Мисля че го спаси че е писан на английски, ако беше на руски да са го канселирали отдавна.
Не бъди толкова сигурен, че е спасен. Не съм търсила специално, но преди доста време някъде прочетох, че пиесата просто не се поставя, потъва в забрава..., което е другото име на изгарянето.
Ето тук (аман от Букъроносци!), тоя англоезичен юдей точно по тоя повод вика, че Шекспир не бил виждал евреин (ка' щяло, той и лихвари не ще да е виждал тогаз) и от него нататък поради избора на Шейлок се "обърква всичко":
"Носителят на наградата Букър от 2010 г., британския писател и журналист, Хауърд Джейкъбсън създава своя версия на Венецианския търговец.
Джейкъбсън заяви: „Г-н Шекспир вероятно никога не е срещал евреин, Холокостът още не се е бил случил и още не е имало термин антисемитизъм. Може ли някой днес да преразкаже историята, като всяка препратка носи различен заряд? За мен като английски писател всичко започва от Шекспир. А като такъв от еврейски произход Венецианският търговец е това, което обърква всичко. Пита се кой е героят и кой е злодеят в пиесата. И ако Шайлок е злодеят, защо Шекспир избира точно него?“.
Ми прав е човекът. Всички знем, че англичанин/италианец/датчанин/французин/испанец може да е злодей, но евреин - никогаш. Напоследък и мавър не може да е ревнивец-удушвач. Сакън!