или се местят в други части на Франция с надежда за по-добри "институции", или си се прибират обратно в България на тумби заради тамошните "институции".
Не знам, драга, не знам от какво точно пищят. Живях година и половина в Авиньон, година и половина на Лазурния бряг и после в Лион. Точно на юг институциите работят по-добре. Трябва да ги питаш от какво точно пищят, така не мога да разбера. Всичко е качено онлайн, всяка година данъчна декларация, независимо дали работиш или си собственик на фирма, данъчните декларации готови, онлайн, прочиташ какво си правил, давал и получавал предишната година и подписваш, ако не си съгласен, променяш, после натам се оправяте с данъчните, няма счетоводители, няма сметки, няма адвокати.
Откриване и закриване на фирма онлайн, никъде не ходиш, никому не плащаш.
Здравните онлайн, имаш карт витал с чип, имаш личен лекар, обаче можеш да ходиш при който си искаш личен лекар, където и да е във Франция, както и да сменяш личните си, когато ти хрумне.
Банките нямат такса теглене и внасяне, пращане или получаване на пари.
Борсата им работи, всички обяви за работа са там, не като у нас, къде е сайтът за обяви на нашта? Курсове непрекъснато, онлайн, офлайн...
Купуваш апартамент, задължително ти дават 150 листа чаршаф с характеристиките, състояние на електромрежата, енергийна диагностика, демек колко задържа топлото зимата, а не излита през стени и прозорци, наводнения, земетресения, свличания на почвата, не помня още какво с карти, извадки и всичко. Не ходиш да се записваш, отписваш по данъчни, домоуправители и всякакви. Включване към ток, вода, интернет, парно, всичко става онлайн, сменяш доставчици колкото пъти искаш...
Та ми е много любопитно от кои точно институции не са доволни. А са доволни в България.
Аз се опитвам от седмица да вляза в егов.бг и не работи, даже щях да питам тук що така. Преди време влизах в НАП с ПИК и си гледах имам ли задължения по местни данъци и такси, тук преди седмица се опитах, ма не става, било прехвърлено в егов, а егов изобщо не се отваря.
НОИ София изобщо няма връзка с тях по телефона, пиша им с ПИК, не четат, пращат писмо след писмо, комшийката ходи на майната си до пощата, щото писмата препоръчани, а тя не може да ходи. Аз влизам в акаунта, пиша, обяснявам, след два месеца пак същото писмо. Като се прибрах, отивам в НОИ, никой не е прочел няколкото ми изпратени с входящи номера, вътре съм дала телефони, всичко. Викам, ми да ви дам адрес във Франция, не, не можем да го вземем. И ако се наложи да пращате писма, ми на постоянния ви адрес. Демек, пак същото.
П.С. Шофьорска книжка си подмених изцяло онлайн, има избрани фотоТА, отиваш, снимаш се във фотото и ти пращат снимката, където трябва, всичко останало ти е онлайн.