А що да няма нюанси в тълкуването на хунта? По света де.
Ами защото НЯМА – както по света, така и у нас!!! Какво ли правят хората без речници?
На хората, които си говорят родния език правилно, не им трябват никакви речници!
А такивИ като вас –
многознайковци и отворковци! – когато не са сигурни в нещо, просто питат, тъй като никой не ги е учил как да ползват речници – както е например и в твоя случай:
Речник в един том си е доста окълцан.
Имам го твоя речник и доста други.
Едно време беше мода да се купуват речници.
Може би, щото сравнително рядко се издават.
Не можеш да ползваш речник, без някой да ти е поне показал, как трябва да го правиш!
А още по-малко можеш да се изказваш компетентно – кой речник бил окълцан и кой не!!!
Тези от нас, които ги ползваме ежедневно, сме си избрали
един, или най-много – два! – в дадена област и повече не се интересуваме от нищо, тъй като са ни повече от предостатъчни ...
А аз точно по тази причина "напуснах" темата "
Джиджи донт ноу", тъй като в един момент куп отворковци, начело с НойКа, взеха да ми дават акъл кво да правя, гаче ли не знам какви речници съществуват по света, тъй като точно това съм учила!!!
Вкъщи например разполагам с
най-пълния,
най-дебелия /
от 2,500 стр./и
най-тежкия /
около 7-8 кг./ речник на света –
The RANDOM HOUSE Dictionary of the English Language,
който бях поръчала като млад преводач-аджамия на един американец да ми донесе от Америка ...
Е, донесе ми го, платих си го – и кво?!? Трябваше да му търся пюпитър, на който да го поставя, и съм го отворила не повече от 5-6 пъти – още в началото, тъй като се оказа, че изобщо не ми е необходим!!!
А сега обмислям да го подаря на министерството, за което работя от години – да си го държат в библиотеката като рядък екземпляр /питала съм вече, нямат такъв!/ ....
Те така с речниците и тяхното ползване ...