Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Януари 30, 2025, 23:49:19

Автор Тема: Не мога да не споделя!  (Прочетена 142563 пъти)

0 Потребители и 15 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Kole

• Just Member
  • Коментари: 4380
    • Профил
Re: Не мога да не споделя!
« Отговор #1140 -: Януари 28, 2025, 14:58:29 »
Връщам се от Била. Хляб "Добруджа" 350 гр. цена 2,39 лв.
-----------------------
 :t0301:

Прекрасно! Хлябът все още е под левче. За 100 грама
 :t2407:

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 513
    • Профил
« Отговор #1141 -: Януари 28, 2025, 20:43:28 »
Купи си хлебопекарна.
Домашния хляб е чуден и вкусен, но ако човек е свикнал и си иска "заводски" в домашни условия - трябва да е инжинер-химик (най-малкото - любител алхимик)
активен участник в Брауновото движение

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 10800
    • Профил
« Отговор #1142 -: Януари 28, 2025, 21:12:50 »
Цената на един домашен хляб е горе долу равна на цената на съответното количество брашно. Не знам колко струва 1 кило брашно с добро качество в момента в България. Тук си купувам пълнозърнесто Т110 за 1,60 евро, значи кило пълнозърнест хляб ми е 3,20 лв.
Ако изборите не променят нищо, що в Грузия правят майдани?

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26268
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #1143 -: Януари 28, 2025, 21:21:28 »
Quote (selected)
Цената на един домашен хляб е горе долу равна на цената на съответното количество брашно.
Горе долу , + безплатен труд, ток, вода, мая, сол, ток и амортизация на уреда.
То ако не се плащаше на пекари, разносвачи, търговци, ток ( в повечето случаи газ ), нафта за транспорта, машини за месене, пещи за печене и като се знае че фурните получават брашното с отстъпка смятай че хляба в магазина щеше да е под цената на брашното.
П.П. Змея е дал и 350 грама, не кило, с "подобренията" до хляб в "магазина на един ... място" от мелницата до дома е нормално.
Чудно ми е с другите "нормални хлябове" какво има в тях че успяват да докарат цената до 2 лева за около 600 грама.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1144 -: Януари 28, 2025, 21:32:57 »
Горе долу , + безплатен труд, ток, вода, мая, сол, ток и амортизация на уреда.
Пак бърбориш без да мислиш. Щом съм го писала, значи съм го изчислявала. От 1 кг брашно излиза 1,5 кг хляб. Сол и вода не съм смятала, сметни колко струва половин литър вода и две лъжици сол. Ток съм засичала, също не е толкова чак пък скъп.
Сложи си 1 кило брашно, 1,5 суха мая, 1,5 кв ток. Хамалогията ти е да ги сложиш в указания ред и после да извадиш готовия хляб. Напълно се компенсира с това, че влачиш от магазина само брашно и не ходиш всеки ден за хляб.
Без водата и солта, посипвам си главата с пепел, излиза 1,60 + 0,22 + 0,30 = 2,12 евро = 4,22 лв за 1,5 кг пълнозърнест хляб.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1145 -: Януари 28, 2025, 21:39:12 »
Quote (selected)
Хамалогията ти е да ги сложиш в указания ред и после да извадиш готовия хляб.
Нищожно усилие.
Значи на всички които съм изброил - пекари, товарачи, разносвачи и продавачи не си заслужава да им се плаща за такива услуги.
Можееее....

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1146 -: Януари 28, 2025, 22:02:00 »
Ми плащай си. Доколкото си спомням, отговорих на Змея. А ти можеш и да не си готвиш вкъщи, за да плащаш на персонала на закусвалнята. Твое право. И на чистачка си плащай, пари имаш, угаждай си.

Неактивен 66

• Just Member
  • Коментари: 8368
    • Профил
« Отговор #1147 -: Януари 28, 2025, 22:55:46 »
Според мен калито вярва на макарон и се готви за война.
Щото брашното трае години, а хляба дни.
Иначе за хляба не знам, но опита ми сочи, от моите познати само една прави добри питки, по добри от фабричните. Но тя слата яйчен белтък и незнам си още какво-
Всички други домашни стават клисави.
Има набухватели, овкусители....... и лошото е че не са масов продукт тоест по магазините.

А Кайле, а амортизацията къде? При две години стандартна гаранция това са още 10-20 лева на месец.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1148 -: Януари 28, 2025, 23:24:23 »
В сравнение с цените на хляба тук, пак е на сметка. По хлебарниците пълнозърнест хляб е по 6-7 евро. Французите са се отучили да ядат много хляб, заменят го с ориз, спагети и пр. Аз като българка набивам хляб, преди го купувах от Лидл, че е по-евтин, само че Лидл не е на една крачка, а да си пълня камерата с хляб не ми е оферта, нито да се разхождам всеки път дотам.
Хубава хлебопекарна е към 100 евро. Направи сметка с колко хляба се избива, като кило хляб ми излиза 1,60.
И по българските форуми чета, че който е почнах с хлебопекарна, хляб вече не си купува, особено като не знаеш от какво брашно и с какви набухватели е натъпкан.
А пък хляб от големите вериги  у нас пък съвсем абсурд.

Питки моята не прави, прави си хляб, прави козунак, кекс, тесто за пици и не знам още какво, но питки не. По едно време не ставаше добре и смених марката на маята, оправи се.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1778
    • Профил
« Отговор #1149 -: Януари 29, 2025, 00:11:03 »
В американския сайт на български език Дневник на глупостите на Ангел Петров написах следния коментар:
Пешката на пешко не ги разбира тия алгоритми и само копипейства политкоректните глупости от правилните източници. Не може да не е чул, че DeepSeek е с отворен сорс код, но очевидно не знае, какво означава това. Освен това използва Reinforcement learning, Chain of thought reasoning - Последователност на мислене, при което моделът е принуден да обяснява стъпка по стъпка „размишленията“ си, така че щом направи грешна стъпка да бъде коригиран. Например едно уравнение може да има три решения, едното от които да е най-лесно. Ако моделът не го избере, бива коригиран, така че да избира оптимален вариант на стъпка.
Model Distillation – Използва се голям езиков модел (ЛЛМ), за да обучава малък ЛЛМ как да отговаря, така че малкият да е на нивото на големия ЛЛМ...
Всъщност това е вече beyond his head.

По мое скромно убеждение четенето на Дневник е вредно за вашата интелигентност.

После добавих:

Още малко обука, за да не пишете глупости:
DeepSeek AI моделът има отворен код, което означава, че компанията позволява на изследователи, разработчици и други потребители да имат достъп до основния код и неговите „тегла“ (които определят как моделът обработва информация), за да използват, модифицират или подобряват.
Просто казано, както бъде обучен така ще отговаря.

И съвсем се отплеснах в обяснения:

Reinforcement learning (RL) и Chain of thought (CoT) са два различни подхода, използвани в машинното обучение и изкуствения интелект, особено в контекста на големи езикови модели (LLM).

Reinforcement learning (RL)
Обучението с подсилване е вид машинно обучение, при което агент се научава да взема решения чрез извършване на действия в среда, за да увеличи максимално кумулативните награди. Агентът получава обратна връзка под формата на награди или глоби и коригира действията си съответно. RL се използва широко в различни приложения, включително роботика, игра на игри и автономни системи.

Chain of thought (CoT)
Веригата на мисълта е техника за разсъждение, използвана в LLM за подобряване на техните способности за решаване на проблеми. Това включва генериране на междинни стъпки на разсъждение, преди да се стигне до окончателен отговор. Този подход помага на модела да раздели сложните проблеми на по-малки, управляеми части, което води до по-точни и надеждни резултати. CoT е особено полезен при задачи, които изискват логически разсъждения, като математически проблеми и предизвикателства при програмиране.
Model Distillation (Дестилацията на модела), известна още като дестилация на знания, е техника в машинното обучение, при която знанията от голям, сложен модел (често наричан модел „учител“) се прехвърлят към по-малък, по-прост модел (моделът „ученик“). Този процес позволява на по-малкия модел да постигне подобна производителност като по-големия модел, като същевременно е по-ефективен и по-лесен за внедряване.

Аре стига, за да не се объркате съвсем.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1778
    • Профил
« Отговор #1150 -: Януари 29, 2025, 00:12:41 »
Веселото тепърва предстои при чиповете. В Икономедия няма да прочетете, че Русия и Китай постигнаха пробив в литографията на фона на западните санкции. Китай разработи 28nm литографска машина, докато Русия произведе 350nm литографска машина. 28 nm машината е произведена изцяло с китайска технология DUV и собствена верига на доставки за производството й, санкции не важат. 28nm технологията, макар и да не е най-модерната, е достатъчна за много потребителска електроника, автомобилни приложения и основни компютърни нужди. Това ще рече, че Китай ще срине цената почти три четвърти от всички текущо използвани чипове. Освен това ще я предлага за експорт. Край на скъпите американски чипове.
Руска 350nm литографска машина е част от по-широка стратегия за осигуряване на технологична независимост на фона на западните санкции. Машината ще поддържа производството на микроконтролери, силова електроника, телекомуникационни вериги и автомобилна електроника. Планираното разработване на 130nm машина до 2026 г. Тази машина произвежда чипове, които се използват в системи за насочване на ракети, радари, комуникационни устройства и друг военен хардуер, където надеждността и здравината са от решаващо значение.
Русия разработва своя собствена EUV литографска технология базирана на ксенонов лазер с дължина на вълната от 11,2 nm, който осигурява 20% по-добра резолюция от този на ASML от 13,5 nm.

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3305
    • Профил
« Отговор #1151 -: Януари 29, 2025, 18:05:42 »
Питки моята не прави, прави си хляб, прави козунак, кекс, тесто за пици и не знам още какво, но питки не. По едно време не ставаше добре и смених марката на маята, оправи се.

И аз имах преди години хлебопекарна, ама нещо не ме кефеше получения хляб. Става, определено по-добре е от оная дунапренената "Добруджа", цитирана от Змейко, но европейски ми бие. Пък и формата му на тухличка е неудобна, трябва да го режа по дължина. Ползвах я само като тестомесачка след това. Тия дни си мислех да взема нова, сега се чудя за какво ми е при положение че искам само да си спестя месенето, а не печенето.
Апропо, бил съм за кратко пекар на гъзарски хлябове - на техните фурни има едно лостче за подаване на пара, дето е важно. Особено за тия като мене дето не обичат хрупкави, прегоряли корички. Домашната хлебопекарна няма такава функция (доколкото помня), а домашната фурна си е тип-топ: слагаш паничка с вода и не отваряш капака да ръчкаш по матряла и да му даваш зор... Та ще си огледам за някаква тестомесачка, по-скоро.

ПП В Пенито в Берлин надуших един техен хляб - 500гр, евро и педесе. Точната, ама баш точната, плътност, чудесен вкус. Такъв у нас ня-ма. И у гъзарските пекарни пак няма. И у склада няма.
« Последна редакция: Януари 29, 2025, 18:13:25 от Banana Joe Maldonado »
*********   ✹    *********

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1152 -: Януари 29, 2025, 18:12:13 »
Quote (selected)
Та ще си огледам за някаква тестомесачка, по-скоро.
Това става ли?

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3305
    • Профил
« Отговор #1153 -: Януари 29, 2025, 18:14:51 »
А, хвана ми подтекста  :t0328:
Мислех си за Енгелса и неговите филипинки  :)))
*********   ✹    *********

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9373
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #1154 -: Януари 29, 2025, 19:26:23 »
И аз имах преди години хлебопекарна, ама нещо не ме кефеше получения хляб.

Сам се научих, хляб със селски квас, естествен, аз го захванах:

Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Активен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2907
    • Профил
« Отговор #1155 -: Днес в 04:50:18 »

Според The New Yorker така изглеждал домът на средностатистическия руснак.

Активен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2907
    • Профил
« Отговор #1156 -: Днес в 05:42:10 »
Това - по повод успеха на DeepSeek (за съжаление в България само аз ще го прочета, а "реформаторите" в МОН нито ще го прочетат, нито осмислят, да не говорим за практическо прилагане):

Quote (selected)
Сооснователь Telegram Павел Дуров отметил превосходство китайского образования над западным в области ИИ, объяснив успех китайцев заимствованной у СССР моделью жесткой конкуренции* в учебе.

Дуров в своем заявлении отметил, что прогресс Китая в развитии алгоритмов искусственного интеллекта не возник спонтанно, а является результатом долгосрочного превосходства китайской системы образования. Он подчеркнул, что китайские студенты давно превосходят многих других на международных олимпиадах по математике и программированию, передает ТАСС.

Он объяснил успех Китая в области искусственного интеллекта заимствованной у СССР образовательной моделью, которая поощряет жесткую конкуренцию между учениками. По его словам, такая система позволяет подготовить выдающихся математиков и ученых. В то же время западные школы, по мнению бизнесмена, препятствуют конкуренции, стремясь защитить студентов от давления, что может демотивировать лучших из них.

Дуров также отметил, что система образования в США нуждается в радикальной реформе, чтобы противостоять растущему технологическому доминированию Китая. «Если изменения не произойдут, то доминирование Китая в технологии станет неизбежным», – предостерег он.
Взгляд.ру

*Поради своята озападненост 🤣 Дуров явно не схваща тънката семантична и стилистична разлика между конкуренция и съревнование.
« Последна редакция: Днес в 05:48:04 от Zeitgeist »

Активен Kole

• Just Member
  • Коментари: 4380
    • Профил
« Отговор #1157 -: Днес в 06:58:23 »

Според The New Yorker така изглеждал домът на средностатистическия руснак.
И нищо, че е генерирано със същия този ИИ. Вие триъгълен телевизор виждали ли сте? Не? Излиза, че в Русия средностатистически  са такива.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1158 -: Днес в 07:19:56 »
Quote (selected)
Вие триъгълен телевизор виждали ли сте?
Последните кинескопни 14-ки ( като тази на снимката ) бяха такива, картонените им кашони също.
Кинескопния телевизор е един конус, преди бяха кубчета. Много платки, лампи.
Накрая бяха лъчева тръба, платка и захранване.
Пести се от транспорта, в контейнера се събират повече бройки.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1159 -: Днес в 07:56:02 »
Quote (selected)
Делян Пеевски, лидер на ДПС и ПГ на ДПС-НОВО НАЧАЛО иска парламентарна комисия за разследване на дейността на фондациите на Сорос в България
https://svobodnoslovo.eu/politika/delyan-peevski-lider-na-dps-i-pg-na-dps-novo-nachalo-iska-parlamentarna-komisiya-za-razsledvane-na-deynostta-na-fondaciite-na-soros-v-balgariya/153537
Вълкът козината си мени, но евроатлантическите ценности на по-силния не.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1160 -: Днес в 08:07:31 »
Quote (selected)
Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик загуби дело за условията в затвора (СНИМКИ)
...
Брейвик, който уби 77 души през юли 2011 г., редовно се оплаква от условията зад решетките, въпреки че разполага с три самостоятелни килии, две морски свинчета, телевизор с плосък екран и конзола за видеоигри.
https://tribune.bg/bg/svqt/norvezhkiyat-masov-ubiets-ande/
Снимките са покъртителни, две стаи, кухня, санитарен възел.