Оформиха се три токсични партии.
По различни причини, но за изборния процес в БГ - токсични.
Никой не иска да има общо с тях и те помежду си - също.
А трите общо правят повече от 50% засега и това значи, че няма как да има правителство - не само сега, а докато тези три партии събират повече от половината гласове.
.....
Третата токсична партия "Възраждане" ще се спихне - дали ще е след едни или два избора не знам, но хората ще се усетят, че няма начин уан мен шоу да направи нещо по различно от учиндолското чалга шоу.
.....
Бепе, мъдрецо, почти напълно съм съгласен с твоите разсъждения, ако позволиш, някои допълнения (мой първи и последен коментар на станалото) :
1) ГЕРБ АД vs ПП АД : разликата от 5 % е по-малка от прогнозираната и считана за сигурна.
Очевидно чиновническата маса заедно с полицията и аскера дават достатъчно гласове за ГЕРБ АД, за сега, за Макс и Мориц вероятно гласува масата млади назначенци по "иновативните фирми", фондовете и при частните предприемачи.
2) единствената партия, спечелила съществено е "Възраждане" - двойно - но далеч по-малко от възможното и очакваното.
Разликата между изгравящата звезда на "Възраждане" и БСП е по-малко от процент - 10.17% срещу 9.31%, което е странно предвид обстоятелството от къде идва основната част от електората на "Възраждане".
Съгласен съм, че тази национално-патриотична формация съществува благодарение на конюнктурата, ще отмре, ако не промени "Програмата си за управление", публичното си представителство и някои основни постулати.
3) ДПС - в сравнение с предишните избори - 13% тогава и 13.71 % сега - не е прибавило почти нищо.
Считам, че първо, силно се преувеличава значението на ДПС в политиката, и второ, процентът им от 13+ е увеличен заради вота в чужбина.
Жалко, че Митева не успя да наложи промените в Избирателния кодекс, любопитно щеше да ми бъде да видя колко депутати дава изб. окрът "Чужбина" и как се разпределят по партии.
4) всички, включително и в този форум, предричаха крах на червените, не се получи - на предишните избори коалицията имаше 10,21 %, сега са 9.31%, загуба от по-малко от процент.
Разликата между БСП и "Възраждане" също е по-малко от процент - 10.17 слещу 9.31 % което е показателно.
~~~~~~~
Накрая, моето мнение - освен ако няма пряка заповед от Брюксел/САЩ - няма да има правителство. Изненади са възможни, но малко вероятни.