Гнилите, все по-гнили, плодове на средното образование, Калинчо, дето според теб е оправено - "оправено" е, но в друг смисъл, идват при нас. А ние се нагледахме във висшето - вече 12 годин - и на ГЕРБавите игнатовчета, околийски докторчета, доцентчета и професорчета със семейните журита.
извинявай, но според мен калинчо този път е съгласен с мен и теб, само дето е на мнение, че трябва да се пипа драстично и че връщане към старата система няма да е достатъчно.
поне аз с такова впечатление съм останал.
Съгласен съм, че положението е катастрофално. За това, че има единствена причина (болонски системи, игнатовци и пр.), която ако се отстрани и всичко цъфва - не.
Малко статистика.
Десетилетието 1980-1989 във висши учебни заведения годишно се приемат от 14 хил до 19 хил редовни студенти. При завършващи средно образование макар и не много, но
над 100 хил годишно.
Новата 1989 година България посреща с общо 94202 редовни студенти във ВУЗ, 1105 професори и 2691 доценти.
В наши дни, завършващите средно образование вече са под
50 хил (броят се и тези с двойки на матурите, без тях - около 40 хил).
Новата 2022 година България посреща с общо 158044 редовни студенти във ВУЗ (с останалите форми - 220439), 2958 професори и 5689 доценти.
-----------------
Програмите са почти същите като преди. Реално обаче са орязани откъм съдържание и изискванията за усвояване са близо до нулата. Това, за да могат голяма част от купищата нови студенти "да се справят". За разпределението по образователни интереси е отделна и тъжна тема, свързана с продавачките с висше образование и други такива.
Ако не ми се вдигне кръвното, ще дам и прясната статистика за основното и средното образование, където "пълен погром" вече изглежда много меко определение.