Преди седмица имаше тържество в училището на внуците. Нещо като представяне на какво се учат децата и как им минава времето. Част от него беше нещо като "изложение": по-големите (7 и 8 клас) е трябвало да решават практически прблеми и да ги представят пред аудиторията. Интересно се получи, потрудили се бяха децата. На мен най-силно впечатление ми направи едно "изследване" как могат да се почистят (избелят) стари, потъмнели монети с подръчни средства. Оцет, белина, сода за хляб, перилни препарати и т.н. "Победителите": на 2ро място е Кока-колата. Не се учудих много, защото някога я ползвах като ръждопреобразувател, а г-жата - за избелване на захбени съдове от алпака. На 1во място обаче, с голям аванс е кетчупът!!! Попрочетох малко. Оказва се, че се е появил в средата на 19 век и се е продавал в ...аптеките, като средство против стомашни неразположения. Има логика - щом "чисти" монети, би трябвало да трепе и бактерии. Обаче подробност: лекарствата се взимат по-малко и в определен час. А аз като гледам какви количества нарива народът околко мен. Понекога имам чувството, че картофките са явяват помощно средство, за да могат да си изядат кетчупа. Мисля си какво ли се случва в стомасите им?