Приятелка от фейса, рядко свестен човек, бг еврейка:
През 90-те години на 20 век работих в болница,в отделение специализиращо се в лечение на възрастни,нещо като гериатрична стоматология.Предимно хирургични манипулации и протезиране .Отделението се намираше в много красива старинна сграда с пълзящи растения по стената в центъра на Тел Авив.Бивша военна болница от времената на британския мандат в Палестина.Изработването на протези за над 70-годишни си е цяло изпитание,и изисква умения и от стоматолога,и от зъботехника.Проблемът е,че с напредването на възрастта и особено ако рано са извадени зъбите,обемът на челюстите намалява драстично,както и плътността на костите и създава огромни проблеми за статиката на протезите,както и страдания на пациентите.Там се запознах със зъботехник на име Аврам,който беше един от изпълнителите на тези поръчки и беше виртуоз.Смея да твърдя,че много,много съм научила от него.Беше над 70 годишен,изключително енергичен. Веднъж го попитах относно опита му в работата и му казах,че по-добър майстор до този момент не съм срещала."Оо,каза той,имах невероятния шанс да изпълнявам поръчките за войниците в британската армия,а те бяха безброй." Говореше за годините преди 1948-ма."Как така безброй",питам аз.И с изумление научавам от Аврам,че британските войници веднага след мобилизацията им в армията са били подлагани на тотално обеззъбяване, чифт зъбни протези и толкоз.Млади момчета...Но защо са го правели?Защото,каза Аврам,нали знаеш,проблемите със зъбите никога не свършват.На Британската империя беше финансово изгодно да приключат веднъж завинаги с тези харчове.Представих си тези младежи на 40,50 години с танцуващи и за нищо негодни протези,раняващи им устната кухина ежечасно и ежеминутно...Но на 40, 50 и повече години те вече не служат в британската армия,и проблемът си е техен...C'est La Vie😎