?
Ми батерии !
И колко да са батериите?
Ми с КПД 80% - 90%, за да изкараме, винаги когато ни трябват 2-3 гигавата, па и всичко да продължи поне 10-12 часа , трябва да имаме не 24 000МВтч , а поне 40-50 пъти повече , да не кажа 100 - 200 пъти повече ..
Ей моя сметка ..
Ако сме само на батерии за цялата вечер .. ще имаме 40 пъти кировите 6000 ..
Цената на просто кировите батерии, съпоставено с Литва, ще дойде поне 3.5 милиарда евро .. като сложим 40 пъти.. идва 120-130 милиарда евро ..
Това батерии - за да ни поемат захранването на мрежата за една вечер..
Ако станем напълно въглеродно неутрални и пещите в заводите и те станат електро - ще ни трябва още енергия!
И на 9 - 10 години сменяме батериите..
Просто Киро!